Címlap Blog zoli Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - Kicsoda Rey?

2016.01.03 18:44:24
zoli


  Rey azon ritka szereplők egyike az Ébredő Erőben, akinek sosem halljuk a családnevét. Ez nem véletlen. Az ő származása a legrejtélyesebb, nem is derül rá fény az egész filmben. Ugyanakkor sok utalás van rá.

  Ez a poszt erősen spoileres lesz, ezért csak azok olvassák el, akik látták már a filmet.  Trailer

  Néhány trailer tematikusan foglalkozott Rey-jel.
A harmadik hivatalos mozi trailerben bukkan fel ez először a származása, amit aztán több tv spot is átvett. Az első szöveg ami elhangzik (-Ki vagy Te?) az Maz Kanatától van de a filmbe nem így került be (-Ki ez a lány?).
  A lehetséges megoldást már a második mozi trailer felveti, ahol Luke narrál (eredetileg ezt a szöveget Leiának mondja a Jedi Visszatérben): -Az erő áthatja a családomat... Megvan apámban... Énbennem... A testvéremben is... És benned is megvan...
  Felmerül a kérdés, hogy kiről van itt szó. Nyilván Reyről, hiszen ő az egyetlen akiben megvan az erő.

  Film

  Hasonlóságok

  Rey is egy sivatagbolygón nő fel, pont mint Luke. Egész életében várt valamire. Ő is bravúrosan ért a kütyükhöz és érti a robot csipogást. Rey is szert tesz egy kis robotra aki el tudja vezetni egy fontos személyhez de közben természetesen bajba sodorja, hamarosan a nyakában lohol a birodalom az Első Rend.
Találkozik egy tanítóval aki mesél neki az erőről és kap tőle egy fénykardot, ami az apjáé volt.
  Sokan emiatt a hasonlóság miatt gondolták, hogy az Ébredő Erő az Egy Új Remény remake/reboot változata. De nem az történik benne. Ezek utalások. És minden utalás Luke Skywalker felé mutat.

  A film során egyre inkább azt látjuk, hogy Kylo Ren nemcsak egy Darth Vader fan, hanem valami jóval személyesebb kapcsolat van közöttük. Ugyanezt látjuk a film végén Luke és Rey között amikor végre találkoznak.
  Rey és Luke találkozása szavak nélkül játszódik le. Rey szemében egyértelműen ott a kérés, hogy visszahívja az utolsó Jedit. De vajon mi járhat Luke fejében?
  Egyrészt ha valaki megtalálta akkor igazán beindulhattak az események.
A hiányzó térképrészletet vajon ő adta Lor San Tekkának, ő vigyázott Reyre a Jakkun, ahogyan Ben vigyázott Luke-ra a Tatooine-on?
  Másrészt itt van valaki aki elhozta a fénykardját, ami elveszett.
Itt nagy kérdés, hogy ő adta-e Maznak, hogy egyszer majd Rey-é legyen amikor eljön az ideje?
  Harmadrészt vajon ismeri-e Rey-t?
  Mindenképpen egy nagyon drámai jelenetet látunk, Luke szeméből sok mindent ki lehet olvasni, semmiképpen nem egy egyszerű találkozást láthatunk. Világos, hogy van valami személyes kapcsolat kettejük között.

  Rey víziója

  Rey vízióját a film felénél látjuk.
  Először a Felhővárost látjuk ahol Luke a kezével együtt elvesztette a kardját is.
  Majd látjuk -gondoljuk, ahogy Luke elhelyezi a hiányzó térképrészletet R2-D2-nál.
  Ezután a Ren lovagok lemészárolják a tanítványokat. A látomásban Rey előttük találja magát.
Itt felmerülhet, hogy ez nem látomás, hanem Rey is tanítvány volt.
  Egy ugrás után a Jakkun vagyunk, ahol a kicsi Reyt éppen Unkar Plutt gondjaira bízzák és látjuk ahogy a családja vagy az akire így emlékezik elrepül.
  Majd a film egy későbbi jelenetét látjuk, ahol Rey és Kylo újra találkoznak.
  Végezetül Ben Kenobi hangját halljuk, ahogy azt mondja, hogy: Ezek az első lépéseid.
  Az egész vízióban a Skywalker sorsvonalat látjuk, nincs benne más utalás.

  A könyvben amikor Kylo és Rey először találkoznak a Takodanán úgy tűnik, hogy Kylo meglepődik valamin, mintha ismerné Rey-t, ami a fenti elméletet erősíti: -Valami... - mormolta a férfi meglepetten -, van itt valami... ki vagy te?
  Hasonló dolog történik, amikor összecsapnak egymással a Starkilleren: -Te vagy az... - mormolta Ren. Reyt nyugtalanították ezek a szavak. Immár sokadszorra érezte azt, hogy a férfi többet tud róla, mint ő maga.

  Maz magyarázata

  Maz elmagyarázza Reynek, hogy a fénykard Luké volt, előtte az apjáé és most Reyt szólította.
Rey megijed és továbbra is vissza akar menni a Jakkura. De Maz szembesíti vele, hogy: -Bárkire is várnál ott a Jakkun többé már nem jön vissza. De, de valaki még visszatérhet. -Luke. -Az amit annyira keresel nem a múltad része, hanem a jövődé.
  Rey a családját keresi, őket várta a Jakkun, most pedig ezt Maz Luke-al köti össze.

  Maz magyarázata egy kissé máshogy jelenik meg a könyvben de ha lehet még pontosabb: -Az a fénykard Luke-é volt. Előtte pedig az apjáé. Az a kapcsolat, amit keresel, nem mögötted van. Hanem előtted. 

  Végkövetkeztetés

  Mind a trailerek felépítése, a Luke-kal való hasonlóságok, a vízió, Maz gondolatmenete Reyt a Skywalker családba helyezi. Rey családneve nagy valószínűséggel Skywalker.

  Néhány egyéb elmélet

  Rey Han és Leia lánya


  Mind Han, mind Leia találkoznak Rey-jel de nem ismerik fel.
Tudják, hogy van egy ennyi idős lányuk akit a Jakkun hagytak. Most itt van egy korban passzoló lány a Jakkuról de még csak nem is gondolnak rá, hogy ő lehet. Szemlátomást nem ismerik fel és nem volt lányuk sem.

  Rey Ben Kenobi lánya


  Az öreg Bennek lehetett családja a Tatooine-on és Rey az ő unokája lehet.
  Ez elméletben lehetséges de nem illik az Ébredő Erőben látható utalások közé. Ráadásul a Csillagok Háborúja univerzum kerüli a bonyolult megoldásokat. Általában minden családi szálat látunk az aktuális részben és minden ennek a keveréke.

  Mi van ha a Rey egy álnév?

  Sok rajongóban felmerült, hogy mi van akkor ha Rey neve álnév és arra szolgált, hogy elrejtse a kislány eredeti identitását -pont úgy, ahogy ahogy Kylo Ren is fedőnév a filmben?
  Nos akkor tuba van. Ha a Rey egy fedőnév, akkor a rejtélyes kislány bárki lehet.

  (Utolsó frissítés: 2016. 04. 17.)  Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Filmajánló
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: