Címlap Blog zoli Védikus időtervezés - Részlet - A fél hold napok (karana)

2015.06.24 11:53:52
zoli


  Az előző részek tartalmából

  A védikus naptár holdnaptár.
Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a holdhónapok a mi naphónapjainkkal nem egyeznek meg, hanem mindig újholdtól teliholdig tartanak.
Egy másik fontos jele, hogy egy hónapon belül nemcsak be vannak számozva a napok, hanem ezzel párhuzamosan nyilván vannak tartva a holdfázisok, napokra lebontva.
Tizenöt ilyen hold nap (tithi) van, kétszer fordulnak meg egy hónap alatt. Teliholdtól újholdig fogy a hold (Krisna paksha), ez a hold sötét két hete. Újholdtól teliholdig pedig nő a hold (Shukla paksha), ez a hold fényes két hete.
A tizenöt párból tizennégyet ugyanúgy hívnak, annyiban különböztetik meg őket, hogy sötétek vagy világosak és csak az utolsó két párnak tér el egymástól a neve. Az egyik Amavaszya az újhold, a másik pedig a Purnima a telihold.

  A fél hold napok (karana)(feelgrafix.com)

  A tithiket a védikus naptárban tovább osztják két egyenlő részre, ezek a karanák. Minden karanát külön névvel különböztetnek még és tizenegy különféle típusok ismert.

  Bava

  Kedvez minden olyan dolognak amit el kell kezdeni és szükségeltetik hozzá némi agresszió vagy lendület: hatalommal, vezetéssel, irányítással, harcászattal kapcsolatos dolgok és egészségügyi beavatkozások.

  Balava

  Támogat minden lelki tevékenységet: lelki gyakorlatok, áldozatok, felhatalmazás, felavatás, beavatás. Valamint támogat minden nemes és önzetlen cselekedetet, ami mások szolgálatára, megsegítésére irányul.

  Kaulava

  Kedvező esküvőhöz, párválasztáshoz. Támogatja a romantikus tevékenységeket. Jó barátkozásra. Valamint finom művészetekre, mint a dekoráció.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények
  karana | A fél hold napok | részlet | Védikus időtervezés
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: