Címlap Blog zoli Enneagram - A hős útja - Csillagok Háborúja

2016.01.20 15:44:14
zoli


  George Lucas a Csillagok Háborúját, Joseph Campbell monomítosz elmélete alapján építette fel, amit az író az Ezerarcú Hős című művében írt le és a hős útja néven híresült el.
  Campbell egyrészt másokhoz hasonlóan rájött arra, hogy az ősi mítoszok mind nagyon hasonló elemekből épülnek fel és csak a témák cserélődnek bennük, másrészt ezt érthetően össze is foglalta.
  Ezeknek az elemeknek nem kell pontosan, egymás után következniük felcserélődhetnek és a tartalmuk miatt egyes elemek össze is olvadhatnak vagy ki is maradhatnak. 

  Csillagok Háborúja: Új Remény  I. Az indulás

  1. Kalandra hívás


  A Lázadók megszerzik a gonosz Birodalom szuper fegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzait, melyet egy kis asztrodroidba, R2-D2-ba táplálnak. Egy diplomáciai hajó próbálja célba juttatni a terveket, ám a birodalmi seregek megtámadják a hajót. R2-D2 egy másik droiddal C3PO-val együtt megszökik, egy mentőhajóval a közeli Tatooine bolygóra katapultálnak. Nem ismervén a helyi viszonyokat csakhamar a fémhulladék és robot kereskedelemből élő Jawák fogságába esnek, akiktől egy helyi farmer veszi meg őket.
  Itt él Luke aki a robot tisztogatása közben véletlenül lejátszik egy felvételt, amiben Leia Organa (hercegnő, szenátor) segítséget kér Obi-Wan Kenobitól:
-"Segítsen Obi-Wan Kenobi! Ön az utolsó reményünk!"
Ezzel ki is merítettük a kalandra hívás feltételeit.

  2. A kaland visszautasítása

  Luke kétszer is visszautasítja a kalandot.
  Első alkalommal nem akarja eljuttatni a robotot Kenobinak de a kis droid megint megszökik, így belekényszeríti őt a kalandba.
  Második alkalommal pedig nem akar segíteni Kenobinak R2-D2 célba juttatásában, mivel a nevelőszülei nem engednék el. Ám a birodalmi rohamosztagosok is keresik a szökevényeket és csakhamar eljutnak a farmra, ahol megölnek mindenkit. Így Luke egyrészt szabad, másrészt eggyel több oka van gyűlölni a Birodalmat, így belevág a kalandba. 

  3. Természetfeletti segítség

  Luke a sivatagban a kis droidra vadászik, rá pedig a helyi buckalakók vadásznak, akik szeretik a sivatagban egyedül kóborló népeket. Kis híján meg is ölik de ekkor feltűnik egy ismeretlen öregember, aki természetfeletti módon előzi a támadókat.
  Kap tőle egy oltalmazó amulettet fénykardot ami megvédi a sárkányoktól birodalmiaktól.
Illetve kap egy kis családi drámát is. A fénykard az apjáé volt, aki kiváló pilóta és Jedi lovag volt, aki együtt szolgált Kenobival a Klón háborúban. A gonosz Darth Vader ölte meg, aki valaha Kenobi tanítványa és Jedi lovag volt de rossz útra tért.

  A könyvben olyan szinten nem tudtak mit kezdeni a Clone háborúval, hogy helységnévként maradt benne a szövegben: Clone elleni háború.
  Fontos, hogy itt Luke apja, Anakin Skywalker és Darth Vader még két külön személy.
Ez így van a filmben, így kerül említésre a könyvben is és a kánonból kiesett közvetlen folytatásban is két külön személyről van szó.

  4. Az első küszöb átlépése


  A küszöb átlépésekor a hős alászáll az alvilágba, a sors pedig elszabadul akár egy hajóágyú. Luke eljut a küszöb őrzőihez, akik először birodalmi rohamosztagosok, majd kocsmai kötekedők képében lépnek a színre, végül pedig szintén birodalmi katonák igyekeznek megakadályozni őt az út folytatásában. Időközben kap még két segítőt Han Solo és Chewbacca személyében, akik a Millenium Falconnal elviszik őt a bolygóról és belépnek a hipertérbe.

  5. A cethal gyomrában

  A hipertérben Kenobi elkezdi Luke-ot beavatni az erő rejtelmeibe. Majd csakhamar fogságba esnek a Halálcsillagon, aminek az elpusztításához szükséges adatokat csempészik éppen. A Halálcsillag egy vonósugárral bekebelezi a hajót és ezzel a cet el is nyelte hőseinket.

  II. Beavatás

  1. A próbatételek útján


  Luke próbatételei már a hipertérben elkezdődnek, aztán a Halálcsillagon folytatódnak, különféle feladatok formájában Ezek eleinte a köré összpontosulnak, hogyan maradjanak észrevétlenek, míg Kenobi kikapcsolja a vonónyalábot, ami fogva tartja őket. Közben kiderül, hogy az üzenet küldője Leia hercegnő is az űrbázison tartózkodik, a börtönblokkban kivégzésre várva. Luke meggyőzi Hant, hogy szabadítsák ki.

  2. Találkozás az istennővel


  A találkozásra az istennővel a börtönblokkban kerül sor. Az istennő vagy megpróbálja csábítással letéríteni a hőst az útjáról, letaszítani vagy pedig segít neki. Leia egy segítő női karakter.

  3. A nő mint csábító

  A csábítás lényege az lenne, hogy a hős megmentse a nőt majd elvegye feleségül. Itt most a megmentésről van szó de közben természetesen mindenki fülig szerelmes a hercegnőbe. Luke és Han a hős és az antihős kiszabadítják a hercegnőt a sárkány várából börtönblokkból.

  4. Megbékélés az apával


  Az apa vagy egy apafigura természetesen nem adja olyan könnyen a lányát vagy egyszerűen csak a zsákmányát és meg akarja ölni a hőst vagy egyéb áldozatot kíván. Mivel Luke még nem készült fel egy efféle összecsapásra, az áldozat szerepét az öreg Ben vállalja fel. Feláldozza magát, hogy a többiek megmeneküljenek.

  Innentől Lucas nem követi sorrendben a hős útjának elemeit. Erős a gyanúm, hogy eredetileg a küldetés azzal végződött, hogy a hősök eljönnek a Halálcsillagról de a filmben azt még fel is kellett robbantani, elvégre még is egy űr sci-fiben vagyunk.

  5. Megdicsőülés


  Bár hőseinknek sikerült elhagyni a Halálcsillagot még nem fejezték be a küldetésüket. A Lázadók bolygóján feltérképezik a Halálcsillag gyenge pontját és támadást indítanak ellene. Ez igazi Dávid és Góliát küzdelem, mivel a gyenge pontot csak kis vadászgépekkel lehet megközelíteni.
  A hősnek ezen a ponton egyesítenie és el kell engednie mindent, el kel jutnia a megvilágosodásig. Ezt hívják a "hit ugrásának" is. Ezen a ponton kapcsolja ki Luke a célzóberendezést, amivel már más is elhibázta a lövést és hallgat az erőre, ami csalhatatlan.

  6. A végső adomány


  A filmben egy klasszikus távol-keleti analógiát láthatunk, amikor a hős megvilágosodik, az illúzióvilág buborékja kipukkan. Ezt jelképezi a Halálcsillag felrobbanása kicsit profánabb módon.

  III. A Visszatérés

  A most következő elemek a filmben már korábban megtörténtek. Akkor jöttek volna sorrendben ha a küldetés a halálcsillag elhagyásával teljesült volna. Az első teljesen elmarad, a sorrend csak az utolsó két pontra áll vissza.

  1. A visszatérés megtagadása

  2. A mágikus menekülés

  Két menekülést is láthatunk a Halálcsillagról. Elsőnek elszöknek, másodiknak pedig felrobbantják.

  3. Külső segítség


  A Halálcsillag felrobbantásakor a hős kap egy külső segítséget, Han Solo és a Millenium Falcon képében, akik kiütik a bázist védő hajókat.

  4. A visszatérés küszöbének átlépése

  A halálcsillagról való szökéskor -ahogy az odakerüléskor is- Tie-vadászok jelképezik a küszöb őreit. Először az csalja őket a bázis közelébe, utánna azokat kell kiiktatni a meneküléskor.

  5. A két világ ura


  A hős a két világ, vagyis az ismert és az ismeretlen urává válik, a filmben ez egyértelműen az erővel való bánásmódot előlegezi meg.

  6. Szabadon élni

  A hős, szűkebb értelemben Luke, tágabb értelemben a Lázadók, kivívták a szabadságot maguknak és másoknak is.

  Csillagok Háborúja: Új Remény nélkül  A Csillagok Háborúja eredetileg egy részes filmnek készült.
Az az elképzelés, hogy Lucas előre megírta mind a kilenc rész történetét csak egy utólagosan kitalált marketing narratíva.
  Az eredeti változat címe is Star Wars, a New Hope alcím és az epizód számozás akkor még nem létezett.
  Luke apja, Anakin Skywalker és Darth Vader két külön személy volt. Tehát eredetileg Darth Vader nem Luke apja, hanem az apjának a gyilkosa. A két személy majd csak a Birodalom Visszavágra olvad össze.
  Luke és Leia természetesen így testvérek sem voltak. Ez a szál csak a Jedi Visszatérre jön be.
  Ezt nem csak a filmben, hanem a könyvben is megfigyelhetjük.
Ráadásul ma már tudjuk, hogy a könyvet amit George Lucas nevével adtak ki, valójában Alan Dean Foster írta. Foster látta a forgatókönyvet, ismerte a történetet és átbeszélte azt Lucas-al is. Ő is két külön személyről írt a könyvben.
  Foster a 77-es film után egy évvel, 78-ban írt egy folytatás regényt, ami a 82-es Birodalom Visszavág miatt, érthető okokból kiesett a kánonból. Itt Darth Vader nem apja Luke-nak és Leiával sem testvérek, akivel ráadásul finom románca is szövődik.

  Csillagok Háborúja: Splinter of the Mind's Eye  A Splinter of the Mind's Eye idehaza először a Robur nevű legendás magazinban jelent meg 1984-ben Jedi-kristály címen. 1992-ben adták ki könyv változatban is. Akkor sem tudtak mit kezdeni a címével, ezért a keresztségben ezúttal az Erőpróba nevet kapta.

  A rajongók becslése szerint a történet ABY (After Battle Yavin - A yavini csata után) 2 körül játszódik, tehát két év telt el a halálcsillag felrobbantása után.

  Luke és Leia diplomáciai küldetésen vannak, úton a Circarpous IV-re, hogy megnyerjék a rendszer vezetőit a Birodalom ellen. Ám technikai hiba miatt kényszerleszállást hajtanak végre a Mimbanon (Circarpous V).
A dzsungelben való csatangolással kezdődően hőseink között egy finom románc kezd szövődni. Luke természetesen fülig szerelmes a hercegnőbe és úgy tűnik számára sem közömbös.
A lakatlannak vélt bolygóról kiderül, hogy a Birodalom egyik titkos bányász bolygója.
  Luke és Leia megpróbálnak elvegyülni a bányászok között. Megismerkednek Hallával, aki nem Jedi de ismeri az erőt. Alkut kötnek, hogy segít nekik elhagyni a bolygót ha ők előtte segítenek neki felkutatni egy titokzatos kristályt.
A legenda szerint a Mimbanon egy kisebb, helyi, mára elfeledett istenség, Pomojema templomában található a Kaiburr-kristály. Ez a kristály felerősíti az erőt, segítségével Pomojema papjai csodálatos gyógyító erővel is rendelkeztek.
  Mivel nem tudnak elvegyülni, hamar azonosítják őket. A birodalmi rohamosztagosokkal, Grammel felügyelővel és Darth Vaderrel a nyomukban megindul a menekülés és a hajsza a kristályért.
  Végül megtalálják Pomojema templomát és a kristályt de Vader utoléri őket és összecsap Luke-al. A fénykard mellett összecsapnak az erő segítségével is. Luke végül levágja Vader jobb karját, aki beleesik a Mimbant behálózó kutak egyikébe. Megint nem hal meg de egy időre bizonyosan nyoma vész.

  Nem tudjuk, hogy a regény mekkora hatással volt a Birodalom Visszavágra de vannak érdekes elemek benne.
A Dagobah erősen emlékeztet a Mimbanra. Yoda mester hasonlít Hallára, bár nem ugyanabba a fajba és nembe tartoznak, valamint Halla nem Jedi de mindketten klasszikus öreg, bölcs vezetői a hősöknek. 
A Mimban dzsungelében egy hatalmas kígyó útnak álcázza magát és megpróbálja megenni a csapatot, végül egy mély üregbe esik. A Birodalom Visszavágban van egy űrhernyó aki meg barlangnak álcázza magát és így szeretné elfogyasztani a főszereplőket.
A későbbi Csillagok Háborúja univerzum is tele van homályos történelmű szent bolygókkal, templomokkal. De erről Foster írt először. Szintén Foster írja le először a küzdelmet az erő által, kardok nélkül.
Érdekes a párhuzam, hogy itt Luke vágja le Darth kezét aki egy mély üregbe zuhan, a Birodalom Visszavágban pedig pont fordítva történik.
  
  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim

  Ajánlott könyvek

  Csillagok Háborúja
George Lucas / Alan Dean Foster
Móra Ferenc - Kozmosz Fantasztikus Könyvek, Valhalla Páholy, Lap-ics, Agave Könyvek

  Ezerarcú Hős
Joseph Campbell
Édesvíz

  Jedi-kristály / Erőpróba
Alan Dean Foster
Móra Ferenc - Robur magazin, Valhalla Páholy  Csillagok Háborúja | A hős útja | enneagram
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: