Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - Jelöletlen puer: Shu puerh 2010

2014.09.07 06:18:35
zoli


  Ezt a teát ajándékba kaptam a mókusfácán hugomtól.
A neve lemaradt a csomagolásról az ára sem ismert így ezt a cikket vakon írom, nem tudom pontosan, hogy mit is iszom.
Ennek meg van az az előnye, hogy azt írom amit tapasztalok, nem befolyásol semmi.
A teának végül ez a lényege, mondhat róla bárki, bármit a lényeg az élmény.
  Nemrég profi borkostolókat tréfáltak meg oly módon, hogy átcimkézték a palackokat. A legtöbb kostoló nem az élmény, hanem a cimke után ment, a jó cimke jó jellemzést kapott, a szerényebb minőségűek pedig kevésbé.
A teáknál ez még hangsúlyosabb. Előfordul, hogy kifejezetten magas minőségű teán nem lehet érezni semmi különöset és sokszor bele lehet futni egyszerű, olcsó teába, amitől eldobja magát az ember.  A csészébe nyomtatott puerekhez képest ez a darab lazább szerkezetű, akár kézzel is törhető.
Éppen ezért fogásra is rusztikusabb hatást kelt. A jellegzetes földes illata egy kicsit selymesebb, mint amit a csészés puerektől megszoktam. Morzsolás közben lehet is látni az okát, a csésze kissebb levelekből áll és kevésbé préselték össze.
Ez vagy akkor fordul elő ha kifejezetten kisebb leveleket válogattak össze vagy akkor, ha a csészét maradék levelekből készítették. Sok kisebb kiszerelésű puer készül maradékból, sőt kimondottan több fajta keverékéből állnak. Ez azonban nem feltétlenül befolyásolja az élményt, minden azon múlik, mennyire harmonizálnak egymással a különböző fajták.  A leöntött leveleknek az illata hozza a tipikus földes aromát, ezen belül szárazabb, légiesebb de erősebb is.
  A főzet színe fekete mint a lelkem. Az illata hasonlóan zárt, mint a leveleké szárazon.  Ízre hozza a papírformát. Földes, diós, ezen belül száraz íz. Nagyon letisztult, nem lóg ki sehol.
Kellemesen melengeti az embert. A második, harmadik leöntésnél már elkezd kibontakozni egy fantom íz, amiről én mindig a vörösborra asszociálok. Ez kifejezetten a gazdag illóolaj jelenlétnek, valamint a jó termésnek és a feldolgozásnak a jele. Ami csak hogy egyszerű legyen a dolog, sokszor a legjobb menghai puerekből sem jön elő de sokszor lehet tapasztalni, egyszerű, hétköznapi pureknél is.

  Szóval ízlett, köszi hugi!

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer
Név: Shu puerh 2010

Elkészítés: ~ 4 gramm, 100°C, 30-60 mp, 4-6x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Flying Bird Tea House  - http://www.flyingbirdteahouse.co.hu
Súly: 100 gramm
Ár: Ajándék  tea | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | puer | flying bird
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: