Címlap Blog zoli Lelki erő - Házi szentély - A házi szentély állatvilága

2015.07.09 11:49:26
zoli


  Minden lelki irányzatban, vallásban máshogy néz ki egy házi szentély. Erre mindig az irányzatot alapító megvilágosodott és a tőle eredő tanítványi láncolat hagyománya tesz ajánlást.
Ugyanakkor a távol-keleti irányzatok többségében nagyon hasonló az oltár elrendezése és díszítése. A közel azonos kulturális források miatt pedig azonos szimbólumrendszerhez is tartoznak. Ezért az egyes elemek nagyjából ugyanezt is jelentik. 
  Most a teljesség igénye nélkül, a legfontosabb állatkákat veszem sorra, amit nagyban befolyásol az is, hogy mihez lehet idehaza hozzájutni.

  Bika, tehén, borjú

  A hinduizmsuban a bika Siva, a tehén és a borjú pedig Krisna kedvenc állata.
Ők képviselik a félisteneket, a dharmát és a jámbor tulajdonságokat.
  A tehén tejét, a borján való szeretetteljes meditáció indítja el. Ez finom szinten részévé válik a tejnek ezért a yogik nagy becsben tartják a tejet. Nyugtatja, csillapítja az elmét, ezért segíti a szeretetteljes viszonyulást a különféle élőlények felé és gördülékenyebbé teszi a meditációt. Segíti az agyszövetek épülését és az intelligencia működését. Ezért a tehén a jóság minőségének (szattva-guna) a szimbóluma.
Sokszor halljuk azt, hogy a tehén a legintelligensebb állat, ami khm... hagy némi kívánnivalót maga után. Itt azt keverik össze, hogy a tehén tej jó hatással van az intelligencia működésére és a jóság minőségének a szimbóluma.

  Távol-kelet nagy részén nem őshonos a szarvasmarha ezért nem jelenik meg az oltárakon sem. Általában a vizibivaly versenyez a tehénnel egy kategóriában.
Kínában a kiemelt helyzetét a rizsföldeken végzett mezőgazdasági munkák kapcsán nyerte el. Akkora becsben tartották, hogy húsának a fogyasztása nem terjedt el.
A vízibivaly alakja összekapcsolódott a bőséggel, varázserőt tulajdonítottak neki, mellyel előzi a gonosz szellemeket. Gyakran ábrázolják Laozi-val, a taoizmus alapítójával, aki a legenda szerint egy vízibivalyon utazott.
Szintén kedvelt motívum egy kisgyerek vagy bivalypásztor kisfiú alakja, aki képes a szeretetével irányítani a hatalmas állatot. Ez a kép jól rámutat az apró dolgok fontosságára, amin nagy dolgok múlnak.

  Bullyland - Alpesi boci - http://www.bullyland.de  Bullyland - Zebu - http://www.bullyland.de  Elefánt

  Az elefánt a hinduizmusban sok szinten megjelenik.
  Siva és Párvati anya gyermeke Ganésa embertesttel de elefánt fejjel rendelkezik. A neve azt jelenti, hogy a Szavak-irányítója. Ő és a kis patkány hátas állatkája hárítja el az anyagi akadályokat a lelki élet útjából. Azt az elvet képviselik, amit mi magyarosan úgy mondunk, hogy az ördög a részletekben rejtőzik. Ganésa mindent tud, a hátas állata pedig mindenhová befér.
  Indrának, a félistenek vezetőjének egy fehér elefánt a hátasállata.
  Mivel Indra irányítja az esőt, az elefánt pedig szeret vizet fröcskölni, ezért az elefánt az eső jelképe is. Egyben összeköti az alvilágot (amerről felszívja a vizet) a mennyel (amerre fröcsköli), így a születés és a lélekvándorlás is erősen kötődik hozzá. Buddha születését is egy elefánt jósolta meg.

  Kínában az elefánt a hatalom, az erő és a szilárd erkölcs jelképe.
Természetesen itt is van homofón kapcsolat, mivel az "elefánton ülni" és a "boldogság" kifejezések hasonlítanak egymásra, ezért az elefánt a boldogság jelképe is egyben.

  Schleich - Ázsiai elefántbika - http://www.schleich-s.com / http://www.schleich.hu  Kígyók és egyéb csúszómászók

  A hindu teremtéselméletben az anyagi világ (Dévi-dháma) a lelki világ (Hari-dháma) torz mása.
  Az anyagi világ itt egy tojásdad objektum, aminek az alján található az okozati óceán. Itt alussza teremtő álmát Visnu, a világok lelke. Ő nem egy hindu istenség, hanem isten koncepciója a hinduizmusban. Az okozati óceánban egy kígyóágyon fekszik. Ánanta Sésa egy univerzális kigyó aki nem csak Visnu nyughelyéül szolgál, hanem egyben ő tartja fenn az égitesteket is. Végtelen számú fejével a teremtés kezdete óta zengi Visnu dicsőségét de még nem ért a végére.
  Az anyagi és a lelki világ között van egy másik, köztes világ (Mahésa-dháma). Itt van a főhadiszállása Sivának, aki Visnu minőség kiterjedése. Akár az élőlények (Dzsiva-tattva), Siva (Siva-tattva) is minőségileg azonos a Legfelsőbb Személlyel (Visnu-tattva) de mennyiségileg eltér tőle. Siva a Legfelsőbb és az élőlények közötti kapocs. A feltételekhez kötött lelkek érdekeit képviseli az anyagi világban Visnu előtt. A legelesettebb lelkek gyámolítója ő, ezért vált szimbólumává a kígyó és minden más csúszómászó is.
Van egy másik kapcsolat is a kígyó képe és Siva között. Siva a misztikus yoga (dhánya-yoga) ura, amiben fontos szerepet kap a központi energiavezeték (szusumná). E körül tekeredik két kisebb energia pálya az idá és a pingalá (a női és a férfi energiapályák) mint két kígyó. A Siva  szigonya körül tekeredő kígyók az emberi energiarendszer jelképe, ebből származik a szárnyas bot (caduceus) szimbóluma is.

  Kínában a kígyó egyszerre a jó értelemben vett ravaszság és a rossz értelemben vett ármánykodás jelképe is. Alakja a folyók isteneit képviselte. A mitológiában és az álomfejtésben a kígyó sokszor gyermekáldást jelent. A kígyóvonal az újjászületést szimbolizálja, mivel a "visszatérni" kifejezésre hasonlít. Előfordul, hogy a kígyóvonalat szvasztikákból rajzolják meg, ami az isteni áldás és a szerencse jele.

  Bullyland - Fekete mamba - http://www.bullyland.de  A fekete mamba nem ázsiai állatka, hanem afrikai, viszont sokáig nem találtam jobbat. Amíg nem bukkantam rá egy igazi, jó kis kobrára, ez a fekete mamba teljesített szolgálatot az oltáron.

  Bullyland - Kobra - http://www.bullyland.de  Postler - Hat darabos hüllő készlet - http://www.postler-toy.de  Schleich - Kobra - http://www.schleich-s.com / http://www.schleich.hu  Macska

  A cicák ritkán részei az oltárnak, mivel kevés alkalommal kerülnek bele a lelki történetekbe. Viszont aktív résztvevői a templomoknak, templomkomplexumoknak és kerteknek, lévén, hogy eltakarítják a csúszó-mászókat és a rágcsálókat.
  Visnunak, a Legfelsőbb személynek sok kiterjedése van. Az egyik leghíresebb az ember-oroszlán forma, Nriszimhadéva, aki külső biztonságot és belső kiegyensúlyozottságot ad a gyakorlóknak. Egy alkalommal egy nagy démon Muszika daitya egy egér formájában jelent meg és elszabadult. Nriszimhadéva, hogy megmentse a világot tőle, felöltötte egy oroszlán és egy macska kombinált formáját és bekergette a démont egy szikla hasadékába. Nrusinghanátha azóta is ott őrzi a hasadékot, ahogy a macskák szokták őrizni a prédát.
  A macskák bejáratosak a templomkertekbe. Ugye mindenki látott már a neten templomkerti Buddha ölében szunyókáló macskát? De takarítás előtt beengedik őket a templomokba is, hogy kikergessék a rágcsálókat.

  Kínában a macskák nagyobb sztárok mint indáiban.
  Az áldásos mezőgazdasági tevékenységük különösen jó szolgálatot tett a selyem és a papír iparnak, ami különösen felvitte a macskák tiszteletét.
  Kínában sok állatot egy kategóriában kezeltek, így a macskát és a tigrist is. Mindkettőnek szellem és démonűző, irtó tulajdonságot tulajdonítottak. De mivel tigrisekkel elég körülményes barátkozni, a templomi és a családi démonűző szerep a macskára hárult. Így a macska felbukkanását szerencsés jelnek vélték, míg az elpusztulása szerencsétlenségnek számított.
Több templomban is mutattak be áldozatot a macskaszellemnek.
  Tipikus kínai homofón kapcsolat van a "macska" és a "nyolcvanéves" szavak között mert mindkettőt "mao"-nak ejtik. 
Szívesen ajándékoznak macskát ábrázoló művészeti alkotásokat jókívánságként vagy a nyolcvanadik születésnapra. Előző esetben hosszú életet kívánnak, az utóbbiban pedig boldog és hosszú öregkort.
Szokták pillangóval is ábrázolni (hudie) mert a szó vége (die) a hetven éves korra utal, itt a megajándékozottnak hosszú életet és boldog öregkort kívánnak.
Előszeretettel ábrázolják bambusszal (zhu - kiejtése megegyezik a kíván szóval) és szilvavirággal (mei - kiejtése megegyezik a minden szóval). Ennek a képi jelentését valahogy így lehetne fordítani: Boldog és hosszú öregkort kívánok!     

  Bullyland - Brit krém-kék macska - http://www.bullyland.de   Bullyland - Tarka házimacska - http://www.bullyland.de   Őz

  Az őz de különösen a pettyes őz, a viselkedése miatt a dharma, a tisztaság és a jámborság jelképe lett. Úgy tartják, hogy a pettyes őzek nagy számban és hosszú távon csak szent helyeken maradnak meg vagy ahol az emberek nagyon vallásosan élnek. 
Az elhullott őzek bundájából a yogik takaró- és ruhaféléket készítenek, mivel az őzbőr tiszta és elriasztja az élősködőket. Ezért az őzek a lemondás, az elvonulás és a lelki gyakorlatok szimbólumai lettek. 

  Bullyland - Őzgida - http://www.bullyland.de   Wild Safari - Őzborjú - https://safariltd.com  Páva

  A páva India hivatalos nemzeti madara.
Krisnának is a kedvenc madara, a haját mindig egy pávatoll ékesíti.
Indra trónja pávatollakból készült, feleségének Szaraszvatinak pedig egy páva a hátasállata. (Gondolom megtudta, hogy a páva Krisna kedvenc madara és ezért az egész trónját ebből csináltatta, a feleségének pedig azt mondta, hogy miatta csinálta.)
Ez után nem meglepő, hogy a pávatoll a Legfelsőbb Személyt és az ő nevében eljáró félistenekre utal.
Szaraszvati a tudás és a művészetek de különösen a zene és a tánc irányító személyisége, gyakran ábrázolják vínával, ami egy indiai pengetős hangszer.
A páva alakja egybefonódott a tudással, a művészetekkel, a zenével és a tánccal, illetve a harmóniával, a ritmussal és a könnyedséggel. Indiában sok zenében találhatóak állathangok de különösen pávák éneklése, ami a nyugati fülnek leginkább a macska nyávogásra hasonlít. Elsőre én sem értettem, hogy oké, hogy macska nyávogás de miért?

  Kínában a páva a szépség, a kecsesség és a méltóság jelképe. Úgy tartják képes elriasztani a szellemeket. A mandzsuk idejében a hivatali rangokat pávatollal jelképezték, ezért a pávatoll a hivatal és a jólét szimbóluma lett.

  Bullyland - Páva - http://www.bullyland.de  Ajánlott oldalak

  Gyártók

  Bullyland: http://www.bullyland.de
 
    Forgalmazók:
 
    -Galaxy Játékáruház: http://www.galaxyjatekaruhaz.hu
 
    -Ludotéka Játékáruház: http://www.ludoteka.hu

  Postler: http://www.postler-toy.de

    Forgalmazók:

    Regio Játék: http://www.regiojatek.hu

  Schleich: http://www.schleich-s.com / http://www.schleich.hu
 
  Wild Safari: https://safariltd.com

  (Utolsó frissítés 2016. 01. 13.)  lelki erő | Házi szentély | A házi szentély állatvilága
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: