Címlap Blog zoli Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - A legjobb kikacsintások

2015.12.24 14:44:14
zoli


  Az Ébredő erő nagy előnye, hogy rajongók készítették rajongóknak.
Ennek megfelelően telenyomták a filmet kikacsintásokkal (easter egg).
Most sorra veszem a legütősebbeket.
  Itt most csak az univerzumon belüli utalásokkal foglalkozom.
  Számomra nem easter egg, hogy Phasma kapitányt Gwendoline Christie alakítja, aki a Trónok Harcában Tarthi Brienne-t játszotta. Egyébként zseniálisan.
Mint ahogy az sem, hogy J. J. Abrams minden filmjében elnevez valamit a nagyapjáról Harry Kelvinről. Kedves dolog de nem tartozik az univerzumhoz. Az Ébredő Erőben egyébként a Jakku sivatagbolygó egyik részét nevezte el róla Kelvinc gerinc néven.

  Az FN-2187 Finn sorozatszáma biztos a véletlen műve

  "– Meg kell találnunk a hercegnőd celláját! Legalább egy tucat szint van, és... Ez az, megvan! 2187- es cella. Mozdulj! Majd Csubi és én feltartóztatjuk őket." - George Lucas: Egy Új Remény

  De ha nem akkor pontosan ez volt a sorozatszáma Leia hercegnő Halálcsillagbéli  cellaszámának az Egy Új Reményben is.

  Connix hadnagy fizuja nem a véletlen műve
  Carrie Fisher (Leia Organa hercegnő, szenátor, tábornok) lánya, Billie Lourd is szerepel a filmben Connix hadnagy szerepében. Mint egy utalásként hasonló kakaós csiga frizurát kapott mint az anyukája annak idején, csak kicsiben.

  Az eredeti tervrajzok visszatérnek


  BB-8 nem teljesen önálló ötlet, hanem R2-D2 eredeti tervrajzai után készült.
  A Jakkui piac bejárata eredetileg Jabba palotájának (Jedi Visszatér) a kapuja lett volna. Maz Kanata ivója szintén Jabba palotája alapján készült.
  A lángosztagosokat (flametrooper) a hóosztagosok (snowtrooper) eredeti koncepciója ihlette, akik a Birodalom Visszavágban mutatkoztak be.
  Rey ruháit Luke eredeti szerkója alapján tervezték, amik az Egy Új Reményhez készültek.
  Az X-szárnyú vadászgépek is visszatértek az eredeti rajzokhoz, onnan lehet őket megismerni, hogy nem a szárnyak alján és tetején van egy-egy teljesen kör alakú hajtómű, hanem a hajtóművek félkörök és csak a szárnyak összezárásakor alkotnak egy egész kört.

  Fénykard a hóban


  Az Ébredő Erő végén a jó és a rossz megvív egymással egy olyan bolygón amit hó borít. A párbaj kezdetén egy fénykardot láthatunk kiállni a hóból, amit Jedi telekinézissel rántanak ki. Ez egyértelmű utalás a Birodalom Visszavág hasonló jelentére, ahol Luke így szerzi meg a fénykardját megakadályozandó, hogy wampa eledel legyen belőle.

  A Hosnian-rendszer mint tanár


  A Hosnian-rendszer a Köztársaság egyik naprendszere. A névválasztás tisztelgés Jim Hosney, legendás filmoktató előtt.

  Kylo Ren neve

  Kylo egy Ren lovag. A neve egy szójáték. Az első felét a mestere, a másik felét pedig az apja nevéből vették. Most spoiler okokból egyik nevet sem árulom el de aki látta a filmet az össze tudja rakni.

  Maz kanata vendégei


  Bazine Netal  Bazine egy Csillagok Háborúja novella, a Tökéletes Fegyver főhősnője kém, fejvadász. A novella és a karakter nagy sikert futott be, utalásként megjelent a filmben is. Borítékolható, hogy ennek még lesz folytatása.

  Maz Kanata zászlógyűjteménye  Amikor Han elviszi a fiatalokat Mazhoz, akkor a fogadó felett sok zászlót láthatunk. Persze ezek sem csak úgy általában zászlók, sok ikonikus darab van közöttük. Legtöbbjük a híres fogatversenyzőké (Baljós Árnyak).
Balról jobbra haladva a következőket látjuk:
-01. Ismeretlen.
-02. Aldar Beedo fogatversenyző.
-03 Ark Roose fogaversenyző.
-04. Ismeretlen.
-05. Anakin Skywalker fogatversenyző.
-06. Ismeretlen.
-07. Ziro a Hut, Jabba nagybátyja.
-08. Sebulba fogatversenyző.
-09. Ismeretlen.
-10. Ismeretlen.
-11. Boba Fett címere.
-12. Mandaloriai zászló. Jango Fett, Boba Fett és minden klón katona ebből a népből való.
-13. Ismeretlen.
-14. Ohnaka Gang. Kalózok a Klónok Háborúja animációs sorozatból.
-15. Sebulba fogatversenyző.
-16. Teemo Pagalies fogatversenyző.

  Remote droid az elsősegélydobozban


  Chewie könnyebben megsérül és Finn látja el a sebét. Az elsősegély dobozban megtalálja a Ben Kenobi által használt remote droidot, azt a kis gömböt amivel Luke gyakorolt az Egy Új Reményben. Mivel nem tudja mi az, félredobja. Egy pillanatra látni csak a kezében.

  Rey lakása  Abból, hogy Rey lakása egy kilőtt birodalmi lépegető, már lehet sejteni, hogy tele lesz érdekes dologgal. Biztos, hogy a blue-ray kiadást kockáról-kockára fogjuk léptetni de addig is vegyük észre Rey "kukoricacsutka" babáját, ami egy x-szárnyú pilótát ábrázol.

  Rey napszemüvege  Rey sivatagi ruházatának részét képezi egy napszemüveg pánt.
Ezt első ránézésre sötét lencsék alkotják de második ránézésre pont úgy néz ki mint egy rohamosztagos sisakjának a sötétített lencséje a klasszikus sorozatból. Merthogy az is.

  Rey sisakja

  Rey-nek van egy X-szárnyú vadászgépekben rendszeresített sisakja, ami nem ismeretlen a Star Wars univerzumban. Ez a klasszikus sorozat egyik pilótájáé volt, aki Dosmit Raeh néven szolgált.

  A régi szereplők átadják a stafétabotot

  Kylo Ren valószínűleg Darth Vader legnagyobb rajongója az univerzumban. A megjelenése is Vaderre utal. Ugyanilyen kapcsolat van a Legfelsőbb Vezető, Spoke és a néhai Palpatine szenátor között, aki a Sithek között Darth Sidious néven futott, a nép egyszerű gyermekei pedig csak egyszerűen Császárnak ismerték.
  Az, hogy Maz Kanata vagy ezer éve vezeti a kocsmáját nem költői fordulat, tényleg ezer éves. Már itt nyilvánvaló az utalás Yodára. Mindketten ismerik az erőt, idegen fajt képviselnek, roppant bölcseket tudnak mondani.
  Reynek és Luke Skywalkernek nem csak a ruhája hasonlít egymásra. Hasonló körülmények között nőttek fel, hasonló ábrándokkal, mindketten idealistaként kezdték, ugyanúgy sodródtak bele a jó és a rossz örök háborújába... Spoiler okokból nem folytatom de már a trailerből is kitűnt, Rey lesz Luke örököse.
  Poe Dameron már rögtön úgy ugrik be a történetbe, mint az Ellenállás legjobb és legvakmerőbb pilótája. Ismerős? Igen, ő Han Soló párja.

  Rohamosztagos karddal és pajzzsal
  Az eredeti concept artban, amit Ralph McQuarrie követett el a fénykard nem csak a Jedik és a Sithek kiváltsága volt, hanem a birodalmi rohamosztagosok is rendelkeztek vele. Volt fénykardjuk és volt fénykardálló pajzsuk is.
Az Ébredő Erőbe is bele akarták rakni ezt a vonalat de az előző részekben több helyen is kihangsúlyozták, hogy fénykardot készíteni csak azok tudnak akik képesek bánni az erővel. Így  az ötletet eredeti formájában elvetették de átértelmezve tovább élt. Ebből született a tömegoszlató rohamosztagos (riot control stormtrooper). Van fénykardálló pajzsa (shield) és egy elektromos pálcája (baton), amit úgy lehet forgatni, mint egy gumibotot és akár egy fénykarddal is fel tudja venni a harcot.

  A Starkiller űrbázis neve nem ismerős valahonnan?  Az Ébredő erő új űrbázisát Starkiller névre keresztelték. Mire utal ez?
Egyrészt arra a képességére, hogy naprendszereket is képes elpusztítani.
Másrészt viszont eredetileg Luke neve nem Skywalker, hanem Starkiller lett volna, hiszen ő nyírta le az első Halálcsillagot.

  A szemétledobó az jó de a szemétzúzó még jobb

  Han Soloék valahogy megint felkeverednek egy űrbázisra, ahol el kell tüntetniük egy katonát. Han Solo megkérdezi, hogy eltüntetésnek célzatjából nincs é véletlenül egy szemétledobó vagy szemétzúzó. Ez egyértelmű utalás az Egy Új Reményre, ahol a Halálcsillagon egy szemétmegsemmisítőben kötnek ki.

  Valami rossz érzés fogott el
(I have a bad feeling about this).

  Hant akkor kapja el a rossz érzés, amikor elszabadul a rakománya.
Ez a mondat az egy Új Remény óta minden filmben elhangzik.

  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim

  (Utolsó frissítés: 2016. 01. 12.)  A legjobb kikacsintások | Első benyomás | Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Filmajánló
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: