Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Sak

2015.07.15 11:27:50
zoli


  Az indiai konyha három legikonikusabb étele a dál, a khichri és a sak.
A dál valamilyen feles borsó vagy babféle rizzsel tálalva, a khichri majdnem ugyanez csak rizzsel összefőzve, a sak pedig leveles zöldség.
Ha egy indiai étteremben, receptgyűjteményben nem találjuk meg ezeket az ételeket akkor tudhatjuk, hogy semmi közük Indiához.
Ezekről az étel típusokról az ősi gyógyászat Indiában fennmaradt ága, az Áyurvéda (Hosszú-élet-tudománya) is szuperlatívuszokban beszél.


  A sak bármilyen párolt leveles zöldség lehet, ezen belül a spenótféléket palaknak hívják.



http://cartoonsimages.com

  A leveles zöldségek nem a nap (férfi energia), hanem a hold (női energia) fényénél növekszenek.
Alacsony kalóriatartalmuk mellett nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, így ideális táplálékul szolgálnak. Igazából az étkezésünk nagy részének levelesfélékből kéne állnia.
  Általában vátás hatásuk van (éter és levegő, tehát hideg és mozgékony). Ezáltal nyugtatnak, kiegyensúlyozzák az elmét és méregtelenítenek -fogyasztanak.
  Sok levelesféle jelentős kaphásító hatással is rendelkezik (föld és víz, tehát hideg és félig szilárd). A spenót is ide tartozik. Nagyon jól táplálja a már meglévő és a jelenleg épülő izomszöveteket. Gazdag szerves nitrátban ami megköti a fehérjét. Így az izmok könnyebben megszokják a megváltozott vagy a megnövekedett terhelést.
  Ideális yoga, csikung és harcművészet gyakorlása, valamit sportolás esetén. Illetve változó korokban, amikor alakváltás történik -kisgyermekkor, kamaszkor és időskor.

  Az Áyurvéda egyedül a Csáturmászya első hónapjában nem ajánlja a leveles zöldségeket.
Ez június-július holdhónapjára esik.

  Nem utolsó sorban pedig ez egy egészséges, egyszerű, gyors és olcsó ételtípus.
Feltettem a rizst főni és mire elkészült végeztem a spencsivel és a mosogatással is.
"Szabadság, elvtársak! Szabadság!" :-)

  Spenót sült burgonyával



  Hozzávalók
  (Elősütés)

-burgonya kockára vágva
  (Zsiradék)
-ghí vagy olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
-hegyes erős paprika felaprítva
-őrölt római kömény
  (Zöldség)
-bébi spenót / spenót / mirelit leveles spenót / mirelit spenót egyben vagy aprítva
  (Szósz)
-citromlé
-só

  Süssük aranybarnára a felkockázott burgonyát.
  Zsiradékon óvatosan pirítsuk meg a fűszereket.
  Majd adjuk hozzá a spenótot és jól pároljuk át.
  Ezután adjuk hozzá a sült burgonyát, a citromlevet és egy kis sót. Majd rottyantsuk össze.
 
  Spenót házi sajttal



  Hozzávalók
  (Zsiradék)
-ghí vagy olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
-piros csili paprika felaprítva
-zöld hegyes erős paprika felaprítva
  (Kicsapott fehérje)
-házi sajt / grill sajt / tofu felkockázva
  (porFűszerek)
-fekete bors
-hing / hagyma
-római kömény
+só, cukor
  (Zöldség)
-bébi spenót / spenót / mirelit leveles spenót / mirelit spenót egyben vagy aprítva

  Zsiradékon óvatosan pirítsuk meg a fűszernövényeket.
  Majd süssük aranybarnára a házi sajtot vagy a tofut. Ha grill sajtot használunk azt előre grillezzük meg és ennél a mozzanatnál adjuk hozzá.
  Adjuk hozzá a porfűszereket és pirítsuk őket addig, míg ki nem jön az aromájuk de még nem égnek meg. Majd jöhet a só és a cukor egyenlő arányban.
  Utána adjuk hozzá a spenótot és jól pároljuk át.

  Ismétlődő mozzanatok
 
  Minél frissebb a spenót annál kevesebb fűszert kell használnunk, minél öregebb, annál többet. Az ízt jó minőségű olajjal (ghi, oliva stb.), friss spenóttal és a fűszernövényekkel tudjuk szabályozni.

  Van olyan hagyomány, hogy a spenótot nem vágják össze, hanem csak megpárolják. Ebben az esetben jobban egyben marad, kevésbé lesz mártás jellege.

  A végén adhatunk hozzá nemes olajokat pl. gyömbér vagy mustármag olajat is.

  A sakot rizzsel vagy rizsre tálaljuk.
Én gabona mentes napokon szoktam használni főtt hajdinát is.



  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Sak
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: