Címlap Blog Címke: Újévi fogadalmak


Címke: Újévi fogadalmak

2016.11.29 15:47:22
zoli


  A naptári évünk nincs szinkronban az évszakokkal vagy a hold járásával, tehát azokkal a jelenségekkel, amik mindenki számára tapasztalhatóvá teszik az idő múlását és egyben ciklikusságát. De az új év, új élet elképzelés annyira beleivódott a kultúránkba, hogy mint minden lehetőséggel, ami alkalmat ad arra, hogy változtassunk az életünkön vagy újra megerősítsük a céljainkat, érdemes foglalkozni vele kicsit.  A személyes integráció célállítási folyamata mindig a fizikai, születési adottság és szellemi, születési irányultság kibontakozására figyel. Ezek tükrében reagálunk azokra a sorszerű mintákra, amik körbevesznek minket gyermekkorunkban. Így alakulnak ki a természetes érdeklődési területeink.
Az érdeklődési területeink közül lesz egy ami az életcélunkra mutat. Ez a legrégebbi, mindegyik kapcsolatban van vele és magában hordozza a legnagyobb probléma, legnagyobb megoldás jelenséget is. Ezt hívom elsődleges érdeklődési területnek. 
Minden más érdeklődési terület az elsődlegeset támogatja, fejleszti az adottságainkat és képességeinket egy cél irányába.
Az elsődleges terület rámutat a hivatásunkra, a hobbinkra, az élet minden területén utat mutat nekünk. Így több, kisebb, részleges cél is születik belőle.
Az új év lehetőséget ad nekünk, hogy kicsit elgondolkozzunk az életünkön és megtaláljuk vagy megerősítsük a céljainkat.

  Az új év kicsit hasonlít a kamaszkorra, mert óriási energiát szabadít fel, amit aztán ha valaki nem tud használni, akkor általában a szórakozásban foglalja le. Ám ezeknek az energiáknak nem a szórakoztatás a legfőbb feladata. Fontos a minőségi pihenés, a regenerálódás és a szórakozás is de ennyi túl-energiát már produktívabb dolgokban is fel lehet használni.  

  Az újévi fogadalmak általában január elsejére összpontosulnak de ezzel több probléma is van.
  Az újév első napja munkaszüneti nap, még azok is zsibbadtak akik nem szórakozták át a szilvesztert.
  Ritka, hogy az újév első napja asztrológiailag kedvező legyen, egyszerűen túl kicsi rá az esély, hogy pont összejöjjön.
  Az újévi fogadalom amúgy is egy folyamat és az újév bőven kínál jó lehetőségeket arra, hogy elkezdjünk ezen munkálkodni.

  Elkülönítettem az újévet és az ideális kezdőnapokat, valamint összegyűjtöttem a legfontosabb kezdőnapokat az év elejére.
  Mivel a célok megvalósítása egy folyamat, ezért nem csak a naptári újévről emlékezem meg, hanem beveszem a repertoárba a tavaszi és a kínai újévet is.
Az év eleji születésűeknek van egy kis előnyük, mert náluk az asztrológiai újév is dobja magát mint lehetőség. 

  Naptári újév(pixelstalk.net)

  Az óév utolsó napja

  Az óév utolsó napját töltsük pihenéssel és célállítással, célmegerősítéssel, valamint tervezéssel.
Mivel a naptári évfordulókor nem történik semmi alapból nem lenne sok értelme odafigyelni arra, hogyan megyünk át az újévbe. De mivel ilyenkor megnő a tudatosság és mindenki az éjfélre figyel, ennek így még is lehet értelme.
  Én hagyományosan ki szoktam kocogni az erőbe éjfél előtt, hogy az újév a visszaúton érjen.

  2016. 12. 31. 
  Nap: Shanivára, szombat
  Holdnap: Dvitiya tithi
  Holdház: Uttara ashadha nakshatra
  Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
  Túl azon, hogy a szombat nem igazán jó valaminek az elindítására, a Dvitiya tithi jó nap lehetne a kezdésre új munka, házépítés területén valamint házasságkötésre. Az Uttara asadha is támogatja az építkezést és a mezőgazdasági munkákat, szintén jó házasságra de ezen felül lelki tevékenységekre is. Valamint szintén jó általános dolgok elkezdésére. A tetejébe a Szarvartha sziddhi yoga is tökéletes lenne. Csak szombat van, meg óév. Ez a nap nagyon jó lenne január elsejének. Így viszont zseniális tervezésre, lelki gyakorlatok végzésére vagy egy kis sétára a természetben, míg a városban megörülés van.

  Az újév első napja

  Az újév első napját töltsük pihenéssel.

  2017. 01. 01. 
  Nap: Ravivára, vasárnap.
  Holdnap: Tritiya tithi
  Holdház: Sravana nakshatra
  A vasárnap kiváló kezdő, alapozó nap. A Tritiya jó vállalkozások elindítására, építőipari munkákra, esküvőre. Ez eddig jó, attól eltekintve, hogy munkaszüneti nap van és nyomi mindenki. Ezt az amúgy nem rossz napot a Sravana teszi hosszú távú célok megvalósítására alkalmatlanná. Bár a Sravana jó vállalkozáshoz, utazáshoz, kertészethez, vendégeskedéshez és bevásárláshoz, túl gyors és csak átmeneti eredményt ad. Az ezen a napon elkezdett fogadalmak, ha nem lesznek máskor megerősítve még, nem lesznek hosszútávúak. Így ezt a napot töltsük inkább pihenéssel és barátokkal történő programokkal, akár a természetben. 

  Az újév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  Az újév valódi kezdőnapjai, az első sziddha yoga és szarvartha sziddhi yoga napjai. 
 
  2017. 01. 05. 
Nap: Guruvára, csütrötök
Holdnap: Szaptami tithi
Holdház: Uttara Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A csütörtök azon ritka napok egyike, amin a lelki és az anyagi dolgok barátságban vannak egymással. A Szaptami ezt erősíti mivel ideális kezdő és alapozó nap, jó új munkát elindítani, elkezdeni valami új dolgot ami erőfeszítést igényel, jó sportra és harcművészetre, valamint támogat minden művészeti tevékenységet. A holdház kedvez a mezőgazdasági munkáknak és a lelki gyakorlatoknak. Plusz van egy kis sziddhánk.

  2017. 01. 06. 
Nap: Sukravára, péntek
Holdnap: Ashtamí tithi
Holdház: Révati nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
A péntek jó művészetekre, vásárlásra, vendéglátásra és utazásra, kicsit élvezni az életet. Nem kedvező üzleti és magányos tevékenységekhez. Az Ashtami kedvez a tanulásnak, művészeteknek, harcművészeteknek, üzleti tevékenységeknek. Valamint az építőipari munkáknak és minden ingatlannal kapcsolatos dolognak. És ma is kis sziddhánk van.

  2017. 01. 07.
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Dashami tithi
Holdház: Asvini nakhsatra
Kombináció: Sziddha yoga  ¹
Itt kolosszális módon két kis sziddhát egy nagy követ, ez hatástalanítja, hogy a szombat nem a kezdő napok legjobbja, hiszen egy folyamatot kapunk. A holdnap támogat minden befejezést, elengedést és különféle dolgok elkezdését. Különösen üzleti tevékenységnek, fontos emberekkel való találkozóknak. Házzal, lakással, járművel kapcsolatos dolgoknak, utazásnak és házasságnak. A holdház is áldásos, az Asvini kumárák a gyógyítás alapítói. Így ez a nap alkalmas minden gyógyító és terápiás folyamatra, gyógyszeres kezelés elkezdésére. Továbbá támogatja a lelki gyakorlatokat, tanulást, sportokat. Üzleti tevékenységeket, adás-vételt, hitel adását és felvételét, és a vásárlást. A művészeteket de különösen a dekorációt és az ékszerkészítést. Valamint jó utazáshoz és luxuscikkek élvezetéhez.  

  Asztrológiai újév

  Ha valakinek a születésnapja az év első harmadában van az kap még egy lehetőséget az évkezdésre, mivel asztrológiai értelemben mindig a születésnapunk az év kezdőnapja.
  Mivel a születésnap is eshet béna napra, itt is érdemes az utána következő kis és nagy siddhára építeni. Valahogy így.

  Az asztrológiai óév utolsó napja

  2017. 01. 28. 
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Pratipada tithi
Holdház: Sravana nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹

  Az asztrológiai újév első napja

  2017. 01. 29. 
Nap: Ravivára, vasárnap
Holdnap: Dvitiya tithi
Holdház: Dhanishtha nakshatra

  Az asztrológiai újév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  2017. 01. 31. 
Nap: Mangalavára, kedd
Holdnap: Cshaturthi tithi
Holdház: Purva Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹

  Tavasz újév(pixelstalk.net)

  Vaszant Pancshami

  A védikus naptár mindig holdhónapokkal számol, amik nem fedik le a mi napév alapján számolt hónapjainkat. A védikus január nekünk a hónap felére vagy a végére csúszik. Az ötödik napja (pancsami) az asztrológiai tavasz kezdete (vaszant). Innentől emelkedik a nappálya, hosszabbodnak a nappalok és megindul a keringés a növényekben. 
  Erre a napra esik a Szaraszvatí Púdzsa is, ami a tudás, műveltség, kultúra irányító istennőjének az ünnepe. Mondanom sem kell, miért jó elkezdeni valamit ezen a napon. 

  Tavasz óév utolsó napja

  2017. 01. 31. 
Nap: Mangalavára, kedd
Holdnap: Cshaturthi tithi
Holdház: Purva Bhadrapada nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A keddi napot a mars uralja, ezért egy agresszív és harcia nap. nem jó hosszútávú dolgok elkezdésére. Ezen napon érdemes olyan dolgot önként bevállalni, ami önmagunk ellen irányuló agresszió: böjt, lemondások, harcművészet, sport, orvosi beavatkozás. Kerüljük az utazást, a veszélyes helyzeteket és a veszekedéseket. A Cshaturthi ezt a hatást még jobban felerősíti, mivel ez a holdnap alkalmatlan a hosszútávú dolgokra, de kedvező a probléma megoldásra, akadályok megszüntetésére, harcművészetre, valamint takarításra. A holdház is egy agresszív és kegyetlen darab, Nem alkalmas kedvező dolgok elindítására, inkább a harc és a kedvezőtlen dolgok elleni védekezés javasolt. Szóval ez egy tökéletes befejező nap. A negatív hatásokat enyhíti, hogy kis sziddha van.   

  Tavasz újév első napja

  2017. 02. 01. 
Nap: Buddhavára, szerda
Holdnap: Pancshami tithi
Holdház: Uttara Bhadrapada nakshatra
Ünnep: Vaszant Pancshami
A szerdai nap kiváló tanulásra, üzleti vállalkozásokra és kifinomult munkákra. Kiváló alapozó és kezdő nap, alkalmas új dolgok elindítására. Ilyenkor érdemes megtervezni és elkezdni gyógyszeres kúrákat. Támogat minden média munkát de különösen a kiadói tevékenységet és a sajtóközleményeket. Ugyanakkor kerüljük a hazugságot, a kegyetlenséget és az erőszakot, valamint a szerencsejátékokat és a fogadást. Jó a társadalmi kapcsolatok ápolására, barátkozásra, ismerkedésre. A holdnap kedvez az új vállalkozások elindításának és egészségügyi de különösen gyógyszeres kúráknak és emésztést javító kezelések megkezdésének. A holdház minden tevékenységet támogat amiből tartós eredményt szeretnénk de különösen az oltár körüli lelki és az általános, valamint rituális vallási gyakorlatoknak, adományozásnak, faültetésnek. Támogat minden mezőgazdasági és földdel való munkát, kertészkedést.

  Kínai holdújév
  


  Bár a kínai naptár nem védikus de sok védikus elemet tartalmaz. Én ezért hajlamos vagyok megtartani néhány kínai ünnepet, ilyen a kínai holdújév is. 

  Kínai holdóév utolsó napja

 2017. 01. 27. 
Nap: Sukravára, péntek
Holdnap: Amavaszya tithi
Holdház: Uttara Ashadha nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga ¹
A péntek jó művészetekre, vásárlásra, vendéglátásra és utazásra, kicsit élvezni az életet. Nem kedvező üzleti és magányos tevékenységekhez. A holdnap szerencsétlen bármilyen anyagi tevékenységre csak lelki gyakorlatokat és vallásos tetteket támogat. A holdház minden tevékenységet támogat amiből tartós eredményt szeretnénk de különösen az oltár körüli lelki és az általános, valamint rituális vallási gyakorlatoknak, adományozásnak, faültetésnek. Támogat minden mezőgazdasági és földdel való munkát, kertészkedést. Kis sziddha nap van.

  Kínai holdújév első napja


  2017. 01. 28. 
Nap: Shanivára, szombat
Holdnap: Pratipada tithi
Holdház: Shravana nakshatra
Kombináció: Szarvartha sziddhi yoga  ¹
A szombat klasszikus pihenőnap, amikor minden anyagi tett hosszú távon kudarcra van ítélve csak a lelki és a vallásos tettek valamint a lemondások vannak támogatva. A holdnap jó minden lelki gyakorlathoz, vallásos rituáléhoz és fogadalomtételhez. A Sravana jó vállalkozáshoz, utazáshoz, kertészethez, vendégeskedéshez és bevásárláshoz, de túl gyors és csak átmeneti eredményt ad. Az ezen a napon elkezdett fogadalmak, ha nem lesznek máskor megerősítve még, nem lesznek hosszútávúak. A kis sziddha nap gyengíti a negatív hatásokat és erősíti a pozitívakat.

  A kínai holdújév első kis és nagy sziddha yogája ¹

  A kínaiaknak nagy mákjuk van mert a holdóév és az újév is kis sziddha yogára esik.

  További bejegyzések Védikus időtervezés témában

  Névjegy

  Árak és kedvezmények


  Függelék

  ¹ Sziddha yogának azt nevezzük, amikor az adott nap -vára- különféle tulajdonságai -páncsángam- támogatják egymást.  
  A szarvartha sziddhi yoga egyike a 27 kombinációnak -yoga-, amiket az égitestek jeleznek, ez a legfőbb mind közül.

  A kis és a nagy sziddha yoga napjai a kezdetről és a növekedésről szólnak. Ilyenkor jó olyan dolgokat elkezdeni, amitől hosszú távú eredményeket várunk. 
Az ezeken a napokon elkezdett tevékenységek inkább sikerrel járnak mint nem. 

  Természetesen fontos, hogy az adott tevékenységnek mekkora a létjogosultsága, mennyire felel meg az öt tanításnak (pancsa-tattva): mennyire veszi figyelembe a Legfelsőbb Személyt (1. Bhagaván - Felső lélek), mennyire illik hozzánk (2. Átma - Egyéni lélek), mennyire illik a sorsunkba (3. Karma - Tettek és következmények), mennyire tanultuk meg hogyan működik (4. Prakriti - Anyagi természet) és eljött-e az ideje (5. Kála - Az örök idő).

  Ezért ha valami hiányzik az adott cél eléréséhez de meg kell csinálni, akkor a Sziddha yoga segít jobb eredményt adni, ha pedig minden megvan hozzá akkor az idő faktor még mindig akadályozhatja. Ezért ha valamiből hosszútávú és jó eredményt akarunk akkor a Sziddha yoga napokkal mindig számolnunk kell.


  (Utolsó frissítés: 2016. 12. 04.)


  Védikus időtervezés | Újévi fogadalmak
Hozzászólások 0Találatok: 636