Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Gyors receptek - Sült padlizsán, cikória és cukkini

2015.09.13 10:51:57
zoli


  Ez egy egyszerű, gyors és olcsó modern japán étel.
  Japán Koreától kapta meg a buddhizmust ami hamar államvallás lett. 400-ban törvénybe iktatták a vegetáriánus konyha alkalmazásával egyetemben. Ezt valószínűleg azért tudták megtenni, mert a japán konyha alapból húzott a húsmentés étkezés felé. 600-ban szigetország lévén engedélyezték a tengeri herkentyűket. Ez a komplettáló vegetáriánus konyha maradt érvényben egészen az 1900-as évek második felében lezajló Meidzsi restaurációig.
Ezután az alapvetően vegetáriánus fogásokra épült rá a hús, aminek a mai napig moduláris helyzete van, ha akarom benne van egy receptben, ha akarom nincs. Így sok japán vegetáriánus receptből nem veszik ki a húst, hanem nem teszik hozzá.
A modern japán konyha legszívesebben az európai, azon belül is az olasz konyhából merített szívesen. Ahogy nekünk van egy idealista képünk a keletről (orientalizmus) úgy a keleti embereknek is van egy idealista képük a nyugatról (occidentalizmus). A japánoknak az olasz kultúra egzotikusnak számít.
Ezért rengeteg japán recept tartalmaz beszűrődéseket a mediterrán konyhából. 

  Sült padlizsán, cikória és cukkini  Hozzávalók
  (Elősütés)
-padlizsán kockára vágva
  (Zsiradék)
-olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-fokhagyma felaprítva / hing
  (Zöldség)
-cukkini felkockázva
-cikória felvágva
  (Szósz)
-szójaszósz
-szezámmagolaj  A felkockázott padlizsán süssük meg bő olajban egészen sötétbarnára. Majd alaposan csöpögtessük le, különben az ételünk úszni fog az olajban.
  A fokhagymát vagy a hinget egy kevés olajon óvatosan pirítsuk meg.
  Majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit.
Célszerű lehet a fokhagymát és a cukkinit egyszerre pirítani, mert nagyjából egyszerre lesznek kész, illetve a fokhagyma nagyon könnyen megég.
  Ez után jöhet a felvagdosott cikória.
  Majd adjuk hozzá a már kisütött padlizsánt és forgassuk össze az egészet, hagyjuk egy kicsit összepárolódni.
  Amikor már látjuk a végét öntsük nyakon a formációt szójaszósszal és szezámmagolajjal és rottyintsuk össze. A szezámágolajjal vigyázzunk, ne adagoljuk túl mert a padlizsán alapból olajos.
  Tálaljuk rizzsel vagy rizstésztával.  japán | távol-kelet | Gyors receptek | Hétköznapi Áyurvéda
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: