Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Kínai jellegű párolt zöldség

2014.08.14 12:37:38
zoli


  Nagyon nehéz jó kínai receptekhez jutni.
Egyrészt azért mert a nálunk élő kínaiak nem a szocialitásukról híresek, nagyon nehéz velük kommunikálni, másrészt mert a kínai kultúra időben és térben meglehetősen kiterjedt, ezért egyazon ételnek is homlokegyenest ellenkező változatai alakultak ki.
Erre jó példa a kínai párolt zöldség rizzsel vagy rizstésztával, ami az egyik legelterjedtebb főétel, rengeteg változata van de nehéz felfedezni benne az alapelképzelést.
Pedig a kínai, a távol-keleti, a közel-keleti, a mediterrán és a nyugati konyhában van erre egy általános koncepció. 

  Zsiradék.
Mindig van valami zsiradék amin a fűszernövényeket és a zöldségeket elkezdjük párolni-pirítani.
Valamint az állati zsír ¹ .   
  Fűszernövények.
A távol-keleti konyhában is a fűszernövények párolása-pirítása az egyik első lépés. Sok konyha friss növényeket használ, nem porfűszereket, ilyen a kínai konyha is. 
  Kicsapott fehérje.
Utána jön valami kicsapott fehérje: tofu (szójatúró, szójából Kínában), panír (túrósajt, tehéntejből Indiában), erjesztett lágy sajt (tejből a közel-keleten és a mediterráneumban, a római kor előtt) erjesztett kemény sajt (tejből a mediterráneumban és Európában, a római kor után).
Illetve a hús ¹ . 
  Zöldségek.
Aztán erre jönnek a lassabban párolódó zöldségek, helyettük vagy később pedig a jóval gyorsabban párolódó leveles zöldségek.
  Sűrítők.
A sűrítők az étel állagát hivatottak sűrűbbre, homogénebbre változtatni. Ezek elsősorban tejtermékek és növényi keményítők.
A habarás, rántás, lisztszórás a legrosszabb sűrítési eljárások, csak nagyon szűk keresztmetszetben alkalmazhatóak, legtöbbször teljesen indokolatlanul használják. Ezek tipikusan háborús konyhák maradványai.
  Szószok.
A szószok és mártások olyan fűszerkeverékek, amit külön kell elkészíteni mert eltérnek a főzés közbeni fűszerezés menetétől. Ezek többnyire növényi eredetűek de készülhetnek tejtermékek felhasználásával is. 
Sokszor használnak fel bennük különböző húsféléket vagy a hús valamilyen levét ¹ . Különösen a kínai leveseknél szoktak minket azzal vakítani, hogy ahhoz csontlé vagy húslé kell. Elárulom, hogy a szerzetesek zöldséglevest használtak és a köznép is előszeretettel másolta az ő konyhájukat.
  Savanyítók.
A savanyú íz sok ételhez passzol, a savanyú ízű alapanyagok segítenek az emésztésnek, energiát adnak és hűtik a szervezetet, mint a citromlé és az ecet.
Vagy mint az alkohol, ami nem különösebben jellemző a távol-keleti konyhára ² . 
  Porfűszerek.
  A porfűszerek, amik egyébként bárhol becsatlakoztathatóak, sokszor már az alap zsiradékban is megjelennek a fűszernövények mellett vagy helyett. 

  Kínai jellegű párolt zöldség(Kínai jellegű párolt zöldség - rizstésztával)

  Hozzávalók
  (Zsiradék)

-olíva olaj
  (Fűszernövény)
-gyömbér gyufaszálra vágva
-hegyes, erős paprika jól felaprítva 
  (Kicsapott fehérje)
-tofu felkockázva
  (Zöldség)
-kínai kel
-pakcsoj levele / pakcsoj szára
-sárgarépa kockázva
  (Szósz)
-szójaszósz
  (Savanyító)
-citromlé
  (porFűszerek)
-fekete vagy tarka bors
-hing
-kömény
+só, cukor(Kínai jellegű párolt zöldség - beleforgatott rizstésztával)

  Olajon óvatosan pirítsuk meg a gyömbért, a paprikát és a tofut akár egyszerre. Ha túlságosan elkezd égni, adhatunk hozzá egy kis vizet is.
Majd adjuk hozzá a zöldségeket. Én először a répát szoktam, aztán a kínai kelt, utána a pakcsoj szárát és végül a levelét, amit alig kell párolni. Ha nem jön ki elég nedvesség a zöldségekből, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet.
Amikor kezd összerottyanni, adjunk hozzá egy kis szójaszószt, egy kicsit pároljuk majd mehet utána a citromlé is.
Ha szeretünk új dolgokat kipróbálni akkor a porfűszereket hozzáadhatjuk már az elején a fűszernövények után. De nagyon kell vigyázni, nehogy megégjenek. Ennek a technikának az a lényege, hogy a hő hatására kijönnek az illóolajok a fűszerekből, így sokkal aromásabb lesz az étel.
A szójaszósznak és a sónak arányban kell egymással állniuk, mivel a szójaszósz is sós. Hasonlóképpen nem árt ha vigyázunk a hegyes erős paprikával és a fekete borssal is.
A távol-keleti konyhában szeretik a kiegyensúlyozott ízeket, így amibe raknak sót, abba raknak egy kevés cukrot is és fordítva. Ez a logikája az édes-savanyú mártásnak is.
Én a végén rá szoktam adni a lángot és egy kicsit oda szoktam kapatni az alját.(Kínai jellegű párolt zöldség - gőzgombóc nyuszival)

  Köretnek készíthetünk hozzá rizst, rizstésztát vagy kínai gőzgombócot.
  Sőt a rizstésztát bele is forgathatjuk vagy főzhetjük.
Ha a beleforgatás mellett döntünk akkor végén a már megfőtt tésztát keverjük össze a zöldségekkel és azzal együtt kapassuk oda.
Ha a belefőzést akkor a végén adjunk egy kis fizet a zöldségekhez, hogy a tészta megfőljön benne -a rizstésztának nem kell sok- majd forraljuk el a maradék vizet. Ebben az esetben kell hely a wokban a tésztának és inkább a tésztának kell benne dominálnia, a zöldség legyen kevesebb.

  A rizstészták többségét nem kell főzni csak bele kell tenni forró vízbe pár percre majd le kell szűrni. A leveles zöldségek is hamar megpárolódnak. Az egész történet megvan 15 perc alatt. Gyors, egyszerű, egészséges és egy adag kijön 3-400 forintból.

  Napi hús ellenes kirohanás

 ¹ Állati zsír és hús.
  Az olajoknak, a kicsapott fehérjéknek a kulturálatlan vagy vészhelyzeti változata az állati zsiradékok és a hús volt. 
  Jó éghajlatú vidékeken, béke időben mindig nagyobb volt a vegetáriánusok aránya, hiszen ha egész évben van elegendő mennyiségű és minőségű könnyen hozzáférhető és elkészíthető zöldség és gyümölcs ki akarna zsírt és húst enni? Nehezebb hozzájutni, lassabb, bonyolultabb, könnyebben romlik, csak a gond van vele.
Az olaszok 10%-a mind a mai napig vegetáriánus, pedig az ország vezető vallása nem a buddhizmus, hanem a katolicizmus. Nincs mögötte ideológia, egyszerűen csak praktikus.

  ² A kínaiak nem különösebben szeretik az alkoholt, inkább teáznak.
Van ahol az alkohol a viselkedésre, tudatra gyakorolt hatása miatt ítélik el, van ahol az egészségügyi hatásai miatt. De ezek alatt nem mindig azt értik amit mi.
Kínában mind a mai napig nagy szégyen berúgni és illetlenül viselkedni.
Az alkohol nem csak azért van rossz hatással a tudatra mert módosítja azt, hanem általános nézte, hogy szennyezi azt. Az alkoholt távol-keleten tisztátalannak tartják. 
Egy másik káros hatása az alkoholnak, hogy szárítja, hűti a szervezetet és felborítja a vízháztartást.
Az alkohol is összefügg az éghajlattal, a gazdaság állapotával valamint a háborúkkal. Északon inkább isznak alkoholt mint délen, a rosszabbul teljesítő gazdaságokra is jellemzőbb az alkohol fogyasztás. Nem beszélve a háborús helyzetekről ahol, akár a gazdasági válságok esetén felértékelődik az egyszerű szórakozás és a mindennapok nyomasztó hatásától való könnyű elmenekülés lehetősége.  
   Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | kínai | Kínai jellegű párolt zöldség
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: