Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Csicseriborsó curry

2015.03.15 13:43:31
zoli


  A curry egy indiai fűszer, a kari angolos átirata. Szűk értelemben magát a fűszert jelenti, tágabb értelemben pedig fűszerkeverékekre és szószokra használják, amik nem feltétlen tartalmazzák magát a kari fűszert.
India gyarmatosítása után, az angol konyhakultúrában egy új paradigma volt, hogy az ételeknek lehet ízük is, esetleg még finomak is lehetnek, így menthetetlenül rácsúsztak az egzotikus fűszerekre, sajnos azok alkalmazását a legritkábban tanulták meg.
A friss kari levelet önmagában elég szűk keresztmetszetben lehet csak használni, pláne nem szárítva és őrölve. Ezt kezdték el indokolatlanul sokszor és nagy adagban alkalmazni. Ettől az ételeknek nem igazán lesz jó ízük csak mindegyik teljesen egyforma lesz. Ezért generációk gyűlölték meg a curryt és az indiai ételeket.
Az alább található csicseriborsó curry sem tartalmaz curry fűszert, helyette egy száraz fűszerkeverék van benne.

  Csicseriborsó curry
  Hozzávalók
  (Zsiradék)

-olíva olaj vagy tisztított vaj
  (Fűszernövény)
-gyömbér vagy hagyma felaprítva
-chili paprika felaprítva
  (Zöldség)
-áztatott vagy konzerv csicseriborsó
  (porFűszerek)
-fekete vagy tarka bors
-garam masala
-koriander
-kurkuma
+só, cukor
  (Savanyító)
-paradicsom kockázva (hámozott paradicsom konzerv, paradicsompüré)

  Olajon óvatosan pirítsuk meg a gyömbért.
Aki gyorsan tudja a wokba dobálni az összetevőket az beleteheti a porfűszereket. Ezt hívják maszalának (keveréknek) vagy nyugatiasan chounce-nak. Mivel a fűszerek nagyon hamar meg tudnak égni, sokan inkább a végén adják hozzá őket. Ha van koriander őrlemény helyett levelünk azt majd a végén a paradicsommal együtt adjuk hozzá.
Adjuk hozzá a csicseriborsót. Ha beáztatjuk a csicseriborsót éjszakára akkor 30-45 perc alatt fog megfőni. Ha konzerv csicserit adunk hozzá akkor szinte azonnal. Ebben az esetben a paradicsom megpuhulása jelzi az étel elkészültét -a borsó hamarabb átpárolódik mint a paradicsom. Ha túltoljuk a paradicsomot figyeljünk a savasságra, ezt cukorral tudjuk kompenzálni.
Aki nem merte megkockáztatni a porfűszereket az elején az adja hozzá a borsó után.
És végül jöhet a pari. Én szoktam hozzá csapatni más formátumban is, hogy egy kicsit masszívabb legyen a történet.

  Rizzsel vagy ami még jobb rizsre tálaljuk.
Vághatunk hozzá lime-ot is. Ennek az ételnek kifejezetten jól áll ha egy kicsit savanyú és csípős az íze. Ezt a hozzáadott paradicsommal, lime-al és a csípős fűszerekkel tudjuk szabályozni. A csípős ízben a legjobb a chili, mert csípős ugyan de kevésbé mar mint más csípős fűszer.  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Csicseriborsó curry
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: