Címlap Blog zoli Filmajánló: Haibane Renmei - Szürkeszárnyúak Szövetsége

2015.03.14 09:00:29
zoli


  A Haibane Renmei egy befejezetlen manga sorozatból készült 13 részes anime sorozat.

  A manga jelentése vázlat (véletlenszerű képek). A régi japán fametszetek és képtekercsek idővel több kockás történetekké fejlődtek. A manga kifejezést a XIX. században használták először, amikor a japán metszetek és tekercsek a reneszánszukat élték. Ebből a XX. század második felére alakultak ki a japán képregények. Megőrizték az eredeti japán ábrázolásmódot de merítettek a korabeli amerikai képregény kultúrából is. Mára a manga kifejezés alatt japán vagy japán stílusú képregényt értünk.
  Az anime kifejezés az animation szóból alakult ki és japán vagy japán stílusú rajzfilmet jelent.
Ábrázolásmódja a mangából származik, gyakran tartalmaz képregényszerű, állóképet is. Annyira szoros a kapcsolat, hogy a legtöbb anime, mangából készül. Szintén hatással volt rá a korabeli amerikai rajzfilm kultúra.
  Míg nyugaton a képregény általában gyerekeknek készül, a rajzfilm pedig általában mesefilm, addig japánban a manga és az anime az összes létező műfajt felöleli. Sokszor készítik el az aktuális sikerkönny anime változatát játékfilm stílusban. Tehát nem megfilmesítik, hanem animálják.  A Haibane Renmei egy főleg kiváló karaktereiről híres grafikus, Abe Yoshitoshi munkája.

  Abe Yoshitoshi főleg a karakterdesign munkáiról híres. Ő dolgozta ki a Serial Experiments Lain (1998), a NieA (2000), a Texhnolyze (2003) és a Welcome to the N.H.K. (2006) karaktereit is.
1998-ban készített egy saját kiadású manga (doujinshi) sorozatot, Haibane Renmei címmel, amit  2001-ben átdolgozott The Haibanes Old Home címen. Ezt követte a Haibane Lifestyle Diary és a The Haibanes Of Old Home Extra. A sorozatot folyamatosan átdolgozta de sosem fejezte be. A környezet, a karakterek és egyes történet elemek viszont kiváló alapot jelentettek az anime változat számára.

  Az első öt rész vezeti fel a sorozatot. Mint annyi más anime a Haibane Renmei is nagyon lassan indul de annyira elragadó és megfoghatatlan, hogy ez egyáltalán nem zavaró. Ugyanakkor az első öt rész kiválóan megágyaz a sorozat második felének, ami egyre jobban eldurvul.
A történet egyáltalán nem tartalmaz semmilyen erőszakos elemet, de szép lassan beszippantja a nézőt a legdurvább spirituális, mély pszichológiai tripbe, amit valaha látott.  
Bármennyire is elszáll a történet, nem szakad el a valóságtól csak ez nem a külső valóság, hanem a belső. Ez a történet az életről szól, rólunk szól az emberi lét legalapvetőbb kérdéseit feszegeti.

  A történet egy fallal körbevett titokzatos és időtlen városban játszódik. Leginkább egy álmos olasz kisvároskára hasonlít. A falon nincs átjárás, senki nem tud kimenni vagy bejönni. Egyedül a Toga tud átkelni a falon, ők szervezték a Haibane Renmeit.
  A történet a női főszereplő Rakka születésével kezdődik. Úgy születik mint minden Haibane, egy apró magból kinőtt gubóban. Különböző életkorú Haibanék születnek és mindenki egy álmot lát a születése előtt amiről a nevét kapja majd. Minden Haibane kap egy glóriát ami természetes módon megmarad a feje felett és az első éjjel kinőnek az aprócska szárnyai is, amik nem funkcionálisak, inkább csak jelképesek.
  Ahogy az újszülött de tinédzser korú Rakka, úgy nekünk is minden új, több kérdés merül fel mint amennyi válasz adódik. A város, a fal, a Toga, a Haibanék, valamint az emberekkel való kapcsolatuk mind nagyon titokzatos. Első blikkre a Haibanék angyaloknak tűnnek de hamar kiderül, hogy ez csak egy ábrázolás, az alkotó ezt a fogódzót is kicsavarja a kezünkből.
  Glie városában az élet idilli. A Habanék az Old Home nevű épületegyüttesben élnek. Kölcsönösen gondoskodnak egymásról, mindenkinek megvan a maga dolga. A városban végeznek valamilyen munkát, amiért a lakosoktól különböző dolgokat kérhetnek de nem kell érte fizetniük.
  Rakka sem emlékszik semmire ami a város, a születése, a gubó vagy az álma előtt volt. De érzi, hogy valami rettenetes dolog történt, amire nem is akar emlékezni.  
  Az első öt rész olyan mint egy elborult ifjúsági történet de nagyon kedves, kiszakítja az embert a szürke hétköznapokból. Az alkotók nem erőltetnek semmit, nagyon könnyeden vázolják fel a történetet, nem akarják megmagyarázni, hogy mi történik. Teljesen természetes módon válnak a kis Haibanék az életünk részévé. A gyülekező rejtélyek egyre inkább felvázolják, hogy valaminek történnie kell. Ugyanakkor ami történik váratlan és tragikus, nem lehet rá felkészülni. Pont mint az életben.

  Spoiler nélkül annyit lehet mondani, hogy Rakkát a sors elindítja azon az úton, amin mindenki jár, ha akarja ha nem. Megkapja a problémájára választ jelentő feladatát. Ugyanakkor dönthet úgy, hogy nem végzi el. A többi Haibanén is látjuk, hogy egyfajta kapcsolata van az élet különböző kérdéseivel és a számára elrendelt feladattal. Van aki nem foglalkozik vele, van aki elfogadja, elutasítja.

  A Haibane Renmei-ről elmondhatjuk, hogy egy olyan történet amit egyszer mindenkinek látnia kell. Teljesen mindegy, hogy szereti-e az animációt vagy az animét.

Haibane Renmei (2002)
Műfaj: 13 részes, egyenként 24 perces anime sorozat
Rendező: Tomokazu Tokoro
Stúdió: Radix
Zene: Kō Ōtani
Ajánlott oldalak:
-Hivatalos oldal (ENG)
-IMDB (ENG)
-Wikipedia (ENG)
-AnimeAddicts (HUN)
-Megrendelhető (ENG)

  (Utolsó frissítés: 2015. 03. 14.)  Filmajánló | Haibane Renmei | Szürkeszárnyúak Szövetsége | természetes célállítás
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: