Címlap Blog Címke: hivatás


Címke: hivatás

2011.02.13 15:44:49
zoli


  A hivatásválasztás és a lottózás között egy nagyon bizarr kapcsolat van, amire egyszer egy matematikussal való beszélgetésem közben döbbentem rá.
Nemrég olvastam ezzel kapcsolatban egy érdekes hírt, hogy érthető legyen a bizarr kapcsolat, előbb megosztom a gondolatmenetet, utána pedig a hírt.

  Részlet: A hivatásválasztás

  A modern kultúrában a hivatásválasztás  a lottózáshoz hasonlít.
  A lottózás során az emberek egymás ellen játszanak.
Mindenki megpróbálja kitalálni a nyerő számokat.
Minden számkombináció kihúzására ugyanakkora esély van.
De nem mindegy, hogy mennyien játszották meg a nyerő számokat.
Vegyük példának azt, hogy rengeteg ember lottózik a születésnapja dátumaival.
A születésnap dátumai a számításba jöhető számtartomány csak egy kis részét fedik le.
2011-ben a legidősebb lottózók sem valószínű, hogy idősebbek 60-70 évesnél, tehát az 41-51 alatti számok ilyenkor nincsenek lefedve -mert a lottózók többsége nem 1941 előtt született. A hónapok száma miatt 12-től felfelé lévő számok, a hónap napjai miatt a 31-től felfelé lévő számok nincsenek lefedve. Ezért sok lottós, sok szelvényén, ugyanazok a számtartományok az aktívak.
Ha egy dátum egyben demográfiai csúcsérték is és sokan születtek egy dátumon és ezt a számkombinációt húzzák ki akkor a nyeremény nagyon sok ember között fog eloszlani.
Volt már ilyen nem is egyszer a lottózás történetében, amikor hatalmas összeg oszlott filléres összegekre. Előfordult öngyilkosság is, amikor valaki azt hitte viszi a sok millió dolláros nyereményt és kifizetéskor szembesült vele, hogy itt csak zsebpénzről van szó. A szerencsejáték fogadóirodáknak pedig nem kevés idejükbe és energiájukba került elmagyarázni a nyerteseknek, hogy valójában hol hibáztak. Ma már a legegyértelműbb hibákra maguk a fogadóirodák hívják fel a figyelmet pl. arra, hogy nem érdemes egymás után következő számokat megjátszani, mivel pl. Magyarországon ilyeneket sosem húztak még ki.
Profi lottójátékosok ezért véletlenszám-generátort használnak. Minden szánkombinációt ugyanazzal az eséllyel húznak ki de a véletlenszám-generátor miatt így a nagy nyereményt valószínűleg egy ember fogja elvinni.
  A hivatás választásnál a szülők egymás ellen játszanak.
Mindenki megpróbálja kitalálni, hogy mi lesz a nyerő szakma a következő évtizedekben.
Az ez irányú információk a legtöbb ember esetében ugyanonnan származik: bulvársajtó, „hozzáértő” szomszéd, azonos információk alapján kigondolt logikus következtetés.
Így abban a szakmában nagy túlkínálat, míg más szakmákban pedig hiány alakulhat ki.
A már megszerzett szakma pénzbe került, némelyik kifejezetten sok pénzbe, az átképzés újabb összegeket ró az emberekre, így a társadalomra. Van ennek bármiféle értelme?
Az átlagosan informáltak gyermekei veszítenek, a jól informáltak gyermekei nyernek egy jól fizető állást...
...és egy boldogtalan életet mivel választott hivatásuk nem született adottságaikhoz és érdeklődésükhöz lett igazítva. Senki nem lehet boldog egy olyan szakmában amit azért végez, mert abban jó pénz van de még egy ilyen szakmán belül is helyezkedhetett volna előnyösebben ha figyelembe veszi az érdeklődési körét.
Pedig ha mindenki azt a hivatást végezné amihez születési adottságai és érdeklődése köti az szavatolná a gazdaság természetes egyensúlyát.
  Van valami bizarr abban, hogy a fogyasztói kultúra hivatásválasztási szokásai ennyire hasonlóak a szerencsejátékhoz. És sokan az életben való boldoguláshoz a legfontosabb elemnek a szerencsét tartják. De ahogy a pénzszerzésben, úgy a hivatásválasztásban sem a szerencse vagy szerencsejáték a leghatékonyabb és legszélesebb körű lehetőség. Egy-két esetben, kis statisztikai előfordulásban működhet de társadalmi szinten erre nem lehet építeni.
  Ezért nagyon fontos, hogy a célállítás és a hivatásválasztás valós születési adottságra és az ezen alapuló természetes érdeklődésre épüljön.

  A hír: Kihúzták a Lost számait(http://coffeecup.hu / Kedvenc háttérkép oldalaim: CoffeeCup)

  A Lost a televíziózás történelmének egyik legsikeresebb sorozata volt.
A sorozatban szerepel egy misztikus számsorozat, ami elsőként egy Hurley nevű karakter életét forgatja fel, a híres számok a következőek: 4, 8, 15, 16, 23, 42.
Nem túl meglepő módon sok Lost rajongó kezdett el ezekkel a számokkal lottózni, amikből négyet 2011. 01. 04.-én a Mega-Millions sorsoláson ki is húztak: 4, 8, 15, 25, 47, 42. Hab a tortán, hogy nem csak kihúzták őket de ráadásul abban a sorrendben ahogy a filmben is szerepelt és a 42-es a filmben is jokerszám volt.
A számokat olyan sokan játszották meg (9078-an), hogy a nyeremény fejenként 150 dollárra csökkent.


  természetes célállítás | hivatás
Hozzászólások 0Találatok: 2917