Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Maradék ételek felhasználása

2015.03.09 19:52:03
zoli


  Általában az ősi kultúrák mindent hasznosítottak és újrafeldolgoztak, így minimalizálták a hulladék képződést. Az élelmiszereket és az ételeket különösen megbecsülték a megmaradt, állott ételeket is hasznosították. Nagyon ehetetlennek vagy romlottnak kellett valaminek lennie ahhoz, hogy kidobják.
Ez a magyar hagyományból is ismerős lehet számunkra, különösen a kenyérrel. Minden kultúrának megvan a maga favorizált étele, amibe belevetíti a szellemi hagyományt.

  Rizs

  Ami a magyaroknak a kenyér az az indiaiaknak -és általában az ázsiaiaknak- a rizs. Az elpazarolt rizstől ugyanúgy elpattan az indiaiak agya, ahogy nekünk a kidobott kenyértől.
Persze a takarékosság szép dolog de mit tegyünk ha több rizst főztünk a kelleténél? A rizs hamar kiszárad és összeáll. Ezt megenni elég kalandos dolog.

  Joghurtos rizs  Hozzávalók
-rizs
-vaj
-joghurt
-fűszersó

  Melegítsük meg a rizst. Az elveszett vizet nem lehet a rizs esetében újrafőzéssel pótolni de a felmelegítés lesz a kulcsa a felpuhításnak.
Vágjunk vékony vaj lapocskákat a rizs tetejére. Ez a felmelegítés miatt pillanatok alatt bele fog olvadni.
Majd tegyünk hozzá joghurtot. A rizs egy nyákos étel és amikor vizet veszít, akkor valamilyen nyákos dologgal lehet a legjobban felfrissíteni.
Óvatosan keverjük össze.
Többféleképpen lehet igény szerint ízesíteni, sóval, különféle fűszerekkel. Szerintem az egyik legjobb választás a fűszersó.

  Indiában sok nyelven a rizs és az étel ugyanaz a szó. Úgy tartják, hogy minden rizsszem amit elpazarolnak, személyesen elmegy Visnuhoz panaszkodni. Mivel a gabona szelleme akkor éri el a tökéletességét, ha felajánlják Visnunak.
(Visnu nem egy hindu isten, hanem Isten neve az indiai nyelveken, amiknek a prototípusa a szanszkrit nyelv. Szanszkrit nyelven Visnu mindent áthatót jelent.)
A rizst Visnu teremtette és Indra a (félistenek félistene) tanította meg az embereknek, hogyan kell termeszteni.
  A kínai hagyományban az első rizst Shennong, az égi földműves ültette. Ezért isteni eredetűnek tekintik, a mai napig az isteneknek és az ősöknek való ételfelajánlás részét képezi. 
  A japán kultúrában a rizst kí-nek hívják, ami egyúttal áldást és szellemi, fizikai erőt is jelent. Itt is isteni eredetű ételként szerepel, gyakran ajánlják fel oltáron.

  Zöldség

  A maradék zöldséges ételek eltüntetésére sok megoldás született már, ilyenek a calzoni (olasz), a szamósza (india) is de a legtöbb ilyen étel lassú.

  Vietnámi palacsinta  A vietnámi sós palacsintában az a szép, hogy nagyon gyorsan ki lehet keverni és bele lehet tölteni gyakorlatilag bármit. Célszerű a maradék zöldséges ételt újra felmelegíteni, fűszerezni, megcsapni valami ázsiai szósszal, egyszóval felkészíteni a paleszhoz.

  Részletek a Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Vietnámi palacsinta című cikkemben.

  Ez a cikk folyamatosan frissül.

  (Utolsó frissítés: 2015. 06. 11.)  Hétköznapi Áyurvéda | Maradék ételek felhasználása
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: