Címlap Blog zoli Filmajánló: Melquiades Estrada Három Temetése

2015.07.12 15:44:43
zoli


  A Melquiades Estrada Három Temetése, Tommy Lee Jones 2005-ös rendezői debütálásának a gyümölcse. Nem csak rendezte a filmet de az egyik főszerepet is ő játssza. A film producere Luc Besson volt.
  Ez a film tipikusan nem a saját cselekményéről szól, hanem arról ami mögötte van.  A cselekmény

  A történetben Pete Perkins (Tommy Lee Jones) egy Amerikában élő, mexikói bevándorló. Archaikus és éppen ezért időtlen cowboy figuráról van szó, aki nem a szavak, inkább a tettek embere.
Egyetlen barátja Melquiades Estrada (Julio Cesar Cedillo), egy mexikói vendégmunkás, aki megesketi a barátját, hogy ha idő előtt el találna halálozni, akkor vigye haza a szülőfalujába és temesse el.
Mike Norton (Barry Pepper) határőr egy klasszikus buckalakó, hozza a karaktere összes fontos sztereotípiáját. Egy meglehetősen kilátástalan élethelyzetben vegetál, ezért ingadozik a magánéletében a teljes tompaság, a munkájában pedig az erőszakos túlkapások között. A film bővelkedik depressziós jelenetekben, ami bemutatja Norton közegét, amire a manapság a divatos "legalja" kifejezést alkalmazhatnánk találóan. 
Alapvetően azt mondanánk, hogy teljesen esélytelen, hogy ez a figura valaha gondolkozni fog de ugye még csak a film elején vagyunk.

  Spoiler Alert!

  Azt a címből erősen lehet sejteni, hogy Melquiades Estrada rövid életű lesz, a film elején megtudjuk, hogy lelőtték és a főbb karakterekből viszonylag hamar felébred bennünk a gyanú, hogy valószínűleg Norton barátunk keze lesz a dologban. Egy balszerencsés eset folytán Norton, maga előtt is tisztázatlan körülmények között lövi le a fickót. Amikor rájön, hogy mi történt gyorsan elássa a hullát. Ez Melquiades Estrada Első Temetése.
A holtestet hamar megtalálják. Tettes hivatalosan nincs, az áldozat egy mexikói bevándorló akinek nincsenek hozzátartozói, így senki sem töri össze magát, hogy nyomozzon az ügyben. Hamar megtörténik a hivatalos temetés, ez Melquiades Estrada Második Temetése.
Mivel az ügyben senki nem hajlandó semmit tenni, a Tommy Lee Jones által alakított Pete Perkinsnek az az egyszerű, minimalista gondolat jut az eszébe, hogy kihantolja a barátját majd hazaviszi a szülőfalujába és eltemeti. Ehhez elrabolja Mike Nortont, akinek mintegy vezeklésül segítenie kell neki, jobban mondva neki kell csinálnia mindent. Innentől kezdődik Melquiades Estrada Harmadik Temetése.

  A film felépítése és karakterei

  A film jelenetei nem kronológiai sorrendben követik egymást, hanem három jól elkülöníthető részre oszlanak de hogy ne legyen egyszerű ezen belül is ugrálnak az időben. Így jobban be tudják adagolni a karakterek közötti kapcsolatot és fenntartják a figyelmet. Ha még nem derült volna ki, ez nem egy idegbeteg film, szép lassan folydogál, egyre mélyebbre és mélyebbre.
  A kronológiai ugrásokon kívül, a film másik figyelemfenntartó eszköze, a karakterek ereje. Minden szereplő nagyon a helyén van. A karaktereket alapvetően az határozza meg, hogy miként viszonyulnak a saját élethelyzetükhöz. Nagyon erős, depressziós és kiábrándító vagy éppen kijózanító jeleneteket láthatunk. A film ezen szintje már túlmutat a konkrét cselekményen.

  A bűnbocsánat

  A történet a két főhős utazásával hagyja el végleg a konkrét cselekményt. Nem lehet nem észrevenni a spirituális narratívát. Ugyanakkor nincs mögötte vallásos ideológia bár egyértelműen a keresztény kultúrkörből építkezik.
  Mike egy idő után megpróbálja kimagyarázni magát, hiszen zavaros körülmények között lőtt, megpróbál alkudozni. És itt jön a film egyik erőssége. Pete Perkins nem ítéli el, nem vitatkozik vele, hanem olyan helyzetekbe kényszeríti, amiben lehetősége van gyakorolni a bűnbocsánatot.
  A kalandos utazás során Mike egyre mélyebbre merül a kétségbeesésben és Pete pedig szépen segít neki ebben.
  A karakterek zöme kiesik a történetből menet közben, mintha nem lennének beavatottak a nagy utazásra, mindenki feladja valahol. A többi karakter sorsa viszont találkozik egymással és ez viszi előre a filmet és Mike jellemfejlődését.

  A film forgatása

  A szereplők nem kapták meg a forgatókönyvet. Mindenki csak annyit tudott, hogy Tommy Lee Jones filmet forgat. Mindenki a karakterének megfelelő Biblia idézeteket kapott és ezen kellett elmélkednie. Barry Pepper passzusai a bűnbocsánatról szóltak. Csak ezután tudták meg, hogy mi a cselekmény.
Ez igazi old school munkamódszer, mert nem rágja a színészek szájába, hogy mit gondoljanak, nincsenek sablonok, amikhez lehetne igazodni, így viszont minden a helyére kerül.

  Az enneagram faktor

  Tommy Lee Jones munkamódszere és a film lényege még jobban érthetővé válik, ha tudjuk, hogy a rendező egy hetes szárnyú, szociális nyolcas.
  A nyolcasok a düh oldalon találhatóak. Belső jegy ami azt jelenti, hogy az alapérzelmüket a dühöt őszintén élik meg. A nyolcasokra az erő jellemző. Ez átjön az öltözködésükön, a mozgásukon, benne van a hangjukban ami mély és erős, az egész testfelépítésüket ez jellemzi. Az arcuk általában olyan mintha a Jóisten baltával faragta volna ki és a végén elfelejtette volna lesorjázni. Amíg valaki nem áll ennek az erőnek az útjában nincs is semmi baj. A nyolcasok az előítéletekkel ellentétben ritka nyugodtak és kiegyensúlyozottak tudnak lenni. De a bennük lévő erő, düh formájában azonnal rárobban arra aki az útjukba áll. Rájuk jellemző leginkább a hirtelen, kontrollálhatatlan totális dühkitörés és utána ennek a teljes levonulása, elillanása.
  Ami az egyik legmeglepőbb a nyolcasok viselkedésében, hogy alapállapotban kissé parasztosan viselkednek, egy kicsit bunkó benyomást keltve de ennek semmi köze nincs sem az intelligenciájukhoz, sem a műveltségükhöz. Mivel a nyolcas stresszátmenete az ötösben van, ezért ha sarokba szorítják őt a bunkó archetípusból a szemünk láttára változik át intellektuálissá és hirtelen adatokat kezd sorolni, logikusan érvel.
  A hetes szárnnyal bejön a képbe a teltebb arc és alak. A hetes szárnyú nyolcasok mindig mozgékonyabbak és lazábban, hippisebben viselkednek. A legszembetűnőbb, hogy megjelenik a humor. Ez egy nyolcastól mindig egy kicsit erős, fenyegető tud lenni.
  Ebben a kategóriában versenyezik még: Anthony Quinn, Jack Nicholson, Steven Seagal, Telly Savalas, Ving Rhames.

  A nyolcasoknak óriási az igazságérzetük, ami büntető hangulattal párosul, ezt azonban képesek következetesen alkalmazni. Ezt Tommy Lee Jones nagyon jól át tudta adni a filmben: nincs ideológia, nincs vita, nincs alkudozás, szembesítés van. Mike az úton megismeri Melquiades életét, az ő ruháját hordja, mexikói emberek segítenek rajta, végigjárja az ő útját. Ez egy nagyon erőteljes nyolcas üzenet.

  A film fogadtatása

  A film vegyes kritikákat kapott.
Az IMDB-n 7.5-ön áll.
A legtöbb negatív kritika szerintem erőteljesen túlmoralizálta a történetet, miközben itt nem a történet vitte a lényeget. Mivel nem volt túlmagyarázva, sokan el is mentek mellette.

Melquiades Estrada Három Temetése (2005)
Műfaj: Dráma vagy amit akartok
Rendező: Tommy Lee Jones
Zene: Marco Beltrami
Ajánlott oldalak:
-Hivatalos oldal (ENG)
-IMDB (ENG)
-Wikipedia (HUN)
-Forgalmazó: BEST Hollywood  Filmajánló | Melquiades Estrada Három Temetése
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: