Címlap Blog Címke: részlet


Címke: részlet

2015.06.25 15:03:10
zoli

 
  A védikus naptár minden nap öt fontos információt ad (páncsángam).
Milyen nap van a héten (1. Vára), milyen hold napon járunk (2. Tithi), milyen csillagképben (3-4. Naksatra, Yoga) és egy napon belül milyen fél hold napok vannak (5. Karana).
  Ezeknek a kombinációiból származik egy hatodik érték, amit szintén Yogának hívnak de nem azonos az eddig említettel. A Yogák itt égitestek kombinációit jelentik és 127 csoportjuk van. A Sziddha és a Mrityu csoport egy ezek közül. Mindkettőnek több fajtája létezik.
  Ezt nem tartalmazzák a védikus naptárok, mert több értéket is össze kell vetni hozzá. Mivel a Páncsángam minden részét meg kell tanulni hozzá ezért én sem ismertetem.(Távol-keleti szerencsehozó macskák - http://laughingsquid.com)

  Aki részt vesz a Védikus időtervezés képzésen, az a képzésen, a jegyzeteken és egy hírlevél sorozaton túl megkapja minden héten, napokra lebontva a védikus naptár egy általam szerkesztett változatát, ami az öt alapinformáción túl tartalmazza a Sziddha és a Mrityu yoga napokat is.

  Nagy vonalakban amikor az adott nap különféle tulajdonságai támogatják egymást akkor Sziddha yogáról, ha pedig nem akkor Mrityu yogáról beszélünk.

  A Sziddha yoga (Tökéletes kapcsolat, kombináció) napok a kezdetről és a növekedésről szólnak. Ilyenkor jó olyan dolgokat elkezdeni, amitől hosszú távú eredményeket várunk.
Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább sikerrel járnak mint nem.
  Természetesen fontos, hogy az adott tevékenységnek mekkora a létjogosultsága, mennyire felel meg az öt tanításnak (pancsa-tattva): mennyire veszi figyelembe a Legfelsőbb Személyt (1. Bhagaván - Felső lélek), mennyire illik hozzánk (2. Átma - Egyéni lélek), mennyire illik a sorsunkba (3. Karma - Tettek és következmények), mennyire tanultuk meg hogyan működik (4. Prakriti - Anyagi természet) és eljött-e az ideje (5. Kála - Az örök idő).
Ezért ha valami hiányzik az adott cél eléréséhez de meg kell csinálni, akkor a Sziddha yoga segít jobb eredményt adni, ha pedig minden megvan hozzá akkor az idő faktor még mindig akadályozhatja. Ezért ha valamiből hosszútávú és jó eredményt akarunk akkor a Sziddha yoga napokkal mindig számolnunk kell.(Lóherék a szerencse szimbólumai - audreyreille.com)

  A Mrityu yoga (Halálos, gyilkos kapcsolat, kombináció) napok a befejezésről és a hanyatlásról szólnak. Ilyenkor nem jó olyan dolgokat elkezdeni amikből hosszútávú és jó eredményt akarunk.
  Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább nem járnak sikerrel.
Fontos, hogy ez csak az újonnan elkezdett dolgokra vonatkozik. Tehát Mrityu napokon nem kell lemennünk a pincébe hideg élelemmel és elbarikádoznunk magunkat. A napi rutinfeladatokat nyugodtan fenntarthatjuk, elvégezhetjük csak ne kezdjünk új dolgokba. 
Ezeken a napokon nagyon hangsúlyt kaphat a lelki, szellemi élet, kicsit nyugodtabbra vehetjük a figurát és elmerenghetünk az élet értelmén.

  Én sokat kísérleteztem ezekkel a napokkal.
  Ha egy adott tevékenység kezdetét és minden mérföldkövét, amennyire lehetett persze, Sziddha yogára raktam, az mindig sikerült!
Nem minden esetben ütöttem meg a főnyereményt de feltűnően jól ment.
Persze nem csak azért sikerült mert jól időzítettem, hanem mert volt realitása is. Jobban mentek a dolgok de a pillanatnyi lelki kvalitás, egyéni beállítottság, sors, szakértelem pozitívumai vagy negatívumai továbbra is kiütköztek. Továbbra is azt éreztem, hogy ugyanazon az úton versenyzek csak simább lett az út, megvoltak a kátyúk és a döccenők de kevésbé érzetem őket.
  Ha egy adott tevékenységet véletlenül Mrityu yogán kezdtem el, az egy éven belül, minden esetben elfüstölt!
Nem feltétlenül történt katasztrófa csak nem jött össze a dolog.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  Mrityu yoga | Sziddha yoga | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 1245  

2015.06.24 11:53:52
zoli


  Az előző részek tartalmából

  A védikus naptár holdnaptár.
Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a holdhónapok a mi naphónapjainkkal nem egyeznek meg, hanem mindig újholdtól teliholdig tartanak.
Egy másik fontos jele, hogy egy hónapon belül nemcsak be vannak számozva a napok, hanem ezzel párhuzamosan nyilván vannak tartva a holdfázisok, napokra lebontva.
Tizenöt ilyen hold nap (tithi) van, kétszer fordulnak meg egy hónap alatt. Teliholdtól újholdig fogy a hold (Krisna paksha), ez a hold sötét két hete. Újholdtól teliholdig pedig nő a hold (Shukla paksha), ez a hold fényes két hete.
A tizenöt párból tizennégyet ugyanúgy hívnak, annyiban különböztetik meg őket, hogy sötétek vagy világosak és csak az utolsó két párnak tér el egymástól a neve. Az egyik Amavaszya az újhold, a másik pedig a Purnima a telihold.

  A fél hold napok (karana)(feelgrafix.com)

  A tithiket a védikus naptárban tovább osztják két egyenlő részre, ezek a karanák. Minden karanát külön névvel különböztetnek még és tizenegy különféle típusok ismert.

  Bava

  Kedvez minden olyan dolognak amit el kell kezdeni és szükségeltetik hozzá némi agresszió vagy lendület: hatalommal, vezetéssel, irányítással, harcászattal kapcsolatos dolgok és egészségügyi beavatkozások.

  Balava

  Támogat minden lelki tevékenységet: lelki gyakorlatok, áldozatok, felhatalmazás, felavatás, beavatás. Valamint támogat minden nemes és önzetlen cselekedetet, ami mások szolgálatára, megsegítésére irányul.

  Kaulava

  Kedvező esküvőhöz, párválasztáshoz. Támogatja a romantikus tevékenységeket. Jó barátkozásra. Valamint finom művészetekre, mint a dekoráció.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  karana | A fél hold napok | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 878  

2015.06.21 17:50:15
zoli


  Yoga - Részlet

  A védikus és a nyugati csillagászatban a három legfontosabb tengely a Napé, a Földé és a Holdé.
A Föld és a Hold egymáshoz viszonyított mozgása hozza létre a hold napokat (tithi). Ahogy a Hold megkerül bennünket, kétszer 15 holdfázist látunk. A hold napok 30 szeletet alkotnak.
Szintén a Föld és a Hold egymáshoz viszonyított mozgása hozza létre a naksatrákat (holdházak). Minden nap a Földről nézve a Hold egy másik csillagképre mutat. A holdházak 27 fázist alkotnak.
A Nap és Hold egymáshoz viszonyított mozgása hozza létre a yogákat. Mivel a Hold tengelye nem esik egybe a Napéval, látszólagosan kiemelkedik az ekliptikából. A yogák szintén 27 fázist alkotnak.
Így mindhárom esetben egy gördülő sávot vizsgálunk, ami egy központi égitest körül forog, akár egy kerék. Az első sáv a hold fázisaiból áll, a második egy csillagkép övből ami az állatövi jegyek mögött van, a harmadik pedig a Hold látszólagos pályájából a Naphoz képest.A sötétség farkasai üldözik Sunnut és Manit a norvég legendárium nap- és holdistenét.
(thequeenofheaven.wordpress.com)

  Vishakumbha

  Irányító istensége: Visvadéva
  Jelentése: Méreg kehely
  Típusa: kedvezőtlen yoga

  Preeti

  Irányító istensége: Marutok
  Jelentése: Megelégülés, szeretet
  Típusa: kedvező yoga

  Ayushman

  Irányító istensége: Hiranyagarbha, Garbhodakasáyí Visnu
  Jelentése: Hosszú élet
  Típusa: kedvező yoga

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  A nap és a hold helyzete | yoga | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 892  

2015.06.21 11:54:23
zoli


  A holdházak - Részlet

  A Földről szemlélve minden égitest körülöttünk jár.
  Amikor a Földről nézve a Nap egy adott csillagképre mutat azt hívjuk állatövi jegynek.
Az állatövi jegyek havonta változnak és 12 található meg belőlük az égbolton.
  Amikor a Földről nézve a Hold egy adott csillagképre mutat azt holdháznak hívják.
Ezek a csillagképek messzebb vannak mint az állatövi jegyek, részletesebb képet mutatnak egy adott időszakról és több van belőlük.
A holdházak naponta változnak és 27 csillagképet tartalmaznak.(theastrologer.co.in)

  Minden holdháznak megvan a maga természete, ami tovább finomítja az adott nap tulajdonságait a hét (vára) és a hold napjai (tithi) után. Így bizonyos funkciókat jobban elősegítenek vagy hátráltatnak.

  Asvini

  Irányító istensége: Asvini kumárák  
  Ura: Kétu (Leszálló holdcsomópont)
  Nyugati csillagképe: Kos
  Szimbóluma: lófej

  Az Asvini holdház természete könnyű és gyors, alkalmas minden gyors, kampányszerű tevékenységhez.
Támogatja a lelki gyakorlatokat, az adományok felajánlását és elfogadását, mások szolgálatát. A rövid gyógyászati és gyógyszerkúrák megkezdését. Valamint a tanulással, oktatással és neveléssel kapcsolatos tevékenységeket. 
Illik a sporttevékenységekhez.
Kedvez a hitelfelvételnek, az utazásnak, vállalkozás elindításának, járművek vételének és eladásának, kereskedelmi tevékenységeknek és általános vásárlásnak. Valamint a luxuscikkek vásárlásának és élvezetének. 
Jól illenek hozzá a finom művészetek mint a dekoráció és az ékszerkészítés.

  Bharani

  Irányító istensége: Yamarádzsa (Dharmarádzsa)
  Ura: Shukra (Vénusz)
  Nyugati csillagképe: Kos
  Szimbóluma: Yoni

  A Bharani éles, kegyetlen természettel rendelkezik.
Jellemző rá, hogy érdemes lemondani (felajánlani) azokról a dolgokról, amiket nem szeretnénk elveszíteni. Negatív természetét lelki gyakorlatokkal lehet kiegyensúlyozni.
Illetve ilyenkor érdemes azokat a kellemetlen kötelességeket elvégezni amihez agresszió szükségeltetik.
Ilyenek a gyógyszeres és műtéti beavatkozások.
Versenytevékenységek, mások indokolt legyőzése, érdemes ilyenkor megejteni az elkerülhetetlen eltávolításokat egy szervezetből.
Mezőgazdasági munkák, favágás, kútásás, elkerülhetetlen kártevő irtás (mérgekkel). Szemétégetés és minden tűzzel kapcsolatos, nem építő jellegű tevékenység. Kedvező a fegyverekkel kapcsolatos munkának is.
Ezen a napon nem jó olyan dolgokat elkezdeni amik építő jellegűek, hosszú távúak és még viszont szeretnénk látni őket, tehát nem jó vállalkozás elindításra és pénz kölcsönadásra sem.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  nakhsatra | A holdházak | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 955  

2015.04.07 19:05:34
zoli


  A hold napok - Részlet

  A védikus naptár holdnaptár.
Ennek egyik legszembetűnőbb jele, hogy a holdhónapok a mi naphónapjainkkal nem egyeznek meg, hanem mindig újholdtól teliholdig tartanak.
Egy másik fontos jele, hogy egy hónapon belül nemcsak be vannak számozva a napok, hanem ezzel párhuzamosan nyilván vannak tartva a holdfázisok, napokra lebontva.
Tizenöt ilyen hold nap (tithi) van, kétszer fordulnak meg egy hónap alatt. Teliholdtól újholdig fogy a hold (Krisna paksha), ez a hold sötét két hete. Újholdtól teliholdig pedig nő a hold (Shukla paksha), ez a hold fényes két hete.
A tizenöt párból tizennégyet ugyanúgy hívnak, annyiban különböztetik meg őket, hogy sötétek vagy világosak és csak az utolsó két párnak tér el egymástól a neve. Az egyik Amavaszya az újhold, a másik pedig a Purnima a telihold.
A hold napok folyamatosan csúsznak a hét napjaihoz képest, ezért tovább árnyalják az adott nap természetét. Tehát eddig egy adott napnak megvan a maga a saját természete a szerint, hogy a hét melyik napjára esik és ezt árnyalja tovább a hold nap természete.

  Prathama (A hold sötét két hetének az első napja)  A Prathama irányító istensége Agni déva, a tűz elem princípiumának irányító félistene.
Agnihoz tartozik minden ami ég, világít. Nem számít, hogy az univerzális vagy emberléptékű dolog-e. Az emberi testben Agni uralja a látást, az idegrendszert és az emésztést is. Ugyanakkor Agni közvetít az emberek és a félistenek, valamint a Legfelsőbb Személy között, mint áldozati tűz. Az áldozati tűzbe helyezik a felajánlásokat de áldozati tűznek számít egy mécses vagy egy füstölő is. Mivel itt a tűz princípium, áldozati tűznek számít az emésztés is, ha megszentelt ételt fogyasztunk el.
Az Áyurvédában Agnihoz rendelik az emésztés tüzét. Ez fűti fel a testet és ad energiát a szervezetnek de különösen azoknak a dolgoknak, amik tüzesek. A légutaknak, a felső légutaknak egészen az arc melléküregekig. Az Agni vezérli a látást és az idegrendszert is. Összefüggésben van a vízháztartással és a vérnyomással is.
Agnit két fejjel ábrázolják. Az egyik fejével elnyeli az áldozati felajánlást de a másikkal elemészti azt amit nem ajánlottak fel neki, illetve rajta keresztül. Ez azt a nem túl bonyolult üzenetet hordozza, hogy ajánljuk fel mindenünket mert különben el fogjuk veszíteni. Agni előszeretettel gyújt tüzet és éget el mindent ott, ahol nem végeznek felajánlásokat.
  Az Agni szó szerint tüzet jelent és több más nyelvben is a tűz és a hozzá fűzödő kifejezések kapcsolatban vannak vele: Agni (szanszkrit), Agnis (hettita), Ugnis (porosz), Ignis (latin).
A magyar égni kifejezés is rokon az egni, igni gyökkel.

  Ezért a Prathama tithi kiemelkedően alkalmas minden de különösen a hétköznapitól eltérő, kiemelkedő lelki szertartások végrehajtására.
Ha valaki nem végez mindennapi jelleggel szertartást, annak a Prathama tithi kiváló alkalom arra, hogy ha csak egyszer tud, akkor erre a napra időzítse.
Ez lehet meditáció, mantrázás vagy oltári imádat. Oltáron bármilyen égő dolog felajánlása (füstölő, mécses). Tűzön főzött vagy sütött étel felajánlása a Legfelsőbb Személy (vagy egy megvilágosodottja, félistene) azon formájának, amelyikhez a legjobban vonzódunk.
Mindezt tegyük úgy, ahogy az általunk választott lelki irányzatban teszik.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  A hold napok | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 984  

1. oldal / 3
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>