Címlap Blog Címke: Filmajánló


Címke: Filmajánló

2016.12.16 19:31:15
zoli


  A Zsivány Egyes, hasonlóan az Ébredő Erőhöz, tele van kikacsintásokkal.
Most sorra veszem a legütősebbeket.

  A cikk természetesen durván spoileres, ezért senki se olvassa el aki nem látta még a filmet.

  (Mivel még csak kevés kép került ki a filmből ezért az egyes részeket még nem illusztráltam. És természetesen amíg a film ki nem jön dvd-n, ahol ki lehet kockázni mindent, addig a cikket folyamatosan frissítem.)  A legjobb Zsivány Egyes kikacsintások

  Zöld trutymó

  Krennic elmegy Galenért és a családjáért, akik menekülőre fogják. Csomagolás közben láthatjuk a konyhát, az asztalon egy kanna zöld trutymó látható. Utoljára ilyen italt az Egy Új Reményben láthattunk, Beru néni konyhájában.

  Kyber kristály (Jedi kristály) 

  Jyn kap az anyukájától egy nyakláncot, amin egy kyber kristály van. Ez a kristály felerősíti az erőt. Először Alan Dean Foster könyvében bukkan fel, a
 Splinter of the Mind's Eye-ban. Ez idehaza először a Robur nevű legendás magazinban jelent meg 1984-ben Jedi-kristály címen. 1992-ben adták ki könyv változatban is. Akkor sem tudtak mit kezdeni a címével, ezért a keresztségben ezúttal az Erőpróba nevet kapta. 
  Találkozunk még vele a Klónok Háborúja sorozatban, itt megerősítik az alkotók, hogy ez hajtja a jedik fénykardját is.
  Itt a Zsivány Egyesben pedig ez hajtja a Halálcsillag fegyverrendszerét is.

  Saw Gerrera

  Saw találja meg az elbújt Jynt. Saw csak a mozifilmek nézőinek új karakter, valójában már a Klónok Háborúja animációs sorozatban feltűnt.
Kezdetben a szeparatisták ellen küzdött az Onderonon, később pedig a Birodalom ellen. Annyira szélsőséges, hogy még a Lázadók is elhatárolódnak tőle.

  Wobani

  A birodalmi börtönbolygó neve Obi-Wan anagrammája. 

  Jedi templom  A Halálcsillag terveit kiszivárogtató, szökött pilóta Saw Gerreát keresi a Jedhán. Bár az Ébredő Erőben hallottunk Jedi templomokról és a végén láttunk is egyet, itt látunk először rendes romot, sőt kapunk egy egész zarándok várost, ami a bolygóval azonos nevet visel. Ugyanakkor a Jedi templomokkal már a Klónok Háborúja animációs sorozatban elkezdhettek megismerkedni a rajongók, mert ott láttunk többet is.

  Yavin 4

  Jynt kiszabadítják a Lázadók és elviszik a főhadiszállásra a Yavin 4-re. Ezt a bolygót már ismerjük az Egy Új Reményből, innen indítják a Halálcsillag elleni, végzetes támadást. Ez egy valódi időutazás mert az 1977-es film díszleteit és jelmezeit idézték fel.

  Mindig érdemes figyelni, hogy a támaszponton éppen mi megy hangosbemondóban mivel elég érdekes neveket kaphatunk el.

  Miután első körben a tanács leszavazza Jynt egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy: "Syndulla tábornokot kérjük, hogy jelentkezzen az eligazítóteremben."
A Csillagok Háborúja: Lázadók animációs sorozatban Hera Syndulla a Phoenix repülőszázad és a Ghost VCX-100 könnyű teherhajó parancsnoka.

  A Zsivány egyes felszállása után Antilles kapitány neve hangzik el: "Antilles kapitány, van egy küldetésem az ön számára."
Wedge Antilles egy legendás vadászpilóta aki harcolt két Halálcsillag ellen, a Yavini és az Endori csatában is, Az Egy Új Reményben és a Jedi Visszatérben.

  Dodonna Tábornok, Mon Mothma, Bail Organa és az Y-szárnyúak

  Jyn kihallgatják a Yavin 4-en.
  Az asztal körül láthatjuk a legendás Dodonna tábornokot, akit az Egy Új Reményben láthattunk először, ő volt a Halálcsillag elleni csapás parancsnoka. Később viszont láthattuk őt a Lázadók animációs sorozatban. A sorozat hősei neki lopják el az Y-szárnyú bombázókat. Egyben ez az Y-szárnyú hajók eredetet története is. 
  Mon Mothma a Jedi Visszatérből lehet ismerős, ő vezette az eligazítást az endori csata előtt. Később felbukkant a Klónok Háborúja sorozatban is. Ő volt az első szenátorok egyike, aki a Lázadás mellé állt. 
  Bail Organa, Leia hercegnő mostohaapja, a Lázadás egyik fő alapítója. A Klónok Támadásában és a Sithek Bosszújában tűnik fel, valamint láthatjuk az animációs sorozatokban is.

  Tarkin kormányzó

  A filmben feltűnik Tarkin kormányzó is, a Halálcsillag későbbi parancsnoka. Ami azért bravúros, mert az őt alakító Peter Cushing már az Egy Új Reményben is 64 éves volt és 1994-ben megtért az erő honába. Tarkin az első szereplő a filmben, akit digitálisan keltnek életre.
  Itt, akárcsak 77-ben, kipróbálja a Halálcsillag tűzerejét, akkor az Alderaanon, most pedig Jedha városán. 

  Evazan itt is kötekedik  Az Egy Új Reményben, egy mos eisley-i kocsmában két gazember, Baba és Evazan beleköt Luke-ba. A nézeteltérés odáig fajul, hogy Kenobinak kell közbe lépnie és a fénykardjával levágja Evazant.
  Amikor a Zsivány Egyesben Jyn és csapata a Jedhán jár, összeütközik egy fickóval aki megpróbál belekötni. Ismerős lehet az arca, mert ő ugyanaz az Evazan, aki majd összeakad Luke-al. És ha figyelmesen megnézzük ott áll mellette Baba is.

  A Whillek

  Jynék összeakadnak a Whillek templomának őrzőivel. Oké de kik azok a Whillek?
  Az eredeti Csillagok Háborúja forgatókönyve szerint az egész történetnek R2-D2 és C-3PO a szemtanúi, ők azok akik mindenkit túlélnek és a távoli jövőben ők mesélik el a történetet a Whilleknek, akik pedig lejegyzik. 
A Whillek a galaxis krónikásai. A forgatókönyv munkacíme Whill Krónikák volt (Journal of the Whills).
  Alan Dean Foster filmregénye is, amit George Lucas neve alatt írt, egy Whill krónika idézettel nyit de a filmben a Whillekre már nem történik utalás.

  A Halálcsillag gyenge pontja

  Annak idején sokan kritizálták, hogy a Halálcsillagot fel tudja robbantani egy egyszerű, egyszemélyes vadászgép is úgy, hogy kilövi a szellőzőnyílást. Ezt sokan próbálták azóta is menteni de valljuk be ennek annak idején dramaturgiai nem pedig technikai okai voltak.
Most végre színvonalas magyarázatot kapunk erre. A Halálcsillag tervezője Galen Erso, az élete tönkretétele, felesége meggyilkolása és a birodalom elleni gyűlölete miatt, bosszúból elrejt egy hibát a gépezetben. A reaktormodulban van egy láthatatlan és instabil rész, ami ha csak egyetlen találatot is kap, láncreakciót indít el és megsemmisíti az egész bázist.
  Arra is választ kapunk, hogy miért 20 évig készült az űrállomás. Galen egy ponton visszavonult a fejlesztésektől és elvonult a világtól.  

  Sith templom

  A történet során eljutunk Darth Vader sith palotájába. Ilyet eddig csak a Klónok Háborúja sorozatban láthattunk.

  Zsivány Egyes


   A végső bevetésnél még a Lázadók között is néhányan fellázadnak és engedély nélkül elkötnek egy hajót. Az azonosításkor születik meg a csapat neve. A Zsivány azonosító valóban létezik a SW univerzumban. A Birodalom Visszavágban is használják.

  Chopper  Amikor elfognak egy birodalmi adást, miszerint lázadó tevékenység folyik a Scarifen, a háttérben elgurul Chopper, a Lázadók sorozat legendás asztro droidja.

  Segítsen Obi-Wan Kenobi...

  Mon Mothma és Bail Organa szenátor már azt tervezik, mit tegyenek majd a Halálcsillag terveivel. Mon Mothma rákérdez egy jedire, aki a Klón háborúban harcolt. Ő Kenobi tábornok. Organa pedig a lányát akarja felkérni közvetítőnek. Ő Leia hercegnő.

  SW-0608 teherszállító

  Dobja magát, hogy az SW micsoda de nem, Sebastian Weitz-re utal aki a film forgatókönyvírója, a szám pedig a fia születési dátuma. 

  Valami rossz érzés fogott el (I have a bad feeling about this).

  Ez a mondat az egy Új Remény óta minden filmben elhangzik
Itt K-2SO-t fogja el a rossz érzés, amikor belépnek a citadella liftjébe.

  A T-15-ös már elavult.

  A birodalmi rohamosztagosok ha beszélgetnek, minden filmben kockulnak és kütyükről van szó. Itt arról, hogy a T-15-ös hajó már elavult. Egyébként ez állandó téma a rohamosztagosok között és a filmekben oda is figyeltek a számozásra.

  Karabast!

  A Scarifi csatában egyszer csak megjelenik egy lépegető, ekkor az egyik lázadó, Pao elnyom egy Karabastot. A Karabast egy híres káromkodás a Csillagok háborúja: Lázadókból, ahol is Zeb alkalmazza lelkesen.

  A Szellem a flottában  Amikor a Lázadók a Scarifhez ugranak, látható a hajók között, a Lázadók animációs sorozat főhőseinek a hajója, a Szellem (Ghost).
Mivel a hajó nem azonosítható tökéletesen, a rajongók rákérdezték Pablo Hidalgonál, aki SW szakértő, ő készítette az enciklopédiát is a filmhez. Pablo egyértelműen azonosította a Szellemet. 

  Tervek kódnevei

  A halálcsillag tervei után böngészve Jyn különféle kódneveket olvas: Csillaggömb, Mark Omega, Pax Aurora. Háborús Palást, Prizma Fürt, Fekete Szablya.

  A Fekete vagy Sötét Szablya: Az első mandalori jedi, Tor Vizsla legendás kardja. A Lázadókban ismerjük meg, Sabine Wren kezdi el egyesíteni a segítségével a mandaloriakat.

  A Pörölyfejű korvett (Hammerhead Corvette)

  A scarifi csatában egymásba tolnak két birodalmi csillagrombolót egy pörölyfejű korvett segítségével. Ez egy legendás hajótípus a Lázadók sorozatból.

  Vader beszáll a buliba

  A lázadók letöltik a Halálcsillag tervrajzát és egy lemezre másolják. Közben Vader szintén átszáll a hajóra. Természetesen senkinek esélye sem volt ellene. Vader kis performansza nagyon jól sikerült. Engem nagyon emlékeztetett A Sith Nagyurak című könyv egy jelenetére. A könyv mellesleg a hivatalos kánon része.

  A Tantive IV

  Ahogy Vader elől menekítik a terveket, megváltoznak a falak és egy ismerős környezetbe kerülünk. Ez a Tantive IV, ami Leia hercegnő hajója. Sikerül lecsatlakoznia a nagyobb hajóról és a lázadók a tervekkel együtt elmenekülnek. Az Egy Új Reménynek pedig ez lesz a nyitó jelenete, egy birodalmi romboló üldözi a Tantive IV-et.
  Kis következetlenség a két film összekapcsolásában, hogy az Egy Új Reményben a Tantive IV egy diplomáciai hajó, nem lehet egyértelműen a lázadókhoz kötni és a tervrajzokhoz úgy jutnak, hogy elfognak egy adást. Az előzmények tekintetében viszont mindkét elem hibás, Vader biztosan tudja, hogy ezen a hajón vannak az adatok és azokat fizikailag lopták el.

  Leia hercegnő

  Az adatokat átadják őfelségének egy fehér ruhás hölgynek aki háttal áll. Tudjuk, hogy ő Leia de az őt játszó színésznő Carry Fisher az Egy Új Reményben 21 éves, ma pedig kereken 60. Első blikkre azt gondoltam nem fog megfordulni de ezúttal is bevállalták a készítők. Leia a második digitális karakter a filmben.

  Némi tanulság


  Első körben 21 utalást szedtem össze a filmből, ebből 7 az animációs sorozatokból (Klónok Háborúja, Lázadók) származik. 
Az látszik, hogy a Disney komolyan gondolja az univerzum építést, szépen összefésüli a szálakat.

  Miután a Disney átvette a Star Wars franchise-t, a Lázadók animációs sorozat volt az első alkotásuk, ami nagyon jól sikerült, a rajongók is rácsúsztak. 

  A nagyközönség viszont tévesen az Ébredő Erőt gondolta az első Disney munkának. Az Ébredő Erő, a történetben kimaradt 30 év miatt valóban felemásra sikeredett, igazából a következő rész lesz az igazi folytatás, abból tudjuk majd eldönteni, hogy a Disney képes lesz-e folytatni a történetet. 
Az Ébredő erőt ért negatív kritikákat két dolog hajtották, az emberek nem értették mit okoz a 30 év kiesés, másrészt azt gondolták ez az első Disney film, erre kell figyelni, majd ezt kell lehúzni.

  A harmadik mű pedig a Zsivány Egyes lett, ami szintén jól sikerült. De nem mindenki tudja majd hová tenni, ha el akarnám helyezni, akkor azt mondanám, hogy a Klónok Háborúja és a Lázadók folytatása. Miközben a legtöbb néző, az alkalmi rajongók majd az Egy Új Reményhez akarják majd hasonlítani. 

  Szóval az már most látszik, hogy a Disney jobban tudja kezelni az átkötő történeteket.
  Egy másik tanulság, hogy az animációs filmeket és a kánonba szereplő könyveket komolyan kell venni, mert ezekre épül az új univerzum. Azok fogják ezt igazán érteni, akik legalább a sorozatokat látták.
  Ezzel a Disney a fiataloknak, akik a sorozatokon keresztül kapcsolódtak be és a rajongóknak kedvez.
Akik pedig csak a mozifilmek idejére jönnek rá, hogy rajongók, el fogják veszíteni a fonalat.

  (Utolsó frissítés: 2017. 04. 10.)


  A legjobb kikacsintások | Zsivány Egyes | Csillagok Háborúja | Filmajánló
Hozzászólások 0Találatok: 645  

2016.04.16 20:09:47
zoli


  Az Ébredő Erő könyvváltozata tavaly december 18.-a óta folyamatosan csúszott.
Gondolom a filmforgalmazó nem akart a saját lábára lépni és nem szerette volna ha a film és a könyv összeakadnak a nagy marketinggépezetben. Aztán több dátum is megjelent a neten. Az április eleji kiadás is megcsúszott, az gondolom a world wide dvd kiadás miatt. 
De végül a Szukits elindította az előrendelést, elindult a házhoz szállítás és a könyv megjelent a boltokban is. 

  Az író

  Az eredeti Csillagok Háborúja George Lucas nevével jelent meg de ma már tudjuk, hogy valójában Alan Dean Foster írta.
  Foster a 77-es film után egy évvel, 78-ban írt egy folytatás regényt, ami a 82-es Birodalom Visszavág miatt, érthető okokból kiesett a kánonból. Itt Darth Vader nem apja Luke-nak és Leiával sem testvérek, akivel ráadásul finom románca is szövődik. 
  A folytatás első része több alkalommal is tisztelgett a legendás, első trilógia előtt és a filmkönyv írójának a kiválasztásánál is a hagyományokat követték.

  A kivitel  Ugyanazzal a borítóval jelent meg egy puha és egy kemény fedeles változat is.
A kivitele szép, fóliázott. A betűtípus tetszetős, könnyen olvasható.
  A könyv tartalmaz négy, színes, fényképes oldalt is, amik a filmből vannak fotózva, elég gyenge minőségben. A színek fakók, hiányzik belőlük a rendes fekete árnyalat. Az utolsó kép meg még be is van mozdulva. Gondolom ezt ebben a minőségben kapta a nyomda is de el nem tudom képzelni, hogy ezt ki hagyta jóvá a Disney-nél. 

  Spoiler alert!

  A cikkben olyan kaliberű információk lesznek mint a régi részekben Ben Kenobi halála (Egy Új remény), a trauma, hogy Luke apja Darth Vader (Birodalom Visszavág) vagy az, hogy Luke és Leia testvérek (Jedi Visszatér).
Az új részben a családi dráma folytatódik és egy fő karakter is eltávozik. 
Tehát csak az olvassa el, aki látta már a filmet.
  A könyvben a filmhez képest vannak "kimaradt" jelenetek is.

  Az eltérések mibenléte

  Foster a forgatókönyvből írta a regényt. Az ilyen esetekben több eltérés is szokott mutatkozni a filmhez képest. 
  A filmből kivágott jelenetek benne maradnak a regényben: Rögtön az első jelenet hiányzik a filmből, itt Leia mereng el az elmúlt harminc éven.
  A forgatókönyv megváltozik.
Néhány jelenetnek megváltozott a tartalma de ugyanoda fut ki: Rey alkatrész tisztogatás közben nem egy másik roncsvadászt néz, hanem egy anyát a fiával.
  A film vágásának áldozatul esett apró részek vagy amiket le sem forgattak. Ezek kibővített jeleneteket eredményeznek: Finn a sivatagban kóborolva belefut egy helyi szemétgyűjtő bandába, akik megdobálják.
  Általános eltérés, hogy a forgatókönyv több információjából bővebb de kevésbé fordulatos és vicces párbeszédek kerekednek ki. Erre sajnos kevés ellenpélda akad.
 
  - Amíg odalenn vagyok, ne nyúlj semmihez! - mondta Rey. - És ha üvöltést meg káromkodást hallasz, ne aggódj!
  - És mikor kezdhetek aggódni?
  - Mikor már csak az üvöltést hallod, a káromkodást nem.
  (Rey és Finn bütyköli az Ezeréves Sólymot.) 

  Nyilván amit minden rajongó keres a könyvben az az amit könyvben nem elég láttatni, hanem konkrétan le kell írni. Elejtett információkat azzal kapcsolatban, hogy mi történt az elmúlt harminc évben, kicsoda Rey valójában, rokona-e valakinek a főszereplők között és így tovább...
  A könyv bővelkedik technikai leírásokban, amire gondolom minden rajongónak elindul a nyálelválasztása. 

  Az első felvonás: Jakku

  A könyv a film opening szövegével nyit. Egy kicsit eltér a filmben látottól de csak pár szóval.   Kapunk egy frankó idézetet is. Nem tudom, hogy ez felbukkant-e már a Star wars univerzumban de nekem bejött.   

  "Napra éj jő, / Éjre nap. / Sötétségre fény, míg ismét / Csak sötétség marad. / Összevegyül, keveredik / Ezer gondot ád. / Bár különbséget / Azt mondják / Csak egy / Jedi szeme lát." 
  
  Whill Krónika, 7:477
  (A Whill Krónika az ismert galaxis írott történelme a Csillagok Háborúja univerzumban.)  
  

  A könyv első jelenete egy jelenettel a film előtt kezdődik. Itt Leia mereng el az elmúlt harminc éven. Egy rövid magyarázatot kapunk arra, hogyan csúszott ki az irányítás az Új Köztársaság kezei közül és hogyan erősödött meg az Első Rend. Hogyan próbálta rávenni az Ellenállást, hogy ő eredhessen Luke nyomába. Ekkor ajánlották neki Poe-t a feladatra. 
 
  A következő jelenet már a film első jelenete, a Resurgent-osztályú, Finalizer csillagrombolóról elindulnak a csapatszállítók a Jakku felé. Ugyanakkor több, életszerűbb információt kapunk a rohamosztagosokról és Foster nagyobbnak ábrázolja Tuanul falut. Több ember él benne, nagyobb élet van és több állat mozog az utcákon. Ezt meg lehet figyelni a Takodanán és a Starkilleren is.
  Vannak apróbb eltérések a cselekményben. Kimarad az ikonikus pillanat, amikor Finnt a haldokló társa megjelöli a saját vérével, Finn nem a barátja halálán készül ki igazán, hanem azon, hogy nem tud lelőni egy falusi nőt. Szintén kimarad a Kylo megállítja a lézersugarat kép, ehelyett eltéríti. Ellenben már a Jakkun észreveszik Finn társai, hogy nem tüzelt, ezért ered Phasma kapitány a nyomába.

  Rey esetében is csak apróbb eltérések vannak. Alkatrész tisztogatás közben nem egy másik roncsvadászt néz hanem egy anyát és a fiát, valamint fordítógéppel használ BB-8 esetében, ami elég lelombozó. 

  Miután az Ezeréves Sólyom belép a hipertérbe, úton a Takodanára kapunk három kimaradt jelenetet.
Az Ellenállás megkapja a jelentést a jakkui mészárlásról, nincs semmi hír Poe-ról és BB-8-ről. Leia megbízza C-3PO-t, hogy keresse meg az elveszett droidot.
Leia elküldi Korr Sellát, aki a személyi titkára és a futára a szenátusba, hogy végre tegyék meg a szükséges lépéseket az Első Renddel szemben. 
C-3PO elmegy a hibernált állapotban lévő R2-D2-hoz és R2-hoz, magában beszélve kitalálja, hogy az Ellenállást droidjait kell értesítenie, hogy mindenki keresse BB-8-et. 

  Snoke-nak és Kylonak a könyvben korábban kezdődik a beszélgetése és egy érdekes dolgot fejtegetnek, miszerint a régi Birodalom a szentimentalizmus miatt bukott meg. Ha Vadernek lett volna elég ereje megölni a fiát a Birodalom még most is létezne. Ez rávilágít Ren egy motivációjára, benne meg van a fény és a sötét is, ugyanúgy elbukhat mint Vader, ezért kell nagyon vigyáznia, mit tesz ha a sors próbára teszi.

  Amikor már azt hittem, hogy a meglepetéseknek vége és eljutunk a Takodanára két új jelenet is következett.
Miután Poe magához tér a Jakkun, lassan térnek vissza az emlékei. 
Poe eltéved és a sivatagban és egy roncsvadász akad rá.

  Az második felvonás: Takodana

  Maz fogadójában, miután Finn lelép egyszer csak felbukkan Unkar Plutt és elkapja Reyt. Egy régi birodalmi technikával követte az Ezeréves Sólymot. Végül Chewie lép közbe és miután Plutt meg akarja ütni, nemes egyszerűséggel letépi a kezét. Erre figyel fel az Ellenállás egy droidja aki leadja a drótot.
  Ezt újabb kimaradt jelenet követi, amiben C-3PO szerényen megviszi a hírt Leiának, hogy BB-8 a Takodanán van.

  "Nem szívesen kérkedek - folytatta ekkor C-3PO-, mint azt ön is tudja, felszereltek egy szerénység-programmal a legutóbbi felújításom alkalmával, bár azt fel nem foghatom, miért gondolta bárki, hogy szükségem van ilyenre, de pillanatnyilag rá kell szánnom egy pillanatot arra, hogy saját dicséretemet zengjem."   

  A könyvben egy kicsit máshogy játszódik le Rey látomása de ez a lényegén nem változtat, viszont Maz talán egyértelműbben fogalmaz. Ám erről egy külön cikket vezetek: Filmajánló - Csillagok Háborúja: Ébredő Erő - Kicsoda Rey?

  Részletesebb leírást kapunk a Starkiller működéséről.
A fegyverrendszer a bolygó egyik oldalán gyűjti a napból a kvintesszencia nevű sötét energiát, amit a bolygó magjába továbbít, azon keresztül pedig a bolygó másik oldalára. A kilövéskor alakul fantomenergiává. Ez nem nyaláb mint a filmben, hanem gömb és magyarázatot kapunk a gyorsaságára is. A fantomenergia lyukat üt a szub-hipertérbe. Ez teszi lehetővé a csillagközi tüzelést valós időben.
Becsapódáskor átüti a bolygó köpenyét és begyújtja annak a magját. A fegyver nem tud többszörös célpontot kezelni mint a filmben, hanem a robbanáskor elszabaduló energia emészti fel a többi bolygót is. Így nem csak a bolygók, hanem az egész naprendszer, beleértve a flottát is megsemmisült.

  A legtöbb kimaradt jelenet az Ellenálláshoz kapcsolódik, az egyikben megkapják a jelentést a teljes Hosnian-rendszer pusztulásáról. Mindenki megdöbben, azelőtt nem is feltételeztek ekkora tűzerőt. 

  A filmből nem derül ki, hogy mi történik Maz Kanatával, hogy túlélte-e a Takodana elleni csapást. Amikor Ren hajója felszáll Rey-el a jelenet tovább tart a könyvben. Itt Maz életben van. Felméri a károkat, biztosítja BB-8-et, hogy végre tudja hajtani a feladatát. Amikor megismerte Finnt még azt mondta neki, hogy olyan szeme van, mint annak az embernek aki menekül. De a jelenet végén már azt mondja neki, hogy olyan szemei vannak mint egy harcosnak. 

  A harmadik felvonás: Starkiller

  A regényben nem Ren fedezi fel Rey szökését hanem értesítik róla csak utána megy tombolni a kihallgató szobába. Először nyerünk betekintést abba, hogy mit érzékel az akit az erővel hipnotizálnak. Kihallgatták a Reyt elegendő rohamosztagost aki azt mondta, hogy az egyik pillanatban még az ajtót őrizte, a következőben pedig már a szálláshelyén volt.
  Han kesereg egy sort amiatt, hogy nagyon durván sikerült a leszállás a Starkillerre és, hogy ez régen könnyebben ment volna.
Visszajelzést kap az Ellenállás, hogy a Sólyom leszállt.

  Nagyon vicces, hogy amikor elkapják Phasma kapitányt Finn más szöveget tol le neki, miközben az orrá alá tolja a sugárvetőjét.

  "- Phasma százados emlékszik rám? - kérdezte, és kissé megmozgatta a fegyverét. - Itt van a sugárvetőm, még most is meg akarja vizsgálni?"

  Kapunk pár érdektelen jelenetet amiben a Rend felfedezi, hogy a pajzs leállt és megpróbálják elhárítani a hibát.
  Már érdekesebb, hogy megtalálják a Sólymot és Ren is a fedélzetre lép. Ekkor érkeznek meg a támadó X-szárnyú gépek.

  Pár elejtett mondatban magyarázatot kapunk arra, hogy miért tudta Rey olyan jól navigálni saját magát is és a kis csapatot is a Starkilleren. Az Új Rend a birodalmi építési technikákat vette át, bizonyos paneleknek ugyanolyan a felépítésük. Rey fél életét csillagrombolók szétszerelésével töltötte, pontosan tudta, mit hol talál.
A könyvben sokkal nagyobb szerepet kap Rey szakmai előélete, Foster nagyon ügyesen bánik vele, ahol csak lehet előhozza.
Egy kibővített jelenetben pedig kiderül, hogy robogóval közlekedtek, ami majd arra ad magyarázatot, hogyan tudták olyan gyorsan megközelíteni, majd elhagyni az oszcillátort. Szintén itt kialakul egy kis robogós üldözés is, aminek nagy hagyománya van már a Jedi Visszatér óta a Star Wars univerzumban.

  Rey-nek van egy gigabeszólása miközben szétszed egy szervizpanelt és kiszedi belőle az alkatrészeket.

  " - Szép kis darabok - jegyezte meg szórakozottan. - Legalább három adagot kapnék értük." 

  A filmben engem idegesített, hogy Chewie nagyon passzív, sok képen csak néz és mosolyog. A könyvben sokkal egyedibben viselkedett. Amikor a történet végén felszállnak a Sólyommal, nem idegesítően mosolyog, hanem
összeborzolja Rey haját.

  Kiknek ajánlom a könyvet?

  Egy syfy könyv ritkán tudja felvenni a versenyt egy filmmel, különösen ha filmkönyvről van szó, ahol meg van kötve az író keze.
Foster történetkezelése és párbeszédei néha kifejezetten sutára sikerednek, fontos mozzanatokat csak ledarál, leíró stílusban, mintha tényleg forgatókönyvet olvasnánk. 
Ellenben néhol pedig kifejezetten jól ír, jobban kezeli a karaktereket mint maga a film és sok mondata viccesebb is. Sok elejtett mondata van és reálisabban kezeli a technikai részeket is. 
  Ez a regény szerintem rajongóknak fog első sorban tetszeni, nehezem tudom elképzelni, hogy egy átlag nézőt komolyabban megérintsen. 
Ugyanakkor nem derülnek ki a könyvből kritikus információk. Nagyjából azt erősíti meg amit eddig is tudtunk és azt tartja homályban ami eddig is homályban volt. 


  Filmajánló | Csillagok Háborúja | Ébredő Erő | A Könyv És A Film Összehasonlítása
Hozzászólások 0Találatok: 781  

2016.01.03 18:44:24
zoli


  Rey azon ritka szereplők egyike az Ébredő Erőben, akinek sosem halljuk a családnevét. Ez nem véletlen. Az ő származása a legrejtélyesebb, nem is derül rá fény az egész filmben. Ugyanakkor sok utalás van rá.

  Ez a poszt erősen spoileres lesz, ezért csak azok olvassák el, akik látták már a filmet.  Trailer

  Néhány trailer tematikusan foglalkozott Rey-jel.
A harmadik hivatalos mozi trailerben bukkan fel ez először a származása, amit aztán több tv spot is átvett. Az első szöveg ami elhangzik (-Ki vagy Te?) az Maz Kanatától van de a filmbe nem így került be (-Ki ez a lány?).
  A lehetséges megoldást már a második mozi trailer felveti, ahol Luke narrál (eredetileg ezt a szöveget Leiának mondja a Jedi Visszatérben): -Az erő áthatja a családomat... Megvan apámban... Énbennem... A testvéremben is... És benned is megvan...
  Felmerül a kérdés, hogy kiről van itt szó. Nyilván Reyről, hiszen ő az egyetlen akiben megvan az erő.

  Film

  Hasonlóságok

  Rey is egy sivatagbolygón nő fel, pont mint Luke. Egész életében várt valamire. Ő is bravúrosan ért a kütyükhöz és érti a robot csipogást. Rey is szert tesz egy kis robotra aki el tudja vezetni egy fontos személyhez de közben természetesen bajba sodorja, hamarosan a nyakában lohol a birodalom az Első Rend.
Találkozik egy tanítóval aki mesél neki az erőről és kap tőle egy fénykardot, ami az apjáé volt.
  Sokan emiatt a hasonlóság miatt gondolták, hogy az Ébredő Erő az Egy Új Remény remake/reboot változata. De nem az történik benne. Ezek utalások. És minden utalás Luke Skywalker felé mutat.

  A film során egyre inkább azt látjuk, hogy Kylo Ren nemcsak egy Darth Vader fan, hanem valami jóval személyesebb kapcsolat van közöttük. Ugyanezt látjuk a film végén Luke és Rey között amikor végre találkoznak.
  Rey és Luke találkozása szavak nélkül játszódik le. Rey szemében egyértelműen ott a kérés, hogy visszahívja az utolsó Jedit. De vajon mi járhat Luke fejében?
  Egyrészt ha valaki megtalálta akkor igazán beindulhattak az események.
A hiányzó térképrészletet vajon ő adta Lor San Tekkának, ő vigyázott Reyre a Jakkun, ahogyan Ben vigyázott Luke-ra a Tatooine-on?
  Másrészt itt van valaki aki elhozta a fénykardját, ami elveszett.
Itt nagy kérdés, hogy ő adta-e Maznak, hogy egyszer majd Rey-é legyen amikor eljön az ideje?
  Harmadrészt vajon ismeri-e Rey-t?
  Mindenképpen egy nagyon drámai jelenetet látunk, Luke szeméből sok mindent ki lehet olvasni, semmiképpen nem egy egyszerű találkozást láthatunk. Világos, hogy van valami személyes kapcsolat kettejük között.

  Rey víziója

  Rey vízióját a film felénél látjuk.
  Először a Felhővárost látjuk ahol Luke a kezével együtt elvesztette a kardját is.
  Majd látjuk -gondoljuk, ahogy Luke elhelyezi a hiányzó térképrészletet R2-D2-nál.
  Ezután a Ren lovagok lemészárolják a tanítványokat. A látomásban Rey előttük találja magát.
Itt felmerülhet, hogy ez nem látomás, hanem Rey is tanítvány volt.
  Egy ugrás után a Jakkun vagyunk, ahol a kicsi Reyt éppen Unkar Plutt gondjaira bízzák és látjuk ahogy a családja vagy az akire így emlékezik elrepül.
  Majd a film egy későbbi jelenetét látjuk, ahol Rey és Kylo újra találkoznak.
  Végezetül Ben Kenobi hangját halljuk, ahogy azt mondja, hogy: Ezek az első lépéseid.
  Az egész vízióban a Skywalker sorsvonalat látjuk, nincs benne más utalás.

  A könyvben amikor Kylo és Rey először találkoznak a Takodanán úgy tűnik, hogy Kylo meglepődik valamin, mintha ismerné Rey-t, ami a fenti elméletet erősíti: -Valami... - mormolta a férfi meglepetten -, van itt valami... ki vagy te?
  Hasonló dolog történik, amikor összecsapnak egymással a Starkilleren: -Te vagy az... - mormolta Ren. Reyt nyugtalanították ezek a szavak. Immár sokadszorra érezte azt, hogy a férfi többet tud róla, mint ő maga.

  Maz magyarázata

  Maz elmagyarázza Reynek, hogy a fénykard Luké volt, előtte az apjáé és most Reyt szólította.
Rey megijed és továbbra is vissza akar menni a Jakkura. De Maz szembesíti vele, hogy: -Bárkire is várnál ott a Jakkun többé már nem jön vissza. De, de valaki még visszatérhet. -Luke. -Az amit annyira keresel nem a múltad része, hanem a jövődé.
  Rey a családját keresi, őket várta a Jakkun, most pedig ezt Maz Luke-al köti össze.

  Maz magyarázata egy kissé máshogy jelenik meg a könyvben de ha lehet még pontosabb: -Az a fénykard Luke-é volt. Előtte pedig az apjáé. Az a kapcsolat, amit keresel, nem mögötted van. Hanem előtted. 

  Végkövetkeztetés

  Mind a trailerek felépítése, a Luke-kal való hasonlóságok, a vízió, Maz gondolatmenete Reyt a Skywalker családba helyezi. Rey családneve nagy valószínűséggel Skywalker.

  Néhány egyéb elmélet

  Rey Han és Leia lánya


  Mind Han, mind Leia találkoznak Rey-jel de nem ismerik fel.
Tudják, hogy van egy ennyi idős lányuk akit a Jakkun hagytak. Most itt van egy korban passzoló lány a Jakkuról de még csak nem is gondolnak rá, hogy ő lehet. Szemlátomást nem ismerik fel és nem volt lányuk sem.

  Rey Ben Kenobi lánya


  Az öreg Bennek lehetett családja a Tatooine-on és Rey az ő unokája lehet.
  Ez elméletben lehetséges de nem illik az Ébredő Erőben látható utalások közé. Ráadásul a Csillagok Háborúja univerzum kerüli a bonyolult megoldásokat. Általában minden családi szálat látunk az aktuális részben és minden ennek a keveréke.

  Mi van ha a Rey egy álnév?

  Sok rajongóban felmerült, hogy mi van akkor ha Rey neve álnév és arra szolgált, hogy elrejtse a kislány eredeti identitását -pont úgy, ahogy ahogy Kylo Ren is fedőnév a filmben?
  Nos akkor tuba van. Ha a Rey egy fedőnév, akkor a rejtélyes kislány bárki lehet.

  (Utolsó frissítés: 2016. 04. 17.)


  Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Filmajánló
Hozzászólások 0Találatok: 957  

2015.12.24 14:44:14
zoli


  Az Ébredő erő nagy előnye, hogy rajongók készítették rajongóknak.
Ennek megfelelően telenyomták a filmet kikacsintásokkal (easter egg).
Most sorra veszem a legütősebbeket.
  Itt most csak az univerzumon belüli utalásokkal foglalkozom.
  Számomra nem easter egg, hogy Phasma kapitányt Gwendoline Christie alakítja, aki a Trónok Harcában Tarthi Brienne-t játszotta. Egyébként zseniálisan.
Mint ahogy az sem, hogy J. J. Abrams minden filmjében elnevez valamit a nagyapjáról Harry Kelvinről. Kedves dolog de nem tartozik az univerzumhoz. Az Ébredő Erőben egyébként a Jakku sivatagbolygó egyik részét nevezte el róla Kelvinc gerinc néven.

  Az FN-2187 Finn sorozatszáma biztos a véletlen műve

  "– Meg kell találnunk a hercegnőd celláját! Legalább egy tucat szint van, és... Ez az, megvan! 2187- es cella. Mozdulj! Majd Csubi és én feltartóztatjuk őket." - George Lucas: Egy Új Remény

  De ha nem akkor pontosan ez volt a sorozatszáma Leia hercegnő Halálcsillagbéli  cellaszámának az Egy Új Reményben is.

  Connix hadnagy fizuja nem a véletlen műve
  Carrie Fisher (Leia Organa hercegnő, szenátor, tábornok) lánya, Billie Lourd is szerepel a filmben Connix hadnagy szerepében. Mint egy utalásként hasonló kakaós csiga frizurát kapott mint az anyukája annak idején, csak kicsiben.

  Az eredeti tervrajzok visszatérnek


  BB-8 nem teljesen önálló ötlet, hanem R2-D2 eredeti tervrajzai után készült.
  A Jakkui piac bejárata eredetileg Jabba palotájának (Jedi Visszatér) a kapuja lett volna. Maz Kanata ivója szintén Jabba palotája alapján készült.
  A lángosztagosokat (flametrooper) a hóosztagosok (snowtrooper) eredeti koncepciója ihlette, akik a Birodalom Visszavágban mutatkoztak be.
  Rey ruháit Luke eredeti szerkója alapján tervezték, amik az Egy Új Reményhez készültek.
  Az X-szárnyú vadászgépek is visszatértek az eredeti rajzokhoz, onnan lehet őket megismerni, hogy nem a szárnyak alján és tetején van egy-egy teljesen kör alakú hajtómű, hanem a hajtóművek félkörök és csak a szárnyak összezárásakor alkotnak egy egész kört.

  Fénykard a hóban


  Az Ébredő Erő végén a jó és a rossz megvív egymással egy olyan bolygón amit hó borít. A párbaj kezdetén egy fénykardot láthatunk kiállni a hóból, amit Jedi telekinézissel rántanak ki. Ez egyértelmű utalás a Birodalom Visszavág hasonló jelentére, ahol Luke így szerzi meg a fénykardját megakadályozandó, hogy wampa eledel legyen belőle.

  A Hosnian-rendszer mint tanár


  A Hosnian-rendszer a Köztársaság egyik naprendszere. A névválasztás tisztelgés Jim Hosney, legendás filmoktató előtt.

  Kylo Ren neve

  Kylo egy Ren lovag. A neve egy szójáték. Az első felét a mestere, a másik felét pedig az apja nevéből vették. Most spoiler okokból egyik nevet sem árulom el de aki látta a filmet az össze tudja rakni.

  Maz kanata vendégei


  Bazine Netal  Bazine egy Csillagok Háborúja novella, a Tökéletes Fegyver főhősnője kém, fejvadász. A novella és a karakter nagy sikert futott be, utalásként megjelent a filmben is. Borítékolható, hogy ennek még lesz folytatása.

  Maz Kanata zászlógyűjteménye  Amikor Han elviszi a fiatalokat Mazhoz, akkor a fogadó felett sok zászlót láthatunk. Persze ezek sem csak úgy általában zászlók, sok ikonikus darab van közöttük. Legtöbbjük a híres fogatversenyzőké (Baljós Árnyak).
Balról jobbra haladva a következőket látjuk:
-01. Ismeretlen.
-02. Aldar Beedo fogatversenyző.
-03 Ark Roose fogaversenyző.
-04. Ismeretlen.
-05. Anakin Skywalker fogatversenyző.
-06. Ismeretlen.
-07. Ziro a Hut, Jabba nagybátyja.
-08. Sebulba fogatversenyző.
-09. Ismeretlen.
-10. Ismeretlen.
-11. Boba Fett címere.
-12. Mandaloriai zászló. Jango Fett, Boba Fett és minden klón katona ebből a népből való.
-13. Ismeretlen.
-14. Ohnaka Gang. Kalózok a Klónok Háborúja animációs sorozatból.
-15. Sebulba fogatversenyző.
-16. Teemo Pagalies fogatversenyző.

  Remote droid az elsősegélydobozban


  Chewie könnyebben megsérül és Finn látja el a sebét. Az elsősegély dobozban megtalálja a Ben Kenobi által használt remote droidot, azt a kis gömböt amivel Luke gyakorolt az Egy Új Reményben. Mivel nem tudja mi az, félredobja. Egy pillanatra látni csak a kezében.

  Rey lakása  Abból, hogy Rey lakása egy kilőtt birodalmi lépegető, már lehet sejteni, hogy tele lesz érdekes dologgal. Biztos, hogy a blue-ray kiadást kockáról-kockára fogjuk léptetni de addig is vegyük észre Rey "kukoricacsutka" babáját, ami egy x-szárnyú pilótát ábrázol.

  Rey napszemüvege  Rey sivatagi ruházatának részét képezi egy napszemüveg pánt.
Ezt első ránézésre sötét lencsék alkotják de második ránézésre pont úgy néz ki mint egy rohamosztagos sisakjának a sötétített lencséje a klasszikus sorozatból. Merthogy az is.

  Rey sisakja

  Rey-nek van egy X-szárnyú vadászgépekben rendszeresített sisakja, ami nem ismeretlen a Star Wars univerzumban. Ez a klasszikus sorozat egyik pilótájáé volt, aki Dosmit Raeh néven szolgált.

  A régi szereplők átadják a stafétabotot

  Kylo Ren valószínűleg Darth Vader legnagyobb rajongója az univerzumban. A megjelenése is Vaderre utal. Ugyanilyen kapcsolat van a Legfelsőbb Vezető, Spoke és a néhai Palpatine szenátor között, aki a Sithek között Darth Sidious néven futott, a nép egyszerű gyermekei pedig csak egyszerűen Császárnak ismerték.
  Az, hogy Maz Kanata vagy ezer éve vezeti a kocsmáját nem költői fordulat, tényleg ezer éves. Már itt nyilvánvaló az utalás Yodára. Mindketten ismerik az erőt, idegen fajt képviselnek, roppant bölcseket tudnak mondani.
  Reynek és Luke Skywalkernek nem csak a ruhája hasonlít egymásra. Hasonló körülmények között nőttek fel, hasonló ábrándokkal, mindketten idealistaként kezdték, ugyanúgy sodródtak bele a jó és a rossz örök háborújába... Spoiler okokból nem folytatom de már a trailerből is kitűnt, Rey lesz Luke örököse.
  Poe Dameron már rögtön úgy ugrik be a történetbe, mint az Ellenállás legjobb és legvakmerőbb pilótája. Ismerős? Igen, ő Han Soló párja.

  Rohamosztagos karddal és pajzzsal
  Az eredeti concept artban, amit Ralph McQuarrie követett el a fénykard nem csak a Jedik és a Sithek kiváltsága volt, hanem a birodalmi rohamosztagosok is rendelkeztek vele. Volt fénykardjuk és volt fénykardálló pajzsuk is.
Az Ébredő Erőbe is bele akarták rakni ezt a vonalat de az előző részekben több helyen is kihangsúlyozták, hogy fénykardot készíteni csak azok tudnak akik képesek bánni az erővel. Így  az ötletet eredeti formájában elvetették de átértelmezve tovább élt. Ebből született a tömegoszlató rohamosztagos (riot control stormtrooper). Van fénykardálló pajzsa (shield) és egy elektromos pálcája (baton), amit úgy lehet forgatni, mint egy gumibotot és akár egy fénykarddal is fel tudja venni a harcot.

  A Starkiller űrbázis neve nem ismerős valahonnan?  Az Ébredő erő új űrbázisát Starkiller névre keresztelték. Mire utal ez?
Egyrészt arra a képességére, hogy naprendszereket is képes elpusztítani.
Másrészt viszont eredetileg Luke neve nem Skywalker, hanem Starkiller lett volna, hiszen ő nyírta le az első Halálcsillagot.

  A szemétledobó az jó de a szemétzúzó még jobb

  Han Soloék valahogy megint felkeverednek egy űrbázisra, ahol el kell tüntetniük egy katonát. Han Solo megkérdezi, hogy eltüntetésnek célzatjából nincs é véletlenül egy szemétledobó vagy szemétzúzó. Ez egyértelmű utalás az Egy Új Reményre, ahol a Halálcsillagon egy szemétmegsemmisítőben kötnek ki.

  Valami rossz érzés fogott el
(I have a bad feeling about this).

  Hant akkor kapja el a rossz érzés, amikor elszabadul a rakománya.
Ez a mondat az egy Új Remény óta minden filmben elhangzik.

  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim

  (Utolsó frissítés: 2016. 01. 12.)


  A legjobb kikacsintások | Első benyomás | Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Filmajánló
Hozzászólások 0Találatok: 1150  

2015.12.18 03:59:44
zoli


  Ez egy gyors bejegyzés lesz, tekintettel a hajnali órákra.
Most jöttem haza a Csillagok Háborúja: Ébredő Erő első (2d, felirat) előadásáról.  

  A leírás annyi spoilert tartalmaz csak, amennyit a trailerekből is ki lehetett következtetni.

  A lényeg

  -Sikerült elcseszni a filmet?
  -Meglepő módon nem. Ismétlem a Disney nem cseszte el.

  -Sikerült legalább a papírformát kihozni a filmből?
  -Igen, nem kellett kínosan mondogatnom magamban de jó, hogy legalább nem baltázták el, magabiztosan ugrotta át Abrams a lécet.

  -Akkor tökéletes lett?
  -Nem. De jobb lett mint a másodikként forgatott trilógia és sok tekintetben még a Jedi Visszatérnél is jobban sikerült.  Az alaptörténet

  A Yavini csata (Egy Új Remény) után 34-et írunk.
Az Endori csata YU 4-ben volt, tehát 30 évvel vagyunk a Jedi Visszatér után.
  Az Endori csata után megalakul az Új Köztársaság, ami békét köt a Birodalom romjaiból születő Első Renddel. Azok a Lázadók akik ezt nem fogadják el tovább folytatják a harcot Ellenállás néven.
  Luke Skywalker elkezdi kiképezni a Jedi lovagok új generációját de ez tragédiába torkollik, ő pedig önkéntes száműzetésbe vonul. Senki nem tudja hol tartózkodik úgy sejtik, hogy elment megkeresni az első Jedi Templomot. Őt keresi az Ellenállás és az Első Rend is.

  Pozitívumok

  A film abszolút hozta a sztárvársz érzést. Ebben nagyon sokat segít John Williams kolosszális zenéje. Leginkább a Birodalom Visszavágra hasonlít, tele van egy sereg nagyon jól eltalált poénnal.
  Nagyon látványos volt de nem tolták túl. A filmben nagyon jó apokaliptikus képek vannak.
  Nagyon jól eltalálták a karaktereket. Nekem elsőre megtetszett Cameron Poe (Oscar Isaac), Maz Kanata (Lupita Nyong'o + CGI) és Rey (Daisy Ridley) karaktere. Több női karaktert látunk a filmben, mint eddig bármikor a Star Wars univerzumban.
  Az igazi meglepetés nekem a sötét oldalon nem Kylo Ren (Adam Driver), hanem a Legfelsőbb Vezető, Snoke (Andy Serkis + CGI) volt, akinek a megjelenése az apokaliptikus képek közül talán az egyik legjobb volt.
Az Első Rend bemutatásánál nagyon jól eltalálták a náci áthallást, főleg a színekben és a szövegekben. Hux generális (Domhnall Gleeson) láthatóan tobzódott a birodalmi-náci szerepkörben. Egy kicsit beleláthatunk a rohamosztagosok életébe, így már nem arctalan, személyiség nélküli biorobotok többé.
  Teljesen kihagyták a filmből a cukiságokat, nem voltak Ewokok és legfőképp nem volt Jar Jar Binks. Mivel a filmet nagy merítésre lőtték be, kellett bele egy új, aranyos szereplő. Ez egy BB-8 névre hallgató kis robot lett. Aranyos de nem zavaró.

  Negatívumok

  A zenében nekem egyetlen csalódás az volt, hogy a trailer zenéje nem filmzene. Nem Williams szerezte, hanem Frederick Lloyd, trailer zenének íródott, így nem szerepel a hivatalos filmzenében, sem a filmben. Pedig nagyon jól sikerült. Nem kedvelem a trailer iparág ezen húzásait. Sokszor hallhatunk olyan zenéket és láthatunk olyan jeleneteket, amik nem is szerepelnek a filmben.
  Ennél az alaptörténetnél olvastunk jobbakat és rosszabbakat is. Most a hangsúly a jobbakon van. Csak könyvben is volt ennél jobb alaptörténet.
Tetten érhető benne egy történeten belüli történet, ami erős Egy Új Remény remake hangulatot áraszt: egy sivatag bolygón rekedt főhős összeakad egy robottal, ami fontos üzenetet visz, amivel meg lehet találni egy fontos személyiséget... ismerős ugye? Ettől függetlenül nem egy remake-ről van szó, a történet ettől jóval eredetibb lett.
  Nekem kicsit sok volt benne a dráma. Ezen belül meglehetősen mostoha sors jutott a régi karaktereknek, amit én mindenképpen pozitívabbra vártam.
  Az Egy Új Reményben és a Jedi Visszatérben már volt egy-egy Halálcsillag, most lett egy harmadik bázis Starkiller néven. Ez már nem csak egy, hanem több célpontot is el tud pusztítani egyszerre. Ez uncsi. Ezért lett megint kis, egyszemélyes gép vs. "Halálcsillag" űrcsata. Uncsi.
  Kevés filozófia volt a filmben. Ez nem egyértelmű negatívum, legalább abban az értelemben, hogy voltak más részek amiben még kevesebb volt. Az Egy Új Remény és a Birodalom Visszavág filozófiai szintjét nem üti meg, a többi résszel összehasonlítva viszont megállja a helyét.

  Összegzés

  Az új rész alapvetően jól sikerült.
  Szinte az összes hibája betudható annak, hogy egy új trilógia első, alapozó részéről van szó. Itt át kellett hidalni egy harminc éves szakadékot, ami zárójelbe tette az össze közvetlen folytatást, hiszen nem lehetett visszafiatalítani a színészeket.
Ezért kétszer kell elkezdeni a történetet, a filmből kimaradt előző évtizedek eseményeinek meg kellett törnie, hogy a következő részben újra elkezdődhessen.
Igazából majd csak a többi rész ismeretében lehet megítélni, hogy jó irányt vett-e az új történet. Ekkor fog kiderülni, hogy el mernek-e szakadni az előző trilógiától, át tudják-e vezetni a történetet vagy továbbra is biztonsági játékra törekednek.
  A film jó eséllyel tetszeni fog a rajongóknak de úgy rakták össze, hogy az előzmények ismerete nélkül is érthető legyen.

  Tanulságok a jóslatokat illetően


  Legpontosabb jóslatokat a csillagokhaboruja.hu hozta. Gyakorlatilag kiszivárogtatták a teljes történet már december elején. Ezt jó szem előtt tartani az elkövetkezendőkben.
  A legpontatlanabb cikkeket a 444 követte el. Még azután is rossz elemzést adott ki, hogy megvolt a film sajtóbemutatója. Nem először hoztak le pontatlan de legalább hatásvadász cikket. Felkapták azt is, hogy Kylo Ren maszkja mögött Luke rejtőzik de ezt csak a szereposztásból meg lehetett azonnal cáfolni.

  Ajánlott cikkek

  Enneagrammal, a Hős Útjával és a Csillagok Háborújával kapcsolatos cikkeim


  Filmajánló | Csillagok Háborúja: Ébredő Erő | Első benyomás
Hozzászólások 0Találatok: 968  

1. oldal / 2
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>