Címlap Blog zoli Gazdasági műveltség - Részlet - Az ősi kultúra államformája, társadalma, gazdasága

2010.06.21 10:12:02
zoli


  Az ősi kultúra állam formája a királyságnak egy sajátságos változata volt.
A király itt egy személyben vállalta a felelősséget de nem egy személyben uralkodott.
Egyrészt volt egy tanácsadói testülete, egyfajta parlament vagy szenátus.
Ez felette állt a mindenkori királynak. Tagjainak nem volt gazdasági kötődésük,
teljesen függetlenek voltak.
Másrészt a királyi, nemesi családok felügyelték az állam különböző részeit. Adminisztráció,
harcászat, rendfenntartás stb.
A király ezt a két szálat fogta össze és felügyelte.
  A kormányzatnak voltak alárendelve a helyi önkormányzatok, amik kicsit kereskedelmi és irányítói
jelleggel működtek, ezek irányították a helyi gazdaságot is.
Az állampolgárok nagy része pedig egy-egy önkormányzat fennhatósága alá tartozó, viszonylag kis
számú önfenntartó közösségben éltek...  A társadalomnak van egy természetes rétegződése.
Jól elkülöníthető benne négy funkcionális réteg: tanácsadók, vezetők, gazdálkodók, mesteremberek.
Itt nem hierarchiáról vagy kasztrendszerről beszélek, hanem funkciókról. Nem születési előjogokról, hanem adottságokról és képességekről.
Egy cégnél is funkcionálisan elkülönítik egymástól a kézművest aki előállítja a terméket, a menedzsert aki legyártja hozzá a másik terméket a marketing stratégiát, a vezetőt aki koordinálja az egész folyamatot, mert eltérnek az adottságaik és a képességeik.
Ezzel a funkcionális felosztással sokszor éltek vissza a történelemben, aztán meg akartak győzni minket arról, hogy mert működött már rosszul is, csak rosszul működhet. Eltörölték az osztályharccal együtt az osztályokat is. Megszűnt a motiváció, nem működött a társadalom csak diktatúrával lehetett egyben tartani. És valóban megszűntek az osztályok? Nem. Természettörvényeket nem lehet megszüntetni. A kommunizmusban is voltak dolgozók, kereskedők, vezetők de az egész rendszert az osztálynélküliség álcázta.
Ugyanakkor ezeknek a rétegeknek van egy természetes hierarchiájuk. nem csak együtt kell lenniük de együtt is kell működniük. Ha ez felborul, akkor az egyik réteg szerzi meg a kizárólagos irányítást...

  Az ősi kultúra gazdasága a természetes értékekre épült.
A természet volt maga a mérce.
  Az ősi kultúrát kis önfenntartó közösségek alkották.
Az itt élő embereknek mind megvolt a maga hivatása, különböző termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtottak, ezzel kereskedtek vagy magát a társadalmat irányították.
  Mivel az ősi kultúra természetes, így véges emberi igényekre épült a gazdaság is emberi léptékű volt. Senki nem halmozott fel kenyeret mert rászáradt.
  A kereskedelem alapvetően árú-kereskedelmet jelentett. A termékeket elcserélték egymás között. Ezt a cserét tette egyszerűbbé egy egyezményes jelrendszer ami termékek között oda-vissza konvertálható volt, a pénz.
  Szükség volt olyan emberekre is, akik pénzzel kereskedtek. A gazdaságban lévő pénzmozgásokat felügyelték, hogy sehol ne alakuljon ki pénzhiány. Ezt kívülről szabályozták, nehogy a pénz árucikké váljon.
  Ha a pénz árucikké válik az felborítja a gazdaságot. A pénz nem valós emberi igényt elégít ki és korlátok nélkül halmozható, nem romlékony árucikk.
Akiknek több van belőle és kölcsönöket tudnak adni másoknak, azokat megilleti jövedelem a pénzkölcsönzésért. Ha ez a mechanizmus ellenőrizetlenné válik, kialakul az automatikus kamatkapitalizmus.
A kölcsön adott pénz kamata miatt lényegesen több pénzt kell visszafizetni, mint ami kölcsön lett adva. Az így visszafizetett pénz és a kamata visszakerül a pénzkölcsönzőhöz, ahol újra kiadásra kerül. Mivel a pénz felhalmozható, összegyűjthető, az ellenőrizetlen hitelfolyamatokkal a pénz automatikusan kivonódik a gazdaságból és néhány embernél gyűlik fel. Ez pénzhiányt teremt és megakasztja a gazdaságot.
  Ezért ellenőrizték ezeket a pénzfolyamatokat az ősi kultúrában és ezért tiltották a kamatot. A kamatot hívják uzsorának is, ami görög eredetű szó és magzatot jelent. Azért hívták így, mert a gazdája számára sokasította, a pénzt. Innen ered a kifejezés is: Amikor a pénz megfial...  gazdasági műveltség | részlet
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: