Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Gyömbéres spárga

2015.02.20 20:51:20
zoli


  A gyömbéres spárga egy nagyon egyszerű indiai étel.
Nagyon jól lehet variálni egyéb zöldségekkel.
Tálalhatjuk önmagában, reszelt sajttal, lepénykével vagy rizzsel.

  Hozzávalók
  (Zsiradék)
-olíva olaj
  (Fűszernövény)
-gyömbér gyufaszálra vágva
-hegyes erős paprika felaprítva
  (Zöldség)
-spárga
-sárgarépa
  (porFűszerek)
-fekete bors
-római kömény
+só
  (Savanyító)
-citrom gerezd



  Olajon óvatosan pirítsuk meg a gyömbért és a paprikát.
Ezután adjuk hozzá a felvágott spárgát és sárgarépát. Én a spárgát nagyjából 5 cm hosszúra szoktam vágni, a sárgarépát ugyanígy csak vékonyabbra vagy zöldségszeletelővel "elhámozom".
Egy személyre egy csomó spárgával érdemes számolni.
Enyhén pirítsuk le. meg lehet párolni divatos roppanósra vagy oda lehet kapatni jó magyarosan.
Majd adjuk hozzá a porfűszereket.
Ízlés szerint tálaláskor facsarhatunk rá citromot vagy lime-ot.
  Ennek az ételnek nagyon jól állnak a különféle olajok, tálaláskor meglocsolhatjuk gyömbér, mustármag vagy olíva olajjal.

  A spárga egész Eurázsiában őshonos növény.
Kevés kalóriát viszont sok ásványi anyagot tartalmaz.
Amellett, hogy nagyon finom gyógynövényként is számon tartják.
Vízhajtó, vesekő-eltávolító és általános méregtelenítő. Nagy mennyiségben enyhe hashajtó hatása van. Jó hatással van a szív- és érrendszerre.
  Színe alapján van fehér, zöld és lila.
A fehér fajtát óvják a napfénytől ezért kevesebb klorofill halmozódik fel benne, ami miatt a színe zöld helyett fehér lesz.
  Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a spárgának nem fás a szára vagy vegyünk konzerv változatot. A jó minőségű spárga feszes, ha belenyomjuk a körmünket vagy megnyomorgatjuk akkor ropog. Előfordulhatnak lila foltok de a barna hibának számít. Nézzük meg a szár végét, ha a vágási felület száraz, akkor vagy túl sokáig hagyták a földben vagy régen szedték. Ebben az esetben mindenképpen nézzük meg, hogy nincs-e kiszáradva. 
  Ha a spárgát nem megfelelően hámozzuk meg akkor keserű lesz. A dolgot bonyolítja, hogy a héja nem egyformán vastag, ezért sokan visszafelé hámozzák. A száránál fejtik ki a nagyobb erőhatást ahol a héj vastagabb és a teteje felé lazítanak rajta.
  Ha nem szeretnénk, hogy a spárga íze keserűbb legyen ne szeleteljük, hanem törjük. A spárgát a szár felé az egyharmadánál kell "elroppantani". Ha kellőképpen feszes akkor ott törik el ahol kell.



  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Gyömbéres spárga
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: