Címlap Blog zoli Természetes célállítás - Érdeklődés és önbizalom

2014.09.07 18:11:21
zoli


  Az önbizalom egy érdekes kifejezés, hiszen arra utal, hogy bízunk önmagunkban.
Ha bízunk magunkban akkor van önbizalmunk ha nem bizunk magunkban akkor nincs.
Erre általában úgy gondolunk, hogy a bizalom, a hit a dinamikus rész, amit csinálunk, vagyis bíznunk kell önmagunkban és önmagunk pedig a statikus rész akiben bízunk.
Ez egy kicsit tudathasadásos ugye?
Van valaki aki bízik és ő bízik valakiben. Ez két személyt feltételez de itt csak egy személy van. Már jó estben persze. Ezért hívjuk a cselekvőt önmagunknak, a bizalmat pedig önbizalomnak.
Ezeket a kifejezéseket úgy alkottuk meg mintha kívülről vagy kívülre utalnánk saját magunkra, mintha egy külső pontból látnánk magunkat.
Az hogy képesek vagyunk magunkat egy külső pontból látni, vizsgálni egy rendkívül fontos képesség az önismeret terén. Ugyanakkor ha a pillanatnyi ön- és éntudatunk tartósan kimozdul, az már a tudat akut egyensúlyvesztése.
Ez lehet sérülés, a sérülésre adott reakció, a kibillenés kiegyensúlyozása. De mindenképpen egy eltérés az ideális állapottól.
Ez minden problémánk forrása az életben. Amikor nem akarunk, nem tudunk vagy nem lehetünk önmagunk. Amikor valami miatt nem a saját természetünk szerint cselekszünk.
Ez okozza az önbizalomhiányt is.

  Az önbizalom visszaállítása

  Mindenkinek vannak érdeklődési területei de egyénenként ezek nagyon erősen eltérhetnek.
Vannak visszatérő érdeklődési területek, amikor már jóval általánosabbak. Az azonos korban és kultúrában élő embereknek vannak azonos problémáik, amikre a megoldás a legtöbb embernek egyaránt fontos lesz. És vannak olyan területek is, amik kivétel nélkül minden ember számára nélkülözhetetlenek.

  Lelki szint  A lelki erő a leginkább megfoghatatlan erőforrásunk, ugyanakkor a leghatalmasabb is. Van egy ismeretlen erő, amely arra ösztönöz minket, hogy mondjunk le a saját érdekeinkről és mások érdekeiért cselekedjünk. Mindezt egy olyan cél érdekében ami messze túlmutat a saját, családunk, nemzetünk vagy akár az egész fajunk túlélésén.

  Ez az erő vette rá a hindu szenteket, hogy feltérképezzék a belső utat, tudományos igényeséggel leírják azt és mérföldköveinek elérését mindenki számára elérhetővé, megismételhetővé tegyék. Olyan kifejezéseket alkottak a lélek és a tudat különböző megnyílvánulásainak a megismerésére és megragadására szanszkrit nyelven, amik egyetlen más nyelven sem léteznek. A nyugati pszichológia számára is talányt jelentenek, mind a mai napig.
  Ez az erő inspirálta a buddhista szerzeteseket, hogy miután elvonultak a világtól újra visszatérjenek és más emberekért cselekedjenek. Tanítsák őket, gyógyítsák őket minden különösebb elvárás vagy fizettség nélkül.
  Ez az erő indította el a taoista szenteket azon az úton, hogy fáradhatatlanul kutassák és gyűjtsék az erényeket, erkölcsi irányt mutatva mindenki számára. Inspirálva ezzel az egész társadalmat, beleértve még az uralkodókat is.

  A zsidó vallás szolgált az összes többi közel-keleti vallás alapjául. Mind a kereszténység, mind az iszlám egy zsidó reform mozgalomból nőtt ki. Jézus megnyitotta a korabeli zsidó vallást, a későbbi kereszténységet a nem zsidók számára is, Mohamed pedig ugyanezt tette elérhetővé az arabok számára. Végül mindkettő az első önáló teológiai tételei megjelenésével különálló vallássá vált.
  A zsidókat saját humanista vallásuk ösztönzte arra, hogy szociális intézményeket (iskolák, kórházak, közétkezdék, szegényházak) hozzanak létre egy olyan korban, amiben erről még csak senki nem is hallott, évszázadokkal megelőzve ezzel bárkit nyugaton. A grékoromán kultúrában a zsidó közösségek több ízben is adómentességet élveztek, mert több pénzt juttattak vissza a társadalomnak, mint amennyit be kellett volna fizetniük adóban.

  Amikor a politiika éppen hagyta, ugyanezt a humanista örökséget vitte tovább a kereszténység és az iszlám.
  A muszlimok komoly alapokkal járultak hozzá az európai tudományokhoz és művészetekhez. Az iszlám hódítást azért nem erről az oldaláról ismerjük mert a keresztény-iszlám ellentét miatt a muszlimokat kiverték Európából és minden nyomukat megpróbálták eltörölni vagy beolvasztani. Jó példa erre, hogy Spanyolországban kivágták az arabok által betelepített gyümölcsfákat, mert azok nem tartoztak a keresztény kultúrához -jelentsen ez bármit is.

 
  Ez az erő olyan eredményeket hozott létre, amely legyőzte a fizikát, a biológiát, az ember egyéni érdekeit de még az emberi fajét is, saját maga bizonyítékául szolgálva: valami van mindnyájunkban, ami ellenálhatatlan erővel húz, inspirál, ösztönöz minket arra, hogy túllépjünk önmagunkon.
Bár ez az erő jóval túlmutat az önbizalom puszta visszaállításán olyan erőforrás, amit hiba lenne nem használni.

  Mindenkinek az a lelki, szellemi kultúra a legemészthetőbb ami a legjobban illik az általános érdeklődéséhez vagy a konkrétabb érdeklődési területeihez.
Mondjuk ha valaki szereti a japán teákat az egy hajlamosító körülmény arra nézve, hogy ő jobban fogja tudni értékelni a japán lelki irányzatokat. Minnél több érdeklődési területe áll kapcsolatban a japán kultúrával ez annál valószínűbb.
Az érdeklődési területek egyezésével még akár az adott kultúra időszakára is lehet szűrni. A tea a buddhizmussal együtt érkezett (VI. sz.) van rá esély, hogy ez esetben a japán buddhizmus szimpatikusabb lesz mint a shintó. Ha szereti az Aikidót (XX. sz.) akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a jóval személyesebb Omotó- vagy Tiszta Föld buddhizmus lesz számára az emészhetőbb, mivel az Aikidóra is ezek voltak a legnagyobb hatással. 

  Könyvajánló

"
Mindenki elérheti a tökélyt saját kötelessége végrehajtásával. Halld most Tőlem, miképpen lehetséges ez!" - Bhagavad-gítá 18.fejezet 45.vers

Bhagavad-gítá, úgy ahogy van
Író/kommentátor: Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Kiadó: Bhaktivedanta Book Trust

  Gondolatkísérlet

  Írd össze az érdeklődési területeidet, hobbijaidat, kedvenc szabadidős tevékenységeidet. Ezután írd hozzá, hogy milyen arcahaikus kultúrával van kapcsolatban. Ezekből nincs túl sok: távol-kelet, közel-kelet és mediterráneum, porosz és angol-szász kultúra.
Milyen vallások, lelki és szellemi tanítások vannak az adott területen?
Melyik mit tudna adni a számodra lelki, szellemi, fizikai vagy kultúrális szinten?

  Szellemi szint  Bár mindenkinek eltér az egyénisége, a személyisége, a karaktere és az archetípusa már tipizálható. A pszichológia régen felismerte már, hogy tudattalanul ugyan de mindenki szerepeket játszik. Ezek lehetnek tudattalan, megoldatlan, állandóan ismételt destruktív játszmák de lehetnek tudatos, megoldásra törekvő hasznos szerepek is.
Mivel az archaikus szerepünk, a karakter nem változik életünk során, ennek tudatos alkalmazása segíthet abban, hogy jobban megismerjük magunkat, ezen keresztül másokat, meghatározzuk a velük való kapcsolatunkat. Ez a szerep megmutatja, hogy egy adott helyzetben hogyan célszerű viselkedni. Jól lehet vele azonosulni, ezért kiváló identifikációs struktúra.
  Érdemes elmélyedni egy általunk emészthető, szimpatikus lelki, szellemi vagy pszichológiai irányzat archaikus szerepválasztékában. Ezt megkönnyíti, ha már az előző pontban tudtunk egyet választani a lelki vagy szellemi tanítások közül.
  Ha jól ismetük fel az archetípusunkat, akkor ez nem egy mesterséges szerep. Csak egy olyan tudatstruktúra felismerése és használata, amin keresztül jobban ki tudunk teljesülni.
A sas is szerepet játszik és lehet, hogy meg tudnánk tanítani úszni csak nem érezné jól magát, mert nem hal, hanem sas. Tehát őt segíti a sas mint szerepkör, nem pedig akadályozza.
  Ezután csak igazodnunk kell a megfelelő archaikus szerephez, ami nagy magabiztosságot ad majd nekünk.

  Könyvajánló

"Az énmárka nem más, mint amit akkor mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából."  -
Jeff Bezos, az Amazon alapítója

Énmárka
Tedd magad eladhatóvá!
Író/k:
John Purkiss, David Royston-Lee
Kiadó: HVG Kiadó


  Gondolatkísérlet

  Milyen archetípusos rendszereket ismersz?
(Áyurvéda, asztrológia, kínai öt elem tan, enneagram, karakter tipológia, személyiség típusok. Ha ezek nem ismerősök számodra érdemes lehet utánna olvasni. Sok könyv foglalkozik ezzel, mint az Énmárka is.)
Melyik archetípushoz tudnád magad sorolni?
Miben segítene neked ez a szerep?

Mi alól mentene fel és milyen felelősséggel járna számodra?

  Fizikai szint  Az állatok tökéletesen igazodnak a saját természetükhöz, ösztöneiken keresztül tökéletes utasításkészlettel rendelkeznek minden olyan helyzethez, amivel természetes közegükben csak találkozhatnak.
Az állatok nagy tragédiája, hogy tökéletes összhangban vannak a saját természetükkel de ezt nem tudatosan építik. Az emberek nagy tragédiája, hogy nekünk megadatott ez a tudatosság de mi meg nem igazodunk a természetünkhöz. Ha hallgatnánk a saját természetünkre mi is olyan tökéletes módon tudnánk viselkedni mint az állatok.
Az önbizalomhiány nem létezik az állatok világában, esetleg csak magasan fejlett emlősöknél és komoly érzelmi sérülés következtében.
Az önbizalomhiány nem velünk született biológia dolog, az archaikus típusunkból sem következik. Valójában nem létezik olyan, hogy valaki önbizalomhiányos típus.
Ez nem csak tisztán szoftveres probléma, hanem ezen belül is egy programhiba, amit még ha úgy is tűnik, hogy a sors okozott, valójában mi engedélyeztünk. Mi döntöttünk úgy, hogy így reagálunk rá. Természetesen vannak olyan szélsőséges esetek, amikor ez a rossz döntés teljesen érthető de a legtöbb esetben csak a cél hiányából fakad. Nincs cél, nincs szerep, nincs mihez igazodni.

  A jó hír, hogy pusztán fizikai tevékenységből is lehet magabiztosságra szert tenni. Erre a legjobb példa a sport mint ökoszisztéma: sport, harcművészet, csikung, yoga. Természetesen ez túlmutat a puszta fizikai szinten de csak mint mozgás, önmagában is hatékony.
A sport ráadásul kiválóan alkalmazható analógiaként az élet szinte minden területén. Sok művészt, üzletembert, vezetőt vagy teológust inspirált a sport és a természet, hogy jobb legyen abban amit csinál.
  Válasszunk egy olyan mozgáskultúrát ami a legjobban illik a lelki vagy szellemi beállítottságunkhoz, ahogy erről már volt szó vagy csak válasszuk egyszerűen azt ami a legjobban ki tud minket kapcsolni.

  Szintén ide tartozik minden lehetőleg természetes, kézzel végezhető, sok mozgást igénylő fizikai művészet is. Ezt gyerekkorunkban is nagyon szerettük csak a legtöbben azóta megfeledkeztek róla.

  Könyvajánló

"Egy kora reggeli séta áldás az egész napra." - Henry David Thoreau

ChiGyaloglás
Író: Danny és Katherine Dreyer
Kiadó: Lunarimpex Kiadó


  Gondolatkísérlet

  Milyen sportot szerettél volna mindig is kipróbálni?
Milyen sport vagy mozgáskultúra kapcsol ki téged a legjobban?

Van-e valamilyen számodra szimpatikus harcművészet?
Vonzódsz-e a yogához, a csikunghoz vagy bármilyen lassan végezhető egészégmegőrző mozgáskultúrához?


  Társadalmi szint  A természetes érdeklődésünknek megfelelő tevékenység és hivatás a valódi önbizalom kulcsa. Hogy azt gyakoroljuk, abban fejlődjünk akik vagyunk, ehhez igazodjunk és ezen keresztül teljesedjünk ki.
  Ha éppen olyan élethelyzetben vagyunk, hogy erre nincs lehetőségünk jelenleg, akkor is lehetünk jobbak abban amit most csinálunk. Az ebben való fejlődés is tud adni önbizalmat.
Sok ember nagyon határozott és kiforrott a munkájában de azon kívül már nem.
Egyrészt azért mert az a munka ami nem a természetünkhöz igazodik nem fog hosszú távon boldogítani minket, másrészt a munkánkon keresztül megszerzett önbizalmat, analógiás módon tovább kell vinnünk az élet más területeire.

  Ismerkedjünk, barátkozzunk és töltsünk időt hasonló érdeklődésű vagy nyitottságú emberekkel mint mi. Így a hasonló beállítottságú emberek képesek egymást erősíteni.

  Kommunikáljuk azt amit megtanultunk és amiben jók vagyunk, inspiráljunk rá másokat is.
Az érdeklődési területeink egyben kiválló társalgási témák is. A mi érdeklődési területeinkről mi tudunk beszélni, másokéról pedig tudunk érdeklődni. Mindenki szeret arról beszélni amit szeret csinálni.
Mutassuk meg a hasonló érdeklődésű embereknek azt, hogy mi milyen eszközökkel segítségével fejlődtünk és akit érdekel azt segítsük is ebben.
A legtöbb embernek azok a könyvek, hanganyagok, filmek, videók, alkalmazások és egyéb eszközök, amik számunkra már teljesen természetesek, az életüket változtathatja meg. Csak arra várnak, hogy eljusson hozzájuk a megfelelő információ.

  Könyvajánló

"
Az a probléma, ahogy a problémát látjuk." - Stephen R. Covey

Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
Író: Stephen R. Covey  Kiadó:
Bagolyvár Könyvkiadó


  Gondolatkísérlet

  Írd össze az érdeklődési területeidet, hobbijaidat, kedvenc szabadidős tevékenységeidet. Ezeken keresztül kapcsolatban állsz különféle emberekkel.
Írj mindegyikhez annyi ismerőst amennyit csak tudsz.

Amelyikhez a legtöbb embert írtad, feltehetően az a számodra legfontosabb terület. Ha valamelyik területet fejleszteni szeretnéd, akkor több kapcsolatot kell létesítened benne.

  A legfontosabb érdeklődési területeidhez (vagy a fenti négy közös érdeklődési területhez) írj egy rövid jellemzést.
Miért szereted?
Hogyan mutatnád be valakinek? (Mintha reklámozni szeretnéd.)
Milyen eszközöket tudnál ajánlani ha valaki ezekkel a területekkel szeretne megismerkedni?
  természetes célállítás | Érdeklődés | érdeklődési területek | önbizalom
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: