Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - luoyi gucha

2014.12.23 10:50:31
zoli


  A Luoyi Gucha egy gushu, aminek a jelentése ősi, öreg vagy szép fa.

  A tea egy fás szárú örökzöld, ami vadon nagyjából 50 évig él és 8-10 méter magasra nő, termesztett változatát azonban a könnyebb gondozás érdekében nem hagyják 1-1,5 méternél nagyobbra megnőni.
A gushuk nőhetnek vadon vagy az őserdőbe telepített teaültetvényeken is. Ez utóbbi tea fákat a vad fákról oltják és természetes közegükben nevelik. A vad fák között előfordul 500 éves, 20 méter magas példány is. Csak viszonyításképpen, a világ legidősebb, hivatalosan nyílvántartott tea fája 2700 éves.
Nincs egységes szabvány arra, hogy mit nevezünk gushunak, mert a vadon termesztett fákat de az idősebb ültetvényes teacserjéket is ide sorolják. Nézőpont kérdése, hogy egy adott környezetben mi számít öregnek. Ezt természetesen a kínai teamarketing maximálisan ki is használja.

  A vad tea fák jelentőségét nagyon nehéz felbecsülni. Egyrészt genetikai bankként működnek, évezrdek óta őrzik a fajuk legjobb tulajdonságait. Másrészt a gasztronómiában egyedülálló módon van lehetőségünk ugyanazt az élelmiszert fogyasztani, mint amit előttünk a történelemben száz, ötszáz vagy ezer évvel ezelőtt fogyasztottak.

  A gushuk leveleiből készült tea mindig fanyarabb, erősebb és rendelkezik a velük szimbiózisban élő fák aromáival (kámfor, menta, moha, orchidea, vadszőlő, zuzmó).  A Luoyi Gucha idén nyáron egy teaszertartás keretében debütált az 1000 Teában, ahol főleg zöld, fehér, wulong és puer teákat kóstoltunk. Nálam a csúcs a préselt fehér tea és a gushuk voltak.  Ez a gushu hozza a puerek minden jellegzetes tulajdonságát.
Az első felöntéskor az illata elkezd kinyílni és egy erősebb, olajosabb aroma kezd el benne a felszínre jönni.
Ez az ízében is visszaköszön, ami jellegzetesen sűrű és erős. Kissé zsibbasztó hatása van, ami már a nyelvben elkezdődik, aztán terjed tova. Többek között ez a zsibbasztó hatás a felelős az általam vízionált vörösboros fantomízért, ami csak a legjobb puereknél fordul elő.
Kellemesen melengeti az embert. Erősen nyugtató, lazító hatása van.
  Külön szót érdemel a csomagolása. A megszokott papíron egy arany színű fa látható dombornyomással, ami a gushut hivatott reprezentálni.  A puerek az erjesztési folyamat miatt tartalmaznak természetes penicillint, ami egy természetes antibiotikum -annyira, hogy ez volt az antibiotikumok prototípusa. A penicillin jelentős baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

  Ui.: Újfenten köszönjük a Harmatos Oliva indián testvérünknek a kedves karácsonyi ajándékot!

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét
Név: Luoyi Gucha

Elkészítés: ~ 4 gramm, 100°C, felöntés a végtelenségig.
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 50 / 100 / 357 gramm
Ár: Ajándék  1000 tea | tea | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | puer
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: