Címlap Blog Címke: Alien


Címke: Alien

2017.05.21 09:18:47
zoli


  Az 1979-es Alien (Nyolcadik Utas: A Halál) film sikere több dolognak tudható be.
  Ridley Scott reklámfilmes volt, ezt a hangulatteremtést ültette át filmre. Addig egy sci-fi film sem kapott ennyire komoly látványvilágot.
  Az űrszörnyek általánosan elég bénára sikeredtek, az idegen volt az első nem klasszikus űrszörny, köszönhetően Giger lidércnyomásos munkáinak.
  A forgatás elúszott idővel és pénzzel így az eredeti terveket meg kellett változtatni. Az eredeti forgatókönyv inkább a Prometheus-hoz volt hasonló, egy bolygón játszódott volna, monumentális díszletek között, amit a kor technikai szintjén biztos, hogy elrontottak volna. Így viszont kaptunk egy klausztrofóbiás, szűk terekben játszódó, művészi igényességgel fényképezett, durva horror syfy-t. 
  79-ben ez a film sokkoló volt, nem volt hozzá hasonló sem. Az idegen reprodukciója az emberi szexualitásnak és születésnek volt egy torz mása, ami így archaikus és ijesztő volt.

  A siker természetesen Hollywoodban mindig folytatódik, mivel az első részben nem volt teljesen világos az idegen reprodukciója ez minden filmben némileg javításra szorult. Mára kissé átláthatatlan lett, ezért veszem sorra, hogyan fejlődött az ökoszisztémája. 

  Tojás ökoszisztéma (Alien - 1979)  IQ-fighter Kane barátunk egy idegen hajóban, idegen tojásokat nyenyerézik

  Tojás (ovomorph) - Arcmászó - Mellkasrobbantó - Xenomorph drone - Gubó (eggmorph) 

  A Nostromo teherszállító legénysége egy vészjelzést fog egy ismeretlen bolygóról, melynek felderítése közben idegen eredetű tojásokat találnak. Nem tudjuk, hogy keletkeznek a tojások. Kane ismerkedik össze közelebbről az egyik tojásból kibújó arcmászóval, aki leteríti. Hamar megtudjuk, hogy az arcmászó belepetézett Kane-be, aki világot ad az első mellkasrobbantónak. A csöppség néhány óra alatt felnő, ami okoz némi bonyodalmat a filmben, mivel mindenki azt hiszi, hogy egy macska méretű állatra vadásznak.
  A filmben nem de a könyvben kapunk rá utalást, hogy a melkasrobbantó felzabálja a legénység kajáját a növekedéshez. Giger elképzelése szerint az idegen életciklusa gyors és rövid.
Kifejlett formájában legyilkolja a legénységet.
  A moziváltozatból kimaradt de a kivágott jelenetekben az idegen képes volt embereket tojássá változtatni, valamilyen nem részletezett módon. A film végén Ripley belefut egy keltető kamrába, ahol Dallas és Brett már be vannak gubózva és jó úton haladnak az un. eggmorph életforma felé.
Sok teória van az eggmorph-ról, hogy teljesen kiváltja a királynőt vagy egyes esetekben helyettesíti vagy a gubóból születik az új boly első királynője.

  Elvarratlan szál: Ki Rakja a tojásokat?

  Királynő ökoszisztéma (Aliens - 1986)  Xenomorph pretóriánus

  Királynő - Tojás (ovomorph) - Arcmászó - Mellkasrobbantó - Xenomorph drone és pretóriánus  

  Az Aliens (Bolygó Neve: Halál) folytatásban James Cameron elvetette vagy zárójelbe tette az eggmorph ötletet. Itt a királynő rakja a tojásokat. A életciklus többi része nem változik, viszont találkozunk a drone (dolgozó, here) egy idősebb változatával a pretóriánussal (testőrök, harcosok). A pretóriánusok fején a kor előrehaladtával barázdák jelennek meg a sima koponyán, ez az elsődleges ismertetőjelük. 
  A xenomorphok itt is gubóznak de nem látjuk, hogy tojások alakulnának ki, itt a gubóknak a gazdatest féken tartása a célja.

  Elvarratlan szál: Honnan jönnek az idegenek?

  A Fekete Anyag ökoszisztéma (Prometheus - 2012)

  Mérnök - Fekete anyag - Mutáns - Trilobita - Diakónus

  Az Alien 3 (Végső megoldás: A Halál) és az Alien Resurrection (Feltámad A Halál) annyira kilógtak az univerzumból, hogy sem az előzményfilmek sem a fojtatás tervek nem vették őket figyelembe.

  A Prometheus egy új franchise előfutára volt, a rendezői székbe pedig visszaült a jó öreg Ridley Scott. Voltaképpen itt az eredeti Alien történetét kapjuk meg csak újra gondolva. Scott nem követte el a legelső film hibáját és tökélyre gyúrta az ökoszisztémát. Kissé talán túl is húzta.

  Az első rész űrutasai (space jockey) itt mérnökökre változnak (engineer). Itt történik az első logikai hiba, vagy szakítás a hagyományokkal. A Nyolcadik utasban az űrutasok akkorák mint egy ház, itt pedig csak másfél, kétszer akkorák mint egy ember. A mérnökök terraformálnak és életet hoznak létre a fekete anyag segítségével. A fekete anyag lebontja a testüket és a genetikai állományuk képes benépesíteni egy egész bolygót. A teremtményekre viszont egész más hatással van. A fekete anyag minden állatot, embert átformál és gyilkoló géppé változtat, illetve elindítja az idegen ökoszisztémát. Így semmisítik meg a teremtésüket, nem igazán világos okból.

  A fekete anyag hatására a férfiak megőrülnek és megölnek mindenkit, valamint nemi úton továbbadják az idegen anyagot a nőknek, akik pedig világot adnak a trilobitának. A trilobita akár az arcmászók képesek megtermékenyíteni a gazdatestet. Itt az ökoszisztéma ugrik egyet és a mellkasrobbantó helyett rögtön egy kifejlett diakónust kapunk. Tehát az első idegen megszületéséig máris meghalt két ember. A filmben sugallják, hogy ez egyfajta biológiai fegyver.

  A filmben láthatjuk a fekete anyag gilisztákra gyakorolt hatását, amikor az anyag kifolyik a tárolókból a giliszták megfertőződnek és így találkozunk a kalapácsfejű kígyóval, ami két versenyzőt is hidegre tesz.

  Elvarratlan szál: Mit akarnak a mérnökök?

  Spoiler On! Aki nem látta még az új filmet de szeretné megnézni az ne olvasson tovább!

  A Fekete Spóra ökoszisztéma (Alien: Covenant - 2017)

  Fekete anyag - Fekete spóra - Neomorph vagy vérrobbantó

  Az alien univerzumban a legtöbb android őrült, beteg állat. David sem kivétel. Dr. Elizabeth Shaw-al elindulnak a mérnökök bolygójára, ahol David biológiai kísérletekbe kezd. Kiirtja a bolygón élő mérnököket és az állatvilágot.

  Itt találkozunk a fekete anyag egy módosult változatával, a spórákkal. Még nem tudjuk, hogy ez természetes mutáció vagy David keze van a dologban. A spórák képesek rajban repülni, szemlátomást valamilyen elosztott intelligencia segítségével találják meg a gazdatestet és hamar bejutnak a véráramba. A fertőzés területéhez közel törnek ki. Az egyik versenyzőnek a hátán, a másiknak pedig a torkán keresztül. Az így született noemorph-ok már kifejlett példányok. Gyorsabban nőnek mint az eddigi idegenek és szerves élelem nélkül is képesek a tömegnövelésre. Egyes elméletek szerint képesek az idegen sav segítségével szervetlen anyagokat is lebontani.  
  
  A David ökoszisztéma (Alien: Covenant - 2017)  A tojás (ovomorph), Arcmászó - Mellkasrobbantó - Protomorph

  David az emberiségben csalódva létre szeretné hozni a tökéletes organizmust. Egy eddig ismeretlen módon tojásokat hoz létre. Innentől a ciklus a megszokott módon halad tovább két apró eltéréssel. Protomorph születik és kifejlett formával jön a világra. Itt is megjelenik a gyors növekedés és a szerves tömegnövelés hiánya.
  Felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a proto- és a xenomorph között? A protomorph-ról hiányoznak a xenomorph-ra jellemző háti légcsövek, más a csontváza illetve mások az organikus vonásai (mint a jellegzetes kábel formájú izomzat).  

  Elvarratlan szál/ak:
-Hogyan jönnek létre a gombák?
-Hogyan nőnek ilyen gyorsan, szerves táplálék nélkül az idegenek?
-Hogyan hozta létre David a tojásokat?

  Spoiler Off! 

  Szóval mint láthatjuk Ridley Scott gondoskodott róla, hogy legyen némi zavar és nyitott kérdéskör az alien ökoszisztémával kapcsolatban. 

  (Utolsó frissítés: 2017. 05. 21.)


  ökoszisztéma | Alien | az utolsó irodalmi műfaj | sci-fi | enneagram
Hozzászólások 0Találatok: 387