Címlap Blog zoli Könyvajánló: Könyvek amik megváltoztatták az életemet

2017.08.10 13:43:50
zoli


  A könyv az emberiség legnagyobb találmánya és egyben az emberi kultúra legnagyobb teljesítménye.
  Nincs ennél hordozhatóbb, rugalmasabb adattároló. Még az elektromos könyvek is tartják a papír könyvek szerkezeti felépítését jól mutatva, hogy a könyv egy tovább nem fejleszthető formátum. Nem lehet benne további paradigmaváltást elérni, mert a könyv maga a paradigmaváltás.

  A könyv a tudatunkra kifejtett hatása is egyedülálló. Nincs még egy ilyen egyszerű eszköz, ami ilyen gyorsan és hatékonyan repítene minket relaxációba vagy meditációba. Valószínűleg a könyvolvasás a meditáció leghétköznapibb formája.
  Az olvasott történet a saját tudatunk hangján szólal meg, elsiklunk afelett amire még nem vagyunk felkészülve, rádöbbenünk arra ami éppen a következő lépés számunkra és hevesen bólogatunk arra, amit már értünk.
  A könyv aktív közreműködést kíván, akarva-akaratlanul mi leszünk a történet rendezői, mi válogatjuk a helyszínt, a színészeket, a hangokat és a zenét. Lefordítjuk az egészet a saját belső világunkra.

  Ez az a kölcsönhatás, ami miatt egy könyv annyi történetté válik, ahányan olvasták. És itt kezdődik a könyvek utóélete is, mert sok gondolatot nem a könyv tartalmaz, hanem a könyv indít el bennünk. Ez végül meghatározóbbá válik, mint a könyv maga.

  Néhány könyv pedig fenekestül felforgatja az életünket, olyan dolgokat látunk meg általa, amiket addig nem, egy új világ nyílik ki előttünk.
  Most azokat a könyveket mutatom be amik a legnagyobb hatást gyakorolták rám, reménykedve abban, hogy másoknak is megtetszenek vagy arra tudok inspirálni másokat, hogy összeírják és közreadják vagy felkutassák azokat a könyveket amik képesek erre.  

  Alkotó Álom

  Író/k: Kaleb Utecht, Paul Tholey
  Kiadó: Bioenergetic

  „Az álom is személyiségem része, Olyan valódi, amilyen én magam vagyok."
Erhard Hain


  Nekem ez volt az első könyv a tudatos álmodásról, előtte bár voltak spontán tudatos álmaim, nem ismertem fel őket, azt hittem hogy ez csak legenda. Mindmáig ezt tartom a legjobb műnek a témában. Racionális, tanulható, fejleszthető és minden tudományossága mellett nyitott az ősi kultúrákra, módszerekre és megközelítésekre.
  Tudatos álomban lehetőséget kapunk arra, hogy biztonságos körülmények között ismerkedjünk önmagunkkal, különösen a nem tudatos és nem integrált tudatrészeinkkel, amik álomalakok formájában jelennek meg.

  Bhaktivedanta Book Trust sorozat
  Író: Bhaktivedanta Prabhupada
  Kiadó: Bhaktivedanta Book Trust
  Első könyv: Bhagavad-gítá  A BBT kiadó Sríla Prabhupáda könyveinek a kiadója. 
Ő volt az első indiai lelki tanítómester, aki sikeresen be tudta mutatni a bhakti yogát, vagyis az odaadás útját a nyugati embernek. Ugyanakkor az általa alapított szervezet, a Krisna-tudatú mozgalom (ISKCON), legjobban Indiában terjed. Az ősi, bengáli vaisnava (Visnu-, Krisna-hívő) hagyomány bemutatásán kívül egyedülálló könyvgyűjteményt hozott létre.

  „Mindenki elérheti a tökéletességet, ha a rá jellemző tulajdonságoknak megfelelő munkát végzi. Halld most Tőlem, hogyan lehetséges ez!” Bhagavad-gítá 18.45.

  Az első könyve a Bhagavad-gítá volt, amit nem csak lefordított, hanem magyarázatokkal is ellátott. A magyarázatok felölelik a védikus írások és az előző korok lelki tanítómestereinek a kommentárjainak a legjavát. Nekem ez volt az első írás, ami érthetően, következetesen és a gyakorlatba átültethetően magyarázta el a védikus filozófiát.
  Fordítói módszere, a szanszkrit szöveg, a szavak egyenkénti fordítása, a vers fordítása és a hozzá fűzött magyarázat, mára etalonná vált.

  Boldog Élet Törvényei
  Író: Oleg Torszunov
  Kiadó: Active Vision

  Oleg Torszunov egy orosz áyurvédikus pszichológus.
Az áyurvéda az Indiában fennmaradt ősi gyógyászat szövege és az ahhoz tartozó hagyomány.
Első könyve az idő természetét mutatja be az áyurvédikus időbeosztásban, valamint a szervezetre és az elmére, végső soron az egészségre gyakorolt hatását. A könyv közérthető, néha szájbarágós de megvilágító erejű módon mutatja be az idő természetét.

  Chi Kung
  Író: Yang Jwing-Ming
  Kiadó: Lunarimpex Kiadó

  Jwing-Ming (kb: Juing-Ming) nagy érdeme, hogy rendet vág a kínai, taoista gyakorlatok erdejében és rendszerezi is azokat. Ezt előtte talán senki sem tette meg, vagy ha igen akkor jól titkolta. Leírja a csikung gyakorlatok biológiai és szellemi hatásait. Legnagyobb érdeme az, hogy fejleszthető képet ad, amibe más olvasmányokat is el tudunk majd helyezni. 

  Életed Története
  Író: Ted Chiang
  Kiadó: Agave

  "A látható világegyetem egy nyelv, rendkívül kétértelmű nyelvtannal. Minden fizikai jelenség egy kijelentés, amelyet két teljesen eltérő módon lehet értelmezni, az oksági és a teleologikus elvek mentén, és mindegyik jogos, és egyik sem kizárható, függetlenül attól, mennyire adott a szövegösszefüggés." 

  Először a novellából készült filmet (Érkezés) láttam és nagyon tartottam a könyv elolvasásától, pedig a könyv ugyanolyan döbbenetes mint a film. Nyilván a film látványosabb volt de a könyv több teológiát, filozófiát, fizikát és nyelvtant tartalmazott, mindezt érdekfeszítő, szórakoztató módon.

  Futni születtünk
  Író: Christopher McDougall
  Kiadó: Park KiadóElső futósarum

  "Láb- és térdsérüléseink jelentős részének az az oka, hogy olyan cipőben futunk, amely elsorvasztja lábunk izmait, túlpronálást és térdproblémákat okoz. Amíg a Nike 1972-ben elő nem állt a modern futócipővel, az emberek kifejezetten vékony talpú cipőben futottak, a lábuk erős volt, és jóval ritkábban fordult elő térdsérülések." 
Daniel Liebermann, a Harvard biológiai antropológiai professzora


  A Futni Születtünk több szálon fut (elnézést): láthatjuk egy hosszútávfutó újságíró felépülését a sérüléseiből a megfelelő technika megtalálásával, ellátogatunk a mexikói Rarámurikhoz (Tarahumárák), akik a legjobb ultrafutók a világon, megismerkedhetünk az egyik legvadabb futóverseny a Leadville Trail 100 történetével. Valamint olvashatunk a legnagyobb ultrafutó legendákról, akik mind nagyon hasonló utat futottak be (elnézést) az ideális futótechnika megtalálásához. Ehhez jön némi történelem, biológia és biodinamika is szórakoztató módon, röviden. És maga a döbbenet: nem a futás okozza a futósérüléseket, hanem a modern futócipő.
  A Futni Születtünk elképesztően erős és magával ragadó paradigmaváltó könyv.

  "Minden, amit a tarahumárákról megtudtam, kőkorszakinak tetszett, mégis csúfondárosan eredményes és idegesítően megfoghatatlan volt, akár egy zen mester találós kérdése. A legvagányabb emberek a legszelídebbek; a leginkább igénybe vett lábak a legruganyosabbak; a legegészségesebbek élnek a legsilányabb étrenden; az írástudatlanok a legbölcsebbek; és azok szórakoznak a legönfeledtebb örömmel, akik a legkeményebben dolgoznak."
Christopher McDougall 

  Használható Enneagram
  Író: Vörös Ákos
  Kiadó: Ezo tér

  "Nem kell, hogy tökéletes legyél, elég ha önmagad vagy."
Vörös Ákos


  Az enneagram eredete homályba vész. Az biztos, hogy jezsuita szerzetesek találtak rá a szufiknál és így közvetítették nyugatra, ahol pszichológusok felismerték benne az emberei tudat, karakter szintű térképét. 
A karakter egy tudattalan tudatstruktúra, ami sérülésekből és beidegződésekből áll, mivel nem vagyunk róla tudatosak, anélkül irányít minket, hogy tudnánk róla. Minden ember besorolható 9 karaktertípusba, ami megadja az életfeladatát, a gyengeségeit és az erősségeit. Hasonlóan egy szerephez, aminek nem az a célja, hogy azonosuljunk vele hanem az, hogy a segítségünkre legyen.
A legtöbb enneagram könyv adós marad a karakter kialakulásának és működésének a leírásával, valamint nem építenek fel racionális módszereket a karaktertípusok meghatározására.
Vörös Ákos könyve és workshopjai pont ebben erősek. Világviszonylatban is megállja a helyét.

  Jézus dinasztia
  Író: James D. Tabor
  Kiadó: JLX

  Szerintem a nyugati kultúra alapjaihoz öt eseményt meg megértenünk.
  Az első IV. Amenhotep fáraó reformja, aki hatályon kívül helyezte az Amon papságot és bevezetett egy új Istent, Atont, aki nem mellesleg az egyetlen igaz isten. Későbbi nevén Ehnaton reformja nem teológiai jellegű volt, hanem politikai, így tudta leszerelni a túl nagy hatalmú papokat. A kísérlet elbukott de az ötlet megmaradt.
  A zsidó törzsek Ehnaton technikáját továbbfejlesztették és centralizálták a törzseket, a templomokat, az áldozatokat. Betiltották az otthoni bálványokat ám a központi templomban a bálványimádat tovább folyt. Viszont a zsidók elvesztették a hazájukat, így a nemzetek között továbbra is a sokistenhit volt elterjedve. Bár a kazárok átvették a zsidó vallást, csakhamar ők is elveszítették a hazájukat de ők nem maradtak fenn nélküle és eltűntek a történelem színpadáról.
  Jézus, mint annyi más zsidó próféta bírálta és megpróbálta megreformálni a zsidó kultúrát, azonban a politikai állásfoglalásaiért kivégezték. Semmilyen korabeli információnk nincs arról, hogy feltámadt volna.
  Viszont a rómaiak is hasonló problémával néztek szembe mint az elődeik, szükségük volt egy vallásos és centralizált államstruktúrára. Az új vallás a kereszténység lett. Mivel a grékoromán birodalomban minden hős szent, szűz, anyaistennőtől született, valamely istenség volt az apukája és legalább egyszer meghalt és feltámadt, Páltól kezdve folyamatos volt a Krisztiánizmus romanizálása. Szent Máriától szűz lett, a Jézus jelenésekből testben való feltámadás és így tovább,
A zsidók ezért sem fogadták el Jézust, mert az Ószövetség alapján ők egy Istenkirályt vártak. A zsidó kultúrában teljesen értelmetlen volt szűztől születni, ahol a rabbiknak és a prófétáknak is volt feleségük. Nem várták a megváltótól a feltámadást sem. Erre sem is a zsidó, hanem a római kultúrkör ad magyarázatot. 
A leginkább valósághűen a zsidók és a muszlimok látták Jézus alakját, egy zsidó próféta, akit bár megöltek a tanítása tovább élt. Bár ironikus módon a Kereszténység erkölcsi vívmányai nem Jézustól, hanem a kor erkölcsi elvárásaitól származtak, a kereszténység csak az öntőforma volt.

  (Az ötödik esemény a reformációval kezdődött. A kereszténység kettészakadt és a két öntőforma elkülönült egymástól. A katolikus egyház lett a konzervatív, a református pedig a humanista vonal. Az állam és az egyház szétválásával ezt örökölte meg a politika, ahol két oldal áll szemben egymással. A jobb oldali, keresztény, konzervatív és a bal oldali, ateista, liberális oldal. Természetesen ennek semmi létjogosultsága sincs, ez egy ötszáz éve elavult rendszer, ami nagyon jól rámutat a hatalomgyakorlás főbb eszközeire.)

  James D. Tabor könyve Jézusról az emberről szól. Gondosan elemezte a bibliai iratokat, a kánonból kimaradt műveket és a korabeli szövegeket. Ezek alapján bemutatja a legjelentősebb változtatásokat és felkínál néhány régészeti alternatívát Jézus származását, családját illetően. Mindezt egyébként meglepő tisztelettel, a kereszténységen nem gúnyolódva de kíméletlen őszinteséggel teszi.
  Nekem ez egyike volt azon olvasmányaimnak aminek nagyobb utóélete volt, mint azt a mű indokolta volna. Azért került bele a listába mert hasonló gondolataim voltak és hatására újabbak születtek, amik mesze túlmutatnak a könyvön.

  Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
  Író: Stephen R. Covey
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Covey könyvének nagy előnye, hogy két részre osztja az önfejlesztő irodalmat és képzést.
  Az egyik kategória a személyiségetika, ami mindig is nagyon divatos volt de ma különösen az. E szerint mindenki az lehet ami akar, olyanná alakítja magát amilyenné akarja. A sikert külső eszközökkel akarja beteljesíteni.
  Az író a jellemetika mellett foglal állást, ami önmagunk megtalálásáról, nem pedig kitalálásáról szól, a külső sikert pedig a belső sikerre alapozza. Tehát a természetünk szerinti tevékenységünkben önmagunkban kell sikeresnek és elégedettnek lennünk, a külső siker, a társadalom felé nyitás csak ezután következik.

  Milliomos Agy
  Író: Thomas J. Stanley
  Kiadó: Alexandra

  A Milliomos Agy radikálisan máshogy közelít a gazdasághoz mint azt megszokhattuk. Egyik legfontosabb fogalma a nettó milliomos. A hagyományos vállalkozók között sok a bruttó milliomos, nagy bevétele van, nagy költségei vannak, nagy lábon él, amíg a pénzforgás az életében zavartalan de ha megakad az egész pénzügyi rendszere összeomlik. A nettó milliomosnak nincs akkora forgalma de nincsenek akkora kiadásai sem, így paradox módon több pénzt tud megtakarítani, ráadásul nem él nagy lábon sem. Ebből ered a nettó milliomosok szokásainak a vizsgálata, akik sok esetben látszólag azért olvadnak bele a középosztályba, mert olyan dolgokat akarnak birtokolni, amik könnyen pótolhatóak. Például egy szép, nyugodt, feltörekvő helyen vesznek házat, amit ha el kell adni akkor nyereséggel és gyorsan lehet értékesíteni. Megtehetnék de még sem mennek drága környékre és nehezen eladható, egyedi házakba. A könyv ezeket a paradigmaváltó szokásokat veszi sorra, amik nem csak milliomosoknak válnak be.

  Nagy Dobás
  Író: Michael Lewis
  Kiadó: Alinea

  A Nagy Dobás a 2008-as hitelválságról szól és a szintén zseniális és azonos című film alapjául szolgált. A dokumentumtörténet könnyen érthető, szórakoztató és megdöbbentően hatásos módon mutatja be a gazdaság működését, a nagy gazdasági szereplőket és elképesztő nemtörődömségüket. Valamint néhány olyan embert aki az egész válságot előre látta és olyat csinált amit soha, senki, a bedönthetetlennek hitt lakáshitelpiac ellen fogadtak.
  Az elképesztő történet mellett többször visszatér a befektetések alapeszméje. Olyan dologba jó fektetni, ami ha veszít akkor keveset veszítünk de ha nyer akkor sokat nyerünk.
Engem ez a történet inspirált a kriptovalutákkal való megismerkedésre. 

  Sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye
  Író: Hyrum Smith
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Hyrum Smith szakít azzal a hagyománnyal, hogy takarékoskodjunk az időnkkel apró trükkökön keresztül. Abból indul ki, hogy az ideális időmegtakarításhoz tudnunk kell mi a célunk, különben mihez képest takarékoskodunk vagy mire fordítjuk? A célhoz pedig logikusan végig kell gondolnunk, hogy mi az értékrendünk, mi a motivációnk és ennek mi lesz az eredménye.
  Az egész könyv olyan mintha Covey könyvét olvasnánk csak pepitában. Egyébként a két író és előadó megtalálta egymást és közös céget is alapítottak.

  (Utolsó frissítés: 2017. 08. 17.)  könyvajánló
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: