Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - gyógynövények - krizantém

2014.10.14 15:34:58
zoli


  Kevés gyógynövény van ami illik a natúr, szálas, többször felöntős teákhoz.
Éppen ezért ezeket nagy becsben tartják.
  A jó minőségű tea ízét a legtöbb egyéb gyógynövény feleslegesen elfedi, ezért is szokták őket a rossz minőségű tea aromájának az elmaszkolására használni. Ennek a csúcsa mindenképpen a rossz minőségű, zúzalék, filteres tea, hasonlóan ipari maradék gyógynövényekkel és lehetőleg mesterséges aromákkal. Ezek aztán nagyon szép elterelő neveket kapnak: Karácsonyi Álom, Fahéjas Éjfél, Narancs Naplemente...  Az a néhány gyógynövény ami illik a teához az vagy diszkrét ízéből adódóan díszítő elemül tud szolgálni vagy erősíteni tudja a tea valamely hatását.
  Vannak gyógynövények amik a tea természetes ízének egyes elemeit jól ki tudják hangsúlyozni. Krémesebbé vagy éppen karcosabbá teszik a teát, illetve enyhe virágaromát kölcsönöznek neki.
  A gyógynövények általában egyedi utasításkészletet tartalmaznak, valamilyen jól körülhatárolható irányba vezetik a szervezet működését. A tea valamely hatását azok a gyógynövények tudják fokozni, amikkel utasításkészletükben egyezést mutatnak.
  A teák legalapvetőbb hatásláncolata az, hogy javítják az emésztést, ami jó hatással van a hőháztartásra. A zöld teák hűtenek, a feketék pedig fűtenek. Ez aztán szintén kiváló hatással van a felső légutakra. Rengeteg felsőlégúti betegség valójában emésztési és hőháztartási rendellenesség. Mivel a felsőlégutak jelen vannak a fejben is, a hőháztartás felborulása változatos fejfájást képes okozni.
A hűtő teákhoz jól illenek a hűtő növények mint a jázmin, levendula...
A fűtő teákhoz nagyon jól illenek a fűtő növények mint a ginseng, a gyömbér...  A krizantém egy őszirózsaféle.
A rózsafélék közkedvelt és teabarát gyógynövények.
A neve görög eredetű és aranyvirágot jelent.
A változó évszakokban, tehát tavasszal és ősszel hoz virágot. Ez némileg előrevetíti, hogy jó eséllyel gátol minden olyan problémát ami hideg, szeles és esős idő hatására alakul ki vagy erősödik fel.

  Kínában a krizantém őshonos növény.
Egyes dialektusokban a ju (krizatém) hasonlít a jiu (kilenc) szóra, ami a kilencedik hónap, az erényesség és a hosszú élet jelképe, ami így átragadt a krizantémra is.
  Ünnepe a kilencedik hónap, kilencedik napján van. Ez a nap egyben a hegymászás napja is, ezért előszeretettel kortyolják dombok és hegyek tetjén, reménykedve az erényes és hosszú életben.
  Italok, ételek, teakeverékek és illatszerek elengedhetetlen kelléke.
Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, valamint fejfájás és láz csillapító hatással rendelkezik. Jó emésztési problémák, fejfájás és megfázás ellen. Külsőleg szokták használni szemgyulladásra is.  Aki nem tud tiszta helyen krizantémot szedni annak célszerű elbattyognia egy tea és vagy gyógynövény szaküzletbe. Erősen gyanítom, hogy a virágárusnál lévő krizantém nem igazán jó étkezési célra.  Én puerrel próbáltam ki elsőnek de gyanítom, hogy nagyon jól megy a wulongokhoz és a fekete teákhoz is.
  A krizantém kiemeli a puer amúgy is jellegzetes földes illatát.
Karcosítja, keseríti az ízét, valamint hozzáad egy kamilla jellegű aromát.
  Ennek megfelelően vigyázni kell vele, nehogy túlkeserítse a teát. Érdemes vele játszani, kinek hogyan ízlik a legjobban. Különösen arra kell figyelni, hogy amikor a tea már a végét járja és tovább kell áztatni, a krizantém vele ellentétben kevésbé gyengül és ilyenkor egyre keserűbb lesz.

  Főbb adatok

Típus: Gyógynövény
Név: Tajvani Bio Fehér Krizantémvirág

Elkészítés: Puer, ~ 4 gramm, 100°C / 5 db krizantémvirág
Ajánlott teáskészlet: Kung fu, gaiwannal.

Lelőhely: Flying Bird Tea House  - http://www.flyingbirdteahouse.co.hu
Súly: 50 gramm
Ár: 3100 HUF  tea | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | puer | flying bird | krizantém
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: