Címlap Blog Címke: Téli futás


Címke: Téli futás

2017.11.25 11:33:50
zoli


  A szandálban (saruban) való futás egyik nagy parája a mechanikus sérülés, a másik pedig az időjárás.

  A mechanikus sérüléstől azért tartanak sokan mert cipő nélkül semmi nem párnázza, támasztja alá a lábat és semmi sem vezeti a pronációt. 
  A rossz hír az, hogy ez igaz, a jó hír pedig az, hogy pont ezért futunk cipő nélkül, hogy a láb szabadon tudjon mozogni, a saját biodinamikája párnázza alá, a talaj támassza meg, így eltűnik a pronáció és a szupináció, mintha soha nem is léteztek volna. Ezek olyan problémák, amiket a cipők úgy akarnak orvosolni, hogy saját maguk okozzák. 
  De e felett más cikkben morfondírozok.

  Az időjárástól pedig azért félnek sokan mert a szél, az eső és a hideg ellen semmi nem védi a lábat.
  Itt is az a rossz hír, hogy ez igaz, a jó hír pedig az, hogy megint csak ezért futunk cipő nélkül, hogy kapcsolatban maradjunk a külső természettel és ennek segítségével a sajátunkkal is.
  A lábfej egy megbonthatatlan ökoszisztéma részét képezi, ami pont a lábfejen keresztül tart kapcsolatot a talajjal és szabályozza a szervezet hő háztartását. 
  Senki ne ringassa magát illúzióban, a lábfejet a szervezet egyik legerősebb hőpajzsa védi, az időjárás az év legnagyobb részében egyáltalán nem okoz neki problémát. Télen az orrom meg a lábfejem szokott fedetlen lenni és ezek közül az orrom szokott jobban fázni.

  Eső

  A szandálos futást az eső akadályozza legkevésbé mert szakadó esőben cipőben sem lehet futni, hiszen megbontja a tapadást a talp és a talaj között, szemerkélő esőben pedig ugyanúgy lehet futni szandálban is mint esőben.
  Ráadásul a test nagy része felfogja a szemerkélő esőt, hiszen szandálban magunk alá, nem pedig magunk elé lépünk, így alig jut víz a lábfejre, a menetszél pedig azt is hamar felszárítja, Ellentétben a futócipővel, ami ha egyszer átázik nagyon nehezen szárad meg.

  Szél

  A menetszélen kívül alig lehet érzékelni a szelet, kifejezetten szeles időjárás kell hozzá, amiben esetleg cipőben sem futna az ember. Mivel a lábfejről leszárad az izzadság de még a szemerkélő eső is, a szelet meglepően kevéssé lehet érzékelni, vicces de hamarabb okoz kellemetlenséget a felsőtesten, ahol az izzadság nehezebben illan el.

  Hideg

  A lábfej mozgás közben jelentős mennyiségű hőt termel de nem csak termeli a hőt, hanem szabályozza is. Ez pedig eltünteti a hőérzet különbséget a lábfej és a környezet közül. Így az év legnagyobb részében, tavasztól-őszig, száraz időjárásban egyáltalán nem érezhető hőkülönbség a lábfej és a levegő között. 
  Ez ősszel kezd megborulni, amikor is pusztán az égbolt beborultával 5-10 fokokat kezd esni a hőmérséklet. Ám a lábfej még ezt is kompenzálja, meglepően sokáig.

  Hideg: 0 és +5 fok

  Én 5 fokban kezdem érezni a hőkülönbséget futás közben a lábfej és a levegő között.
  Ez kellemetlen tud lenni de nem fázik a lábam és nem is merevedik el, nem érzek teljesítmény csökkenést.

  Hideg: 0 fok alatt (-2 fok)

  0 fok környékén a lábfej több hullámban hűl le.
  Kialakul a hőkülönbség a lábfej és a környezet között, kellemetlenné válik de még nem kezd el fázni. Majd egyre többet hűl le a láb és egyre több idő kell a félfűtéshez, egyre nehezebben melegszik be. Végül elgémberednek a lábujjak és teljesítménycsökkenés tapasztalható a lábujjpárna mozgásában.

  Ilyenkor jön el az ideje a szandál korszerű anyagokkal való felbocskorosításának.
  Erre első körben jók a hagyományos vagy a kimondottan szandálokba gyártott öt ujjas zoknik.

  Csináld magad két ujjas zokni

  

  Egy amúgy is szakadt futó zoknimat bevágtam a nagylábujjamnál és így átalakítottam két ujjas lábtyűvé. 
  A vágás mentén még úgy sem fordultak ki a lábujjaim, hogy nem varrtam össze. Nyilván összevarrva még jobb. Tartottam tőle, hogy a zokni csúszni fog a saruban de nem így történt, tökéletes volt benne az úttartás.
  Tökéletesen védett -2 fokban is bár vigyázni kellett, hogy ne legyen nedves, mert a meztelen lábfej simán megszárad még hideg időben is de a vizes pamutzokni már nem.

    ...a cikk írása folyamatban...

  (Utolsó frissítés: 2018. 01. 25.)


  Téli futás | futó szandál | fizikai erő
Hozzászólások 0Találatok: 195