Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Paradicsomos, szezámos tofu

2015.01.12 20:28:52
zoli


  A paradicsomos, szezámos tofu egy nagyon finom, kínai jellegű egytálétel.
Egyértelműen ez a három összetevő dominálja az ízét. Ezért érdemes kevésbé karakteres zöldséggel készíteni mint a cukkini is, mert úgy sem fog tudni érvényesülni. Én nem vagyok egy nagy cukkini rajongó de ennek az ételnek nagyon jót tesz.
Jól illik hozzá a rizs és a tészta is.
Amikor először készítettem, annyira megtetszett, hogy benyomtam az egész woknyi mennyiséget.
A kínai ételekhez mindig passzol a tea, mivel majdnem biztos, hogy elsőre túl fogjuk enni magunkat célszerű jól felkészülni egy erős zöld vagy puer teával.(Paradicsomos, szezámos tofu - rizstésztával)

  Hozzávalók
  (Zsiradék)

-olíva olaj
  (Fűszernövény)
-gyömbér gyufaszálra vágva
-hegyes, erős paprika jól felaprítva 
  (Kicsapott fehérje)
-tofu felkockázva
  (Zöldség)
-cukkini
  (porFűszerek)
-fekete bors, cayenne bors
-kardamom, koriander
-római kömény
+só, cukor (Pálmacukor, nádcukor.)
+szezámmag
  (Szósz)
-paprikakrém (Édes Anna, Darált erős vagy édes paprika, Erős Pista ízlés szerint.)
-sűrített paradicsom
-szójaszósz

  Olajon óvatosan pirítsuk meg a gyömbért, a paprikát és a felkockázott tofut akár egyszerre is. Ha túlságosan elkezd égni, felönthetjük egy kis vízzel.
Utána adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, egészen addig süssük, amíg meg nem pirul.
Közben keverjük hozzá a porfűszereket, a sót és a cukrot. Távol-keleten szokás, hogy mindenbe amibe tesznek sót, tesznek egy kis cukrot is, hogy egyensúlyban tartsák az ízeket. Itt a cukornak ki kell egyensúlyozni a paradicsomot is. Ehhez az ételhez jobban passzolnak az egzotikus, aromás cukrok, mint a pálmacukor is.
Majd adjuk hozzá a paprikakrémet, a sűrített paradicsomot és a szójaszószt, rottyintsuk össze. Majd csavarjuk fel a lángot és főzzük el a vizet, ízlés szerint finoman kapassuk oda.
Egy másik edénybe finoman pirítsuk meg a szezámmagot és öntsük bele a wokba, majd keverjük össze.
  Vigyázzunk a csípős fűszerekre és a sóra.
Csíphet a gyömbér, a paprika és a krém, valamint a borsfélék, ha nem szeretjük az erőset, vigyázzunk ezekkel az összetevőkkel. A szójaszósz önmagában nagyon sós, ezért figyeljünk oda a szósz és a só arányára, ha több szószt használtunk, kevesebb só kell és fordítva.(Krizantémos puer)

  Bár tradícionálisan nem fordultak elő Kínában, idővel elterjedt a paradicsom és a paprika alkalmazása. A paradicsomra nem csúsztak rá annyira de a paprikára igen. Rengeteg fajta paprikát termesztenek, használják frissen és darálva is, különféle krémeket és szószokat is készítenek belőle.
A hazánkban élő ázsiaiak általában kedvelik a magyar paprika féléket és fűszereiket, meglepően sokan fogyasztják a legendás Erős Pistát. Kevésbé autentikus de sok ázsiai étterem suttyomban ezt használja. Ezért nem kell kínaibbnak lennünk a Kínaiaknál, nyugodtan használjuk mi is.  Paradicsomos szezámos tofu | Gyors receptek | Hétköznapi Áyurvéda
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: