Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Paratha

2014.08.13 15:21:49
zoli


  A paratha India egy klasszikus lepénykéje.
Megállja a helyét egytálételként, köretként, főétkezésként de ideális kiegészítő-étkezésként is -tízórai, uzsonna. Gyakorlatilag bármivel meglehet tölteni. Ha egytálételként tálalják akkor joghurttal fogyasztják.
A joghurt miatt a paratha ideális nyári étel.

  Alu paratha - Burgonya paratha  Hozzávalók
  (Tészta)
-liszt
-víz
-só
  (Töltelék)
-főtt, tört, kihűlt, burgonya
  (Fűszernövények)
-hegyes, erős paprika
-reszelt gyömbér
-zöld koriander
  (porFűszerek)
-fekete bors
-garam masala
-kömény
+só
  (Készítéshez)
-liszt a nyújtáshoz
-olaj a sütéshez

  A burgonyát főzzük meg és hagyjuk kihűlni, majd törjük össze és keverjük hozzá a fűszernövényeket, a porfűszereket és a sót.
Fontos, hogy a burgonya jól meg legyen főzve és össze legyen dolgozva, valamint ki legyen hűlve, különben a tészta nyújtáskor kiszakad. Ha a burgonya túl száraz lesz, keverhetünk hozzá egy kis olajat.

  A lisztet, a vízzel és a sóval keverjük el majd gyúrjuk össze amíg homogén, lágy tésztát kapunk ami már nem ragad. Pihentessük néhány percig.

  Készítsünk diónyi golyókat mind a tésztából, mind a töltelékből.
Nem szoktam mennyiségeket írni, de 2 burgonyával és 2 dl vízzel nagyjából 8 lepény készíthető.

  Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát palacsinta vastagságúra, helyezzük a közepébe a tölteléket, majd mint egy batyut burkoljuk be vele. A felesleges tésztát a tetején fogjuk össze és óvatosan nyomjuk vissza. Végezzük ezt el az összes tésztával és töltelékkel, majd pihentessük a batyukat pár percig.  Szintén lisztezett felületen, lisztezett nyújtófával, óvatosan nyújtsuk ki a batyukat addig, hogy még ki ne szakadjanak.  Palacsintasütőben vagy platnin süssük hólyagosra a lepények mindkét oldalát. Lehet alá olajat is használni de én nem szoktam.

  Tálaljuk joghurttal.

  Akik jobban nyomják

  Manjula's Kitchen: http://www.manjulaskitchen.com/2007/01/14/aloo-parathas

  Vegavarázs: http://vegavarazs.hu/alu-parata-izletes-krumplis-lepeny-indiabol  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Paratha
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: