Címlap Blog Címke: Védikus időtervezés


Címke: Védikus időtervezés

2016.11.29 15:47:22
zoli


  A naptári évünk nincs szinkronban az évszakokkal vagy a hold járásával, tehát azokkal a jelenségekkel, amik mindenki számára tapasztalhatóvá teszik az idő múlását és egyben ciklikusságát. De az új év, új élet elképzelés annyira beleivódott a kultúránkba, hogy mint minden lehetőséggel, ami alkalmat ad arra, hogy változtassunk az életünkön vagy újra megerősítsük a céljainkat, érdemes foglalkozni vele kicsit.  A személyes integráció célállítási folyamata mindig a fizikai, születési adottság és szellemi, születési irányultság kibontakozására figyel. Ezek tükrében reagálunk azokra a sorszerű mintákra, amik körbevesznek minket gyermekkorunkban. Így alakulnak ki a természetes érdeklődési területeink.
Az érdeklődési területeink közül lesz egy ami az életcélunkra mutat. Ez a legrégebbi, mindegyik kapcsolatban van vele és magában hordozza a legnagyobb probléma, legnagyobb megoldás jelenséget is. Ezt hívom elsődleges érdeklődési területnek. 
Minden más érdeklődési terület az elsődlegeset támogatja, fejleszti az adottságainkat és képességeinket egy cél irányába.
Az elsődleges terület rámutat a hivatásunkra, a hobbinkra, az élet minden területén utat mutat nekünk. Így több, kisebb, részleges cél is születik belőle.
Az új év lehetőséget ad nekünk, hogy kicsit elgondolkozzunk az életünkön és megtaláljuk vagy megerősítsük a céljainkat.

  Az új év kicsit hasonlít a kamaszkorra, mert óriási energiát szabadít fel, amit aztán ha valaki nem tud használni, akkor általában a szórakozásban foglalja le. Ám ezeknek az energiáknak nem a szórakoztatás a legfőbb feladata. Fontos a minőségi pihenés, a regenerálódás és a szórakozás is de ennyi túl-energiát már produktívabb dolgokban is fel lehet használni.  

  Az újévi fogadalmak általában január elsejére összpontosulnak de ezzel több probléma is van.
  Az újév első napja munkaszüneti nap, még azok is zsibbadtak akik nem szórakozták át a szilvesztert.
  Ritka, hogy az újév első napja asztrológiailag kedvező legyen, egyszerűen túl kicsi rá az esély, hogy pont összejöjjön.
  Az újévi fogadalom amúgy is egy folyamat és az újév bőven kínál jó lehetőségeket arra, hogy elkezdjünk ezen munkálkodni.

  Elkülönítettem az újévet és az ideális kezdőnapokat, valamint összegyűjtöttem a legfontosabb kezdőnapokat az év elejére.
  Mivel a célok megvalósítása egy folyamat, ezért nem csak a naptári újévről emlékezem meg, hanem beveszem a repertoárba a tavaszi és a kínai újévet is.
Az év eleji születésűeknek van egy kis előnyük, mert náluk az asztrológiai újév is dobja magát mint lehetőség. 

  Naptári újév(pixelstalk.net)

  Az óév utolsó napja

  Az óév utolsó napját töltsük pihenéssel és célállítással, célmegerősítéssel, valamint tervezéssel.
Mivel a naptári évfordulókor nem történik semmi alapból nem lenne sok értelme odafigyelni arra, hogyan megyünk át az újévbe. De mivel ilyenkor megnő a tudatosság és mindenki az éjfélre figyel, ennek így még is lehet értelme.
  Én hagyományosan ki szoktam kocogni az erőbe éjfél előtt, hogy az újév a visszaúton érjen.

  2016. 12. 31. 
  Nap: Shanivára, szombat
  Holdnap: Dvitiya tithi
  Holdház: Uttara ashadha nakshatra
  Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
  Túl azon, hogy a szombat nem igazán jó valaminek az elindítására, a Dvitiya tithi jó nap lehetne a kezdésre új munka, házépítés területén valamint házasságkötésre. Az Uttara asadha is támogatja az építkezést és a mezőgazdasági munkákat, szintén jó házasságra de ezen felül lelki tevékenységekre is. Valamint szintén jó általános dolgok elkezdésére. A tetejébe a Szarvartha sziddhi yoga is tökéletes lenne. Csak szombat van, meg óév. Ez a nap nagyon jó lenne január elsejének. Így viszont zseniális tervezésre, lelki gyakorlatok végzésére vagy egy kis sétára a természetben, míg a városban megörülés van.

  Az újév első napja

  Az újév első napját töltsük pihenéssel.

  2017. 01. 01. 
  Nap: Ravivára, vasárnap.
  Holdnap: Tritiya tithi
  Holdház: Sravana nakshatra
  A vasárnap kiváló kezdő, alapozó nap. A Tritiya jó vállalkozások elindítására, építőipari munkákra, esküvőre. Ez eddig jó, attól eltekintve, hogy munkaszüneti nap van és nyomi mindenki. Ezt az amúgy nem rossz napot a Sravana teszi hosszú távú célok megvalósítására alkalmatlanná. Bár a Sravana jó vállalkozáshoz, utazáshoz, kertészethez, vendégeskedéshez és bevásárláshoz, túl gyors és csak átmeneti eredményt ad. Az ezen a napon elkezdett fogadalmak, ha nem lesznek máskor megerősítve még, nem lesznek hosszútávúak. Így ezt a napot töltsük inkább pihenéssel és barátokkal történő programokkal, akár a természetben. 

  Az újév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  Az újév valódi kezdőnapjai, az első sziddha yoga és szarvartha sziddhi yoga napjai. 
 
  2017. 01. 05. 
Nap: Guruvára, csütrötök
Holdnap: Szaptami tithi
Holdház: Uttara Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A csütörtök azon ritka napok egyike, amin a lelki és az anyagi dolgok barátságban vannak egymással. A Szaptami ezt erősíti mivel ideális kezdő és alapozó nap, jó új munkát elindítani, elkezdeni valami új dolgot ami erőfeszítést igényel, jó sportra és harcművészetre, valamint támogat minden művészeti tevékenységet. A holdház kedvez a mezőgazdasági munkáknak és a lelki gyakorlatoknak. Plusz van egy kis sziddhánk.

  2017. 01. 06. 
Nap: Sukravára, péntek
Holdnap: Ashtamí tithi
Holdház: Révati nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
A péntek jó művészetekre, vásárlásra, vendéglátásra és utazásra, kicsit élvezni az életet. Nem kedvező üzleti és magányos tevékenységekhez. Az Ashtami kedvez a tanulásnak, művészeteknek, harcművészeteknek, üzleti tevékenységeknek. Valamint az építőipari munkáknak és minden ingatlannal kapcsolatos dolognak. És ma is kis sziddhánk van.

  2017. 01. 07.
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Dashami tithi
Holdház: Asvini nakhsatra
Kombináció: Sziddha yoga  ¹
Itt kolosszális módon két kis sziddhát egy nagy követ, ez hatástalanítja, hogy a szombat nem a kezdő napok legjobbja, hiszen egy folyamatot kapunk. A holdnap támogat minden befejezést, elengedést és különféle dolgok elkezdését. Különösen üzleti tevékenységnek, fontos emberekkel való találkozóknak. Házzal, lakással, járművel kapcsolatos dolgoknak, utazásnak és házasságnak. A holdház is áldásos, az Asvini kumárák a gyógyítás alapítói. Így ez a nap alkalmas minden gyógyító és terápiás folyamatra, gyógyszeres kezelés elkezdésére. Továbbá támogatja a lelki gyakorlatokat, tanulást, sportokat. Üzleti tevékenységeket, adás-vételt, hitel adását és felvételét, és a vásárlást. A művészeteket de különösen a dekorációt és az ékszerkészítést. Valamint jó utazáshoz és luxuscikkek élvezetéhez.  

  Asztrológiai újév

  Ha valakinek a születésnapja az év első harmadában van az kap még egy lehetőséget az évkezdésre, mivel asztrológiai értelemben mindig a születésnapunk az év kezdőnapja.
  Mivel a születésnap is eshet béna napra, itt is érdemes az utána következő kis és nagy siddhára építeni. Valahogy így.

  Az asztrológiai óév utolsó napja

  2017. 01. 28. 
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Pratipada tithi
Holdház: Sravana nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹

  Az asztrológiai újév első napja

  2017. 01. 29. 
Nap: Ravivára, vasárnap
Holdnap: Dvitiya tithi
Holdház: Dhanishtha nakshatra

  Az asztrológiai újév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  2017. 01. 31. 
Nap: Mangalavára, kedd
Holdnap: Cshaturthi tithi
Holdház: Purva Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹

  Tavasz újév(pixelstalk.net)

  Vaszant Pancshami

  A védikus naptár mindig holdhónapokkal számol, amik nem fedik le a mi napév alapján számolt hónapjainkat. A védikus január nekünk a hónap felére vagy a végére csúszik. Az ötödik napja (pancsami) az asztrológiai tavasz kezdete (vaszant). Innentől emelkedik a nappálya, hosszabbodnak a nappalok és megindul a keringés a növényekben. 
  Erre a napra esik a Szaraszvatí Púdzsa is, ami a tudás, műveltség, kultúra irányító istennőjének az ünnepe. Mondanom sem kell, miért jó elkezdeni valamit ezen a napon. 

  Tavasz óév utolsó napja

  2017. 01. 31. 
Nap: Mangalavára, kedd
Holdnap: Cshaturthi tithi
Holdház: Purva Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A keddi napot a mars uralja, ezért egy agresszív és harcia nap. nem jó hosszútávú dolgok elkezdésére. Ezen napon érdemes olyan dolgot önként bevállalni, ami önmagunk ellen irányuló agresszió: böjt, lemondások, harcművészet, sport, orvosi beavatkozás. Kerüljük az utazást, a veszélyes helyzeteket és a veszekedéseket. A Cshaturthi ezt a hatást még jobban felerősíti, mivel ez a holdnap alkalmatlan a hosszútávú dolgokra, de kedvező a probléma megoldásra, akadályok megszüntetésére, harcművészetre, valamint takarításra. A holdház is egy agresszív és kegyetlen darab, Nem alkalmas kedvező dolgok elindítására, inkább a harc és a kedvezőtlen dolgok elleni védekezés javasolt. Szóval ez egy tökéletes befejező nap. A negatív hatásokat enyhíti, hogy kis sziddha van.   

  Tavasz újév első napja

  2017. 02. 01. 
Nap: Buddhavára, szerda
Holdnap: Pancshami tithi
Holdház: Uttara Bhadrapada nakshatra
Ünnep: Vaszant Pancshami
A szerdai nap kiváló tanulásra, üzleti vállalkozásokra és kifinomult munkákra. Kiváló alapozó és kezdő nap, alkalmas új dolgok elindítására. Ilyenkor érdemes megtervezni és elkezdni gyógyszeres kúrákat. Támogat minden média munkát de különösen a kiadói tevékenységet és a sajtóközleményeket. Ugyanakkor kerüljük a hazugságot, a kegyetlenséget és az erőszakot, valamint a szerencsejátékokat és a fogadást. Jó a társadalmi kapcsolatok ápolására, barátkozásra, ismerkedésre. A holdnap kedvez az új vállalkozások elindításának és egészségügyi de különösen gyógyszeres kúráknak és emésztést javító kezelések megkezdésének. A holdház minden tevékenységet támogat amiből tartós eredményt szeretnénk de különösen az oltár körüli lelki és az általános, valamint rituális vallási gyakorlatoknak, adományozásnak, faültetésnek. Támogat minden mezőgazdasági és földdel való munkát, kertészkedést.

  Kínai holdújév
  


  Bár a kínai naptár nem védikus de sok védikus elemet tartalmaz. Én ezért hajlamos vagyok megtartani néhány kínai ünnepet, ilyen a kínai holdújév is. 

  Kínai holdóév utolsó napja

 2017. 01. 27. 
Nap: Sukravára, péntek
Holdnap: Amavaszya tithi
Holdház: Uttara Ashadha nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A péntek jó művészetekre, vásárlásra, vendéglátásra és utazásra, kicsit élvezni az életet. Nem kedvező üzleti és magányos tevékenységekhez. A holdnap szerencsétlen bármilyen anyagi tevékenységre csak lelki gyakorlatokat és vallásos tetteket támogat. A holdház minden tevékenységet támogat amiből tartós eredményt szeretnénk de különösen az oltár körüli lelki és az általános, valamint rituális vallási gyakorlatoknak, adományozásnak, faültetésnek. Támogat minden mezőgazdasági és földdel való munkát, kertészkedést. Kis sziddha nap van.

  Kínai holdújév első napja


  2017. 01. 28. 
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Pratipada tithi
Holdház: Shravana nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
A szombat klasszikus pihenőnap, amikor minden anyagi tett hosszú távon kudarcra van ítélve csak a lelki és a vallásos tettek valamint a lemondások vannak támogatva. A holdnap jó minden lelki gyakorlathoz, vallásos rituáléhoz és fogadalomtételhez. A Sravana jó vállalkozáshoz, utazáshoz, kertészethez, vendégeskedéshez és bevásárláshoz, de túl gyors és csak átmeneti eredményt ad. Az ezen a napon elkezdett fogadalmak, ha nem lesznek máskor megerősítve még, nem lesznek hosszútávúak. A kis sziddha nap gyengíti a negatív hatásokat és erősíti a pozitívakat.

  A kínai holdújév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  A kínaiaknak nagy mákjuk van mert a holdóév és az újév is kis sziddha yogára esik.

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények


  Függelék

  ¹ Sziddha yogának azt nevezzük, amikor az adott nap -vára- különféle tulajdonságai -páncsángam- támogatják egymást.  
  A szarvartha sziddhi yoga egyike a 27 kombinációnak -yoga-, amiket az égitestek jeleznek, ez a legfőbb mind közül.

  A kis és a nagy sziddha yoga napjai a kezdetről és a növekedésről szólnak. Ilyenkor jó olyan dolgokat elkezdeni, amitől hosszú távú eredményeket várunk. 
Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább sikerrel járnak mint nem. 

  Természetesen fontos, hogy az adott tevékenységnek mekkora a létjogosultsága, mennyire felel meg az öt tanításnak (pancsa-tattva): mennyire veszi figyelembe a Legfelsőbb Személyt (1. Bhagaván - Felső lélek), mennyire illik hozzánk (2. Átma - Egyéni lélek), mennyire illik a sorsunkba (3. Karma - Tettek és következmények), mennyire tanultuk meg hogyan működik (4. Prakriti - Anyagi természet) és eljött-e az ideje (5. Kála - Az örök idő).

  Ezért ha valami hiányzik az adott cél eléréséhez de meg kell csinálni, akkor a Sziddha yoga segít jobb eredményt adni, ha pedig minden megvan hozzá akkor az idő faktor még mindig akadályozhatja. Ezért ha valamiből hosszútávú és jó eredményt akarunk akkor a Sziddha yoga napokkal mindig számolnunk kell.


  (Utolsó frissítés: 2016. 12. 04.)


  Védikus időtervezés | Újévi fogadalmak
Hozzászólások 0Találatok: 610  

2015.09.10 13:18:38
zoli


  Az időtervezés nem egy teljesen önálló téma, mert ha nincs meghatározva a cél, nem lehet megtervezni az időt sem.
  A Védikus időtervezés az Indiában fennmaradt ősi tudásanyagra a védákra épül és azon belül is az asztrológiára, ami azt határozza meg, hogy mit mikor célszerű tenni.
  Itt az asztrológiának csak a statikus elemivel fogok foglalkozni, hogyan épül fel egy nap, az adott napok milyen profillal rendelkeznek stb.Szúrya a nap személyisége az idő előrehajtója

  A képzés tartalma

  Bevezetés

-Az idő természete
-A nap órás ciklusai
-A nap kétórás ciklusai

  Páncsángam (a védikus naptár öt eleme -attribútum, tulajdonság)

-A hét napjai (vára)
-A hold napok (tithi)
-A holdházak (naksatra)
-A nap és a hold helyzete (yoga)
-A fél hold napok (kárana)

  Nevezetes kombinációk

-Mrityu és Sziddha yoga

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények


  Tartalom | Képzés | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 956  

2015.06.25 15:03:10
zoli

 
  A védikus naptár minden nap öt fontos információt ad (páncsángam).
Milyen nap van a héten (1. Vára), milyen hold napon járunk (2. Tithi), milyen csillagképben (3-4. Naksatra, Yoga) és egy napon belül milyen fél hold napok vannak (5. Karana).
  Ezeknek a kombinációiból származik egy hatodik érték, amit szintén Yogának hívnak de nem azonos az eddig említettel. A Yogák itt égitestek kombinációit jelentik és 127 csoportjuk van. A Sziddha és a Mrityu csoport egy ezek közül. Mindkettőnek több fajtája létezik.
  Ezt nem tartalmazzák a védikus naptárok, mert több értéket is össze kell vetni hozzá. Mivel a Páncsángam minden részét meg kell tanulni hozzá ezért én sem ismertetem.(Távol-keleti szerencsehozó macskák - http://laughingsquid.com)

  Aki részt vesz a Védikus időtervezés képzésen, az a képzésen, a jegyzeteken és egy hírlevél sorozaton túl megkapja minden héten, napokra lebontva a védikus naptár egy általam szerkesztett változatát, ami az öt alapinformáción túl tartalmazza a Sziddha és a Mrityu yoga napokat is.

  Nagy vonalakban amikor az adott nap különféle tulajdonságai támogatják egymást akkor Sziddha yogáról, ha pedig nem akkor Mrityu yogáról beszélünk.

  A Sziddha yoga (Tökéletes kapcsolat, kombináció) napok a kezdetről és a növekedésről szólnak. Ilyenkor jó olyan dolgokat elkezdeni, amitől hosszú távú eredményeket várunk.
Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább sikerrel járnak mint nem.
  Természetesen fontos, hogy az adott tevékenységnek mekkora a létjogosultsága, mennyire felel meg az öt tanításnak (pancsa-tattva): mennyire veszi figyelembe a Legfelsőbb Személyt (1. Bhagaván - Felső lélek), mennyire illik hozzánk (2. Átma - Egyéni lélek), mennyire illik a sorsunkba (3. Karma - Tettek és következmények), mennyire tanultuk meg hogyan működik (4. Prakriti - Anyagi természet) és eljött-e az ideje (5. Kála - Az örök idő).
Ezért ha valami hiányzik az adott cél eléréséhez de meg kell csinálni, akkor a Sziddha yoga segít jobb eredményt adni, ha pedig minden megvan hozzá akkor az idő faktor még mindig akadályozhatja. Ezért ha valamiből hosszútávú és jó eredményt akarunk akkor a Sziddha yoga napokkal mindig számolnunk kell.(Lóherék a szerencse szimbólumai - audreyreille.com)

  A Mrityu yoga (Halálos, gyilkos kapcsolat, kombináció) napok a befejezésről és a hanyatlásról szólnak. Ilyenkor nem jó olyan dolgokat elkezdeni amikből hosszútávú és jó eredményt akarunk.
  Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább nem járnak sikerrel.
Fontos, hogy ez csak az újonnan elkezdett dolgokra vonatkozik. Tehát Mrityu napokon nem kell lemennünk a pincébe hideg élelemmel és elbarikádoznunk magunkat. A napi rutinfeladatokat nyugodtan fenntarthatjuk, elvégezhetjük csak ne kezdjünk új dolgokba. 
Ezeken a napokon nagyon hangsúlyt kaphat a lelki, szellemi élet, kicsit nyugodtabbra vehetjük a figurát és elmerenghetünk az élet értelmén.

  Én sokat kísérleteztem ezekkel a napokkal.
  Ha egy adott tevékenység kezdetét és minden mérföldkövét, amennyire lehetett persze, Sziddha yogára raktam, az mindig sikerült!
Nem minden esetben ütöttem meg a főnyereményt de feltűnően jól ment.
Persze nem csak azért sikerült mert jól időzítettem, hanem mert volt realitása is. Jobban mentek a dolgok de a pillanatnyi lelki kvalitás, egyéni beállítottság, sors, szakértelem pozitívumai vagy negatívumai továbbra is kiütköztek. Továbbra is azt éreztem, hogy ugyanazon az úton versenyzek csak simább lett az út, megvoltak a kátyúk és a döccenők de kevésbé érzetem őket.
  Ha egy adott tevékenységet véletlenül Mrityu yogán kezdtem el, az egy éven belül, minden esetben elfüstölt!
Nem feltétlenül történt katasztrófa csak nem jött össze a dolog.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  Mrityu yoga | Sziddha yoga | részlet | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 1245  

2015.06.25 12:26:29
zoli


  Előzmény: Védikus időtervezés - A védikus naptár: Ajánlott oldalak

  Az előző cikkemben a védikus naptárak terén honlapokat ajánlottam, most alkalmazásokkal fogom folytatni.
  Mivel Indiában főleg az Androidos mobileszközök terjedtek el, ezért ezek az alkalmazások is nagyrészt Stock Androidra és derivátumaira vannak fejlesztve. Én egyet találtam ami van 'droidra és iOS-re is de persze az is megszűnt.(www.walldc.com)

  Páncsángam

  Ezek az alkalmazások mind az öt elemet megmutatják.

  Hindu Calendar - Drik Panchang
  Fejlesztő: Adarsh Mobile Applications LLP
  Honlap: http://www.drikpanchang.com
  Letöltés: Google play, Apple App Store - megszűnt
  Widget: nincs

  Hindu Calendar
  Fejlesztő: Alok Mandavgane
  Honlap: Facebook aloldal 
  Letöltés: Google play
  Widget: van

  Panchangam - Hindu Calendar
  Fejlesztő: Para Digital Technologies
  Honlap: http://www.paradigital.co.in    
  Letöltés: Google play
  Widget: nincs

  Ékádasi

  Ezek az alkalmazások csak a hold napokat (tithi) mutatják.
Főleg Vaisnava vagy Krisna-hívő naptárak de nyugaton igazából senki más nem jut el még a hold napokig sem.
Az egyik legfontosabb hold nap a tizenegyedik (Ékádasi tithi), ami böjtnapot ajánl mindenkinek de legalább a gabonák és a hüvelyesek elhagyását arra a napra. Ezek a naptárak főleg az Ékádasi hold napra és a másnapi böjt megtörésének az időpontjára vannak kihegyezve. Pont ezért nagyon praktikusak, ezeket az adatokat sok páncságam naptár nem jelzi ennyire részletesen. 

  Ekadasi
 
Fejlesztő: Yura Krymlov
  Honlap: Bitbucket aloldal    
  Letöltés: Google play
  Widget: van

  Ez az alkalmazás a hét napjai (vára) és a hold napok (tithi) mellé még kiszámolja a holdházakat is (naksatra) de a yogákat és a karanákat már nem. Viszont erre a három jelzett tulajdonságra kattintva kapunk egy rövid áttekintést róluk.

  Ekadashi Reminder
  Fejlesztő:  Abhay Charan das
  Honlap: http://www.ekadashi.pp.ua
  Letöltés: Google play
  Widget: van

  Ez alkalmazás csak az Ékádasi tithiket jelzi de cserébe mindegyiknek leírja a történetét.

  Csillagászat

  Sky Map
  Fejlesztő: Sky map Devs
  Honlap: nincs
  Letöltés: Google Play
  Widget: nincs

  A Google Sky nyílt forráskódú projektjén alapul. Ha a telefonunkat az égboltra irányítjuk akkor megmutatja a különféle csillagokat, konstellációkat, Messier objektumokat (a legfényesebb, legkönnyebben megfigyelhető formációk), bolygókat, meteor rajokat. 

  Indian Sky Map
  Fejlesztő: Alok Mandavgane
  Honlap: http://www.alokm.com
  Letöltés: Google Play
  Widget: nincs

  Ez a Sky Map indiai változata. Megtudhatjuk belőle a különféle objektumok szanszkrit nevét oda és vissza. Úgy is működik ha a formációt nézzük és úgy is, ha névre keresünk.
Együttműködik más programokkal is. Ha a Hindu Calendar / Panchang leírásában az éppen aktuális Nakshatra nevére bökünk, akkor betölti az Indian Sky Mapot és megtudhatjuk, hogy melyik csillagképpel van dolgunk.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  Ajánlott alkalmazások | A védikus naptár | Védikus időtervezés
Hozzászólások 0Találatok: 1050  

2015.06.24 13:45:39
zoli


  Amikor valaki életében először lát védikus naptárat az jó eséllyel semmit sem fog érteni belőle, mivel hiányzik hozzá a kulturális háttértudás. Sok indiai oldal még a fordítással sem szöszmötöl, egyből hindi az egész.  Nyugaton a kozmológia misztikus homályba burkolódzott, az asztronómia pedig tudományos hátteret kapott, ezért hiányzik az azt megalapozó értékrend. Így a csillagok csak fényes pontok az éjszakai égbolton, amik nagyon érdekesek de ugyan mi közük lenne az értékrendhez?
Pedig az emberi élet legfontosabb kérdésének a kérdőjele ott lóg minden éjjel az égbolton. És csak kevesen emelik fel a fejüket és kérdezik meg maguktól, hogy azok a dolgok hogy kerültek oda, mit jelentenek, kik vagyunk, hogy kerültünk ide?
Az asztrológia is kisiklott nyugaton, mert szintén hiányzik mögüle a háttértudás, ezért a legtöbb ember nem tudja, hogy mit kell kérdezni egy asztrológustól és nem is veszi észre ha nem releváns választ kap. Innentől lutri, hogy mi fog történni de sejthető, mivel az igazi asztrológusok nagyon ritkák. Az ideális asztrológus szent, bölcs, filozófus, matematikus, csillagász, tudós, orvos, gyógynövényfüvész és ásványszakértő, szociológus, pszichológus, atya, barát, edző, tanácsadó... Ezek csak az alapképesítései, még az asztrológiáról nem is beszéltünk.
Egyrészt érthető, ha valaki nem ért az asztrológiához, nyilván ezért keres fel egy szakembert. Másrészt a teljesen nem ért hozzá és a nem asztrológus között vannak még fokozatok.
  Itt helyezkedik el a népi, statikus asztrológia, ahol minimális és nyilvános számításokról van szó, amik általánosan mindenkire vonatkoznak. Indiában sem rohangálnak az emberek mindennap asztrológushoz, mert a kultúrában benne van az alapinformációk ismerete.
  Ezeket az alapinformációkat hívják páncsángamnak.
Ez szó szerint öt végtagot jelent. Öt elemről (attribútum, tulajdonság) van szó amik meghatározzák az adott napot, bizonyos tevékenységeket segítenek, míg másokat hátráltatnak.
  Az internet segítségével bőven találhatunk ebben a témakörben oldalakat én összegyűjtöttem a kedvenceimet.

  Páncsángam

  Ezek az oldalak mind az öt elemet megmutatják.

  - astrojyoti - "Vedic astrology" - http://www.astrojyoti.com

  - Drik Panchang - "Online Panchang, Panghangam" - http://www.drikpanchang.com

  Ékádasi

  Az itt található oldalak csak a hold napokat (tithi) mutatják.
Ezek főleg Vaisnava vagy Krisna-hívő naptárak de nyugaton igazából senki más nem jut el még a hold napokig sem.
Az egyik legfontosabb hold nap a tizenegyedik (Ékádasi tithi), ami böjtnapot ajánl mindenkinek de legalább a gabonák és a hüvelyesek elhagyását arra a napra. Ezek a naptárak főleg az Ékádasi hold napra és a másnapi böjt megtörésének az időpontjára vannak kihegyezve. Pont ezért nagyon praktikusak, ezeket az adatokat sok páncságam naptár nem jelzi ennyire részletesen. 

- Vaisnava Calendar - "Vaisnava Calendar "- http://www.vaisnavacalendar.com

- Vaisnava Calendar - "Vaisnava Calendar Reminder" - http://www.vaisnavacalendar.info

  Pradosa vrata

  A Pradosa vrata az Úr Siva napja.
Hasonlóan kéthetente ismétlődik mint az Ékádasi és hasonlóan nagy jelentősége is van de ez nem a hold napok (tithi), hanem a fogadalmak (vrata) közé tartozik.

  - Drik Panchang - "Pradosh Dates" - http://www.drikpanchang.com / Pradosa vrata

  - MyKundali - "Janam Kundali" - http://www.mykundali.com / Pradoha vrata

  A védikus naptár főbb információiról, annak leolvasásáról és jelentéséről folyamatosan írok de ennek a teljes ismertetése meghaladja ennek az oldalnak és az egyoldalú információ áramlásnak a határait.

  További részletek a Védikus időtervezés képzésen!

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények  Védikus időtervezés | Ajánlott oldalak
Hozzászólások 0Találatok: 989  

1. oldal / 3
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>