Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - többször felöntős filteres palack

2015.05.13 09:48:23
zoli


  Az előző részek tartalmából

  A nyugati teakultúrában az egyik legnagyobb kihívás a teakészítés mobilizálása.
Míg sok távol-keleti országban ez a hétköznapok része, mindenhol vannak egyszer használatos eszközök és a különböző teafajtáknak, különböző hőmérsékletű víz, addig nyugaton a teakészítés kultúrája évszázadokkal lemaradt a tea kereskedelme mögött.

  Először kereskedelmi méretekben a Hollandok hajóztak be teát Európába 1610-ben, Párizsba 1635-ben és Londonba 1650-ben. Ezután csatlakozott az Angol Kelet-Indiai Társaság is az európai teakereskedelemhez. A tea eleinte nagyon drága volt így az arisztokrácia ismerkedett meg vele először de hamarosan megjelent a patikákban is.

  A kínaiaknak nem volt tapasztalatuk a tea, karavánokkal vagy hajóval történő szállításáról a világ másik felére, ami azt illeti senkinek sem volt. A jó minőségű teákat a kínaiak papírba és bambuszlevélbe csomagolták, aztán fém, fa vagy gyékény dobozba tették. A kevésbé jó minőségű teák viszont nagyon megsínylették a nedves, sós tengeri levegőt, átvették a raktér de különösen a szigetelésre használt kátrány szagát.

  A teafogyasztás korai időszaka maga volt a horror.
Csak kevesen tudták, hogyan kell elkészíteni szakszerűen a teát.
Feljegyeztek olyan eseteket, hogy a megfőzött tealeveleket kenyérrel ették, míg a főzetet kiöntötték.
Az angolok a kávéskészletet alakították át teáskészletté de ez a folyamat évtizedeket vett igénybe. Míg teafogyasztás már az 1650-es évek óta létezett, a teáskanna (teapot) kifejezés nyomtatva csak 1705-ben jelent meg. Belegondolni is szörnyű, hogy addig mit művelhettek.


  A jó minőségű, natúr, szálas, többször felöntős teák és a tradicionális teakészítés a megfelelő eszközökkel csak néhány évtizeddel ezelőtt kezdett el széles körben terjedni. Ez nagyon megnehezíti a mobil teakészítést.

  A jó minőségű zöld teákat lehet a legrugalmasabban elkészíteni, mivel kiáznak akár hideg vízben is de közben nem keserednek meg. Ezt nyugaton "tradicionálisan" vizes palackban szokták megoldani.  Ez a megoldás gyors, egyszerű és praktikus de van két hátulütője.
Egyrészt nehéz fogyasztás közben elkerülni a tealeveleket, mind a foggal való szűrés, mind a pohárba való kiöntés kalandos. Másrészt ha melegebb vízzel próbálkozna az ember a vizes palackok eldeformálódnak.
Erre a problémára készültek távol-keleten a hőálló, filteres palackok.
Ezekből van egyszer és többször felöntős változat. Az utóbbi a tea kung-fuzását teszi lehetővé.

  Többször felöntős, filteres palack

  Sok tea van amit el tudunk készíteni egyszer felöntősen is, Kínában is fogyasztják őket így. Ez külön igaz a kiváló minőségű zöld teákra, amik nem csersavasak, ezért nem tudnak túlázni. De én wulongoknál és puereknél igénylem a többszöri felöntést. Minden felöntésnek megvan a maga külön karaktere, amit egyben készítve, akár a kapcsolatunkat a teával, elveszítünk.  A palack használata a kung-fu menetét követi. A szűrőbe kerül a teafű (2.), a palackba a forró víz (3.), amit beleönthetünk közvetlenül és a szűrön keresztül is. Majd rácsavarjuk a kupakot (4.) és meggyőződünk róla, hogy megfelelően zár-e, hiszen meg fogjuk fordítani (5.). A megfelelő ázási idő után visszafordítjuk a palackot és lecsavarjuk az alsó vak kupakot és a felső filteres, menetes tégelyt (6). Majd megcseréljük őket (7.).  Gondolom egyszer mindenki eljátssza, hogy lecsavarja a kupakot a palack szájáról, amikor az lefelé van fordítva. Mivel a kupakok cserélődnek azokhoz nem lehet tájolni. Érdemes megjegyezni, hogy a palack lefelé szűkül, a felső felén van a csúzsásgátló és a szája alatt van a csuklópánt.

  A többször felöntős filteres palack nagyon jól használható utazás, munka és kirándulás közben, ha teáznánk egy jót de nem állnak rendelkezésünkre a megfelelő körülmények. Nem utolsó sorban nagyon jól néz ki, ahogy forgatjuk a palackot és cserélgetjük a kupakot és a filteres, menetes tégelyt.

  Az előző filteres palackom hibája az volt, hogy a tömítés nem igazán rajongott a forró vízért. Ennek a palacknak eddig egy hibája ütközött ki és az a hőtágulás. A filteres, menetes tégelyt nehéz rácsavarni a palack aljára, mivel az a forró vizes felöntésnél egy picit kitágul. Ugyanez a hiba, hideg víznél nem jön elő.

  Főbb adatok

Eszköz: Többször felöntős, filteres palack
Funkció: leöntés, kanna, szűrő

Űrmérték: 580 ml

Lelőhely: http://1000tea.hu
Ár: 4.800 forint  teák és gyógynövény főzetek | eszközök | filteres palack | többször felöntős filteres palack | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: