Címlap Blog zoli Védikus időtervezés - Ajánlott oldalak

2015.06.24 13:45:39
zoli


  Amikor valaki életében először lát védikus naptárat az jó eséllyel semmit sem fog érteni belőle, mivel hiányzik hozzá a kulturális háttértudás. Sok indiai oldal még a fordítással sem szöszmötöl, egyből hindi az egész.  Nyugaton a kozmológia misztikus homályba burkolódzott, az asztronómia pedig tudományos hátteret kapott, ezért hiányzik az azt megalapozó értékrend. Így a csillagok csak fényes pontok az éjszakai égbolton, amik nagyon érdekesek de ugyan mi közük lenne az értékrendhez?
Pedig az emberi élet legfontosabb kérdésének a kérdőjele ott lóg minden éjjel az égbolton. És csak kevesen emelik fel a fejüket és kérdezik meg maguktól, hogy azok a dolgok hogy kerültek oda, mit jelentenek, kik vagyunk, hogy kerültünk ide?
Az asztrológia is kisiklott nyugaton, mert szintén hiányzik mögüle a háttértudás, ezért a legtöbb ember nem tudja, hogy mit kell kérdezni egy asztrológustól és nem is veszi észre ha nem releváns választ kap. Innentől lutri, hogy mi fog történni de sejthető, mivel az igazi asztrológusok nagyon ritkák. Az ideális asztrológus szent, bölcs, filozófus, matematikus, csillagász, tudós, orvos, gyógynövényfüvész és ásványszakértő, szociológus, pszichológus, atya, barát, edző, tanácsadó... Ezek csak az alapképesítései, még az asztrológiáról nem is beszéltünk.
Egyrészt érthető, ha valaki nem ért az asztrológiához, nyilván ezért keres fel egy szakembert. Másrészt a teljesen nem ért hozzá és a nem asztrológus között vannak még fokozatok.
  Itt helyezkedik el a népi, statikus asztrológia, ahol minimális és nyilvános számításokról van szó, amik általánosan mindenkire vonatkoznak. Indiában sem rohangálnak az emberek mindennap asztrológushoz, mert a kultúrában benne van az alapinformációk ismerete.
  Ezeket az alapinformációkat hívják páncsángamnak.
Ez szó szerint öt végtagot jelent. Öt elemről (attribútum, tulajdonság) van szó amik meghatározzák az adott napot, bizonyos tevékenységeket segítenek, míg másokat hátráltatnak.
  Az internet segítségével bőven találhatunk ebben a témakörben oldalakat én összegyűjtöttem a kedvenceimet.

  Páncsángam

  Ezek az oldalak mind az öt elemet megmutatják.

  - astrojyoti - "Vedic astrology" - http://www.astrojyoti.com

  - Drik Panchang - "Online Panchang, Panghangam" - http://www.drikpanchang.com

  Ékádasi

  Az itt található oldalak csak a hold napokat (tithi) mutatják.
Ezek főleg Vaisnava vagy Krisna-hívő naptárak de nyugaton igazából senki más nem jut el még a hold napokig sem.
Az egyik legfontosabb hold nap a tizenegyedik (Ékádasi tithi), ami böjtnapot ajánl mindenkinek de legalább a gabonák és a hüvelyesek elhagyását arra a napra. Ezek a naptárak főleg az Ékádasi hold napra és a másnapi böjt megtörésének az időpontjára vannak kihegyezve. Pont ezért nagyon praktikusak, ezeket az adatokat sok páncságam naptár nem jelzi ennyire részletesen. 

- Vaisnava Calendar - "Vaisnava Calendar "- http://www.vaisnavacalendar.com

- Vaisnava Calendar - "Vaisnava Calendar Reminder" - http://www.vaisnavacalendar.info

  Pradosa vrata

  A Pradosa vrata az Úr Siva napja.
Hasonlóan kéthetente ismétlődik mint az Ékádasi és hasonlóan nagy jelentősége is van de ez nem a hold napok (tithi), hanem a fogadalmak (vrata) közé tartozik.

  - Drik Panchang - "Pradosh Dates" - http://www.drikpanchang.com / Pradosa vrata

  - MyKundali - "Janam Kundali" - http://www.mykundali.com / Pradoha vrata

  A védikus naptár főbb információiról, annak leolvasásáról és jelentéséről folyamatosan írok de ennek a teljes ismertetése meghaladja ennek az oldalnak és az egyoldalú információ áramlásnak a határait.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények
  Védikus időtervezés | Ajánlott oldalak
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: