Címlap Blog zoli Teák és gyógynövények - bulletproof puer

2015.06.02 04:46:32
zoli


  Dave Asprey 2009-ben a tibeti jakvajas tea mintájára megalkotta a maga vajas kávéját.
Kikísérletezte hozzá a legmegfelelőbb kávét, ghít (tisztított vaj) és kókuszvajat. Majd egy egész márkát épített köré Bulletproof Coffee néven.
  A vaj jó hatással van az idegrendszer működésére, szó szerint megolajozza a szervezetet az emésztőrendszertől az ízületekig. Lágyítja a kávé ízét és hatását, így elmarad a szokásos koffein felpörgés, miközben a szervezet számára ugyanúgy energiát biztosít, egyúttal erősíti a koffein zsírbontó hatását.
  Asprey nem csak megfigyelte ezeket a hatásokat, hanem 5 évig kutatta is, így a golyóálló kávé hatása tudományosan is igazolt, bár azok számára akik tisztában vannak az összetevőkkel sok meglepetést nem tartogat. Összefoglalva növeli az IQ-t, csökkenti az alvásigényt és az étvágyat, 5-6 órára elegendő energiát biztosít és természetesen méregtelenít, fogyaszt.
  A koffein segíti a zsírsavak keringésbe jutását. A vaj gyengíti a koffein pörgető hatását, amúgy tele van antioxidáns vitaminokkal, a kókuszvaj laurinsavat tartalmaz, amit a szervezet szénhidrátként, energiaként hasznosít. A zsírok pedig átállítják a szervezetet annak feldolgozására, mivel a szervezet nem tesz különbséget közöttük, a kávéban található zsírok megemésztése után a szervezetben felhalmozódott zsírokkal folytatja.
  Természetesen azonnal kirobbant a Bulletproof Coffee őrület. Lecsapott rá a Hollywoodi sztároktól kezdve, a brókereken keresztül, a számítástechnikusokig mindenki.
  A recept természetesen az alapösszetevőkkel is működik: 2,5 dl kávé, 1 evőkanál ghí vagy vaj és egy teáskanál kókuszvaj összeturmixolva vagy össze shake-elve.

  Minden tradicionális kultúrkörnek megvolt a maga preferált itala, amivel el lehetett pörögni délig. Különösen a dél-amerikai indiánok jeleskedtek ebben olyan italokkal, mint a kakaó, a maca, a maté és társaik. Az Afrikában őshonos kávét az arabok terjesztették el. A távol-keletieket sem kellett ezen a téren félteni de ott különösen a tea kombók terjedtek el: vajas tea (tibet), pirított rizses zöld tea (japán). Ezt vették át később a nyugatiak (illetve az indiánokhoz viszonyítva a keletiek). Először a kakaót terjesztették el a spanyolok, majd a matét a jezsuiták. Napjainkban pedig a maca indult világhódító útjára. A tea és a vajas tea elterjedését az angoloknak köszönhetjük.

  Bulletproof puer  Mivel az elképzelés alapja eredetileg tea, logikusan dobja magát az ötlet, hogy próbáljuk ki vele. Nekem su puerre, vagyis többször erjesztett, kínai fekete teára esett a választásom. Ez a legfeketébb, legsűrűbb tea, szoktak is rá a teák kávéjaként utalni.
  Mivel reggelente 0,5 liter puerrel szoktam indítani ezért megdupláztam hozzá a vaj adagokat, tehát: 0,5 dl előre lefőzött su puer (5 dkg puer, 100 fokos víz, 5 perc), 2 evőkanál vaj és két teáskanál kókuszvaj, turmixolva vagy shake-elve.
  Értelemszerűen a vajazás után nem lehet érezni a puer eredeti ízét, ezért nem célszerű a legösszetettebb ízvilágú, legdrágább puert használni. Az én választásom egy korrekt, hétköznapi puerre a Black Pu Erh Beengcha-ra esett.  A bulletproof puer egy cappuccinora hasonlít, ráadásul a turmixolástól vagy a shake-eléstől színvonalas hab képződik a tetején.
  Illatra nagyon finom vajas aromája van, mint egy vajas sütinek.
  Az íze nem túl meglepő módon meglehetősen hasonlít egy vajas teára. A vaj hígítja, lágyítja és édesíti a tea ízét. Ezért főzhetjük sűrűbbre is.

  Bulletproof puer matek

  A bulletproof puer nem egy drága dolog, nagyjából 100 forintra jön ki egy bögre.
(Black Pu Erh Beengcha 2,5 gramm 45 forint, egy evőkanál biovaj kb. 50 forint. Az egy evőkanál kókuszvaj árban teljesen elenyésző.)
Még ha az elérhető legjobb minőségű összetevőket használjuk is, akkor sem fogjuk meghaladni a 150-200 forintot, ami azért szép.
Ehhez jön hozzá, hogy megspóroltuk a reggelit is. Így a bulletproof puer nemhogy ingyen volt de még meg is takarítottunk vele némi pénzt.
Ugyanakkor egy egészséges italt iszunk, több energiánk van, segítünk a szervezetnek feldolgozni a lerakódott zsírt, tisztább a fejünk, nagyobb teljesítményre vagyunk képesek, mindehhez kevesebbet eszünk és még könnyebben fekszünk és kelünk is.
Parádés.

  Tapasztalatok

  Néhányan a kávés változat esetén, az első alkalommal enyhe hasmenésről számoltak be, ez gondolom a vaj hatása lehet, ezért célszerű szabadidőben kipróbálni a cuccost, nem pedig munkába indulás előtt.
  A fogyasztás után nem sokkal, gondolom ez egyénenként változó lehet, rátör az emberre a futkoshatnék, hirtelen erős vágya támad arra, hogy szekrényeket emelgessen. Ekkorra már a koffein és zsírsav kombó elkezdett dolgozni.
  Ha nem kapunk elég energiát délelőtt akkor növeljük az adagot, ha émelyegni kezdünk akkor pedig csökkentsük. Mindenképpen kisebb mennyiséggel kezdjünk.

  Ajánlott oldalak

Bulletproof Coffee: https://www.bulletproofexec.com

  Ajánlott cikkek

Teákkal és gyógynövény főzetekkel kapcsolatos cikkeim  bulletproof puer | bulletproof coffee | vajas tea | Teák és gyógynövények
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: