Címlap Blog zoli Okostelefon - YotaPhone One (2013)

2014.06.11 10:36:52
zoli


  A YotaPhone különlegessége, hogy két érintőképernyője van.
Az első egy hagyományos érintőképernyő, a második pedig egy e-ink érintőképernyő.
Így a Yota két kategóriában is elviszi a pálmát, mint az első kétképernyős és az első e-ink képernyős okostelefon.

  Az e-ink kijelző nem világít, nincs átvilágítva, nem kap háttérvilágítást, magyarán nem bocsát ki fényt. Az olvasásához ugyanúgy fényre van szükség, mintha papíron olvasnánk.
Ennek a praktikus következménye, hogy kevésbé terheli meg a szemet.
  Az e-ink technológia fejlesztése még az 1970-es években kezdődött és több változata létezik.
Az alapvető formáját egy olyan kijelző alkotja, aminek a védőlapja mögött kis (40 mikrométer átmérőjű), olajjal töltött kapszulák helyezkednek el, amiben elektronikusan feltöltött részecskék (titán-dioxid) lebegnek. A kép az elektronikus impulzusok hatására alakul ki, a negatív töltés vonzza a fekete részecskéket, a pozitív töltés pedig taszítja a fehér részecskéket. Ezek rajzolják ki a fekete-fehér képet. Rendkívül energiatakarékos, mivel a képmegjelenítéséhez nem használ fel energiát csak amikor átrajzolja azt.

   A YotaPhone másodlagos képernyője egy EPD e-ink kijelző, aminek a védőlapja nem műanyag, hanem egy nagyon vékony üveg. Ez nagyobb felbontást, méretet és erősebb kijelzőt tesz lehetővé. Ugyanakkor nem rontja az energiafelhasználást és a nappali olvashatóságot.

  Az e-ink képernyőn nagyon jól lehet olvasni, illetve minden olyan tevékenységet végezni amihez nem kell a nagy felbontású, színes kijelző: hírolvasás, mail írás, telefonálás.

  YotaPhone One C9660 (fehér, fekete) - 2013  Akkumulátor: Li-Po 1800 mAh
  Alkalmazásbolt: Google Play
  Ár: 499 EUR
  Kamera: 12 MP (elsődleges) és 1 MP (másodlagos)
  Kijelző LCD: 4.3", 1280 x 720 px kapacitív multi-touch, LCD HD
  Kijelző EPD: 4.3", 360 x 640 px, EPD Eink nHD
  Operációs rendszer: Android, 4.2 Jelly Bean
  Processzor: Qualcomm Snapdragon MSM 8960 Dual Core 1.5 Ghz Krait
  Ram: 2 GB
  Tárhely: 32 GB, nem bővíthető

  A kivitelezésre, az anyaghasználatra és a vasra nem lehet panasz, korrekt kis gép ez. Ennek megfelelően az operációs rendszer is szépen siklik, nem akad, nem lassul. A rendszer szinte teljesen Stock Android, csak annyira módosították, amennyire a másodlagos kijelző miatt feltétlenül szükséges volt.
  Az első kiadásnál az volt a legnagyobb kihívás, hogy az operációs rendszert és a programokat felkészítsék arra, hogy mindkét kijelzőn kell futniuk illetve, hogy kihasználják a másodlagos kijelző adta lehetőségeket. A fejlesztők az operációs rendszernél és programjainál végezték el ezt a módosítást, a külső programokhoz nem jelent meg az ehhez szükséges fejlesztői környezet, így az első kiadás inkább betekintést nyújt ebbe a hibrid technológiába de nem tudja teljes mértékben kihasználni azt.
  Az e-ink kijelző miatt beépített extra funkciókat egy külön menü tömöríti.
A másodlagos kijelzőre praktikus átküldeni a Facebook hírfolyamot, jegyzetfüzetet, képernyőképeket (bevásárlólista), naptárat, túrista térképet. Vannak alkalmazások, amik mindkét képernyőt használják. A kamera esetében megjelenik egy stilizált kamera képe és egy nagy "smile for the camera" felirat. A kép elkészülte után a végeredmény is megjelenik az e-ink kijelzőn és az érintettek láthatják, milyen kép készült róluk.
  A kamera nagyjából közepes felvételeket készít de a videók már rosszabb minőségűek, sok bennük a háttérzaj.
  Az aksi nagyjából egy napot bír, mert csak korlátozott funkciókat lehet az e-ink kijelzőre küldeni, így nem lehet teljes mértékben kihasználni az energiatakarékos üzemmód adta lehetőségeket.

  Személyes véleményem szerint a YotaPhone óriási ötlet és remek fejlesztés de erősen béta verziósnak tűnik. Egyrészt a két kijelző nincs még megfelelően összehangolva, másrészt a felsőkategóriás ár mögött csak egy középkategóriás vas csücsül. Szerintem érdemes figyelemmel kísérni a fejlesztéseket, mert ebben a koncepcióban komoly lehetőségek vannak.

  Időközben bemutatták a YotaPhone 2 specifikációját, azonban a pontos megjelenésről és árról még nincs hír. Minden adat róla erősen közelítő jellegű.

  YotaPhone 2 (fehér, fekete) - Q4 2014

  Akkumulátor: Li-Po 2550 mAh
  Alkalmazásbolt: Google Play
  Ár: 499 EUR
  Kamera: 8 MP (elsődleges) és 2 MP (másodlagos)
  Kijelző LCD: 5.0", 1920 x 1080 px kapacitív multi-touch, AMOLED
  Kijelző EPD: 5.0", 360 x 640 px, EPD Eink nHD
  Operációs rendszer: Android, 4.2 Jelly Bean
  Processzor: Qualcomm Snapdragon 800 8974 Quad core
  Ram: 2 GB
  Tárhely: 32 GB, nem bővíthető

 
  Ajánlott oldalak

  Yota: http://yotadevices.com / http://yotaphone.com  okostelefon | android | e-ink
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: