Címlap Blog zoli DVD-ajánló: Chi Kung: Kidney Breathing (Vese Légzés Csi Kung)

2014.06.12 06:51:47
zoli


  A Taoizmus egy teljes müvelési ökoszisztéma, sok önállónak tartott kínai kultúrális elem képezi szerves részét: gyakorlatrendszere a csikung, építészeti rendszere a feng shui, kozmológiai rendszere a ji csing, filozófiája a tao, orvoslási rendszere az öt elem tan.
Művészeti rendszere a kung fu, ami a tettek művészetét jelenti. A Taoizmusban minden tett egy meditáció, ami szorosan kötődik a taohoz, megvan a maga filozófiája és állandó tökéletességre törekszenek a gyakorlása közben. A nyugati kultúra a kung fut helytelenül annak csak egy részével a harcművészettel azonosítja.
A csikung és a kung fu párban vannak, mozgáskészletük kölcsönösen egymásba alakítható.  Az egyik leghíresebb harci kung fu irányzat a Wing Chun Kuen (Wing Chun Ökle).
A hagyomány szerint Jiaqing császár uralkodása idején (1796-1820) élt egy Yim Wing Chun nevű meseszép hölgy, aki egyben egy nagyon tehetséges kung fu gyakorló is volt. Bár el volt jegyezve egy nagyúr szemet vetett rá, miután Wing Chun visszautasította őt a nagyúr ultimátumot adott neki. Amikor a következő tavasszal visszatér ki fogja hívni egy összecsapásra, ha legyőzi akkor elnyeri a kezét. Az összecsapásra Ng Jee Mui buddhista szerzetesnő készítette fel, akinek volt egy bizonytalan eredetű rendszere, ami főleg a kígyó és a daru irányzatokból volt szintetizálva. Úgy volt kialakítva, hogy ne számítson a küzdő felek közötti méret és súly különbség. Ng Mui módosított a tanítás módján is, hogy meg lehessen tanulni használható szinten néhány év helyett néhány hónap alatt. Végül Wing Chun legyőzte a hadurat és hozzáment szerelméhez Leung Bok Chau-hoz, akinek megtanította az új kung fut. Férje, felesége után az új irányzatnak a Wing Chun Kuen nevet adta.
Wing Chun története sok kínai történettel szemben happy end történet. Nem sok történelmi adatunk van róla így a hitelességét sem tudjuk bizonyítani de meglehetősen realista elemek alkotják így nincs benne komoly okunk kételkedni.

  A Wing Chun beállásai és formagyakorlatai önmagukban is használhatóak csikung gyakorlatokként de kötődik hozzá egy dedikált csikung rendszer is ami a Ng Jee Mui Fa Hei Gung nevet kapta. Ng Jee Mui a Wing Chun Kuen szellemi anyja. A Hei Gung kantoni nyelvjárásban Csi Kungot jelent. A Fa pedig virág/szirmot jelent.
  A virágsziromnak különös kapcsolata van a Wing Chunnal.
A Wing Chun szimbóluma öt szilva virágszirom.
A virágszirom de különösen a szilvafáé a vese régiójának a jelképe, a kínai öt elem tan szerint itt gyűlik össze a szervezetet tápláló csí (életerő).
A szilvafa a tavasz jelképe, mivel kínéban ez borul először virágba. Wing Chun neve Gyönyörű tavaszt jelent és a híres összecsapás is tavasszal volt.
Így a Fa Hei Gung-ra szoktak hivatkozni Virág Csi Kung, Vese Légzés Csi Kung (Kidney Breathing Chi Kung), Öt Szilva Virágszirom Csi Kung (Five Petal Plum Chi Kung) néven is. Mivel aktiválja a nyolc meridiánt, ezért hívják Nyolc Meridián Csi Kungnak is.

  A Fa Hei Gungot Pan Nam nagymester tanította meg Eddie Chongnak, aki szintén nagymesterré vált. Ő kezdte el széles körben terjeszteni Ng Jee Mui Fa Hei Gung és Kidney Breathing Chi Kung néven.
A gyakorlatsor nagyon egyszerű, így könnyen megtanulható akár DVD-ről is. A különböző pozíciókat hosszabb ideig is ki lehet tartani de tíz másodperc az ajánlott. Így a gyakolat nagyjából tíz percet vesz igénybe.
Célja kifejezetten a szív- és érrendszer, az ízületek erősítése és a csi felduzzasztása.

  A DVD röviden bemutatja a Fa Hei Gung rövid történetét, aztán a teljes gyakorlatsorozatot. Utána Eddie Chong szétszedi a gyakorlatokat elemeire és még kétszer bemutatja részletesen.

  Cím: Chi Kung: Kidney Breathing Returns Chi to Source
Kiadó: Everything Wing Chun
Megrendelhető: http://www.everythingwingchun.com  kolloid | dvd-ajánló | könyvajánló | táplálkozás kiegészítők | szintetikus | multi | organikus
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: