Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - cafe frei - ceyloni zarándok tea

2014.06.27 05:12:43
zoli


  Egy barátom vett Cafe Frei szálas teát és adott belőle kóstolót.
Alapvetően nem szoktam negatív cikkeket írni, inkább a pozitív élményeimről szoktam beszámolni de most kivételt teszek.
Most kiderül miért nem érdemes akárhol natúr, szálas teát venni.  A teák átlátszó, műanyag zacskóba vannak csomagolva ami alapból probléma.
A műanyag nem igazán illik a teához bár távol-keleten is használják sajnos. A nagyobb probléma az, hogy átlátszó, ugyanis a teának a fény sem tesz igazán jót.
A szálas teákat érdemes teljesen aromazáró módon tárolni és csak az utolsó pillanatban kicsomagolni, aztán otthon újra aromazáró tartóba tenni. Ha nem így teszünk akkor a sok tea együttes tárolása során a teák átveszik egymás aromáját, ami kihatással van az illatára és az ízére is.

  A Ceyloni ránézésre rendben van, úgy néz ki mint egy Ceyloni. De az illatán már érezni lehet, hogy átvett más aromákat, esetleg szándékosan aromásították. Ha a tea átvesz más aromákat, az tönkreteszi az eredeti ízt, aromásítani pedig általában azért szokták, hogy a gyenge minőségű tea ízét elmaszkolják.
Leöntéskor ez az illat felerősödik és meglehetősen émelygőssé válik. Mögötte ott jön a Ceyloni megszokott aromája, a kicsit fanyarkás illat, ami valahová a zöld és a fekete tea közé esik.
A főzet színe a megszokott vörös -ami után a kínaiak a fekete szálú teát vörös teának hívják.
A főzet illata és íze gyenge, elmarad a Ceylonitól megszokottól. Az aroma szennyeződést gyengén de lehet érezni, az eredeti és a vendég aroma fej-fej mellett kullognak, egyik sem dominál igazán. Ha erősebb felöntést csinálok azzal sajnos nem erősödik fel az íze csak keserűbb lesz.

  Úgy tűnik ez egy alapból gyenge minőségű Ceyloni rosszul tárolva. Ezért az árért már majdnem lehet kapni rendes Ceyloni teát is. Így aránytalanul drága de a tea az árától függetlenül is rossz. Az otthoni teázás így nem lesz egy jó élmény pláne ha az ember ismerkedik a natúr, szálas teák világával. Ez inkább leszoktatja az embereket, mielőtt rászoknának. Ugyanakkor a jó minőségű, natúr, szálas teák illúziójába ringatja a teázással ismerkedőket.
Ezért szoktam mondani, hogy teákat teaszaküzletben érdemes venni, ahol meg lehet nézni, hogyan tárolják a teákat. Az mindig intő jel ha hívogató teafű illatfelhő van a levegőben, mivel az azt jelenti, hogy a teákat nem szakszerűen tárolják.

  Főbb adatok

Típus: Fekete
Név: Ceyloni Zarándok Tea

Elkészítés: ~ 4 gramm, 100°C, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Cafe Frei - http://www.cafefrei.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 1.299 forint  fekete tea | gyógynövény főzetek | kedvenc teák | étterem | teázó | tea | cafe frei
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: