Címlap Blog zoli Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - A Könyv És A Film Összehasonlítása

2016.04.16 20:09:47
zoli


  Az Ébredő Erő könyvváltozata tavaly december 18.-a óta folyamatosan csúszott.
Gondolom a filmforgalmazó nem akart a saját lábára lépni és nem szerette volna ha a film és a könyv összeakadnak a nagy marketinggépezetben. Aztán több dátum is megjelent a neten. Az április eleji kiadás is megcsúszott, az gondolom a world wide dvd kiadás miatt. 
De végül a Szukits elindította az előrendelést, elindult a házhoz szállítás és a könyv megjelent a boltokban is. 

  Az író

  Az eredeti Csillagok Háborúja George Lucas nevével jelent meg de ma már tudjuk, hogy valójában Alan Dean Foster írta.
  Foster a 77-es film után egy évvel, 78-ban írt egy folytatás regényt, ami a 82-es Birodalom Visszavág miatt, érthető okokból kiesett a kánonból. Itt Darth Vader nem apja Luke-nak és Leiával sem testvérek, akivel ráadásul finom románca is szövődik. 
  A folytatás első része több alkalommal is tisztelgett a legendás, első trilógia előtt és a filmkönyv írójának a kiválasztásánál is a hagyományokat követték.

  A kivitel  Ugyanazzal a borítóval jelent meg egy puha és egy kemény fedeles változat is.
A kivitele szép, fóliázott. A betűtípus tetszetős, könnyen olvasható.
  A könyv tartalmaz négy, színes, fényképes oldalt is, amik a filmből vannak fotózva, elég gyenge minőségben. A színek fakók, hiányzik belőlük a rendes fekete árnyalat. Az utolsó kép meg még be is van mozdulva. Gondolom ezt ebben a minőségben kapta a nyomda is de el nem tudom képzelni, hogy ezt ki hagyta jóvá a Disney-nél. 

  Spoiler alert!

  A cikkben olyan kaliberű információk lesznek mint a régi részekben Ben Kenobi halála (Egy Új remény), a trauma, hogy Luke apja Darth Vader (Birodalom Visszavág) vagy az, hogy Luke és Leia testvérek (Jedi Visszatér).
Az új részben a családi dráma folytatódik és egy fő karakter is eltávozik. 
Tehát csak az olvassa el, aki látta már a filmet.
  A könyvben a filmhez képest vannak "kimaradt" jelenetek is.

  Az eltérések mibenléte

  Foster a forgatókönyvből írta a regényt. Az ilyen esetekben több eltérés is szokott mutatkozni a filmhez képest. 
  A filmből kivágott jelenetek benne maradnak a regényben: Rögtön az első jelenet hiányzik a filmből, itt Leia mereng el az elmúlt harminc éven.
  A forgatókönyv megváltozik.
Néhány jelenetnek megváltozott a tartalma de ugyanoda fut ki: Rey alkatrész tisztogatás közben nem egy másik roncsvadászt néz, hanem egy anyát a fiával.
  A film vágásának áldozatul esett apró részek vagy amiket le sem forgattak. Ezek kibővített jeleneteket eredményeznek: Finn a sivatagban kóborolva belefut egy helyi szemétgyűjtő bandába, akik megdobálják.
  Általános eltérés, hogy a forgatókönyv több információjából bővebb de kevésbé fordulatos és vicces párbeszédek kerekednek ki. Erre sajnos kevés ellenpélda akad.
 
  - Amíg odalenn vagyok, ne nyúlj semmihez! - mondta Rey. - És ha üvöltést meg káromkodást hallasz, ne aggódj!
  - És mikor kezdhetek aggódni?
  - Mikor már csak az üvöltést hallod, a káromkodást nem.
  (Rey és Finn bütyköli az Ezeréves Sólymot.) 

  Nyilván amit minden rajongó keres a könyvben az az amit könyvben nem elég láttatni, hanem konkrétan le kell írni. Elejtett információkat azzal kapcsolatban, hogy mi történt az elmúlt harminc évben, kicsoda Rey valójában, rokona-e valakinek a főszereplők között és így tovább...
  A könyv bővelkedik technikai leírásokban, amire gondolom minden rajongónak elindul a nyálelválasztása. 

  Az első felvonás: Jakku

  A könyv a film opening szövegével nyit. Egy kicsit eltér a filmben látottól de csak pár szóval.   Kapunk egy frankó idézetet is. Nem tudom, hogy ez felbukkant-e már a Star wars univerzumban de nekem bejött.   

  "Napra éj jő, / Éjre nap. / Sötétségre fény, míg ismét / Csak sötétség marad. / Összevegyül, keveredik / Ezer gondot ád. / Bár különbséget / Azt mondják / Csak egy / Jedi szeme lát." 
  
  Whill Krónika, 7:477
  (A Whill Krónika az ismert galaxis írott történelme a Csillagok Háborúja univerzumban.)  
  

  A könyv első jelenete egy jelenettel a film előtt kezdődik. Itt Leia mereng el az elmúlt harminc éven. Egy rövid magyarázatot kapunk arra, hogyan csúszott ki az irányítás az Új Köztársaság kezei közül és hogyan erősödött meg az Első Rend. Hogyan próbálta rávenni az Ellenállást, hogy ő eredhessen Luke nyomába. Ekkor ajánlották neki Poe-t a feladatra. 
 
  A következő jelenet már a film első jelenete, a Resurgent-osztályú, Finalizer csillagrombolóról elindulnak a csapatszállítók a Jakku felé. Ugyanakkor több, életszerűbb információt kapunk a rohamosztagosokról és Foster nagyobbnak ábrázolja Tuanul falut. Több ember él benne, nagyobb élet van és több állat mozog az utcákon. Ezt meg lehet figyelni a Takodanán és a Starkilleren is.
  Vannak apróbb eltérések a cselekményben. Kimarad az ikonikus pillanat, amikor Finnt a haldokló társa megjelöli a saját vérével, Finn nem a barátja halálán készül ki igazán, hanem azon, hogy nem tud lelőni egy falusi nőt. Szintén kimarad a Kylo megállítja a lézersugarat kép, ehelyett eltéríti. Ellenben már a Jakkun észreveszik Finn társai, hogy nem tüzelt, ezért ered Phasma kapitány a nyomába.

  Rey esetében is csak apróbb eltérések vannak. Alkatrész tisztogatás közben nem egy másik roncsvadászt néz hanem egy anyát és a fiát, valamint fordítógéppel használ BB-8 esetében, ami elég lelombozó. 

  Miután az Ezeréves Sólyom belép a hipertérbe, úton a Takodanára kapunk három kimaradt jelenetet.
Az Ellenállás megkapja a jelentést a jakkui mészárlásról, nincs semmi hír Poe-ról és BB-8-ről. Leia megbízza C-3PO-t, hogy keresse meg az elveszett droidot.
Leia elküldi Korr Sellát, aki a személyi titkára és a futára a szenátusba, hogy végre tegyék meg a szükséges lépéseket az Első Renddel szemben. 
C-3PO elmegy a hibernált állapotban lévő R2-D2-hoz és R2-hoz, magában beszélve kitalálja, hogy az Ellenállást droidjait kell értesítenie, hogy mindenki keresse BB-8-et. 

  Snoke-nak és Kylonak a könyvben korábban kezdődik a beszélgetése és egy érdekes dolgot fejtegetnek, miszerint a régi Birodalom a szentimentalizmus miatt bukott meg. Ha Vadernek lett volna elég ereje megölni a fiát a Birodalom még most is létezne. Ez rávilágít Ren egy motivációjára, benne meg van a fény és a sötét is, ugyanúgy elbukhat mint Vader, ezért kell nagyon vigyáznia, mit tesz ha a sors próbára teszi.

  Amikor már azt hittem, hogy a meglepetéseknek vége és eljutunk a Takodanára két új jelenet is következett.
Miután Poe magához tér a Jakkun, lassan térnek vissza az emlékei. 
Poe eltéved és a sivatagban és egy roncsvadász akad rá.

  Az második felvonás: Takodana

  Maz fogadójában, miután Finn lelép egyszer csak felbukkan Unkar Plutt és elkapja Reyt. Egy régi birodalmi technikával követte az Ezeréves Sólymot. Végül Chewie lép közbe és miután Plutt meg akarja ütni, nemes egyszerűséggel letépi a kezét. Erre figyel fel az Ellenállás egy droidja aki leadja a drótot.
  Ezt újabb kimaradt jelenet követi, amiben C-3PO szerényen megviszi a hírt Leiának, hogy BB-8 a Takodanán van.

  "Nem szívesen kérkedek - folytatta ekkor C-3PO-, mint azt ön is tudja, felszereltek egy szerénység-programmal a legutóbbi felújításom alkalmával, bár azt fel nem foghatom, miért gondolta bárki, hogy szükségem van ilyenre, de pillanatnyilag rá kell szánnom egy pillanatot arra, hogy saját dicséretemet zengjem."   

  A könyvben egy kicsit máshogy játszódik le Rey látomása de ez a lényegén nem változtat, viszont Maz talán egyértelműbben fogalmaz. Ám erről egy külön cikket vezetek: Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - Kicsoda Rey?

  Részletesebb leírást kapunk a Starkiller működéséről.
A fegyverrendszer a bolygó egyik oldalán gyűjti a napból a kvintesszencia nevű sötét energiát, amit a bolygó magjába továbbít, azon keresztül pedig a bolygó másik oldalára. A kilövéskor alakul fantomenergiává. Ez nem nyaláb mint a filmben, hanem gömb és magyarázatot kapunk a gyorsaságára is. A fantomenergia lyukat üt a szub-hipertérbe. Ez teszi lehetővé a csillagközi tüzelést valós időben.
Becsapódáskor átüti a bolygó köpenyét és begyújtja annak a magját. A fegyver nem tud többszörös célpontot kezelni mint a filmben, hanem a robbanáskor elszabaduló energia emészti fel a többi bolygót is. Így nem csak a bolygók, hanem az egész naprendszer, beleértve a flottát is megsemmisült.

  A legtöbb kimaradt jelenet az Ellenálláshoz kapcsolódik, az egyikben megkapják a jelentést a teljes Hosnian-rendszer pusztulásáról. Mindenki megdöbben, azelőtt nem is feltételeztek ekkora tűzerőt. 

  A filmből nem derül ki, hogy mi történik Maz Kanatával, hogy túlélte-e a Takodana elleni csapást. Amikor Ren hajója felszáll Rey-el a jelenet tovább tart a könyvben. Itt Maz életben van. Felméri a károkat, biztosítja BB-8-et, hogy végre tudja hajtani a feladatát. Amikor megismerte Finnt még azt mondta neki, hogy olyan szeme van, mint annak az embernek aki menekül. De a jelenet végén már azt mondja neki, hogy olyan szemei vannak mint egy harcosnak. 

  A harmadik felvonás: Starkiller

  A regényben nem Ren fedezi fel Rey szökését hanem értesítik róla csak utána megy tombolni a kihallgató szobába. Először nyerünk betekintést abba, hogy mit érzékel az akit az erővel hipnotizálnak. Kihallgatták a Reyt elegendő rohamosztagost aki azt mondta, hogy az egyik pillanatban még az ajtót őrizte, a következőben pedig már a szálláshelyén volt.
  Han kesereg egy sort amiatt, hogy nagyon durván sikerült a leszállás a Starkillerre és, hogy ez régen könnyebben ment volna.
Visszajelzést kap az Ellenállás, hogy a Sólyom leszállt.

  Nagyon vicces, hogy amikor elkapják Phasma kapitányt Finn más szöveget tol le neki, miközben az orrá alá tolja a sugárvetőjét.

  "- Phasma százados emlékszik rám? - kérdezte, és kissé megmozgatta a fegyverét. - Itt van a sugárvetőm, még most is meg akarja vizsgálni?"

  Kapunk pár érdektelen jelenetet amiben a Rend felfedezi, hogy a pajzs leállt és megpróbálják elhárítani a hibát.
  Már érdekesebb, hogy megtalálják a Sólymot és Ren is a fedélzetre lép. Ekkor érkeznek meg a támadó X-szárnyú gépek.

  Pár elejtett mondatban magyarázatot kapunk arra, hogy miért tudta Rey olyan jól navigálni saját magát is és a kis csapatot is a Starkilleren. Az Új Rend a birodalmi építési technikákat vette át, bizonyos paneleknek ugyanolyan a felépítésük. Rey fél életét csillagrombolók szétszerelésével töltötte, pontosan tudta, mit hol talál.
A könyvben sokkal nagyobb szerepet kap Rey szakmai előélete, Foster nagyon ügyesen bánik vele, ahol csak lehet előhozza.
Egy kibővített jelenetben pedig kiderül, hogy robogóval közlekedtek, ami majd arra ad magyarázatot, hogyan tudták olyan gyorsan megközelíteni, majd elhagyni az oszcillátort. Szintén itt kialakul egy kis robogós üldözés is, aminek nagy hagyománya van már a Jedi Visszatér óta a Star Wars univerzumban.

  Rey-nek van egy gigabeszólása miközben szétszed egy szervizpanelt és kiszedi belőle az alkatrészeket.

  " - Szép kis darabok - jegyezte meg szórakozottan. - Legalább három adagot kapnék értük." 

  A filmben engem idegesített, hogy Chewie nagyon passzív, sok képen csak néz és mosolyog. A könyvben sokkal egyedibben viselkedett. Amikor a történet végén felszállnak a Sólyommal, nem idegesítően mosolyog, hanem
összeborzolja Rey haját.

  Kiknek ajánlom a könyvet?

  Egy syfy könyv ritkán tudja felvenni a versenyt egy filmmel, különösen ha filmkönyvről van szó, ahol meg van kötve az író keze.
Foster történetkezelése és párbeszédei néha kifejezetten sutára sikerednek, fontos mozzanatokat csak ledarál, leíró stílusban, mintha tényleg forgatókönyvet olvasnánk. 
Ellenben néhol pedig kifejezetten jól ír, jobban kezeli a karaktereket mint maga a film és sok mondata viccesebb is. Sok elejtett mondata van és reálisabban kezeli a technikai részeket is. 
  Ez a regény szerintem rajongóknak fog első sorban tetszeni, nehezem tudom elképzelni, hogy egy átlag nézőt komolyabban megérintsen. 
Ugyanakkor nem derülnek ki a könyvből kritikus információk. Nagyjából azt erősíti meg amit eddig is tudtunk és azt tartja homályban ami eddig is homályban volt.   Filmajánló | Csillagok Háborúja | Ébredő Erő | A Könyv És A Film Összehasonlítása
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: