Címlap Blog zoli Filmajánló - Csillagok Háborúja: Zsivány Egyes - A legjobb kikacsintások

2016.12.16 19:31:15
zoli


  A Zsivány Egyes, hasonlóan az Ébredő Erőhöz, tele van kikacsintásokkal.
Most sorra veszem a legütősebbeket.

  A cikk természetesen durván spoileres, ezért senki se olvassa el aki nem látta még a filmet.

  (Mivel még csak kevés kép került ki a filmből ezért az egyes részeket még nem illusztráltam. És természetesen amíg a film ki nem jön dvd-n, ahol ki lehet kockázni mindent, addig a cikket folyamatosan frissítem.)  A legjobb Zsivány Egyes kikacsintások

  Zöld trutymó

  Krennic elmegy Galenért és a családjáért, akik menekülőre fogják. Csomagolás közben láthatjuk a konyhát, az asztalon egy kanna zöld trutymó látható. Utoljára ilyen italt az Egy Új Reményben láthattunk, Beru néni konyhájában.

  Kyber kristály (Jedi kristály) 

  Jyn kap az anyukájától egy nyakláncot, amin egy kyber kristály van. Ez a kristály felerősíti az erőt. Először Alan Dean Foster könyvében bukkan fel, a
 Splinter of the Mind's Eye-ban. Ez idehaza először a Robur nevű legendás magazinban jelent meg 1984-ben Jedi-kristály címen. 1992-ben adták ki könyv változatban is. Akkor sem tudtak mit kezdeni a címével, ezért a keresztségben ezúttal az Erőpróba nevet kapta. 
  Találkozunk még vele a Klónok Háborúja sorozatban, itt megerősítik az alkotók, hogy ez hajtja a jedik fénykardját is.
  Itt a Zsivány Egyesben pedig ez hajtja a Halálcsillag fegyverrendszerét is.

  Saw Gerrera

  Saw találja meg az elbújt Jynt. Saw csak a mozifilmek nézőinek új karakter, valójában már a Klónok Háborúja animációs sorozatban feltűnt.
Kezdetben a szeparatisták ellen küzdött az Onderonon, később pedig a Birodalom ellen. Annyira szélsőséges, hogy még a Lázadók is elhatárolódnak tőle.

  Wobani

  A birodalmi börtönbolygó neve Obi-Wan anagrammája. 

  Jedi templom  A Halálcsillag terveit kiszivárogtató, szökött pilóta Saw Gerreát keresi a Jedhán. Bár az Ébredő Erőben hallottunk Jedi templomokról és a végén láttunk is egyet, itt látunk először rendes romot, sőt kapunk egy egész zarándok várost, ami a bolygóval azonos nevet visel. Ugyanakkor a Jedi templomokkal már a Klónok Háborúja animációs sorozatban elkezdhettek megismerkedni a rajongók, mert ott láttunk többet is.

  Yavin 4

  Jynt kiszabadítják a Lázadók és elviszik a főhadiszállásra a Yavin 4-re. Ezt a bolygót már ismerjük az Egy Új Reményből, innen indítják a Halálcsillag elleni, végzetes támadást. Ez egy valódi időutazás mert az 1977-es film díszleteit és jelmezeit idézték fel.

  Mindig érdemes figyelni, hogy a támaszponton éppen mi megy hangosbemondóban mivel elég érdekes neveket kaphatunk el.

  Miután első körben a tanács leszavazza Jynt egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy: "Syndulla tábornokot kérjük, hogy jelentkezzen az eligazítóteremben."
A Csillagok Háborúja: Lázadók animációs sorozatban Hera Syndulla a Phoenix repülőszázad és a Ghost VCX-100 könnyű teherhajó parancsnoka.

  A Zsivány egyes felszállása után Antilles kapitány neve hangzik el: "Antilles kapitány, van egy küldetésem az ön számára."
Wedge Antilles egy legendás vadászpilóta aki harcolt két Halálcsillag ellen, a Yavini és az Endori csatában is, Az Egy Új Reményben és a Jedi Visszatérben.

  Dodonna Tábornok, Mon Mothma, Bail Organa és az Y-szárnyúak

  Jyn kihallgatják a Yavin 4-en.
  Az asztal körül láthatjuk a legendás Dodonna tábornokot, akit az Egy Új Reményben láthattunk először, ő volt a Halálcsillag elleni csapás parancsnoka. Később viszont láthattuk őt a Lázadók animációs sorozatban. A sorozat hősei neki lopják el az Y-szárnyú bombázókat. Egyben ez az Y-szárnyú hajók eredetet története is. 
  Mon Mothma a Jedi Visszatérből lehet ismerős, ő vezette az eligazítást az endori csata előtt. Később felbukkant a Klónok Háborúja sorozatban is. Ő volt az első szenátorok egyike, aki a Lázadás mellé állt. 
  Bail Organa, Leia hercegnő mostohaapja, a Lázadás egyik fő alapítója. A Klónok Támadásában és a Sithek Bosszújában tűnik fel, valamint láthatjuk az animációs sorozatokban is.

  Tarkin kormányzó

  A filmben feltűnik Tarkin kormányzó is, a Halálcsillag későbbi parancsnoka. Ami azért bravúros, mert az őt alakító Peter Cushing már az Egy Új Reményben is 64 éves volt és 1994-ben megtért az erő honába. Tarkin az első szereplő a filmben, akit digitálisan keltnek életre.
  Itt, akárcsak 77-ben, kipróbálja a Halálcsillag tűzerejét, akkor az Alderaanon, most pedig Jedha városán. 

  Evazan itt is kötekedik  Az Egy Új Reményben, egy mos eisley-i kocsmában két gazember, Baba és Evazan beleköt Luke-ba. A nézeteltérés odáig fajul, hogy Kenobinak kell közbe lépnie és a fénykardjával levágja Evazant.
  Amikor a Zsivány Egyesben Jyn és csapata a Jedhán jár, összeütközik egy fickóval aki megpróbál belekötni. Ismerős lehet az arca, mert ő ugyanaz az Evazan, aki majd összeakad Luke-al. És ha figyelmesen megnézzük ott áll mellette Baba is.

  A Whillek

  Jynék összeakadnak a Whillek templomának őrzőivel. Oké de kik azok a Whillek?
  Az eredeti Csillagok Háborúja forgatókönyve szerint az egész történetnek R2-D2 és C-3PO a szemtanúi, ők azok akik mindenkit túlélnek és a távoli jövőben ők mesélik el a történetet a Whilleknek, akik pedig lejegyzik. 
A Whillek a galaxis krónikásai. A forgatókönyv munkacíme Whill Krónikák volt (Journal of the Whills).
  Alan Dean Foster filmregénye is, amit George Lucas neve alatt írt, egy Whill krónika idézettel nyit de a filmben a Whillekre már nem történik utalás.

  A Halálcsillag gyenge pontja

  Annak idején sokan kritizálták, hogy a Halálcsillagot fel tudja robbantani egy egyszerű, egyszemélyes vadászgép is úgy, hogy kilövi a szellőzőnyílást. Ezt sokan próbálták azóta is menteni de valljuk be ennek annak idején dramaturgiai nem pedig technikai okai voltak.
Most végre színvonalas magyarázatot kapunk erre. A Halálcsillag tervezője Galen Erso, az élete tönkretétele, felesége meggyilkolása és a birodalom elleni gyűlölete miatt, bosszúból elrejt egy hibát a gépezetben. A reaktormodulban van egy láthatatlan és instabil rész, ami ha csak egyetlen találatot is kap, láncreakciót indít el és megsemmisíti az egész bázist.
  Arra is választ kapunk, hogy miért 20 évig készült az űrállomás. Galen egy ponton visszavonult a fejlesztésektől és elvonult a világtól.  

  Sith templom

  A történet során eljutunk Darth Vader sith palotájába. Ilyet eddig csak a Klónok Háborúja sorozatban láthattunk.

  Zsivány Egyes


   A végső bevetésnél még a Lázadók között is néhányan fellázadnak és engedély nélkül elkötnek egy hajót. Az azonosításkor születik meg a csapat neve. A Zsivány azonosító valóban létezik a SW univerzumban. A Birodalom Visszavágban is használják.

  Chopper  Amikor elfognak egy birodalmi adást, miszerint lázadó tevékenység folyik a Scarifen, a háttérben elgurul Chopper, a Lázadók sorozat legendás asztro droidja.

  Segítsen Obi-Wan Kenobi...

  Mon Mothma és Bail Organa szenátor már azt tervezik, mit tegyenek majd a Halálcsillag terveivel. Mon Mothma rákérdez egy jedire, aki a Klón háborúban harcolt. Ő Kenobi tábornok. Organa pedig a lányát akarja felkérni közvetítőnek. Ő Leia hercegnő.

  SW-0608 teherszállító

  Dobja magát, hogy az SW micsoda de nem, Sebastian Weitz-re utal aki a film forgatókönyvírója, a szám pedig a fia születési dátuma. 

  Valami rossz érzés fogott el (I have a bad feeling about this).

  Ez a mondat az egy Új Remény óta minden filmben elhangzik
Itt K-2SO-t fogja el a rossz érzés, amikor belépnek a citadella liftjébe.

  A T-15-ös már elavult.

  A birodalmi rohamosztagosok ha beszélgetnek, minden filmben kockulnak és kütyükről van szó. Itt arról, hogy a T-15-ös hajó már elavult. Egyébként ez állandó téma a rohamosztagosok között és a filmekben oda is figyeltek a számozásra.

  Karabast!

  A Scarifi csatában egyszer csak megjelenik egy lépegető, ekkor az egyik lázadó, Pao elnyom egy Karabastot. A Karabast egy híres káromkodás a Csillagok háborúja: Lázadókból, ahol is Zeb alkalmazza lelkesen.

  A Szellem a flottában  Amikor a Lázadók a Scarifhez ugranak, látható a hajók között, a Lázadók animációs sorozat főhőseinek a hajója, a Szellem (Ghost).
Mivel a hajó nem azonosítható tökéletesen, a rajongók rákérdezték Pablo Hidalgonál, aki SW szakértő, ő készítette az enciklopédiát is a filmhez. Pablo egyértelműen azonosította a Szellemet. 

  Tervek kódnevei

  A halálcsillag tervei után böngészve Jyn különféle kódneveket olvas: Csillaggömb, Mark Omega, Pax Aurora. Háborús Palást, Prizma Fürt, Fekete Szablya.

  A Fekete vagy Sötét Szablya: Az első mandalori jedi, Tor Vizsla legendás kardja. A Lázadókban ismerjük meg, Sabine Wren kezdi el egyesíteni a segítségével a mandaloriakat.

  A Pörölyfejű korvett (Hammerhead Corvette)

  A scarifi csatában egymásba tolnak két birodalmi csillagrombolót egy pörölyfejű korvett segítségével. Ez egy legendás hajótípus a Lázadók sorozatból.

  Vader beszáll a buliba

  A lázadók letöltik a Halálcsillag tervrajzát és egy lemezre másolják. Közben Vader szintén átszáll a hajóra. Természetesen senkinek esélye sem volt ellene. Vader kis performansza nagyon jól sikerült. Engem nagyon emlékeztetett A Sith Nagyurak című könyv egy jelenetére. A könyv mellesleg a hivatalos kánon része.

  A Tantive IV

  Ahogy Vader elől menekítik a terveket, megváltoznak a falak és egy ismerős környezetbe kerülünk. Ez a Tantive IV, ami Leia hercegnő hajója. Sikerül lecsatlakoznia a nagyobb hajóról és a lázadók a tervekkel együtt elmenekülnek. Az Egy Új Reménynek pedig ez lesz a nyitó jelenete, egy birodalmi romboló üldözi a Tantive IV-et.
  Kis következetlenség a két film összekapcsolásában, hogy az Egy Új Reményben a Tantive IV egy diplomáciai hajó, nem lehet egyértelműen a lázadókhoz kötni és a tervrajzokhoz úgy jutnak, hogy elfognak egy adást. Az előzmények tekintetében viszont mindkét elem hibás, Vader biztosan tudja, hogy ezen a hajón vannak az adatok és azokat fizikailag lopták el.

  Leia hercegnő

  Az adatokat átadják őfelségének egy fehér ruhás hölgynek aki háttal áll. Tudjuk, hogy ő Leia de az őt játszó színésznő Carry Fisher az Egy Új Reményben 21 éves, ma pedig kereken 60. Első blikkre azt gondoltam nem fog megfordulni de ezúttal is bevállalták a készítők. Leia a második digitális karakter a filmben.

  Némi tanulság


  Első körben 21 utalást szedtem össze a filmből, ebből 7 az animációs sorozatokból (Klónok Háborúja, Lázadók) származik. 
Az látszik, hogy a Disney komolyan gondolja az univerzum építést, szépen összefésüli a szálakat.

  Miután a Disney átvette a Star Wars franchise-t, a Lázadók animációs sorozat volt az első alkotásuk, ami nagyon jól sikerült, a rajongók is rácsúsztak. 

  A nagyközönség viszont tévesen az Ébredő Erőt gondolta az első Disney munkának. Az Ébredő Erő, a történetben kimaradt 30 év miatt valóban felemásra sikeredett, igazából a következő rész lesz az igazi folytatás, abból tudjuk majd eldönteni, hogy a Disney képes lesz-e folytatni a történetet. 
Az Ébredő erőt ért negatív kritikákat két dolog hajtották, az emberek nem értették mit okoz a 30 év kiesés, másrészt azt gondolták ez az első Disney film, erre kell figyelni, majd ezt kell lehúzni.

  A harmadik mű pedig a Zsivány Egyes lett, ami szintén jól sikerült. De nem mindenki tudja majd hová tenni, ha el akarnám helyezni, akkor azt mondanám, hogy a Klónok Háborúja és a Lázadók folytatása. Miközben a legtöbb néző, az alkalmi rajongók majd az Egy Új Reményhez akarják majd hasonlítani. 

  Szóval az már most látszik, hogy a Disney jobban tudja kezelni az átkötő történeteket.
  Egy másik tanulság, hogy az animációs filmeket és a kánonba szereplő könyveket komolyan kell venni, mert ezekre épül az új univerzum. Azok fogják ezt igazán érteni, akik legalább a sorozatokat látták.
  Ezzel a Disney a fiataloknak, akik a sorozatokon keresztül kapcsolódtak be és a rajongóknak kedvez.
Akik pedig csak a mozifilmek idejére jönnek rá, hogy rajongók, el fogják veszíteni a fonalat.

  (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10.)  A legjobb kikacsintások | Zsivány Egyes | Csillagok Háborúja | Filmajánló
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: