Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Gyömbérszószos kínai spenót

2015.06.25 13:30:02
zoli


  A gyömbérszószos spenót egy nagyon finom és faék egyszerűség étel.
Igazi tavaszi vagy nyári fogás.
  A spenót hűt, a kapha doshából érvényesül a hideg víz és a föld elem, a váta doshából pedig a hideg és mozgékony hatás. A spenót ezért remekül építi a vázizomzatot (kapha) és távolítja el a salakanyagokat (váta). Ezt a kétszeresen is hűtő hatást egyensúlyozza ki a gyömbér, ami a pittát (tűz és meleg víz) képviseli. Javítja az emésztést, helyreállítja a hőháztartást.

  Gyömbérszószos kínai spenót



  Gyömbérszószos kínai spenót
, friss leveles spenótból, jázmin rizzsel

  Hozzávalók
  (Zsiradék)
-olaj a spenóthoz és a gyömbérhez
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
   (Zöldség)
-bébi spenót, spenót vagy mirelit spenót levél megtisztítva
  (Szósz)
-rizsecet
(Lehet helyettesíteni bármilyen ecettel vagy citromlével.)
-világos szójaszósz
-szezámolaj
-só
  (Tálalás)
-rizzsel vagy rizstésztával



  Gyömbérszószos kínai spenót, mirelit leveles spenótból, fehér kínai ragacsos rizzsel

  Egy csészében keverjük össze a szósz alapanyagait. A szójaszósz és a szezámolaj egyenlő arányban legyen, a rizsecet pedig ötszörös arányban.
  Sózzuk ízlés szerint de vigyázzunk mert a szójaszósz is sós.
Szójaszószból legjobb erre a célra a világos, mert az az igazi ízesítő, a sötét pedig inkább színezőanyag.
  A rizsecet kevésbé ecetes mind a nyugati ecetek, ellenben édes. Ezért lehet helyettesíteni hagyományos ecettel. Ebben az esetben tegyünk annyi cukrot a szószba, amennyi sót tettünk.

  Forrósítsunk fel egy kis olajat és óvatosan pirítsuk meg rajta a felaprított gyömbért.
  Ha szeretjük akkor adhatunk hozzá erős zöld paprikát (hegyes, csili) is, mert nagyon jól kiemeli a zöld ízeket.
  Majd adjuk hozzá a szószt és keverjük össze, majd tegyük félre.

  Forrósítsunk fel egy kis olajat, majd adjunk hozzá egy maroknyi spenótot és hagyjuk, hogy összeessen, majd folytassuk addig, amíg el nem fogy.

  Majd öntsük a szószt a spenótra és forgassuk össze.

  Tálaljuk rizzsel vagy rizstésztával.

  好胃口



  Gyömbérszószos kínai spenót | Gyors receptek | Hétköznapi Áyurvéda
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: