Címlap Blog zoli Könyvajánló: Jungi Tarot (Ivarna Kalinkova)

2015.04.21 12:13:15
zoli


  Mindig is érdekeltek a jóskártyák de nekem annyira bizonytalannak tűnt a szimbólumrendszerük és annak leírása, hogy megfogadtam csak akkor veszek kártyát ha meg tudok bízni a szimbólumok leírójában. Úgy fogalmaztam meg magamnak, ha Thorwald Dethlefsen vagy Ruediger Dahlke kiad egy jóskártyát, arra lecsapok. Végül egy Jung szimbólumaival betársított paklival találkoztam.
..

  A tarot

  A tarot (ejtsd: taró) egy bizonytalan eredetű jós- és játékkártya.
Erősen hasonlít az Indiából származó cigány- vagy vetőkártyára.
A közel-kelet felől jött be Európába, először az 1400-as évek magasságában említik.
Sok nyugati kártya is a tarot-ra épült vagy gazdagon merített belőle. Ezeknél a kártyáknál a szimbólumok és az egymással való kapcsolatuk, mindig azt az érzést kelti az emberben, hogy ez nem egy egyszerű játék, hanem jelent valamit.

  Mivel a tarot fejlődése Európában nem állt meg, több fajta pakli is ismert, amiknek eltérőek a szimbólumaik, így a lapszámuk is. A legelterjedtebb a 78 lapos pakli. Ezeken belül is vannak különböző szimbólumrendszerű típusok.

  A 78 lapos tarot két sorozatból áll.
  Az egyik sorozat a nagy arkánum, ami 22 lapból áll és különféle figurákat tartalmaz.
Ezek annyira szimbolikus figurák, hogy sokan archetípusosnak tartják őket.
  A másik sorozat pedig a kis arkánum, ami 56 lapból áll.
Ennek alapját négy lap jelenti: kard/lándzsa, kehely/kupa, bot és érme/dénár. Mindegyikhez tartozik négy udvari kártya: király, királyné, lovag és apród. Található benne még két ász és számozott lapok kettestől tízesig.
A kis akránumból vagy udvari kártyákból jöttek létre a különféle kártyajátékok.

  Mit mutat a kártya?

  Ha valaki senki mást nem csinálna csak megismerkedne a tarot vagy bármilyen jóskártya szimbólumaival, naponta kihúzna egyet és elgondolkozna rajta, hogy mit jelent ez számára, már akkor máshogy látná a világot. Az, hogy a tarot szimbolikája a pszichológiát is megihlette sokat elárul a használhatóságáról.

  De mi van akkor, ha egy kártyalap véletlenszerű felhúzása kapcsolatban van egy minket foglalkoztató problémával? Ha a kártya szimbóluma, a problémánk és a húzás ideje hatással vannak egymásra?

  Nyilván ez a gondolatmenet egy olyan világképet feltételez, ahol a kézzelfogható anyagi realitáson kívül van egy szellemi és egy lelki realitás is és ezt hívjuk együtt valóságnak.
Sok olyan információ amit szem elöl tévesztünk az anyagi realitásban, megjelenik majd eltűnik, átmegy a másik kettőn is. Amikor nem látjuk, akkor is tudunk rá következtetni.
  A pszichológia bebizonyította, hogy az anyagi realitás elemei a háttérben, a szellemi realitásban máshogy vannak összedrótozva, más a kapcsolat közöttük. Ezeknek az ismeretében pedig meg tudunk oldani problémákat az anyagi realitásban.
  A teológia de különösen a távol-keleti dharma pedig bebizonyította, hogy a lelki realitáshoz kötődő lelki tudás és gyakorlatok de különösen a meditáció sokat hozzá tud tenni az ember életéhez, talán még az élet célját is jelentheti.

  És mi van akkor ha van egy embernél magasabb erő, akivel lehetséges kommunikálni és a kártya ehhez lehet egy eszköz?(ahakimov.ru)

  Ez a felvetés már egyértelműen teológiai világképet feltételez.
Ez a koncepció egyértelműen a hinduizmusban van a legjobban kidolgozva de minden lelki tanítás, irányzat és vallás tartalmazza.
  A hinduizmusban ez a koncepció a Felsőlélek (Paramátma) nevet viseli, aki az egyéni lélek (átma) állandó társa. Ő a Legfelsőbb Személy helyhez kötött formája, aki minden élőlény szívében jelen van mint örök barát és jóakaró. Én úgy képzelem el mint a tudatalatti könyvtárosát, mivel befolyásolja, hogy mi, mikor és miért jut az eszünkbe. Folyamatosan ösztönöz minket, állati szinten ezek az ösztönök, magasabb szinten pedig sugalmaz. A lelki fejlettségtől függően különböző szintű kapcsolatot lehet létrehozni vele, amit a különféle yoga-folyamatok ismertetnek.
  A keresztény Szentlélek egy nagyon hasonló koncepció de míg a Felsőlélek megjelenik személyként addig a Szentlélek inkább erőként viselkedik, tehát a két koncepció hasonlít de úgy tűnik, hogy nem feleltethetőek meg egymásnak.
  Általában a tarot vallásos alkalmazásában azt ajánlják, hogy mindenki a használat előtt imádkozzon a Legfelsőbb Személy vagy egy képviselője azon formájához, amelyikhez a legjobban vonzódik.

  Jung és a Tarot

  Úgy tudom, hogy Jung sosem tervezett tarot paklit de úgy gondolta, hogy a 22 figura az egyik legrégebbi és legpontosabb leírása az archetípusoknak, amiket Jung is kutatott, maga az archetípus kifejezés is tőle ered. Innentől csak egy lépés volt, hogy betársítsák a nagy arkánumot Jung archetípusaival és a hozzájuk tartozó leírással.

  Ivarna Kalinkova: Jungi Tarot - A bölcsesség kútja  Mindig is érdekeltek a jóskártyák de nekem annyira bizonytalannak tűnt a szimbólumrendszerük és annak leírása, hogy megfogadtam csak akkor veszek kártyát ha meg tudok bízni a szimbólumok leírójában. Úgy fogalmaztam meg magamnak, ha Thorwald Dethlefsen vagy Ruediger Dahlke kiad egy jóskártyát, arra lecsapok. Végül egy Jung szimbólumaival betársított paklival találkoztam. És végül ki tudta elmagyarázni a legjobban a nyugati embereknek az archetípusokat? Igen, Jung volt ennek a császára.
  A szép keménykötésű könyv egyik felében van a pakli, a másikban pedig a leírás.
  Ez a pakli nem 22, hanem 36 lapos, mert Jung máshogy osztotta fel az archetípusokat mint a tarot.
  A könyv egy rövid ismertető után áttér a kártya használatára.
Itt nincsenek formációk, mint a hagyományos tarot-ban, csak egylapos és háromlapos jóslás. Az előbbi sima kérdésre vagy problémára, az utóbbi pedig egy ezzel kapcsolatos időbeli folyamatra -múlt, jelen és jövő. Egyes kártyák megfelelő értelmezéséhez, ha további kérdéseket vetnek fel vagy jobban bele kell menni a részletekbe, új kártyát kell húzni, ez a leírásban mindig szerepel.
Ezután már a kibővített jóslás következik, ami még mindig nem túl bonyolult.
A könyv további részében a lapok leírása szerepel.  A könyv és a pakli is meglehetősen színesre, giccsesre sikeredett, kicsit több lett a CGI a kelleténél. A könyvben ez megnehezíti az olvasást, a pakliban pedig a vizuális értelmezést.
A paklinál probléma lehetett, hogy Jung típusaihoz valószínűleg nem volt vizuális ismertető. Így ennek a csomagnak érezhetően nem a képi világ, hanem a leírás az előnye.  Nekem a legtöbb kártya azonnal értelmezhető volt és be is talált, néhány volt amivel nem tudtam mit kezdeni az adott helyzetben. És volt néhány kártya és helyzet ami beütött de rendesen. Emiatt a kezdeti napi szintű felhasználást megritkítottam, mert bizony egyre több idő kellett az információk feldolgozásához.  Cím: Jungi Tarot
  Szerző: Ivarna Kalinkova
  Kiadó: Gabó Könyvkiadó
  Megvásárolható: Talentum könyvesbolt  természetes célállítás | könyvajánló | Jungi Tarot
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: