Címlap Blog zoli Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - Első benyomás

2015.12.18 03:59:44
zoli


  Ez egy gyors bejegyzés lesz, tekintettel a hajnali órákra.
Most jöttem haza a Csillagok Háborúja: Ébredő Erő első (2d, felirat) előadásáról.  

  A leírás annyi spoilert tartalmaz csak, amennyit a trailerekből is ki lehetett következtetni.

  A lényeg

  -Sikerült elcseszni a filmet?
  -Meglepő módon nem. Ismétlem a Disney nem cseszte el.

  -Sikerült legalább a papírformát kihozni a filmből?
  -Igen, nem kellett kínosan mondogatnom magamban de jó, hogy legalább nem baltázták el, magabiztosan ugrotta át Abrams a lécet.

  -Akkor tökéletes lett?
  -Nem. De jobb lett mint a másodikként forgatott trilógia és sok tekintetben még a Jedi Visszatérnél is jobban sikerült.  Az alaptörténet

  A Yavini csata (Egy Új Remény) után 34-et írunk.
Az Endori csata YU 4-ben volt, tehát 30 évvel vagyunk a Jedi Visszatér után.
  Az Endori csata után megalakul az Új Köztársaság, ami békét köt a Birodalom romjaiból születő Első Renddel. Azok a Lázadók akik ezt nem fogadják el tovább folytatják a harcot Ellenállás néven.
  Luke Skywalker elkezdi kiképezni a Jedi lovagok új generációját de ez tragédiába torkollik, ő pedig önkéntes száműzetésbe vonul. Senki nem tudja hol tartózkodik úgy sejtik, hogy elment megkeresni az első Jedi Templomot. Őt keresi az Ellenállás és az Első Rend is.

  Pozitívumok

  A film abszolút hozta a sztárvársz érzést. Ebben nagyon sokat segít John Williams kolosszális zenéje. Leginkább a Birodalom Visszavágra hasonlít, tele van egy sereg nagyon jól eltalált poénnal.
  Nagyon látványos volt de nem tolták túl. A filmben nagyon jó apokaliptikus képek vannak.
  Nagyon jól eltalálták a karaktereket. Nekem elsőre megtetszett Cameron Poe (Oscar Isaac), Maz Kanata (Lupita Nyong'o + CGI) és Rey (Daisy Ridley) karaktere. Több női karaktert látunk a filmben, mint eddig bármikor a Star Wars univerzumban.
  Az igazi meglepetés nekem a sötét oldalon nem Kylo Ren (Adam Driver), hanem a Legfelsőbb Vezető, Snoke (Andy Serkis + CGI) volt, akinek a megjelenése az apokaliptikus képek közül talán az egyik legjobb volt.
Az Első Rend bemutatásánál nagyon jól eltalálták a náci áthallást, főleg a színekben és a szövegekben. Hux generális (Domhnall Gleeson) láthatóan tobzódott a birodalmi-náci szerepkörben. Egy kicsit beleláthatunk a rohamosztagosok életébe, így már nem arctalan, személyiség nélküli biorobotok többé.
  Teljesen kihagyták a filmből a cukiságokat, nem voltak Ewokok és legfőképp nem volt Jar Jar Binks. Mivel a filmet nagy merítésre lőtték be, kellett bele egy új, aranyos szereplő. Ez egy BB-8 névre hallgató kis robot lett. Aranyos de nem zavaró.

  Negatívumok

  A zenében nekem egyetlen csalódás az volt, hogy a trailer zenéje nem filmzene. Nem Williams szerezte, hanem Frederick Lloyd, trailer zenének íródott, így nem szerepel a hivatalos filmzenében, sem a filmben. Pedig nagyon jól sikerült. Nem kedvelem a trailer iparág ezen húzásait. Sokszor hallhatunk olyan zenéket és láthatunk olyan jeleneteket, amik nem is szerepelnek a filmben.
  Ennél az alaptörténetnél olvastunk jobbakat és rosszabbakat is. Most a hangsúly a jobbakon van. Csak könyvben is volt ennél jobb alaptörténet.
Tetten érhető benne egy történeten belüli történet, ami erős Egy Új Remény remake hangulatot áraszt: egy sivatag bolygón rekedt főhős összeakad egy robottal, ami fontos üzenetet visz, amivel meg lehet találni egy fontos személyiséget... ismerős ugye? Ettől függetlenül nem egy remake-ről van szó, a történet ettől jóval eredetibb lett.
  Nekem kicsit sok volt benne a dráma. Ezen belül meglehetősen mostoha sors jutott a régi karaktereknek, amit én mindenképpen pozitívabbra vártam.
  Az Egy Új Reményben és a Jedi Visszatérben már volt egy-egy Halálcsillag, most lett egy harmadik bázis Starkiller néven. Ez már nem csak egy, hanem több célpontot is el tud pusztítani egyszerre. Ez uncsi. Ezért lett megint kis, egyszemélyes gép vs. "Halálcsillag" űrcsata. Uncsi.
  Kevés filozófia volt a filmben. Ez nem egyértelmű negatívum, legalább abban az értelemben, hogy voltak más részek amiben még kevesebb volt. Az Egy Új Remény és a Birodalom Visszavág filozófiai szintjét nem üti meg, a többi résszel összehasonlítva viszont megállja a helyét.

  Összegzés

  Az új rész alapvetően jól sikerült.
  Szinte az összes hibája betudható annak, hogy egy új trilógia első, alapozó részéről van szó. Itt át kellett hidalni egy harminc éves szakadékot, ami zárójelbe tette az össze közvetlen folytatást, hiszen nem lehetett visszafiatalítani a színészeket.
Ezért kétszer kell elkezdeni a történetet, a filmből kimaradt előző évtizedek eseményeinek meg kellett törnie, hogy a következő részben újra elkezdődhessen.
Igazából majd csak a többi rész ismeretében lehet megítélni, hogy jó irányt vett-e az új történet. Ekkor fog kiderülni, hogy el mernek-e szakadni az előző trilógiától, át tudják-e vezetni a történetet vagy továbbra is biztonsági játékra törekednek.
  A film jó eséllyel tetszeni fog a rajongóknak de úgy rakták össze, hogy az előzmények ismerete nélkül is érthető legyen.

  Tanulságok a jóslatokat illetően


  Legpontosabb jóslatokat a csillagokhaboruja.hu hozta. Gyakorlatilag kiszivárogtatták a teljes történet már december elején. Ezt jó szem előtt tartani az elkövetkezendőkben.
  A legpontatlanabb cikkeket a 444 követte el. Még azután is rossz elemzést adott ki, hogy megvolt a film sajtóbemutatója. Nem először hoztak le pontatlan de legalább hatásvadász cikket. Felkapták azt is, hogy Kylo Ren maszkja mögött Luke rejtőzik de ezt csak a szereposztásból meg lehetett azonnal cáfolni.

  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim  Filmajánló | Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Első benyomás
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: