Címlap Blog zoli Enneagram - A hősnő útja - Ébredő Erő

2015.12.25 12:53:09
zoli


  George Lucas a Csillagok Háborúját, Joseph Campbell monomítosz elmélete alapján építette fel, amit az író az Ezerarcú Hős című művében írt le és a hős útja néven híresült el.
  Campbell egyrészt másokhoz hasonlóan rájött arra, hogy az ősi mítoszok mind nagyon hasonló elemekből épülnek fel és csak a témák cserélődnek bennük, másrészt ezt érthetően össze is foglalta.
  Ezeknek az elemeknek nem kell pontosan, egymás után következniük felcserélődhetnek és a tartalmuk miatt egyes elemek össze is olvadhatnak vagy ki is maradhatnak. 

  Az Ébredő Erőben J. J. Abrams visszatért a Csillagok Háborúja klasszikus vonalvezetéséhez és a Hős Útjához, ami tekintettel a főszereplőre inkább a Hősnő Útja.
  Campbell eredetileg a monomítosz elméletét férfi hősökre szabta, mivel az antik világ ehhez nyújtott nagyobb példatárat.
De természetesen vannak női hősök is, csak az ő útjuk kicsit más.

  Az Ébredő Erő kritikájához

  Az Ébredő Erőben nagyon sok furcsa dolog van, ami elsőre nem tűnik logikusnak.
Sok kritikus de még rajongó is áldozatul esett ennek.
Az igazság az, hogy nem lehet teljesen megérteni a filmet a hős útja ismerete nélkül. Ez képezi a film szerkezetét, ez az elsődleges szál. Ezért tűnik a történet megvalósítása helyenként furának de erre majd kitérek a kérdéses részeknél.

  Spoiler alert!

  A cikkben olyan kaliberű információk lesznek mint a régi részekben Ben Kenobi halála (Egy Új remény), a trauma, hogy Luke apja Darth Vader (Birodalom Visszavág) vagy az, hogy Luke és Leia testvérek (Jedi Visszatér).
Az új részben a családi dráma folytatódik és egy fő karakter is eltávozik.
Tehát csak az olvassa el, aki látta már a filmet.

  Hol vagyunk a történetben?

  Az Endori csata után megalakul az Új Köztársaság. Békét kötnek a Birodalom perem menti maradványaival, melyből megszületik az Első Rend, amelyik megpróbálja visszaállítani a sötét oldal dicsőségét. 
  Azok az ex-Lázadók akik nem fogadják el a békekötést, átmennek Ellenállókba.
Luke elkezdi kiképezni az új Jedi generációt.
  Han és Leia fia Ben Solo leányágon Darth Vader unokája. Elküldik tanulni Luke-hoz de mint nagyapját, őt is elcsábítja az erő sötét oldala.
Rey vízióján kívül szinte semmit sem tudunk arról, hogy mi történt csak néhány kép áll a rendelkezésünkre. A néhai Ben Solo, mint Kylo Ren, a Sith lovagok örökébe lépő Ren lovagokkal együtt lemészárolják a tanítványokat. Nem látjuk, hogy hány tanítvány hal meg.
  Luke, akárcsak Ben Kenobi önkéntes száműzetésbe vonul. Úgy sejtik, hogy elment megkeresni az első Jedi templomot de senki nem tudja hol van.
  Mindenki őt keresi, az Ellenállásnak ő a remény, a Rendnek pedig a legrosszabb rémálma.
Az Ellenállók megtudják, hogy egy kis félreeső bolygón a Jakkun olyan információ van, ami elvezethet Luke-hoz. Ez konkrétan egy térkép részlet, aminek a másik fele megvan az Ellenállóknak R2-D2 memóriájában de megvan a Rendnek is a régi birodalmi adatbázisban. Így mindenki ezt a térkép részletet keresi.

  A legfontosabb különbségek a hősök és a hősnők között

  A legegyértelműbb eltérés a két út között ott van, amikor a hős találkozik az istennővel, aki megpróbálja eltéríteni vagy segíteni és meg kell küzdenie érte az apával. Ez nyilvánvalóan nem fog egyezni a hősnő útjával.
A hősnő konfliktusa egyrészt a gonosz mostohával van, aki elszakítja őt a családjától, ő jelképezi az ismeretlen és félelmetes női oldalt, amit magában is fel kell fedeznie. Ezért fordul elő, hogy sokszor a negatív nőalak végül segíti a hősnőt.
Másrészt ott van a sárkánny aki elrabolja őt, ő jelképezi az ismeretlen és félelmetes férfi oldalt, amit szintén meg kell ismernie.
  Vannak akik a kétféle alapkonfliktus miatt teljesen máshogy rajzolják fel a hősnő útját és vannak akik csak a komolyabb eltéréseket korrigálják. Én is ez utóbbit követem. Bár a hősnő útjának teljesen más ábrázolása nagyon érdekes de egyrészt még nem győződtem meg a létjogosultságáról, másrészt a film is láthatóan Campbell rendszerét egészíti ki.

  Csillagok Háborúja: Ébredő Erő  I. Az indulás

  1. Kalandra hívás


  Rey-t a családja hagyta a Jakkun és azóta várja, hogy visszatérjenek. Eredetileg Unkar Plutt nevelte, aki itt ki is meríti a gonosz mostoha alakját.
Szemétgyűjtésből él. A Jakku tele van a harminc évvel ezelőtti, régi háború maradványaival. Innentől kezdődnek a szép apokaliptikus képek sorozatai: lezuhant csillagrombolók, kilőtt birodalmi lépegetők és ez még csak a kezdet.
Röviden bemutatásra kerül, hogy Rey kemény mint az acél és konyít valamit a közelharchoz és a bot technikához, aminek még ugye lesz jelentősége.
Itt találkozik össze a BB-8 névre keresztelt kis robottal, aki egyrészt keresi a gazdáját, másrészt el kell juttatnia egy titokzatos információt az Ellenálláshoz.

  2. A kaland visszautasítása

  Rey többször is visszautasítja a kalandot.
Eleinte nem akar segíteni BB-8-nek, majd nem akar elmenni a Jakkuról, illetve állandóan vissza akar menni oda, végül visszautasítja Maz Kanata kihívását, hogy vegye magához Luke fénykardját és keresse meg őt.

  Sok kritika érte az Ébredő Erőt, hogy valójában az Egy Új Remény rebootja, remake-je. Ez egyrészt pontatlan, mivel nem ugyanaz történik benne, másrészt azért hasonlít a történet, mert ugyanarra a vázra készült. A hős/nő elszakad a családjától, kap egy kihívást a sorstól... Ez nem ugyanaz a történet csak ugyanaz a szerkezet.
Ezt még megdobja, hogy Abrams rengeteg utalást és kikacsintást rejtett el a filmben. Ettől vannak jóval durvábbak is csak az kevésbé tűnt fel a kritikusoknak.

  3. Természetfeletti segítség

  Rey a természetfeletti segítséget Maz Kanatától kapja meg, illetve kap tőle egy oltalmazó amulettet fénykardot ami megvédi a sárkányoktól elvezeti Luke-hoz.
A beavatása már Hannal elkezdődik, aki biztosítja arról, hogy a legendák amiket hallott az erőről igazak és ad neki egy sugárvetőt is. De ez még csak a felvezetés ahhoz ami Maz kocsmájában vár rá.

  Reyt egy ismeretlen erő szólítja egy alagsori folyosóra. Megtalálja Luke fénykardját és amint hozzáér, látomása támad.
  Rey látomás több részből áll.
  Először Darth Vader légzését halljuk, aztán a Felhővárost látjuk ahol Luke a kezével együtt elvesztette a kardját is.
  Majd látjuk -gondoljuk, ahogy Luke elhelyezi a hiányzó térképrészletet R2-D2-nál.
  Ezután a Ren lovagok lemészárolják a tanítványokat. A látomásban Rey előttük találja magát.
Itt felmerülhet, hogy ez nem látomás, hanem Rey is tanítvány volt.
  Egy ugrás után a Jakkun vagyunk, ahol a kicsi Reyt éppen Unkar Plutt gondjaira bízzák és látjuk ahogy a családja elrepül.
  Majd a film egy későbbi jelenetét látjuk, ahol Rey és Kylo újra találkoznak.
  Végezetül Ben Kenobi hangját halljuk, ahogy azt mondja, hogy: Ezek az első lépéseid.
  Ezzel az erő hivatalosan is felébredt.

  Maz elmagyarázza Reynek, hogy a fénykard Luké volt, előtte az apjáé és most Reyt szólította.
Ez egy nagyon hasonló gondolatmenet mint a mit a trailerekben többször is az arcunkba toltak. Ezt Luke mondja Leia-nak a Jedi Visszatérben -Az erő áthatja a családomat... Megvan apámban... Énbennem... A testvéremben is... És benned is megvan...
Felmerül a kérdés, hogy kiről van itt szó. Nyilván Reyről, hiszen ő az egyetlen jelölt.
  Mind a trailerek felépítése, mind a vízió, mind Maz gondolatmenete Reyt a Skywalker családba helyezi.
  Maz azt is felveti, hogy Rey túl sokáig várt a Jakkun, ha a családja eddig nem jött érte eztán sem fog: -Az amit annyira keresel nem a múltad része, hanem a jövődé.
  De Rey nincs kész a beavatásra ezért -felkészületlenül- elmenekül az erdőbe.

  Maz alakja is kapott kritikákat, miszerint ő egy Yoda pótlék. Mivel itt a bölcs öregnél tartunk a hős útjában, bárkit raktak volna be a helyére az Yodára emlékeztetne. Nem azért mert az, hanem azért mert ugyanarról az archetípusról van szó.

  4. Az első küszöb átlépése
 

  A küszöb átlépésekor a hősnő alászáll az alvilágba, a sors pedig elszabadul akár egy hajóágyú. Ez már akkor megkezdődik amikor Rey eljön a Jakku sivatagbolygóról és folytatódik a Millenium Falconnal. Számára a Takonada dzsungelbolygó egy teljesen új világ. Maz kocsmája pedig csak hab a tortán.
  A küszöb átlépésekor a hősnő segítőket is kap, igazából minden Ellenálló Rey körül  segítő, akik addig vannak fókuszban amíg segítik őt vagy hordozzák az Egy Gyűrűt a fénykardot.

  5. A cethal gyomrában

  Reyt menekülés közben fogságba ejti Kylo Ren és az Első Rend új űrállomására a Starkillerre kerül.

  II. Beavatás

  1. A próbatételek útján

  Rey próbatételei már akkor elkezdődnek amikor elhagyja a Jakkut. Meg kell birkóznia Finnel és Hannal, Maz kihívásával és miután Kylo elrabolja, magával a gonosszal, majd ki kell szabadulnia az űrbázisról is.

  2. Találkozás az istennővel / A sárkány

  A hősnőknél egyrészt jöhet a gonosz mostoha, aki megpróbálja megakadályozni az elveszett család újraegyesülését vagy az igaz szerelem útjába áll, másrészt jöhet a sárkány aki elrabolja őket.
  Itt Kylo "Sárkány" Ren egy klasszikus lányrablást mutat be. Lehetne ő a Kékszakállú Herceg, a Sárkány, egy biztos ami neki kell azt csak erőszakkal lehet elvenni.

  3. A nő mint csábító / Erőszakos menyegző

  Kylo megpróbálja kiszedni Rey fejéből a hiányzó térképrészletet erőszakos gondolatolvasással, Rey elméjének megerőszakolásával.
  Ez Rey és Kylo második közös jelenete. Először látjuk Kylot maszk nélkül. Megismétlődik a gondolatolvasás de Rey-ben már felébredt az erő és a kísérlet visszafelé sül el, Rey olvas Kyloban. Aki elrohan és beárulja Snoke-nál. Közben Rey új tudását egy rohamosztagoson próbálja ki és megszökik. Miközben mindenki őt próbálja megmenteni, Rey megint önállósítja magát.

   Sokan bírálták Kylo alakját, hogy nem klasszikus gonosz és miután leveszi a sisakját, nem lehet többé komolyan venni. Szerintem pont ez volt a cél. Az igazi gonosz félelemből születik, sértettséggel, gőggel táplálkozik. Kylo a Csillagok Háborúja univerzum legemberibb gonosza. Amit George Lucas-nak nem sikerült felvezetnie három részben sem (Anakin áttérése a sötét oldalra teljesen hiteltelen volt), azt J. J. Abrams percek alatt megoldotta. Lucas a nagyobb mesélő de Abrams viszont jobb rendező.
Kylo Rent nem a misztikus gonoszság ideál teszi félemeletessé, ezt inkább a mestere Spoke köré építették föl, hanem az, hogy egy önbizalom hiányos, idegbeteg állat, egy rohadt nagy fénykarddal...

  4. Megbékélés az apával / Összecsapás

  Az összecsapás során a hősnő, aki segítséget kap a családjától vagy a szerelmétől legyőzi a gonosz mostohát vagy a sárkányt. Szembe kell néznie önmagával, a benne lévő animával vagy animus-szal.

  5. Megdicsőülés

  A hősnőnek ezen a ponton egyesítenie és el kell engednie mindent, el kel jutnia a megvilágosodásig. Ezt hívják a "hit ugrásának" is. Ezen a ponton érez rá Rey az erő ízére.
  Daisy Ridley zseniálisan hozza az erejére ösztönösen ráeszmélő Jedi jelöltet.
Az egész a fénykard a hóban motívummal indul, amikor is a kirepülő kard nem Kylohoz megy, hanem Rey-hez. Ő csak most eszmél, Kylo viszont megsebesült és komoly megrázkódtatáson van túl, ezért a küzdelmük kiegyenlített.
  Közben a vadászok berepülnek a bolygó belsejébe és megsemmisítik a magot. A bolygó elkezd összeomlani.
  Zseniális, hogy Rey-ben egyre nő az erő, miközben még azt sem tudja, hogy mi az:
-Leszek a tanárod. És megtanulod használni az Erőt.
-Az Erőt?
Innentől már lehet sejteni, hogy Rey el fog szabadulni. Kylot csak a bolygó összeomlása menti meg.

  A Starkiller, az új Halálcsillag is megkapta a magáét és bele is pattintották az Egy Új remény reboot, remake elméletbe. Pedig az azzal való hasonlóságok véget érnek a Jakku elhagyásakor.
A második felvonás a Takodanán már a Birodalom Visszavágra utal, a harmadik felvonás a Starkilleren pedig már a Jedi Visszatérre.
Ismétlésnek tűnik, hogy már megint itt van egy centralizált űrbázis és már megint felrobbantják. Ugyanakkor ezek a kritikus hangok nem voltak jelen a Jedi Visszatérnél, ahol ugyanez történt. Ha ez ott sem volt hiba akkor ugye itt sem lehet az pláne, hogy a Jediben még funkciója sem volt.
A centralizált űrbázis megint csak egy már jól bevált kellék a hős útján.

  6. A végső adomány

  Rey megküzdött Luke fénykardjáért, ami itt az ajándékot vagy adományt jelképezi, használata közben pedig meg is világosodott az erő tekintetében. Amire a Takonadán nem volt felkészülve azt most a Starkilleren véghez vitte. A Starkiller felrobbanása pedig véget vet az utazásnak a cet gyomrában, az illúzióvilág kipukkan. 
  Sok leírásban, ami a hősnő útját ismerteti a végső adomány egy új család, amit az igaz szerelmen keresztül nyer el. Ez itt szűkebb értelemben Finn, Chewie és Leia, tágabb értelemben pedig az Ellenállók.

  III. A Visszatérés

  1. A visszatérés megtagadása

  2. A mágikus menekülés

  Rey elmenekül az éppen összeomlóban lévő Starkillerről. A mágikus menekülésnek része a mágikus repülés, amiben Chewie segít, aki egyben a külső segítséget is jelenti.

  3. Külső segítség


  Chewie a Millenium Falconnal elrepíti Reyt az éppen önmagába omló és felrobbanó bolygóról.

  4. A visszatérés küszöbének átlépése

  Mindkét küszöb átlépésekor a közös momentum a Millenium Falcon volt.

  5. A két világ ura


  A hősnő a két világ, vagyis az ismert és az ismeretlen urává válik, a filmben ez egyértelműen az erővel való bánásmódot előlegezi meg.

  6. Szabadon élni

  A hősnő és az Ellenállók kivívták a szabadságot maguknak és másoknak is.
  Rey a megtalált térképrészlet segítségével megkeresi Luke-ot.

  Csillagok Háborúja: Ébredő Női Erő  Az 1977-es az Egy Új Remény több tekintetben is formabontó volt.
Többek között megajándékozta a hollywoodi filmipart az erős, önálló női karakter koncepciójával.
Addig a női karakterek különösen sci-fi filmekben sikoltozó és megmentendő kellékek voltak. Nem agyaztak túl sokat, nem volt sok szövegük csak sodródtak a férfiak oldalán.
  Leia hercegnő volt az egyik első önálló női karakter akinek volt önálló személyisége, tudta mit akar, nem kellet megmenteni és leugatott mindenkit. Ehhez 77-ben elképesztő bátorság kellett.
Sokak szerint Leia volt az előfutára az önállóan funkcionálni bíró nőknek különösen a sci-fi és az akciófilmek világában. Nélküle talán meg sem született volna minden idők legkeményebb női karaktere Ellen Ripley (Nyolcadik Utas: A Halál, 1979), akitől még az idegenek is féltek.
  A 2015-ös Ébredő Erő továbbvitte ezt a hagyományt.
  Rey alakja nyilván nem ütött akkorát mint nagy elődjéé de mindenképpen üdítő színfolt lett. Erős, önálló, kemény mint az acél, jó közelharcban, ért a kütyükhöz, jó nagy szája van és vele az az erő. Mindemellett teljesen nőiesen viselkedik, nem szállt el a koncepció, nem egy erős férfit kaptunk nőbe.

  Ugyanakkor vicces, hogy a befektetők mennyire nem merték bevállalni Rey alakját.
Minden Csillagok Háborúja filmhez rengeteg akciófigura készül, szemben a filmmel, a szülők, a gyerekek és a rajongók igényeivel, Rey figurájából készült az egyik legkevesebb, jóval a kereslet alatt. Még az arctalan pilótákból és a két képkockáig látható mellékszereplőkből is többet nyomtak.
Egyszerűen senki sem gondolta, hogy főleg a kisfiúk nem csak űrhajókkal, robotokkal, űrszörnyekkel, férfi karakterekkel, hanem Rey-el is szeretnének játszani.
Különösen a Hasbrot érték kritikák, hogy elhanyagolta Rey figuráját.
  Ez egyébként más filmes sorozatoknál is probléma, a női figurák nagyon alulreprezentáltak.

  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim

  Ajánlott könyvek

  Csillagok Háborúja
George Lucas / Alan Dean Foster
Móra Ferenc - Kozmosz Fantasztikus Könyvek, Valhalla Páholy, Lap-ics, Agave Könyvek

  Ezerarcú Hős
Joseph Campbell
Édesvíz  enneagram | A hősnő útja | Ébredő Erő
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: