Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Az élet megfázás nélkül - Gyömbéres fekete tea

2014.09.14 19:42:01
zoli


  A megfázás, meghűlés egy nagyon különleges betegség mivel nem létezik.
Nem valamilyen misztikus vagy ezoterikus szempontból nem létezik, hanem valóban, egyáltalán nem létezik.
A valódi betegség elmúlik anélkül, hogy észrevennénk. Ezután a szervezet elkezdi a méregtelenítési protokollt. Ekkor jelennek meg a tünetek, és ezeket érzékeljük betegségként.
Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg mi is történik valójában.

  Az egészség a betegség, a betegség az egészség  Amikor valakinek az életében beköszönt egy stressz időszak, amit nem tud kezelni akkor sem a tudat, sem a test nem működik megfelelően. A doshák egymáshoz viszonyított egyensúlya megbomlik, így a szervezetben méreganyagok halmozódnak fel. Ez a betegség.
A stresszidőszak elmúltával a tudat és a szervezet megnyugszik, fellélegez és méregteleníteni kezd. Ilyenkor ütközik ki a poszttraumás stressz és ilyenkor jelennek meg a fizikai méregtelenítés jelei is. A tudat hatására a doshák, az energia és a salakanyagok mindig a problémának megfelelő szervben jelennek meg és innen vagy ezen keresztül kezdenek eltávozni. Ez már a gyógyulás folyamata de ezt érzékeljük betegségként.

  Súlyosbító tényezők  Emészthetetlen ételek

  A megfázás egy hőháztartásbeli probléma, a hőháztartást pedig az emésztés vezérli. Ezért semmivel sem lehet olyan jól megfázni mint emészthetetlen ételekkel. Ezek akár egészségesek is lehetnek, bőven elég ha nem megfelelőek az áyurvédikus testtípusunk számára.
Ezért jelentkeznek a megfázásos tünetek oly sokszor, közvetlenül étkezés után.
  Ha olyan ételt eszünk ami után a torkunk vagy a gyomrunk ég vagy sav jön vissza akkor biztosak lehetünk benne, hogy az étel dosha összetétele vagy a mennyisége felborította a pittánkat.
Ez esetben a gyomrot vátásítani kell vagyis hűteni és szárítani. Alattomos húzás a sorstól, hogy az egyik legjobb és legelérhetőbb savtalanító a pattogatott kukorica. Mindennél hatékonyabban szívja fel a pittát.
  Ha olyan ételt eszünk ami után a torkunk nyálkásodni kezd vagy egyenesen nyálkát köhögünk fel, illetve a hasunkban egy nehéz és hideg fémgolyó érzés kezd el kibontakozni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az étel dosha összetétele vagy a mennyisége felborította a kaphánkat.
Ebben az esetben a gyomrot fűteni (pittából a tűz) és szárítani (vátából a levegő) kell.
  Ha olyan ételt eszünk ami után száraz köhögést tapasztalunk és ami még jobb puffadni kezdünk akkor biztosak lehetünk abban, hogy az étel dosha összetétele vagy a mennyisége felborította a vátákat. A váta borul fel leghamarabb, hatékonyan felborítja a másik két dosha egyensúlyát is. A legtöbb esetben ez okozza a megfázást.

  Mérgező érzelmek

  A túlzott passzivitás, befelé fordulás és bánat felborítja a kaphát.
Ide tartoznak az elhúzódó, nehezen megoldható és traumatikus élmények okozta tartós érzelmi sérülések.
  A dűh, a harag és a zaklatottság a pittát borítja fel.
Tipikusan ez okozza a túlkompenzált agresszió, dühöngés okozta megfázást.
  A félelem, a szorongás és az aggodalom a vátát csapja agyon.
A megfázást legtöbbször a váta egyensúlyvesztése okozza ide tartozik az idegi alapú megfázás, amikor valaki alulkompenzálja, elfojtja az érzelmeit..

  Hideg, szeles, vizes idő

  A váta és a kapha mindketten hideg doshák, a vátát a hideg és a szél mozdítja meg, a kaphát pedig a hideg víz. Ezért tudunk olyan kolosszálisan megfázni hideg, esős időben és a változó évszakokban (tavasz és ősz) de akár egy hűvösebb nyári napon is.
Mivel a határ a környezet és a testünk között csak a mi fejünkben létezik, ezért amikor a természet ezeket a jeleket produkálja akkor a szervezetünkben is megbillennek ezek a doshák -akkor is ha egy szobában, a kandalló előtt üldögélünk. A kérdés csak az, hogy mennyire tesszük ki magunkat az időjárás viszontagságainak?

  Mit méregtelenít a szervezet?  Az orvostudománnyal és a természetgyógyászattal az a legnagyobb baj, hogy mindkettő modern, nyugati és materialista. Ezzel általában az orvostudományt szokás vádolni de mivel ugyanolyan emberek gyakorolják ez a természetgyógyászatra is épp úgy igaz.
Ezért a természetgyógyászat a saját térfelén igyekszik megverni az orvostudományt és görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy a méregtelenítés során fizikai dolgokat dob ki a szervezet.
A méregtelenítés főleg a tápcsatornát érinti, mivel ez bonyolítja az anyagcsere leglátványosabb részét de egy bélmosással is csak ugyanazok a dolgok jönnek ki, amik amúgy is kijöttek volna.
Akkor mit méregtelenít a szervezet?

  Ha visszaolvassuk a régi írásokat az indiai áyurvédikus hagyományból vagy a kínai öt elem tanból, szó sincs fizikai méreganyagokról. Doshák vagy az őket alkotó elemek távoznak el.
A köhögés és a hasmenés egy része a vátát hajtja ki, mivel az a felső légutakban és a vastagbélben lakik.
Bár a kapha a gyomorban lakik, mint minden dosha ez is kihat az egész testre, megfázáskor elkezd kiürülni az orrfolyáson és a torokban felgyülemlő nyálkán keresztül. Ennek egy része lejut a gyomorba, ahonnan két irányba mehet. Előre vagy hátra. Ha folytatja az útját akkor hasmenést okoz.
A hasmenés a kapha egy részét és a pittát hajtja ki, mivel a kapha a gyomorban, a pitta pedig a vékonybélben lakik. A pitta hőtöbbletét vezeti el a láz, illetve a szervezet fel tudja használni a pittában lévő tüzet arra, hogy elpusztítsa a kórokozókat.

  A doshák közül egyedül a kapha jelenik meg fizikálisan, mivel vízből és földből áll ezért nyálkaként tapasztaljuk. Tiszta állapotában ez egy színtelen, szagtalan, erősen tapétaragasztóra hasonlító matéria. A kapha mint váladék jelenik meg, mindig fehér vagy sárga és habos.
A pitta is váladékként jelenik meg, vízből és tűzből áll ezért ha valamibe belemegy akkor az mindig forró, égető érzéssel jár, a színe mindig sárgás vagy pirosas.
A váta éterből és levegőből áll, ezért szárít, ha valamibe belemegy akkor az száraz, aszott és ahogy vizet von el, a környezete egyre feketébb lesz.

  A megfázás mindig váta vagy kapha alapú, mivel ezek a hideg doshák (minden alkotó elemük hideg), ezt szoktuk hurutos megfázásnak hívni.
Ez szokott átcsapni pittába amikor megjelenik a hő: gyulladás és láz.
Ezért a megfázás megelőzése minden esetben hőterápiával jár, minden létező módon fűtjük a szervezetet.

  Hőterápia  Az Áyurvéda ideája az, hogy akkor foglalkozzunk az egészségünkkel amikor még megvan. Ez egy intelligens életfilozófia, sokkal jobb megelőzésre mint tűzoltásra. Akik szeretnek takarékoskodni kognitív képességeikkel azok kevésbé tudják kihasználni. Ez nem az a hangulat amikor valaki elmegy az orvoshoz és vesz tőle egy gyógyszert, ami ha nem működik akkor ráborítja az asztalt és beperli, ez valami amit magunkért teszünk.
Ez az egyik legfontosabb különbség a nyugati orvoslás és az Áyurvéda között. A nyugati orvoslásban a beteg passzivitásra van kárhoztatva, az aktivitás kimerül abban, hogy kap egy gyógyszert amit be kell venni. Az Áyurvédában a beteg is közreműködő fél, együtt dolgozik az orvossal.

  Étkezés

  Az ideális étel mindig pittás egy kicsit, tehát meleg, lédús, enyhén fűszeres, egy kicsit pikáns, tápláló és pépes, olajos. Aztán minél jobban borul a hőháztartás annál jobban lehet fűteni. Miközben a nyálkahártyának nem tesz jót a túl forró étel, télen sokszor érezzük, hogy az étel nem kell, hogy túl meleg legyen csak lángoljon! Szóval ilyenkor lehet egy kicsit melegebb és csípősebb.
Az emésztésnek nagyon jót tesz ha egy kicsit kevesebbet eszünk mint amennyire éhesek vagyunk, nagyjából úgy a felével. Együnk inkább kevesebb de jobb minőségű ételeket. Mivel az emésztés fűti a szervezetet, ez nagyon jó minden megfázásos nyavalya ellen -is.

  Meleg ital egész nap

  Intézzünk magunknak egész napra meleg italokat. Ha tehetjük mindig legyen a kezünk ügyében vízforraló, ha nem akkor termoszban vigyünk magunkkal a lélekmelegítőt.
Az alkohol nem jó. Az alkohol azért nagyon jó seb lemosásra mert maradéktalanul elpárolog így szárítja a sebet, áyurvédikusan vátásítja, ennek nem örülünk, mivel a váta hűt.
Jók a meleg vagy fűszeres turmixok és gyümölcslevek, valamint a gyógynövény teák. Továbbá a kávé és a tea. Mindkettő fűt de ugyanakkor a koffein tartalma miatt csínján kell bánni velük. A teánál nagyobb a koffeintartalom mozgástere, válasszunk pirított teákat ezekben nagyon alacsony a koffein tartalom.

  Reggeli ital

  Az Áyurvéda reggel a meleg citromos vizet ajánlja arra, hogy felfűtsük a szervezetet és elindítsuk az emésztést. Mivel én kevésbé vagyok oda a meleg citromos vízért ezért én inkább teázom. Egyébként minden forró és savas ital fűt, valamint kiválóan elindítja az emésztést. Ez után el tudunk távozni abba a kicsi, általában fehér beltéri falfestékkel kifestett falú, kiválló akusztikájú helységbe ahol olyan jól lehet olvasni.
A belek időszaka reggel 5 és 7 óra közé esik, soha annyi méreganyagot, konkrétan elhasznált pittát, nem tud kidobni a szervezet mint ekkor. Természetesen bármikor elmehetünk a nap folyamán nagy vécére és biokémiailag mindig ugyanolyan matériát hagyunk magunk után de még sem kapjuk soha máskor ezt az eredményt. Konkrétan felszabadulunk, mintha nehéz súlyokat vettek volna le a vállunkról.

  Ruházkodás

  A legtöbb ember, velem az élen, egész életében nem tudja elsajátítani azt amit az édesanyja próbált neki tanítani: sapka, sál, kesztyű. A hideg, szeles, nedves időjárás ellen fel kell öltözni. Fontos, hogy a lábfej, a derék, a felsőtest és a fej jól le legyen szigetelve.
A fejen a legfontosabbak azok a területek, ahol a főbb csakrák (finom-fizikai idegközpontok vannak): fejtető (sapka), homlok, halánték, tarkó (sapka vagy fejmelegítő), torok, nyakszirt (sál).
Ezeket bármi áron védeni kell. Szerezzünk be átmeneti sapit, divatos fejmelegítőt vagy szőrös fejhallgatót és ing alatt hordható sálat a kevésbé hideg de már hűvös napokra is.

  Vér Nyomi

  Mielőtt megfázunk az egyik első rendszer ami jelez az a vérnyomás, ami szép lassan elkezd csökkenni és a bokánk felé közelíteni. A vérnyomásra viszont amúgy is jó odafigyelni ha sokáig és tartalmasan szeretnénk élni.
Ezért készítsünk oda az ágyunk mellé olajat és törölközőt és ébredés után masszírozzuk át a lábfejünket. Ha erre képtelenek vagyunk úgy ahogy én is, akkor pedig a lábáztatás az az intézmény amit nekünk találtak ki. Ha reggel nem tudtunk kellőképpen átmelegedni fürdés után vagy este úgy érezzük, hogy a hőháztartásunk omladozik akkor vegyünk forró lábfürdőt.

  Gyömbéres fekete tea  Az indiai hagyomány jól ismeri a fekete teát és kifejezetten ajánlja felső légúti megbetegedésekre. Kínai testvéreink úgy szintén. Mivel ők jobban kidolgozták a teakategóriákat két erjesztett teát is megkülönböztetnek a vöröset és az öreg teát vagy puert.
  Mi a vörös teát feketének hívjuk a levelek színe alapján, ők vörösnek a főzet színe alapján.
Nálunk az öreg tea vagy puer kevésbé terjedt el, a kínaiak ezt hívják igazi fekete teának, mert a főzet színe valóban fekete.
Mindkettő jó de itt is érvényes, hogy minél feketébb annál jobb, a puer vagy pontosabban a shu (sötét) puer a legjobb.

  A puer többször erjesztett kínai tea. Kiszárítják, miközben megerjed, majd visszanedvesítik és újra kiszárítják, miközben újra megerjed. Ezzel különféle variációkban szórakoznak egy darabig. Így egy elég vállalhatatlan kinézetű, hínáros cucmó keletkezik, amit formába préselnek és eltesznek érni. A leggyakrabban préselt formák a téglalap, lepény, nagy csésze, kis csésze.
A puer többek között fűtő és emésztésjavító hatással rendelkezik. Bármikor fogyasztható de ősztől kezdve nagyobb mennyiségben szokták használni, remek téli tea.

  A gyömbér szintén fűtő és emésztésjavító hatással rendelkezik. Az Indiában fennmaradt ősi, gyógyászati rendszer az Áyurvéda azt tartja róla, hogy az egyetlen fűszer ami úgy emeli meg a belső hőt és az emésztés tüzét, hogy nem zaklatja fel a szervezetet.
Távol-keleten évezredek óta fogyasztják a gyömbéres italokat meghűlés és emésztési problémák ellen. Ez nyugaton is elkezdett terjedni de jellemzően itt ezt a két problémát külön kezelik. Pedig a felső légúti betegségek nagy része emésztési probléma.

  Igény szerint rakjunk karikázott-szeletelt gyömbért a teához.
Ha európai módon készítjük a teát akkor a gyömbért forrázzuk le a filterrel együtt, majd a filter eltávolítása után szűrjük le a teát. Ha sokáig áztatjuk a filtert akkor 5-30 másodperccel a kivétel előtt tegyük bele a gyömbért, ennyi már elég neki.
Ha a kínai style a szimpatikusabb akkor tegyük bele a teával együtt a gaiwanba és vele együtt öntsük le.
Én 5 gramm teát használok el fél liter vízzel és ehhez egy 200 forintos nagyságú gyömbér szeletet vágok fel. (Direkt megnéztem mekkora a legnagyobb pénzérménk. Ha lesz nagyobb mint a 200-s akkor azt fogom írni.)

  Ami ellen a gyömbéres fekete tea sem véd

  A nedű helyreteszi az emésztést ami a szervezetet fűti.
Ezáltal felfűti és védi a felső légutakat.
Megfázni azonban nem csak felső légutakra lehet.

  Arc- és homloküreg

  Az emésztés fűtő hatása az arc- és homloküregbe nem ér el. Ezért ha nem vagyunk megfelelően felöltözve akkor ezek a területek meg tudnak fázni.
Sajnos még a legkörültekintőbb öltözködés mellett is kaphatunk huzatot, ami ellen nagyon nehéz védekezni.
  Ezért az arc- és homloküreget erősen ajánlott rendszeresen, igény szerint átgőzölni.
Én nagyjából hetente egyszer szoktam.
Egy liter vizet felforralok. Beleszórok valamilyen gyógynövény virágzatot: hársfa, kamilla, krizantém. Ezután tíz percet melegítem a bucit fölötte.
 
  Ízületek

  Az ízületek nincsenek bekötve a vérkeringésbe. A környező szövetekből táplálkoznak diffúzió segítségével. Ezért az anyagcseréjük nagyon lassú. Ráadásul közel vannak a test felszínhez, ezért nagyon hamar kihűlnek.
  Ezért az ízületeket a hagyományos, statikus módon, öltözködéssel kell védeni.

  Kimerülés

  Az alvást, a passzív és az aktív pihenést nem lehet és nem is kell semmivel helyettesíteni. Ebben a témában nem érdemes trükközni.
Ha kimerítjük a szervezetünket akkor az immunrendszer össze fog omlani.

  Tápanyaghiány

  Az ételalapanyagainkban drámai mértékben csökken a mikrotápanyag tartalom.
Egyre nehezebb elképzelni, hogy ezt hagyományos étkezéssel pótolni lehet. Különösen úgy ha figyelembe vesszük, hogy az ősi kultúrában, tökéletes időjárási és mezőgazdasági körülmények között is használtak az emberek táplálék kiegészítőket.
  A legtermészetesebb kiegészítők a koncentrált élelmiszerek -super food: aszalt és szárított gyümölcsök, csírák, lekvárok, olajos magok.
A legjobb kiegészítők a növények által biotranszformált, kolloid formátumú, folyékony vagy pépes kiegészítők, mint az indiai Chyawanprash lekvár és a siladzsit gyanta. Ezeket egyébként egyre jobban megközelítik a nyugati, folyékony kiegészítők (SISEL, Vemma).

  Tapasztalatok  Én kifejezetten érzékeny vagyok a felső légúti problémákra. A sport, a vegetáriánus étkezés, a relaxáció, a meditáció, az áyurvéda, a yoga és a csikung sokat segített de a gyömbéres fekete tea lett a hab a tortán.
Egy éve használom és azóta egyszer sem jutottam közelebb a megfázáshoz mint egy kis torokkapirgálás és köhi-möhi. Pedig az elmúlt egy év, kifejezetten brutálisra sikeredett. Ilyenkor megemelem a dózist és másnapra kutya bajom.
  Ugyanakkor azt vettem észre, hogy ha valaki nem használja megfelelően akkor nem működik megfelelően.
A legfontosabb dolog, hogy a gyömbéres fekete nem gyógyszer, nem gyógyításra való, hanem megelőzésre, ehhez pedig a megfázás előtt kell fogyasztani, nem pedig utána. Mivel nem tudjuk mikor fogunk megfázni ezért erősen javallott mindennap inni.
  Próbáljunk ki egy csészével és ha ízlik akkor vigyük fel 3 dl-re az adagot. Ez később elérheti a napi fél litert. Ha ez valamiért nem elég vagy rákattantunk akkor megihatunk napi kétszer fél liter teát is egy nap de két eltérő napszakban.
  Ha puert iszunk azt akár éhgyomorra is ihatjuk, mivel a puerből kierjesztik a csersavat. Ezért hívják öregember teának is, mert még az idősek gyomrát sem bántja, még éhgyomorra sem.
Ha fekete (vörös) teát választunk akkor az valószínűleg túl savas lesz ahhoz, hogy éhgyomorra fogyasszuk. Ebben az esetben a reggelihez időzítsük. Az english breakfast egyszerűsített változata egyébként zseniális reggeli: pirítós, vaj, lekvár és fekete tea.
  Segít ha e mellett megfelelően étkezünk, öltözködünk és általában vigyázunk a hőháztartásunkra, valamint nem hagyjuk, hogy a feldolgozatlan érzelmek bennmaradjanak. Ezeket a legjobban sporttal, harcművészettel, csikunggal vagy yogával lehet eltávolítani, különös tekintettel a relaxáció és meditációs gyakorlatokra.
De legfőképpen ne hagyjuk ki a napi teánkat...

  Ajánlott cikkek

- Teák és gyógynövény főzetek - lapsang souchong

- Teák és gyógynövény főzetek - puer gyömbérrel  Hétköznapi Áyurvéda | Az élet megfázás nélkül | Gyömbéres fekete tea | puer | kedvenc | teák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: