Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - maté

2015.04.01 17:02:00
zoli


  A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek a mai napig ebből fogyasztják a maté teát.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.
Két nagy termőterülete van, az egyik Argentínában a másik Brazíliában.(Yerba levél)

  Európa számára a jezsuita misszionáriusok fedezték fel, akiknek hamar nyilvánvalóvá váltak a maté áldásos hatásai.
Frissítő hatása van, erősíti az immunrendszert.
Nagyon jó a kezdődő megfázás és az influenza tüneteinek az enyhítésére.
Magas mikrotápanyag de különösen c-vitamin tartalma miatt a fogyasztói nem betegedtek meg a rettegett skorbutba.
Vízhajtó hatása miatt jó hatással van az emésztésre, megakadályozza a puffadást és enyhíti a menstruációs panaszokat is.
  Túlzott fogyasztása gyomoridegességet és hasmenést okozhat.
  A maté fő hatóanyaga a matein, a koffein testvére. Hasonló élénkítő hatással bír de nem okozz függőséget és álmatlanságot. Hasonlóan javítja a szellemi teljesítőképességet de elmarad a koffein hatásának, a leszálló ágában jelentkező tompaság. Szabályozza az idegrendszert, ezért egyszerre tapasztalható nyugtató és élénkítő hatás is.
Nagyon hasonlít a zöld teához de jóval több mikrotápanyag van benne. Jelentős mennyiségű  ásványi anyagot (kálium, magnézium, mangán, nátrium), vitamint (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) és polifenolt tartalmaz.
  A nyugati orvostudomány még nem fedezte fel magának a matét de a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnali hatása van a sérült, beteg gyomor- és bélszövetekre. Segít ezeknek a visszaépülésében is. Jó eredményeket mutatott a krónikus székrekedés kezelésében.
Csökkenti az idegességre és a depresszióra való hajlamot, jó hangulatjavító.
  Különösen hamar kedvelték meg a sportolók és számítástechnikával foglalkozók.
Az előbbiek azért mert a maté fenntartja a sportolás közben is a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt. Az utóbbiak pedig azért mert növeli a szellemi teljesítőképességet de nem pörög fel tőle az ember és lehet tőle aludni.

  Az Áyurvédikus hagyomány úgy tartja, hogy a maté pikáns ízű, hevítő hatású, csökkenti a kaphát (föld és víz elem, nyálka), növeli a pittát (tűz és víz elem, sav). Általános serkentő és vízhajtó hatása van.(A Maté vagy Kalabász és a bombilla)

  Nekem tipikusan rosszul sikerült az első találkozásom a matéval. Egy erősebb változatból kaptam kóstolót, ami valószínűleg már túl is ázott.
Engem leginkább egy durva buli utáni, sörben ázó hamutartóra emlékeztetett.
Így nagyon hamar eldöntöttem, hogy ilyet sem iszom többet.
  Végül a Club-Mate üdítő, a szakszerű és személyre szabott elkészítés lopták be a szívembe.
  Alapból az üdítőt eszembe sem jutott volna megkóstolni. Kizárólag a MATE grafikus felhasználói környezet (GUI) programozói iránti tiszteletből vettem rá magam. Elismerem, hogy ez beteges de úgy gondoltam iszom egyet az egészségükre.

  A három legelterjedtebb operációs rendszer család a Windows-, az OS X- és a Linux-család.
A Linux-magú operációs rendszerekhez több grafikus felhasználói környezetet is lehet választani, ezek között kimondottan drámai eltérések is lehetnek, legalább akkorák mint a "Windows XP design" és a Windows 8 design (Metro UI, később Modern UI) között. A Linux-családban az egyik legelterjedtebb környezet a GNOME 2 volt, a hármas kiadása azonban nem aratott osztatlan sikereket a felhasználók körében. Ennek az oka nagyon hasonló mint a Windows 8 design esetében tapasztalható fagyos fogadtatásnak. Átértelmezték a megszokott asztali felületet (ablakkezelő, asztal, ikonok, tálca) és egy általam telibe-felületnek nevezett környezettel helyettesítették.
Ezért a hivatalos támogatás megszűnése után több próbálkozás is indult a GNOME 2 életben tartására, a legsikeresebb a MATE kezdeményezés lett. Szakmai körökben úgy tudják, hogy a név a maté teára vagy a Club-Mate üdítőre utal.(Natúr Club-Maté üdítőital)

  Kellemes meglepetésként ért, hogy az üdítő változatnak kifejezetten kellemes, frissítő íze van.
Csakhamar megkedveltem.
Elhatároztam, hogy újra próbát teszek a teával. Becsattogtam a kedvenc teázómba és megkérdeztem a mestert, hogy létezik-e a matéból valami kevésbé vadállat változat, amivel jobban lehet barátkozni, hátha megtudom szeretni az ízét. Az argentin változatot javasolta, mert az kevésbé keserű. Ezt készítette el nekem egy kicsit hígabban, visszahűtött vízzel.
Döbbenetes volt a különbség. Ez van akkor ha egy teát vagy gyógynövényt szakszerűen és a hagyományon belül de az igényeknek megfelelően készítenek el.(Fogyasztásra készen)

  A yerba levélnek szárazon kellemes, enyhén füves illata van, felöntés után karakteresebbé, fűszeresebbé válik.
Az íze nagyon jellegzetes, keveredik benne a citrusos, dohányos, fűszeres aroma. Az elkészítéstől függően kellemesen vagy erősen kesernyés.
Vannak ízesített változatai is, ahol az aromásító gyógynövénnyel valamelyik íztartományt emelik ki vagy tolják a háttérbe. 
Kiváló szomjoltó és csökkenti az étvágyat is.

  Hamarosan tudósítok a különféle maté tea és Club-Mate üdítőital fajtákról és a témához kapcsolódó egyéb érdekességekről.

  Teákkal és gyógynövény főzetekkel kapcsolatos cikkek  gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | tea | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: