Címlap Blog zoli Okostelefon - Onyx BOOX E-Phone E 43

2014.06.11 15:16:25
zoli


  Az Onyx egy kínai cég, amelyik eddig e-könyvolvasókat és tableteket készített.
Az e-tintás vasak a BOOX, a tabletek pedig a MIDIA márkanév alatt futnak.
Most kirukkoltak az első tisztán e-tintás okostelefonnal.
  Az Onyx BOOX E-Phone E 43-at Európában a lengyel Arta Tech kezdte el forgalmazni Onyx MIDIA InkPhone név alatt.

  Onyx BOOX E-Phone E 43 / Onyx MIDIA InkPhone (fehér, fekete)  Akkumulátor: Li-Po 1800 mAh
  Alkalmazásbolt: Google Play telepíthető
  Ár: Arta Tech 140 EUR
  Kamera: nincs
  Kijelző: 4.3", 480x800 px kapacitív multi-touch, Pearl Eink HD
  Operációs rendszer: e-tinta kijelzőre optimalizált Android 2.3 Gingerbread
  Processzor: 1G Hz Rockchip
  Ram: 512MB LPDDR
  Tárhely: 512MB, microSD bővíthetőség 32 GB-ig

  Az e-ink kijelző nem világít, nincs átvilágítva, nem kap háttérvilágítást, magyarán nem bocsát ki fényt. Az olvasásához ugyanúgy fényre van szükség, mintha papíron olvasnánk.
Ennek a praktikus következménye, hogy kevésbé terheli meg a szemet.
  Az e-ink technológia fejlesztése még az 1970-es években kezdődött és több változata létezik.
Az alapvető formáját egy olyan kijelző alkotja, aminek a védőlapja mögött kis (40 mikrométer átmérőjű), olajjal töltött kapszulák helyezkednek el, amiben elektronikusan feltöltött részecskék (titán-dioxid) lebegnek. A kép az elektronikus impulzusok hatására alakul ki, a negatív töltés vonzza a fekete részecskéket, a pozitív töltés pedig taszítja a fehér részecskéket. Ezek rajzolják ki a fekete-fehér képet. Rendkívül energiatakarékos, mivel a képmegjelenítéséhez nem használ fel energiát csak amikor átrajzolja azt.

  Az E-Phone vizplex / pearl e-ink kijelzőt használ, ami ugyanazon az elven működik mint az e-ink csak itt az olaj helyett tiszta folyadék, a titán-dioxid részecskék helyett pedig pigmentek játsszák a főszerepet. Az eredmény: gyorsabb válaszidő, nagyobb felbontás, jobb kontraszt, több szürke-árnyalat. A pearl a vizplex második generációs kiadása.

  Az e-tinta kijelzős telefon ötlete nagyon jó, a szerény vas ellenére a készülék két hetet is kibír töltés nélkül. Ugyanakkor a vas nem azért lett túl gyenge mert nem lenne elegendő, hogy meghajtson egy megfelelő operációs rendszert, hanem azért mert Android 2.3 (Gingerbread) kiadás van rajta, ami néha a szükségesnél is jobban igénybe veszi. Ugyanolyan akadások fognak rajta előfordulni, mint egy régi okostelefonon, amin egy elavult és nem támogatott Android kiadás fut. Sokat elmond erről, hogy a Google Play nincs is előtelepítve a készüléken.

  Ez így gyakorlatilag egy telefonálásra és adatszerkesztésre is alkalmas e-könyv olvasó, ami csak nagyon szerény módon bővíthető szoftveresen. De olvasónak viszont jó. Ideális utazáshoz, kiránduláshoz. Nem alkalmas teljes értékű okostelefonnak de megoldja az e-könyv olvasók azon problémáját, hogy a zárt operációs rendszer miatt egyáltalán nem lehet rájuk alkalmazásokat telepíteni -vagy csak komoly szöszmötölés után.
Különösen PDF olvasásakor jelent segítséget ha van egy teljes értékű PDF olvasó programunk, ami képes újratördelni a sorokat.

  A PDF egy végleges formátum.
Ugyanaz a tulajdonsága, ami akkora előny volt PC-n, most hátrányt jelent e-könyv olvasón.
A legtöbb e-könyv formátumba bele lehet nyúlni az e-könyv olvasó szoftverével.
Olvasás közben olyan dolgokat állíthatunk be, mint: betűméret, betűtípus, sortávolság, szó-per-sor. A PDF azon kevés formátumok közé tartozik, aminél ez nem lehetséges.
Az e-könyv olvasók világában a PDF egy idejét múlt formátum, de még mindig rengeteg könyv csak ebben érhető el.
  Ha a PDF-t a4-es lapméretről mentették, akkor a kész lapméret túl nagy lesz az e-könyv olvasó képernyőjére. Mivel kilógni nem tud ezért az egész oldal kisebb lesz, beleértve a betűket is. Így a szöveg voltaképpen olvashatatlanná válik.
  Konvertáláskor ezt a túl nagy és fix, a4-es méretet akarjuk megváltoztatni.
A PDF átkonvertálásának az alapproblémája az, hogy amikor a szövegfájlból elkészítjük a végleges formátumot, akkor olyan változások történnek a fájlban, amik teljesen vissza nem konvertálhatóak.


  Az Adobe Reader képes újra tördelni a szöveget (text reflow) és ezzel együtt megjegyzi azt is, hogy hol tartottunk. Sok PDF olvasó alkalmazásban a szöveg újratördelése és a könyvjelző funkció együtt nem működik.
  Szerintem érdemes figyelemmel kísérni a fejlesztéseket, mert az E-Phone mindenképpen szimpatikus próbálkozás.

  Ajánlott oldalak

  Onix: http://www.onyx-international.com

  Onix EU: https://onyx-boox.com  e-ink | android | okostelefon
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: