Címlap Blog zoli Védikus időtervezés - Részlet - A hold napok (tithi)

2015.04.07 19:05:34
zoli


  A hold napok - Részlet

  A védikus naptár holdnaptár.
Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a holdhónapok a mi naphónapjainkkal nem egyeznek meg, hanem mindig újholdtól teliholdig tartanak.
Egy másik fontos jele, hogy egy hónapon belül nemcsak be vannak számozva a napok, hanem ezzel párhuzamosan nyilván vannak tartva a holdfázisok, napokra lebontva.
Tizenöt ilyen hold nap (tithi) van, kétszer fordulnak meg egy hónap alatt. Teliholdtól újholdig fogy a hold (Krisna paksha), ez a hold sötét két hete. Újholdtól teliholdig pedig nő a hold (Shukla paksha), ez a hold fényes két hete.
A tizenöt párból tizennégyet ugyanúgy hívnak, annyiban különböztetik meg őket, hogy sötétek vagy világosak és csak az utolsó két párnak tér el egymástól a neve. Az egyik Amavaszya az újhold, a másik pedig a Purnima a telihold.
A hold napok folyamatosan csúsznak a hét napjaihoz képest, ezért tovább árnyalják az adott nap természetét. Tehát eddig egy adott napnak megvan a maga a saját természete a szerint, hogy a hét melyik napjára esik és ezt árnyalja tovább a hold nap természete.

  Prathama (A hold sötét két hetének az első napja)  A Prathama irányító istensége Agni déva, a tűz elem princípiumának irányító félistene.
Agnihoz tartozik minden ami ég, világít. Nem számít, hogy az univerzális vagy emberléptékű dolog-e. Az emberi testben Agni uralja a látást, az idegrendszert és az emésztést is. Ugyanakkor Agni közvetít az emberek és a félistenek, valamint a Legfelsőbb Személy között, mint áldozati tűz. Az áldozati tűzbe helyezik a felajánlásokat de áldozati tűznek számít egy mécses vagy egy füstölő is. Mivel itt a tűz princípium, áldozati tűznek számít az emésztés is, ha megszentelt ételt fogyasztunk el.
Az Áyurvédában Agnihoz rendelik az emésztés tüzét. Ez fűti fel a testet és ad energiát a szervezetnek de különösen azoknak a dolgoknak, amik tüzesek. A légutaknak, a felső légutaknak egészen az arc melléküregekig. Az Agni vezérli a látást és az idegrendszert is. Összefüggésben van a vízháztartással és a vérnyomással is.
Agnit két fejjel ábrázolják. Az egyik fejével elnyeli az áldozati felajánlást de a másikkal elemészti azt amit nem ajánlottak fel neki, illetve rajta keresztül. Ez azt a nem túl bonyolult üzenetet hordozza, hogy ajánljuk fel mindenünket mert különben el fogjuk veszíteni. Agni előszeretettel gyújt tüzet és éget el mindent ott, ahol nem végeznek felajánlásokat.
  Az Agni szó szerint tüzet jelent és több más nyelvben is a tűz és a hozzá fűzödő kifejezések kapcsolatban vannak vele: Agni (szanszkrit), Agnis (hettita), Ugnis (porosz), Ignis (latin).
A magyar égni kifejezés is rokon az egni, igni gyökkel.

  Ezért a Prathama tithi kiemelkedően alkalmas minden de különösen a hétköznapitól eltérő, kiemelkedő lelki szertartások végrehajtására.
Ha valaki nem végez mindennapi jelleggel szertartást, annak a Prathama tithi kiváló alkalom arra, hogy ha csak egyszer tud, akkor erre a napra időzítse.
Ez lehet meditáció, mantrázás vagy oltári imádat. Oltáron bármilyen égő dolog felajánlása (füstölő, mécses). Tűzön főzött vagy sütött étel felajánlása a Legfelsőbb Személy (vagy egy megvilágosodottja, félistene) azon formájának, amelyikhez a legjobban vonzódunk.
Mindezt tegyük úgy, ahogy az általunk választott lelki irányzatban teszik.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények
  A hold napok | részlet | Védikus időtervezés
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: