Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - gaiwan (2014. 11.)

2014.11.29 07:56:07
zoli


  A gaiwan egy háromrészes kínai teáscsésze, amiben el lehet készíteni a teát, de lehet belőle inni is. Nagy előnye, hogy jobban lehet látni, hogy mi történik benne, mint egy kannában és általánosan jobban lehet kontrollálni a teakészítés menetét is. Legjelentősebb tulajdonsága, hogy a tetejét elcsúsztatva mi állítjuk be milyen gyorsan lehessen kiönteni belőle a teát. Ez különösen azoknál a teáknál fontos, amiknek rövid az áztatási idejük és mire kiszüttyögtetjük a kannából addigra túl is áztattuk.

  Szorgalmasan töröm a gaiwanjaimat, a legtöbb mosogatás közben távozik el a teamenyországba vagy reggeli teázás közben sikerül valahogy levernem. Így nyírtam ki az utolsót is, többször sikerült nekicsapnom valaminek, párszor le is ejtettem, végül a folyamatos zúzás után sikerült végleg eltörnöm. Így eljött az ideje egy új beszerzésének.  Ezúttal egy nagyobb, vastagabb, masszívabb darabra esett a választásom.
  A gaiwan jó nagy alátétet kapott, ami kell is, mert ez egy vastagabb falú, súlyosabb darab. A lapított kivitel még jobban erősíti a robosztus megjelenését.
Használat közben egyetlen hátránya van ennek a formának, mivel nincs kifelé hajló pereme ami elvezeti a hőt, ezért az oldalánál lehet csak megfogni, ami természetesen átveszi a víz hőmérsékletét. Így ez a típus jobb a 60-80 fokos zöld teákhoz, mint a 100 fokos wulongokhoz és puerekhez.
A csésze is lapított, jól megfogható, belesímul az ember tenyerébe, az enyémet ki is tölti teljesen.
  A gaiwan és a csésze mérete ügyesen egymáshoz van igazítva. Ha az előbbibe beletesszük a teafüvet, akkor nagyjából annyi vizet tudunk bele önteni, mint az előző űrtartalma. Így egyszemélyes teázáshoz nem kell átöntő sem.  A készlet fő motívuma a denevér, ami a szokásos homofóniából eredően a jószerencse szimbóluma, mivel mindkettőt fu-nak ejtik.
  A kínai kultúrkörben az állatok ritkán, ha hosszú életet érnek meg akkor átalakulnak, különleges képességeik lesznek, hosszú életüvé vagy halhatatlanná válnak. Mivel az emberek azt gondolták, hogy a denevér szárnyakat növesztett patkány ezért a halhatalanság egyik szimbóluma lett.
  Itt is megfigyelhető, hogy a denevéreket ötösével ábrázolják, ami az öt áldásra utal: egészség, gazdagság, hosszú élet, jóindulat és természetes halál.
  Uralkodó színe a vörös, ami elriasztja a démonokat, kiejtése pedig megegyezik az özön szóval, így ez fokozza a szerencsét (vörös denevér = nagy szerencse, szerencse özön).
A denevérek ezért nagy démonűző hírében állnak, a legnagyobb démönűzőt Zhong Kui állandó társai.

  Főbb adatok

Eszköz: Denevéres, szerencsehozó gaiwan és csésze.
Funkció: leöntés, csésze.

Díszítés: festett minta.

Űrmérték: Gaiwan 120 ml / Csésze 80 ml.

Lelőhely: http://www.flyingbirdteahouse.co.hu / Facebook oldal
Ár: Gaiwan 7.600 forint / Csésze 2.540 forint.  flying bird | gaiwan | eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: