Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Spenótos tészták

2015.02.26 12:40:54
zoli


  Tükörtojásos spenót evés közben elesett, gyerekkori bajtársaim emlékének...

  A magyar konyhát három fő hatás alakította.
Az első a XIX. század polgárságának az elképzelése a XVII.-XVIII. század arisztokráciájának a konyhájáról.
A második a sorozatos sorscsapások miatt kialakult háborús konyha.
A harmadik pedig a magyar konyha utólagosan megalkotott kommunista, ál-paraszti narratívája, ami egyenesen a háborús konyhára épült.
Ez utóbbi vonalról származik az a koncepció, hogy vegyünk értékes zöldségeket, majd olajos rántással főzzük le őket plazmára. Miután minden élet elpusztult benne, friss petrezselyemmel díszítve fogyasztható.
Így gyűlölték meg egész generációk a zöldségeket és a főzelékeket.
Az egyik leggyűlöltebb zöldségféle a spenót.
Nekem sem fűződnek hozzá jó gyermekkori élményeim. Ezt az indiai és a mediterrán konyha változtatta meg.
Mindkét kultúrában a friss spenótot, szálazás nélkül, valamilyen zsiradékon megfonnyasztják. Az a döbbenet, hogy a friss spenót fűszernövény minőségű és ízvilágú leveles zöldség.

  Spenótos, fetás tészta

 

  Hozzávalók

-olíva olaj
-hegyes, erős paprika felaprítva
-gyömbér vagy hagyma felaprítva
-bébi spenót
-tarka bors, só
-újhagyma vagy hing
-tejszín
-feta
-fusilli durum tészta (bármilyen rövid tészta jó)

  Főzzük meg a durum tésztát és hagyjuk ázni.
  Olajon óvatosan pirítsuk meg a fűszernövényeket.
Én nem vagyok nagy hagyma rajongó, helyette inkább gyömbért használok. Ugyanazt tudja mint a hagyma csak nem lesz tőle az ember büdös és nem öli le a bélflórát.
Majd utána fonnyasszuk meg rajta a spenótot.
Keverjük bele a fűszereket és hevítsük addig, amíg az illóolajokat el nem kezdjük érezni. Én újhagyma helyett hinget szoktam használni, ami erősen emlékeztet a hagyma aromájára. Vigyázzunk a sóval, mivel a feta is nagyon sós.
Borítsuk meg tejszínnel és morzsoljuk bele a fetát.
  A leszűrt tésztát beleforgathatjuk a szószba de a szószt a tésztára is tálalhatjuk, ahogy jobban tetszik.

  Spenótos, paradicsomos tészta



  Hozzávalók

-olíva olaj
-gyömbér vagy hagyma felaprítva
-fokhagyma vagy hing
-paradicsom (hámozott paradicsom konzerv, paradicsompüré)
-tarka bors
-só, cukor (nádcukor, pálmacukor)
-bébi spenót
-spagetti durum tészta (bármilyen durum tészta jó)
-parmezán sajt reszelve

  A gyömbit vagy a hagymát pirítsuk meg az olajon.
Ha fokhagymát használunk akkor adjuk hozzá, ha hinget akkor azt majd a többi fűszernél.
Adjuk hozzá a paradicsom különféle változatait. Nekem az jött be, hogy mind a három félét használom.
Ezután jöhetnek a fűszerek. A só és a cukor kellemesen kiegyensúlyozzák egymást. Az Áyurvédában szokás mindenbe cukrot rakni amibe sót és fordítva. Itt a cukor a paradicsom savasságát is hivatott egyensúlyozni.
Utoljára adjuk hozzá a bébi spenótot. Itt a cél az lenne, hogy a legkevesebb hőkezelésen menjen keresztül és a zöld levelek világítsanak a szószban.
  Fogyasszuk durum tésztával és reszelt parmezánnal. Sok parmezánnal... és aztán még egy kicsivel. Ha egy kevés maradna ne tegyük el későbbre, úgy sem lehet már semmihez felhasználni, azt is reszeljük rá.
 
  A spenót élettani hatása

  A spenót Ázsiában őshonos.
Bővelkedik vitaminokban (A-, B-, C-, E-, K-vitamin) és ásványi anyagokban (Cink, Foszfor, Kalcium, Kálium, Magnézium, Mangán, Vas), valamint klorofillban.

  Az Áyurvédikus hagyomány kiemeli, hogy a spenótot nagyon könnyű megemészteni. Nagy mennyiségben emeli a vátát (mivel zöld) és a pittát (mivel savas). Ezért szokták panírral (túrósajt)
készíteni, mert az kaphásít, vagyis vizesít és hűt, vagyis ebben az esetben kiegyensúlyozza a doshákat (a szervezetet vezérlő finom-energiák).
Nyilvánvaló hatásain túl a spenót kifejezetten jó serdülő, terhes és változó korban, sportolóknak és azoknak akik betegségből épülnek fel, mivel regenerálja, karbantartja és építi az izomszöveteket.



  Spenótos paradicsomos tészta | Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Spenótos fetás tészta
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: