Címlap Blog Címke: könyvajánló


Címke: könyvajánló

2017.08.10 13:43:50
zoli


  A könyv az emberiség legnagyobb találmánya és egyben az emberi kultúra legnagyobb teljesítménye.
  Nincs ennél hordozhatóbb, rugalmasabb adattároló. Még az elektromos könyvek is tartják a papír könyvek szerkezeti felépítését jól mutatva, hogy a könyv egy tovább nem fejleszthető formátum. Nem lehet benne további paradigmaváltást elérni, mert a könyv maga a paradigmaváltás.

  A könyv a tudatunkra kifejtett hatása is egyedülálló. Nincs még egy ilyen egyszerű eszköz, ami ilyen gyorsan és hatékonyan repítene minket relaxációba vagy meditációba. Valószínűleg a könyvolvasás a meditáció leghétköznapibb formája.
  Az olvasott történet a saját tudatunk hangján szólal meg, elsiklunk afelett amire még nem vagyunk felkészülve, rádöbbenünk arra ami éppen a következő lépés számunkra és hevesen bólogatunk arra, amit már értünk.
  A könyv aktív közreműködést kíván, akarva-akaratlanul mi leszünk a történet rendezői, mi válogatjuk a helyszínt, a színészeket, a hangokat és a zenét. Lefordítjuk az egészet a saját belső világunkra.

  Ez az a kölcsönhatás, ami miatt egy könyv annyi történetté válik, ahányan olvasták. És itt kezdődik a könyvek utóélete is, mert sok gondolatot nem a könyv tartalmaz, hanem a könyv indít el bennünk. Ez végül meghatározóbbá válik, mint a könyv maga.

  Néhány könyv pedig fenekestül felforgatja az életünket, olyan dolgokat látunk meg általa, amiket addig nem, egy új világ nyílik ki előttünk.
  Most azokat a könyveket mutatom be amik a legnagyobb hatást gyakorolták rám, reménykedve abban, hogy másoknak is megtetszenek vagy arra tudok inspirálni másokat, hogy összeírják és közreadják vagy felkutassák azokat a könyveket amik képesek erre.  

  Alkotó Álom

  Író/k: Kaleb Utecht, Paul Tholey
  Kiadó: Bioenergetic

  „Az álom is személyiségem része, Olyan valódi, amilyen én magam vagyok."
Erhard Hain


  Nekem ez volt az első könyv a tudatos álmodásról, előtte bár voltak spontán tudatos álmaim, nem ismertem fel őket, azt hittem hogy ez csak legenda. Mindmáig ezt tartom a legjobb műnek a témában. Racionális, tanulható, fejleszthető és minden tudományossága mellett nyitott az ősi kultúrákra, módszerekre és megközelítésekre.
  Tudatos álomban lehetőséget kapunk arra, hogy biztonságos körülmények között ismerkedjünk önmagunkkal, különösen a nem tudatos és nem integrált tudatrészeinkkel, amik álomalakok formájában jelennek meg.

  Bhaktivedanta Book Trust sorozat
  Író: Bhaktivedanta Prabhupada
  Kiadó: Bhaktivedanta Book Trust
  Első könyv: Bhagavad-gítá  A BBT kiadó Sríla Prabhupáda könyveinek a kiadója. 
Ő volt az első indiai lelki tanítómester, aki sikeresen be tudta mutatni a bhakti yogát, vagyis az odaadás útját a nyugati embernek. Ugyanakkor az általa alapított szervezet, a Krisna-tudatú mozgalom (ISKCON), legjobban Indiában terjed. Az ősi, bengáli vaisnava (Visnu-, Krisna-hívő) hagyomány bemutatásán kívül egyedülálló könyvgyűjteményt hozott létre.

  „Mindenki elérheti a tökéletességet, ha a rá jellemző tulajdonságoknak megfelelő munkát végzi. Halld most Tőlem, hogyan lehetséges ez!” Bhagavad-gítá 18.45.

  Az első könyve a Bhagavad-gítá volt, amit nem csak lefordított, hanem magyarázatokkal is ellátott. A magyarázatok felölelik a védikus írások és az előző korok lelki tanítómestereinek a kommentárjainak a legjavát. Nekem ez volt az első írás, ami érthetően, következetesen és a gyakorlatba átültethetően magyarázta el a védikus filozófiát.
  Fordítói módszere, a szanszkrit szöveg, a szavak egyenkénti fordítása, a vers fordítása és a hozzá fűzött magyarázat, mára etalonná vált.

  Boldog Élet Törvényei
  Író: Oleg Torszunov
  Kiadó: Active Vision

  Oleg Torszunov egy orosz áyurvédikus pszichológus.
Az áyurvéda az Indiában fennmaradt ősi gyógyászat szövege és az ahhoz tartozó hagyomány.
Első könyve az idő természetét mutatja be az áyurvédikus időbeosztásban, valamint a szervezetre és az elmére, végső soron az egészségre gyakorolt hatását. A könyv közérthető, néha szájbarágós de megvilágító erejű módon mutatja be az idő természetét.

  Chi Kung
  Író: Yang Jwing-Ming
  Kiadó: Lunarimpex Kiadó

  Jwing-Ming (kb: Juing-Ming) nagy érdeme, hogy rendet vág a kínai, taoista gyakorlatok erdejében és rendszerezi is azokat. Ezt előtte talán senki sem tette meg, vagy ha igen akkor jól titkolta. Leírja a csikung gyakorlatok biológiai és szellemi hatásait. Legnagyobb érdeme az, hogy fejleszthető képet ad, amibe más olvasmányokat is el tudunk majd helyezni. 

  Életed Története
  Író: Ted Chiang
  Kiadó: Agave

  "A látható világegyetem egy nyelv, rendkívül kétértelmű nyelvtannal. Minden fizikai jelenség egy kijelentés, amelyet két teljesen eltérő módon lehet értelmezni, az oksági és a teleologikus elvek mentén, és mindegyik jogos, és egyik sem kizárható, függetlenül attól, mennyire adott a szövegösszefüggés." 

  Először a novellából készült filmet (Érkezés) láttam és nagyon tartottam a könyv elolvasásától, pedig a könyv ugyanolyan döbbenetes mint a film. Nyilván a film látványosabb volt de a könyv több teológiát, filozófiát, fizikát és nyelvtant tartalmazott, mindezt érdekfeszítő, szórakoztató módon.

  Futni születtünk
  Író: Christopher McDougall
  Kiadó: Park KiadóElső futósarum

  "Láb- és térdsérüléseink jelentős részének az az oka, hogy olyan cipőben futunk, amely elsorvasztja lábunk izmait, túlpronálást és térdproblémákat okoz. Amíg a Nike 1972-ben elő nem állt a modern futócipővel, az emberek kifejezetten vékony talpú cipőben futottak, a lábuk erős volt, és jóval ritkábban fordult elő térdsérülések." 
Daniel Liebermann, a Harvard biológiai antropológiai professzora


  A Futni Születtünk több szálon fut (elnézést): láthatjuk egy hosszútávfutó újságíró felépülését a sérüléseiből a megfelelő technika megtalálásával, ellátogatunk a mexikói Rarámurikhoz (Tarahumárák), akik a legjobb ultrafutók a világon, megismerkedhetünk az egyik legvadabb futóverseny a Leadville Trail 100 történetével. Valamint olvashatunk a legnagyobb ultrafutó legendákról, akik mind nagyon hasonló utat futottak be (elnézést) az ideális futótechnika megtalálásához. Ehhez jön némi történelem, biológia és biodinamika is szórakoztató módon, röviden. És maga a döbbenet: nem a futás okozza a futósérüléseket, hanem a modern futócipő.
  A Futni Születtünk elképesztően erős és magával ragadó paradigmaváltó könyv.

  "Minden, amit a tarahumárákról megtudtam, kőkorszakinak tetszett, mégis csúfondárosan eredményes és idegesítően megfoghatatlan volt, akár egy zen mester találós kérdése. A legvagányabb emberek a legszelídebbek; a leginkább igénybe vett lábak a legruganyosabbak; a legegészségesebbek élnek a legsilányabb étrenden; az írástudatlanok a legbölcsebbek; és azok szórakoznak a legönfeledtebb örömmel, akik a legkeményebben dolgoznak."
Christopher McDougall 

  Használható Enneagram
  Író: Vörös Ákos
  Kiadó: Ezo tér

  "Nem kell, hogy tökéletes legyél, elég ha önmagad vagy."
Vörös Ákos


  Az enneagram eredete homályba vész. Az biztos, hogy jezsuita szerzetesek találtak rá a szufiknál és így közvetítették nyugatra, ahol pszichológusok felismerték benne az emberei tudat, karakter szintű térképét. 
A karakter egy tudattalan tudatstruktúra, ami sérülésekből és beidegződésekből áll, mivel nem vagyunk róla tudatosak, anélkül irányít minket, hogy tudnánk róla. Minden ember besorolható 9 karaktertípusba, ami megadja az életfeladatát, a gyengeségeit és az erősségeit. Hasonlóan egy szerephez, aminek nem az a célja, hogy azonosuljunk vele hanem az, hogy a segítségünkre legyen.
A legtöbb enneagram könyv adós marad a karakter kialakulásának és működésének a leírásával, valamint nem építenek fel racionális módszereket a karaktertípusok meghatározására.
Vörös Ákos könyve és workshopjai pont ebben erősek. Világviszonylatban is megállja a helyét.

  Jézus dinasztia
  Író: James D. Tabor
  Kiadó: JLX

  Szerintem a nyugati kultúra alapjaihoz öt eseményt meg megértenünk.
  Az első IV. Amenhotep fáraó reformja, aki hatályon kívül helyezte az Amon papságot és bevezetett egy új Istent, Atont, aki nem mellesleg az egyetlen igaz isten. Későbbi nevén Ehnaton reformja nem teológiai jellegű volt, hanem politikai, így tudta leszerelni a túl nagy hatalmú papokat. A kísérlet elbukott de az ötlet megmaradt.
  A zsidó törzsek Ehnaton technikáját továbbfejlesztették és centralizálták a törzseket, a templomokat, az áldozatokat. Betiltották az otthoni bálványokat ám a központi templomban a bálványimádat tovább folyt. Viszont a zsidók elvesztették a hazájukat, így a nemzetek között továbbra is a sokistenhit volt elterjedve. Bár a kazárok átvették a zsidó vallást, csakhamar ők is elveszítették a hazájukat de ők nem maradtak fenn nélküle és eltűntek a történelem színpadáról.
  Jézus, mint annyi más zsidó próféta bírálta és megpróbálta megreformálni a zsidó kultúrát, azonban a politikai állásfoglalásaiért kivégezték. Semmilyen korabeli információnk nincs arról, hogy feltámadt volna.
  Viszont a rómaiak is hasonló problémával néztek szembe mint az elődeik, szükségük volt egy vallásos és centralizált államstruktúrára. Az új vallás a kereszténység lett. Mivel a grékoromán birodalomban minden hős szent, szűz, anyaistennőtől született, valamely istenség volt az apukája és legalább egyszer meghalt és feltámadt, Páltól kezdve folyamatos volt a Krisztiánizmus romanizálása. Szent Máriától szűz lett, a Jézus jelenésekből testben való feltámadás és így tovább,
A zsidók ezért sem fogadták el Jézust, mert az Ószövetség alapján ők egy Istenkirályt vártak. A zsidó kultúrában teljesen értelmetlen volt szűztől születni, ahol a rabbiknak és a prófétáknak is volt feleségük. Nem várták a megváltótól a feltámadást sem. Erre sem is a zsidó, hanem a római kultúrkör ad magyarázatot. 
A leginkább valósághűen a zsidók és a muszlimok látták Jézus alakját, egy zsidó próféta, akit bár megöltek a tanítása tovább élt. Bár ironikus módon a Kereszténység erkölcsi vívmányai nem Jézustól, hanem a kor erkölcsi elvárásaitól származtak, a kereszténység csak az öntőforma volt.

  (Az ötödik esemény a reformációval kezdődött. A kereszténység kettészakadt és a két öntőforma elkülönült egymástól. A katolikus egyház lett a konzervatív, a református pedig a humanista vonal. Az állam és az egyház szétválásával ezt örökölte meg a politika, ahol két oldal áll szemben egymással. A jobb oldali, keresztény, konzervatív és a bal oldali, ateista, liberális oldal. Természetesen ennek semmi létjogosultsága sincs, ez egy ötszáz éve elavult rendszer, ami nagyon jól rámutat a hatalomgyakorlás főbb eszközeire.)

  James D. Tabor könyve Jézusról az emberről szól. Gondosan elemezte a bibliai iratokat, a kánonból kimaradt műveket és a korabeli szövegeket. Ezek alapján bemutatja a legjelentősebb változtatásokat és felkínál néhány régészeti alternatívát Jézus származását, családját illetően. Mindezt egyébként meglepő tisztelettel, a kereszténységen nem gúnyolódva de kíméletlen őszinteséggel teszi.
  Nekem ez egyike volt azon olvasmányaimnak aminek nagyobb utóélete volt, mint azt a mű indokolta volna. Azért került bele a listába mert hasonló gondolataim voltak és hatására újabbak születtek, amik mesze túlmutatnak a könyvön.

  Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
  Író: Stephen R. Covey
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Covey könyvének nagy előnye, hogy két részre osztja az önfejlesztő irodalmat és képzést.
  Az egyik kategória a személyiségetika, ami mindig is nagyon divatos volt de ma különösen az. E szerint mindenki az lehet ami akar, olyanná alakítja magát amilyenné akarja. A sikert külső eszközökkel akarja beteljesíteni.
  Az író a jellemetika mellett foglal állást, ami önmagunk megtalálásáról, nem pedig kitalálásáról szól, a külső sikert pedig a belső sikerre alapozza. Tehát a természetünk szerinti tevékenységünkben önmagunkban kell sikeresnek és elégedettnek lennünk, a külső siker, a társadalom felé nyitás csak ezután következik.

  Milliomos Agy
  Író: Thomas J. Stanley
  Kiadó: Alexandra

  A Milliomos Agy radikálisan máshogy közelít a gazdasághoz mint azt megszokhattuk. Egyik legfontosabb fogalma a nettó milliomos. A hagyományos vállalkozók között sok a bruttó milliomos, nagy bevétele van, nagy költségei vannak, nagy lábon él, amíg a pénzforgás az életében zavartalan de ha megakad az egész pénzügyi rendszere összeomlik. A nettó milliomosnak nincs akkora forgalma de nincsenek akkora kiadásai sem, így paradox módon több pénzt tud megtakarítani, ráadásul nem él nagy lábon sem. Ebből ered a nettó milliomosok szokásainak a vizsgálata, akik sok esetben látszólag azért olvadnak bele a középosztályba, mert olyan dolgokat akarnak birtokolni, amik könnyen pótolhatóak. Például egy szép, nyugodt, feltörekvő helyen vesznek házat, amit ha el kell adni akkor nyereséggel és gyorsan lehet értékesíteni. Megtehetnék de még sem mennek drága környékre és nehezen eladható, egyedi házakba. A könyv ezeket a paradigmaváltó szokásokat veszi sorra, amik nem csak milliomosoknak válnak be.

  Nagy Dobás
  Író: Michael Lewis
  Kiadó: Alinea

  A Nagy Dobás a 2008-as hitelválságról szól és a szintén zseniális és azonos című film alapjául szolgált. A dokumentumtörténet könnyen érthető, szórakoztató és megdöbbentően hatásos módon mutatja be a gazdaság működését, a nagy gazdasági szereplőket és elképesztő nemtörődömségüket. Valamint néhány olyan embert aki az egész válságot előre látta és olyat csinált amit soha, senki, a bedönthetetlennek hitt lakáshitelpiac ellen fogadtak.
  Az elképesztő történet mellett többször visszatér a befektetések alapeszméje. Olyan dologba jó fektetni, ami ha veszít akkor keveset veszítünk de ha nyer akkor sokat nyerünk.
Engem ez a történet inspirált a kriptovalutákkal való megismerkedésre. 

  Sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye
  Író: Hyrum Smith
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Hyrum Smith szakít azzal a hagyománnyal, hogy takarékoskodjunk az időnkkel apró trükkökön keresztül. Abból indul ki, hogy az ideális időmegtakarításhoz tudnunk kell mi a célunk, különben mihez képest takarékoskodunk vagy mire fordítjuk? A célhoz pedig logikusan végig kell gondolnunk, hogy mi az értékrendünk, mi a motivációnk és ennek mi lesz az eredménye.
  Az egész könyv olyan mintha Covey könyvét olvasnánk csak pepitában. Egyébként a két író és előadó megtalálta egymást és közös céget is alapítottak.

  (Utolsó frissítés: 2017. 08. 17.)


  könyvajánló
Hozzászólások 0Találatok: 333  

2015.04.21 12:13:15
zoli


  Mindig is érdekeltek a jóskártyák de nekem annyira bizonytalannak tűnt a szimbólumrendszerük és annak leírása, hogy megfogadtam csak akkor veszek kártyát ha meg tudok bízni a szimbólumok leírójában. Úgy fogalmaztam meg magamnak, ha Thorwald Dethlefsen vagy Ruediger Dahlke kiad egy jóskártyát, arra lecsapok. Végül egy Jung szimbólumaival betársított paklival találkoztam.
..

  A tarot

  A tarot (ejtsd: taró) egy bizonytalan eredetű jós- és játékkártya.
Erősen hasonlít az Indiából származó cigány- vagy vetőkártyára.
A közel-kelet felől jött be Európába, először az 1400-as évek magasságában említik.
Sok nyugati kártya is a tarot-ra épült vagy gazdagon merített belőle. Ezeknél a kártyáknál a szimbólumok és az egymással való kapcsolatuk, mindig azt az érzést kelti az emberben, hogy ez nem egy egyszerű játék, hanem jelent valamit.

  Mivel a tarot fejlődése Európában nem állt meg, több fajta pakli is ismert, amiknek eltérőek a szimbólumaik, így a lapszámuk is. A legelterjedtebb a 78 lapos pakli. Ezeken belül is vannak különböző szimbólumrendszerű típusok.

  A 78 lapos tarot két sorozatból áll.
  Az egyik sorozat a nagy arkánum, ami 22 lapból áll és különféle figurákat tartalmaz.
Ezek annyira szimbolikus figurák, hogy sokan archetípusosnak tartják őket.
  A másik sorozat pedig a kis arkánum, ami 56 lapból áll.
Ennek alapját négy lap jelenti: kard/lándzsa, kehely/kupa, bot és érme/dénár. Mindegyikhez tartozik négy udvari kártya: király, királyné, lovag és apród. Található benne még két ász és számozott lapok kettestől tízesig.
A kis akránumból vagy udvari kártyákból jöttek létre a különféle kártyajátékok.

  Mit mutat a kártya?

  Ha valaki senki mást nem csinálna csak megismerkedne a tarot vagy bármilyen jóskártya szimbólumaival, naponta kihúzna egyet és elgondolkozna rajta, hogy mit jelent ez számára, már akkor máshogy látná a világot. Az, hogy a tarot szimbolikája a pszichológiát is megihlette sokat elárul a használhatóságáról.

  De mi van akkor, ha egy kártyalap véletlenszerű felhúzása kapcsolatban van egy minket foglalkoztató problémával? Ha a kártya szimbóluma, a problémánk és a húzás ideje hatással vannak egymásra?

  Nyilván ez a gondolatmenet egy olyan világképet feltételez, ahol a kézzelfogható anyagi realitáson kívül van egy szellemi és egy lelki realitás is és ezt hívjuk együtt valóságnak.
Sok olyan információ amit szem elöl tévesztünk az anyagi realitásban, megjelenik majd eltűnik, átmegy a másik kettőn is. Amikor nem látjuk, akkor is tudunk rá következtetni.
  A pszichológia bebizonyította, hogy az anyagi realitás elemei a háttérben, a szellemi realitásban máshogy vannak összedrótozva, más a kapcsolat közöttük. Ezeknek az ismeretében pedig meg tudunk oldani problémákat az anyagi realitásban.
  A teológia de különösen a távol-keleti dharma pedig bebizonyította, hogy a lelki realitáshoz kötődő lelki tudás és gyakorlatok de különösen a meditáció sokat hozzá tud tenni az ember életéhez, talán még az élet célját is jelentheti.

  És mi van akkor ha van egy embernél magasabb erő, akivel lehetséges kommunikálni és a kártya ehhez lehet egy eszköz?(ahakimov.ru)

  Ez a felvetés már egyértelműen teológiai világképet feltételez.
Ez a koncepció egyértelműen a hinduizmusban van a legjobban kidolgozva de minden lelki tanítás, irányzat és vallás tartalmazza.
  A hinduizmusban ez a koncepció a Felsőlélek (Paramátma) nevet viseli, aki az egyéni lélek (átma) állandó társa. Ő a Legfelsőbb Személy helyhez kötött formája, aki minden élőlény szívében jelen van mint örök barát és jóakaró. Én úgy képzelem el mint a tudatalatti könyvtárosát, mivel befolyásolja, hogy mi, mikor és miért jut az eszünkbe. Folyamatosan ösztönöz minket, állati szinten ezek az ösztönök, magasabb szinten pedig sugalmaz. A lelki fejlettségtől függően különböző szintű kapcsolatot lehet létrehozni vele, amit a különféle yoga-folyamatok ismertetnek.
  A keresztény Szentlélek egy nagyon hasonló koncepció de míg a Felsőlélek megjelenik személyként addig a Szentlélek inkább erőként viselkedik, tehát a két koncepció hasonlít de úgy tűnik, hogy nem feleltethetőek meg egymásnak.
  Általában a tarot vallásos alkalmazásában azt ajánlják, hogy mindenki a használat előtt imádkozzon a Legfelsőbb Személy vagy egy képviselője azon formájához, amelyikhez a legjobban vonzódik.

  Jung és a Tarot

  Úgy tudom, hogy Jung sosem tervezett tarot paklit de úgy gondolta, hogy a 22 figura az egyik legrégebbi és legpontosabb leírása az archetípusoknak, amiket Jung is kutatott, maga az archetípus kifejezés is tőle ered. Innentől csak egy lépés volt, hogy betársítsák a nagy arkánumot Jung archetípusaival és a hozzájuk tartozó leírással.

  Ivarna Kalinkova: Jungi Tarot - A bölcsesség kútja  Mindig is érdekeltek a jóskártyák de nekem annyira bizonytalannak tűnt a szimbólumrendszerük és annak leírása, hogy megfogadtam csak akkor veszek kártyát ha meg tudok bízni a szimbólumok leírójában. Úgy fogalmaztam meg magamnak, ha Thorwald Dethlefsen vagy Ruediger Dahlke kiad egy jóskártyát, arra lecsapok. Végül egy Jung szimbólumaival betársított paklival találkoztam. És végül ki tudta elmagyarázni a legjobban a nyugati embereknek az archetípusokat? Igen, Jung volt ennek a császára.
  A szép keménykötésű könyv egyik felében van a pakli, a másikban pedig a leírás.
  Ez a pakli nem 22, hanem 36 lapos, mert Jung máshogy osztotta fel az archetípusokat mint a tarot.
  A könyv egy rövid ismertető után áttér a kártya használatára.
Itt nincsenek formációk, mint a hagyományos tarot-ban, csak egylapos és háromlapos jóslás. Az előbbi sima kérdésre vagy problémára, az utóbbi pedig egy ezzel kapcsolatos időbeli folyamatra -múlt, jelen és jövő. Egyes kártyák megfelelő értelmezéséhez, ha további kérdéseket vetnek fel vagy jobban bele kell menni a részletekbe, új kártyát kell húzni, ez a leírásban mindig szerepel.
Ezután már a kibővített jóslás következik, ami még mindig nem túl bonyolult.
A könyv további részében a lapok leírása szerepel.  A könyv és a pakli is meglehetősen színesre, giccsesre sikeredett, kicsit több lett a CGI a kelleténél. A könyvben ez megnehezíti az olvasást, a pakliban pedig a vizuális értelmezést.
A paklinál probléma lehetett, hogy Jung típusaihoz valószínűleg nem volt vizuális ismertető. Így ennek a csomagnak érezhetően nem a képi világ, hanem a leírás az előnye.  Nekem a legtöbb kártya azonnal értelmezhető volt és be is talált, néhány volt amivel nem tudtam mit kezdeni az adott helyzetben. És volt néhány kártya és helyzet ami beütött de rendesen. Emiatt a kezdeti napi szintű felhasználást megritkítottam, mert bizony egyre több idő kellett az információk feldolgozásához.  Cím: Jungi Tarot
  Szerző: Ivarna Kalinkova
  Kiadó: Gabó Könyvkiadó
  Megvásárolható: Talentum könyvesbolt


  természetes célállítás | könyvajánló | Jungi Tarot
Hozzászólások 0Találatok: 1166  

2014.06.12 06:51:47
zoli


  A Taoizmus egy teljes müvelési ökoszisztéma, sok önállónak tartott kínai kultúrális elem képezi szerves részét: gyakorlatrendszere a csikung, építészeti rendszere a feng shui, kozmológiai rendszere a ji csing, filozófiája a tao, orvoslási rendszere az öt elem tan.
Művészeti rendszere a kung fu, ami a tettek művészetét jelenti. A Taoizmusban minden tett egy meditáció, ami szorosan kötődik a taohoz, megvan a maga filozófiája és állandó tökéletességre törekszenek a gyakorlása közben. A nyugati kultúra a kung fut helytelenül annak csak egy részével a harcművészettel azonosítja.
A csikung és a kung fu párban vannak, mozgáskészletük kölcsönösen egymásba alakítható.  Az egyik leghíresebb harci kung fu irányzat a Wing Chun Kuen (Wing Chun Ökle).
A hagyomány szerint Jiaqing császár uralkodása idején (1796-1820) élt egy Yim Wing Chun nevű meseszép hölgy, aki egyben egy nagyon tehetséges kung fu gyakorló is volt. Bár el volt jegyezve egy nagyúr szemet vetett rá, miután Wing Chun visszautasította őt a nagyúr ultimátumot adott neki. Amikor a következő tavasszal visszatér ki fogja hívni egy összecsapásra, ha legyőzi akkor elnyeri a kezét. Az összecsapásra Ng Jee Mui buddhista szerzetesnő készítette fel, akinek volt egy bizonytalan eredetű rendszere, ami főleg a kígyó és a daru irányzatokból volt szintetizálva. Úgy volt kialakítva, hogy ne számítson a küzdő felek közötti méret és súly különbség. Ng Mui módosított a tanítás módján is, hogy meg lehessen tanulni használható szinten néhány év helyett néhány hónap alatt. Végül Wing Chun legyőzte a hadurat és hozzáment szerelméhez Leung Bok Chau-hoz, akinek megtanította az új kung fut. Férje, felesége után az új irányzatnak a Wing Chun Kuen nevet adta.
Wing Chun története sok kínai történettel szemben happy end történet. Nem sok történelmi adatunk van róla így a hitelességét sem tudjuk bizonyítani de meglehetősen realista elemek alkotják így nincs benne komoly okunk kételkedni.

  A Wing Chun beállásai és formagyakorlatai önmagukban is használhatóak csikung gyakorlatokként de kötődik hozzá egy dedikált csikung rendszer is ami a Ng Jee Mui Fa Hei Gung nevet kapta. Ng Jee Mui a Wing Chun Kuen szellemi anyja. A Hei Gung kantoni nyelvjárásban Csi Kungot jelent. A Fa pedig virág/szirmot jelent.
  A virágsziromnak különös kapcsolata van a Wing Chunnal.
A Wing Chun szimbóluma öt szilva virágszirom.
A virágszirom de különösen a szilvafáé a vese régiójának a jelképe, a kínai öt elem tan szerint itt gyűlik össze a szervezetet tápláló csí (életerő).
A szilvafa a tavasz jelképe, mivel kínéban ez borul először virágba. Wing Chun neve Gyönyörű tavaszt jelent és a híres összecsapás is tavasszal volt.
Így a Fa Hei Gung-ra szoktak hivatkozni Virág Csi Kung, Vese Légzés Csi Kung (Kidney Breathing Chi Kung), Öt Szilva Virágszirom Csi Kung (Five Petal Plum Chi Kung) néven is. Mivel aktiválja a nyolc meridiánt, ezért hívják Nyolc Meridián Csi Kungnak is.

  A Fa Hei Gungot Pan Nam nagymester tanította meg Eddie Chongnak, aki szintén nagymesterré vált. Ő kezdte el széles körben terjeszteni Ng Jee Mui Fa Hei Gung és Kidney Breathing Chi Kung néven.
A gyakorlatsor nagyon egyszerű, így könnyen megtanulható akár DVD-ről is. A különböző pozíciókat hosszabb ideig is ki lehet tartani de tíz másodperc az ajánlott. Így a gyakolat nagyjából tíz percet vesz igénybe.
Célja kifejezetten a szív- és érrendszer, az ízületek erősítése és a csi felduzzasztása.

  A DVD röviden bemutatja a Fa Hei Gung rövid történetét, aztán a teljes gyakorlatsorozatot. Utána Eddie Chong szétszedi a gyakorlatokat elemeire és még kétszer bemutatja részletesen.

  Cím: Chi Kung: Kidney Breathing Returns Chi to Source
Kiadó: Everything Wing Chun
Megrendelhető: http://www.everythingwingchun.com


  kolloid | dvd-ajánló | könyvajánló | táplálkozás kiegészítők | szintetikus | multi | organikus
Hozzászólások 0Találatok: 1164  

2014.06.08 09:16:26
zoli


  A Fálun Gong (Törvénykerék Mozgásmeditáció) a Fálun Dáfá (Törvénykerék Tanítás) gyakorlata.  A Fálun Dáfá egy kettős művelési rendszer, egyszerre segíti a fizikai és a lelki fejlődést.
Annak ellenére, hogy hasonlít a taoizmusra és a buddhizmusra ez egy önnálló művelési iskola.
  A tanítás alapja az univerzum természetéhez való igazodás annak legalapvetőbb tulajdonságain keresztül, amit a Zhen, Shan, Ren (Igazságosság, Könyörületesség, Tolerancia) alkot.
  A tanításokat a Zhuan Fálun (Törvénykerék Forgatása) első és második kötete tömöríti. Ehhez kapcsolódnak a Fá magyarázatok és Li mester verses kötetei.

  A Fálun Gong a tanításokhoz kapcsolódó csikung gyakorlatsor, ami önállóan és elemeire bontva is alkalmazható.
  Öt könnyen megtanulható gyakorlatról van szó, amik kevés összetett mozdulatot tartalmaznak. Bár a gyakorlatok megtanulhatónak tűnnek könyvből és videóból de egyes mozdulatokat nehéz megmutatni és leírni, különösen a negyedik és az ötödik gyakorlat kézmodulatait illetően. Ezeket szinte mindenki rosszul csinálja aki nem látta élőben.
A gyakorlók rendszeresen tartanak nyílvános és ingyenes bemutatókat és gyakorlásokat, ahová bárki elmehet és bekapcsolódhat. Li mester kifejezetten tiltja a gyakorlatok pénzért való oktatását, tehát valóban minden rossz érzés nélkül meg lehet látogatni a bemutatókat.
  A gyakorlatok önmagukban a csikung gyakorlatok hatékonyságával működnek, ezt a tanítások alkalmazásával lehet tovább fejleszteni.
Ez egyben minden csikung gyakorlatra is jellemző. Pusztán a fizikiai gyakorlással a szervezet és az elme kiegyensúlyozottabb és egészséggesebb lesz. A csikung belső logikáját követve így még életerőt (csi) is gyűjthetünk. De ez csak segíti a lelki életet önmagában nem minősül annak. Tehát ne várjunk tőle olyan eredményeket amikre a taoista szentek vagy a gyakorlók szert tesznek.
  Az alapinformációkat és a gyakorlatok ismertetését a Fálun Gong könyv és a Fálun Dáfá Gyakorlati Útmutató videó tartalmazza.  Egy kellemetlen igazság, amiről tudnod kell: az üldözés.
A Fálun Dáfát Li Hongzhi mester hozta nyílvánosságra 1992-ben.
A gyakorlók száma csak Kínában nagyon gyorsan megközelítette a 100.000.000 főt, ami több volt mint a Kínai Kommunista Párt akkori tagjainak a száma. Erre a KKP betiltással és üldözéssel reagált.
  A Párt mind a mai napig koncentrációs táborokba zárja a rendszer vélt vagy valós ellenségeit, aki voltaképpen bárki lehet: buddhista szerzetesek, Fálun Dáfá gyakorlók, költők, művészek, tetszés szerint.
Itt a kínai törvényekhez képest is jogellenesen, minden nemű jogvédelem nélkül tartják őket fogva. A táborokban válogatott kínzásokkal próbálják meg átnevelni a foglyokat, amibe sokuk belerokkan vagy belehal. A politikailag reménytelen esetek szerveit a KKP a fekete piacon értékesíti.
  Ha valaki azt hiszi, hogy ez egy távoli probléma, annak van egy rossz hírem. A Kínai Párt keze korlátozottan bár de Magyarországra is elér. A buddhista szerzeteseket és a Fálun Dáfá gyakolókat rendszeresen nem hagyják tilatokozni ha kínai küldöttség érkezik az országba, pedig ez a gyakorlat megfelel a hatályos magyar törvényeknek. A KKP rendszeresen zaklatja a Magyarországon élő kínai gyakorlókat (A Magyar Fálun Dáfá Egyesület Közleménye).
  Az üldözésről rengeteg ellenőrzött beszámoló és tanulmány született. Politikusok és jogvédő szervezetek mind a mai napig tiltakozásukat fejezik ki az üldözés ellen. Ha szeretnél te is tiltakozni a DAFOH honlapján megteheted (Petition to the UN High Commissioner for Human Rights Calling for an Immediate End of Forced Organ Harvesting From Falun Gong Practitioners in China).  Cím: Fálun Gong
Író: Li Hongzhi
Kiadó: Magyar Fálun Dáfá Egyesület
Letölthető: http://hu.falundafa.org 


  Fálun Gong | könyvajánló
Hozzászólások 0Találatok: 1283  

2014.03.26 08:36:32
zoli


  Annak idején egy barátom ajánlotta nekem Lenkei doki honlapját és könyvét.
Elsőre nálam is bekapcsolt az amit a médiából hallottam, hogy nincs igazán szükség táplálkozás kiegészítőkre és a nagy dózis többet árt mint használ.
De a barátom kedvező tapasztalatai miatt kíváncsi lettem a könyvre és elolvastam. Ez indított el a táplálkozás kiegészítők világába. Ma már organikus kiegészítőket használok de ez jelentette az első lépést számomra.  Cenzúrázott Egészség

  A Cenzúrázott Egészség egy nagyon egyszerű de sokszor nem eléggé figyelembe vett ténnyel indít. Az élelmiszereinkben horrorisztikus mértékben csökkentek a mikrotápanyagok. A hiányt egyszerűen képtelenség megfelelő étkezéssel pótolni, mivel anatómiailag lehetetlen ekkora mértékben megnövelni a mennyiségüket. Ezért szükséges ezt koncentrált élelmiszerekkel vagyis táplálék kiegészítőkkel pótolni.
  Miközben az élelmiszerekben csökken a tápanyag tartalom, nő az indokolatlan adalékanyag tartalmuk. Ezek nehezen vagy egyáltalán nem emészthetőek, előszeretettel rakódnak le a szervezetben, méreg- vagy ballasztanyaggá válva. Ezeket legjobban a tápanyagok tudják megkötni és kiüríteni a szervezetből. Tehát nem csak a csökkenő tápanyag tartalmat kell pótolnunk, hanem a salakanyagok megkötéséhez felhasznált tápanyagokat is.
  Az RDA (Ajánlott Napi Bevitel) ezt nem fedezi. Ha az RDA valaha is érvényes volt, mára bizonyosan elavult.
  Rengeteg betegség így nem valamiért, hanem valami hiányában alakul ki, ezek a hiánybetegségek, amiknek a köre sokkal nagyobb mint azt korábban gondolták. Voltaképpen minden betegség hiánybetegség, vagy közvetlenül mikrotápanyag hiány okozza vagy közvetett módon vesz részt a betegség kialakulásában.
  Természetesen nem lehet minden betegséget kiegészítőkkel megelőzni vagy meggyógyítani de bizonyos esetekben az alkalmazásuk indokoltabb mint a gyógyszereké. A gyógyszerek mellékhatásai a vezető betegség és halálokok közé tartoznak. Ehhez képest a gyógyszereket bizonyos esetekben helyettesítő kiegészítők és gyógynövények indokolatlanul a háttérbe szorultak.
  Míg a gyógyszereknek komoly mellékhatásaik vannak, addig a kiegészítőknek jóvalta kevesebb. Meghatároztak egy UL (Upper Level) szintet, ami bizonyos tápanyagok esetében a bevihető legmagasabb szint, ami még bizonyítottan nem károsítja az egészséget. Ezt a UL szintet még a kifejezetten nagy dózisú kiegészítők sem érik el.

  Cenzúrázatlan Egészség


  A Cenzúrázatlan Egészség voltaképpen a tapasztalatokkal bővített folytatás.
Be lehetett számolni a nagy dózisú vitaminok egészségügyi hatásairól Dr. Lenkei Gábor honlapján, ezekből a tapasztalatokból -is- íródott a könyv nagy része.
Én magam is írtam egy rövid köszönetet, ami bele is került a könyvbe.

  "Üdv!
  Egy barátom ajánlotta a Cenzúrázott Egészséget. Utánanéztem a könyvben megadott forrásoknak, és azt tapasztaltam, hogy valóban egy új egészségkultúra kezd kibontakozni mindenhol a világban. Ezt a forradalmat ön tette széles körben elérhetővé Magyarországon. Ezért biztosan sokan szeretik, és biztosan sokan gyűlölik önt, ám végül mindkét tábor az ön által elkezdett változás malmára fogja hajtani a vizet. Önnek is és minden olvasónak csak drukkolni tudok ebben a harcban. Csak így tovább. Speciális táplálkozási szokásaim miatt én egy másik cég termékeit használom, akik nincsenek az országban. Az ön könyvében megadott értékeknek megfelelő vitaminkészítményeket használok két hónapja. Két hónap leforgása alatt javult a teljesítőképességem (hosszútávfutó vagyok), az immunrendszerem (régebben nagyon könnyen megfáztam, és mindig egyrétegnyi ruhával többet kellett hordanom, ha egy kicsit hűvösebb volt, vagy ha fújt a szél, ami elég kellemetlen volt, ma ezt életemben először következmények nélkül elhagyhatom, és ugyanúgy öltözhetek, mint a többi ember), a látásom is látványos javulásnak indult, és még csak két hónap telt el. Köszönet a korrekt adatokért, fura belegondolni, hogy az én életemben ön volt az egyetlen orvos, aki tejesítette az esküjét."

  Az utolsó félmondat pedig a hátsó borítóra is felkerült.

  "...furcsa belegondolni, hogy az én életemben ön volt az egyetlen orvos, aki tejesítette az esküjét."

  Érdekes reakciók

  Miután én nagyon jó eredményeket értem el a nagy dózisú vitaminokkal elkezdtem boldog-boldogtalannak ajánlani Lenkei doki honlapját, könyvét és vitaminkészítményeit. Ezek más gyártók átcsomagolt készítményei. Én magam lakto-vegetáriánus vagyok és nem elégszem meg az összetétellel, nekem fontos a gyártó cég pontos ismerete és tanúsítványai. Ezért más forrás után néztem, végül a Puritan's Pride és a Swanson termékei jöttek be a legjobban.

  Sok barátom az én hatásomra vagy tőlem függetlenül elolvasta Lenkei doki könyvét. De aztán mintha nem olvasták volna végig a könyvet vagy nem értették volna meg, elrohantak a gyógyszertárba és vettek 60 mg-os c-vitamint és ezzel letudták az egészet. Gyakorlatilag majdnem pontosan az ellenkezőjét csinálták annak, mint amit olvastak. Kis dózisú és egy összetevős kiegészítőt vettek, nem multivitamint és az ásványi anyagokról teljesen megfeledkeztek.

  Voltak aki elutasították a Lenkei dokitól származó információkat azzal az indoklással, hogy a fickó szcientológus. Engem is taszít a szcientológia, viszont a könyv mentes mindenféle ideológiától, tisztán orvosi munka. Ezt támasztja alá a könyv végében található referencia irodalom is, aminek érdemes utána olvasni.
Lehet kritizálni az írót is és a könyvét is de ha valakinek nem tetszik, lehet jobbat írni! Először és a legátfogóbban Lenkei doki magyarázta el az embereknek, miért fontosak a táplálék kiegészítők. Kritizálás helyett ezt a szintet kéne inkább megugrani. Van még bőven tennivaló.

  A nagy dózisú, szintetikus táplálék kiegészítők kritikája


  Engem Lenkei doki könyve indított el táplálkozás kiegészítők világába, ezért mindig hálás leszek neki. Ugyanakkor egy idő után elkezdett nyomasztani a táplálkozás kiegészítőim szintetikus formátuma.
A szintetikus formát nem tudja igazán felismerni a szervezet ezért megemészteni, beépíteni sem tudja megfelelően.
Ezért van, hogy a szintetikus vitaminokból és kőásványokból annyit kell szedni, mert csak elenyésző százalékukat képes feldolgozni a szervezet.
A felesleg pedig lerakódik. A lerakódás több helyen is tapasztalható de leginkább az ízületekben észlelhető, mivel azok nem részei az érhálózatnak, diffúzióval táplálkoznak, nehezebben vesznek fel tápanyagot és a salakanyagokat is nehezebben tudják eltávolítani.
Így a figyelmem egyre inkább az organikus formátum felé fordult.
Hamar rájöttem, hogy a legtöbb gyártó számára az "organikus" kifejezés pusztán a marketing része, mert az organikus összetevők mellé, biztos ami biztos, bőven adagol szintetikus tápanyagokat is.

  Kedvenc táplálék kiegészítőim(Limu moui: Ázsia válasza a hosszú életre...)

  Az első kiegészítő ami kiállta a próbát a SpectraMaxx volt. 74 esszenciális ásványi anyagot tartalmaz kolloid formában és 40 antioxidáns biztosítja a szükséges vitaminokat, a természetes ökoszisztémájukban, nem pedig egyenként izolálva.
Ez volt az első kiegészítő, ahol nem kellett gondolkoznom, hogy vajon működik-e. Annyira telített oldatot hoztak létre, hogy ha véletlenül éhgyomorra ittam, bizony le kellett ülnöm, úgy fejbe nyomott.
A SpectraMaxx terápiás készítmény nem kell heteket vagy hónapokat várni, a hatása azonnal érezhető.

  A következő nagy kedvenc a FuCoyDon lett.
A körmeink egyedülálló diagnosztikai eszközök. Az egyik legszembetűnőbb rendellenesség ha zárványok jelennek meg a körmökön. Mindegyik köröm egy-egy szerv állapotát mutatja, a zárványok pedig anyagcsere zavarokra utalnak. A körmök, így a zárványok is nagyjából hat hónap alatt nőnek le. A FuCoyDon azonban nem hagyott a zárványoknak ennyi időt az eltűnésre. Nemhogy nem jöttek újak de a meglévők is felszívódtak egyetlen hónap leforgása alatt.
A FuCoyDon egyébként egy mélytengeri alga kivonata, szintén tartalmazza az összes szükséges mikrotápanyagot kolloid formában.

  Cím: Cenzúrázott Egészség, Cenzúrázatlan Egészség
Író: Dr. Lenkei Gábor
Kiadó: Free Choice Books
Megrendelhető: http://www.drlenkei.hu


  könyvajánló | táplálkozás kiegészítők | szintetikus | multi | organikus | kolloid
Hozzászólások 2Találatok: 1563  

1. oldal / 2
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>