Címlap Blog zoli Természetes célállítás - Időtervezés - Időrablók

2014.08.28 19:26:51
zoli


  A legtöbb képzésben az időtervezés egy önálló téma.
Én ezzel nem értek egyet.
Csak akkor tudunk jó időtervet készíteni ha tudjuk, hogy mit akarunk, ha tudjuk hogyan juthatunk el a célunkhoz.
E nélkül az időtervezés csak aranyos ötletek tárháza lesz -borotválkozás után zuhanyozz, így megspórolod magadnak azt az időt, amikor lemosnád az arcod.  A Természetes célállításnak része az időtervezés is, ennél a résznél az időtervezés fő rendezőelveit szoktam kiemelni.

  "Az integrációs időtervezés az integrációs idom mozgását használja ki, így magának az integrációs időtervezésnek is több lépcsője van:
-ahol most vagyunk.
-amit el szeretnék érni.
-ami a kettőt összeköti.
Ez utóbbi lehet akár több lépcső is, ha egyből nem sikerül megoldani."


  Egy ilyen cikkben természetesen ezen nem tudok végigmenni, hiszen hiányoznak hozzá az alapok és szétfeszítené a cikk kereteit is.
Ezért az időtervezésen belül egy önálló kis részre térnék ki, ami a képzésben is megtalálható. Ezek az időrabló tevékenységek témája.

  Az időrabló tevékenységek mindenkinél változnak, mindenki ember életében más és más dolgok forgácsolják szét az erőforrásait. Ezért néhány elvet emelnék ki az időtervezéssel kapcsolatban, valamint a legfontosabb időrablókat említeném meg.

  Az öt legfontosabb elv az időrabló tevékenységek elkerüléséhez

  1. Csökkents minden olyan szabadidős tevékenységet ami nem tartozik valamilyen érdeklődési területedhez vagy hobbidhoz. Valamint ha nem kapcsol ki, nem nyugtat meg, nem szórakoztat. Illetve ha nem fejleszt, ha nem vezet sehová.

  2. Bővítsd a szabadidős tevékenységeidet olyanokkal, amik valamilyen módon kapcsolódnak az érdeklődési területeidhez. Ha valóban illik a természetedhez akkor ki fog kapcsolni és el fog lazítani még akkor is ha ez aktív tevékenység vagy kifejezetten nagy teljesítménnyel jár. Mivel szereted csinálni ezért automatikusan fejlődni fogsz benne.

  3. Gyűjtsd össze azokat a tevékenységeidet amik a legtöbb idődet viszik el értelmetlenül. Amennyiben ezek elhagyhatóak próbáld vagy elkerülni vagy helyettesíteni őket.

  4. Készíts napi időbeosztást.
A napi időbeosztást a mindennap ismétlődő dolgok alkotják, amik keretet adnak a napnak.  Valamint tartalmazzák a természetes érdeklődésünk szerinti tevékenységeket, sikerélményt adnak a nap további tevékenységeiből száramzó eredményektől függetlenül.
Egyik legfontosabb funkciója, hogy helyet csinál az új dolgoknak az életünkben.
Ez által válik az életünk tervezhetővé.
Természetesen nagyon sok olyan dolog történik az életünkben ami nem tervezhető, ezért legalább azokat a dolgokat meg kell terveznünk amiket tudunk.

  5. A napi időbeosztástól eltérő, alkalmi feladatokat rangsorold és írd össze, hogy hetékonyabban el tudd végezni őket.
Az elvégzendő feladataink sokszor össze tudnak keveredni a fejünkben, nem is tudjuk hirtelen mihez kapjunk és így csak feleslegesen nyomasztanak minket. Pedig sokszor rengeteg dolgot el tudunk végezni ha szépen sorban haladunk vagy akár egy dolog elhanyagolása is katasztrófális következményekkel járhat.
Még a kellemetlen tevékenységekből is meríthetünk sikerélményt, amikor elégedetten lehúzzuk őket az elvégzendő feladatok listájáról.

  Az 5 legnagyobb időrabló ami tönkreteszi az életedet

  1. Televízió - napi 5 óra 18 perc

  Hihetetlen de még mindig vannak, akiknek a fő információ forrásuk a XXI. században a televízió. 
  A televízió megbukott.
Soha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem elgondolkodtató de még csak nem is szórakoztató. Nem lát el minket hiteles tudással, ismeretekkel és hírekkel.
A televízió azt csinálja, abban jó, amire létrehozták: reklámokat közvetít. Ez az első és legfontosabb funkciója, minden más csak körítés, ami azért van, hogy lefoglaljon minket a következő reklámig.
  A TV legnagyobb hibája, hogy tétlenségre kárhoztat minket.
Vizuálisan ránk önt rengeteg használhatatlan információt, ezzel eltorzítja a saját belső képi világunkat, kiszolgálja az érzékszerveinket és ráadásul még a sebességet is megszabja. 
  Egy adott szakterületen még mindig a könyv nyújtja egységnyi idő alatt a legtöbb információt. ha pedig gyorsan változó, dinamikus információról van szó, akkor az internet veri meg.

  2. Házimunka - napi 4 óra (nők esetén) / napi 1 óra 34 perc (férfiak esetén)

  Természetesen a házimunkát el kell végezni de nem mindegy mennyi időt töltünk el vele.
Ha valakinek van rá ideje és szereti, miért ne teljesedhetne ki házimunkával?
A probléma akkor van amikor valakinek nincs rá ideje vagy nem szeret vele foglalkozni.
Mit tehetünk, hogy csökkentsük a házimunkára fordított időt?
  Először is érdemes kiszámolnunk az órabérünket. Ez különösen akkor lehet izgalamas ha hazahordjuk a munkát vagy vállalkozók vagyunk. Ha az órabérünk magasabb mint egy bejárónőjé akkor érdemes az időnket inkább a munkánkra fordítanunk és bejárónőt fogadnunk.
  Bizonyos házimunkákat célszerű azonnal elvégezni, ilyen a mosogatás is. De sok házimunka összegyűjthető és holtidőben elvégezhető. A házimunka nagyon jó párhuzamos tevékenység tanulás vagy sportolás mellett.
  Amennyiben nincs sok időnk néhány házimunkától célszerű megválni. Ilyen a vasalás is. A mai ruhaszövési technikák, tisztítószerek és higiénia mellett a vasalás egy kicsit idejétmúlt dolog és ha nincs rá időnk, felesleges luxus is.
  Az egyik legidőigényesebb tevékenység a főzés. Ennek főleg az az oka, hogy a konyhakultúránkban kevés egészséges, gyors és olcsó étel szerepel. A rohanó hétköznapokra kutassunk fel ilyeneket. A kínai konyha a természetéből adódóan tartalmaz egészséges de instant jellegű megoldásokat. Egy négytagú családnak meg lehet főzni 15 perc alatt, adagját 3-400 forintból.

  3. Internet - napi 3 óra 30 perc

  Sokan büszkék rá, hogy nem tévéznek de legalább ennyi időt töltenek az interneten.
Az internet is lehet ugyanolyan destruktív időrabló mint a tévé de van egy előnye vele szemben, hogy lehet értelmesen is használni. 
Mobil, bárhová magunkkal vihetjük, tudjuk kieső időben használni és ami a legfontosabb, interaktív, mi döntjük el, hogy mit nézünk rajta.
  Hogy kordában tartsuk az internet előtt eltöltött időnket kedvenc oldalainkat mentsük el könyvjelzőként és nézzük meg, hogy mik azok amik nem is illeszkednek az érdeklődési területeinkhez csak feleslegesen viszik az időt. Ezután nyugodt szívvel szórjuk ki őket.
Én minden érdeklődési körömnek csináltam egy mappát a könyvjező kezelőben és ide gyűjtöm a linkeket. Így nem tudok olyan linket elmenteni ami nem illik az érdeklődésemhez.
A mappákon kívül gyűjtöm a netezéshez szükséges de az érdeklődésemhez nem tartozó linkeket: Facebook, Gmail, Instagram stb.
  Telepítsünk olyan programokat amik elemzik a netezési szokásainkat, így követhető válik, hogy mennyi időt töltöttünk neten és mire mennyi időnk ment el. Egy hónap után az eredmények kijózanítóak. Teljesen értelmetlen dolgok viszik el az időnket, teljesen értelmetlenül.

  4. Számítógépes játékok - napi 3 óra

  A számítógépes játékokat nagyon nehéz értelmesen használni, mivel csak rendkívül ritka esetekben fognak minket fejleszteni.  
  A legnyilvánvalóbb ellenpélda ha valakinek a foglalkozása a számítástógépes játékokhoz kötődik. 
Vannak olyan katonai, stratégiai játékok amik annyira jól sikerültek, hogy maga a hadsereg is használja őket a hivatalos kiképzés során.
Ezeken kívül nem nagyon jut eszembe más olyan felhasználás, ami valóban előreviszi az embert.
  A mai számítógépes játékok hollywoodi költségvetéssel készülnek, a játékok fejlesztése egymásra épül, a fejlesztők poontosan tudják, hogy az embereket mi érdekli, a játékmenet közben mikor minek kell történnie. A tesztelések során csúcs pszichológusok légiója elemzi a játékmenetet, ha lankad a figyelem, akkor új és új fordulatok kerülnek a játékba. Az egész klasszikus időrablás, ráadásul a segítségével észrevétlenül átalakíthatóak nézetek, elképzelések, eladhatóak termékek, különös tekintettel az új játékra.
  Sok játékban ma már valódi pénzen vett virtuális pénzért lehet a játékhoz nélkülözhetetlen virtuális eszközöket vásárolni: alkatrészek, gyógyszer, lőszer, játék pénz, igazából minden ami a játék során előnyt jelent, valami újjabb, nagyobb gyorsabb és jobb. Mindezt valódi pénzért.

  5. Negatív vagy semleges emberi kapcsolatok - napi végtelen mennyiségű idő

  Sajnos nem lehet időnk mindenkire, nagy a várólista, a sorban ott áll a családunk, a barátaink, az érdeklődési területeinknek megfelelő kapcsolataink, a megkerülhetetlen társadalmi és munka kapcsolataink.
  Ide szeretnének még beállni azok az emberek akik csak feleslegesen viszik az időnket. Nincs közös érdeklődési halmazunk velük de szeretnének vitatkozni velünk vagy panaszkodni nekünk. Ugyanakkor nem fogadnak el új információkat vagy segítséget. Nem nyitottak, nem változtatják meg a nézeteiket. Ők azok akik sosem nézik meg azokat a cikkeket, könyveket, videókat amiket adunk nekik. Mert nincs rá idejük, helyette a mi időnkre pályáznak. Különféle emberi manipulációkon keresztül megpróbálnak segítséget kérni vagy adni de aztán sosem jutunk velük sehová. Vigasztaljon minket, hogy ők nem is akarnak sehová sem jutni, ezt viszont megtehetik nélkülünk is.

  Táblázat

Tiltólista

Időrabló szokások

Helyettesítés

Példasor

Tiltólista

Időrabló szokások

Helyettesítés

Kontrollálatlan internetes szörfözés.

Érdeklődés szerinti internet használat.

Mozi.

Internetes ismeretterejesztő videók.

Számítógépes játékok.

Valós képességek elsajátítása és fejlesztése: sport, harcművészet, nyelvtanulás.

Televízió.

Könyv, ekönyv, magazin, emagazin.

   Másold ezt a táblázatot egy szövegszerkesztőbe és módosítsd igényeid szerint.  Időrablók | Időtervezés | természetes célállítás
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: